Свекървата все идва при нас без да пита

• 4 171
  • 115
  •   1
Отговори
# 15
Жената си е реално вкъщи. Няма да стане по-съобразителна, защото си е в свое жилище. Вие също, но реално то е общо с нея. Това е положението. Дом заедно с други хора не е като изцяло ваш.

# 16
Ох, като почнете с това заробване....
Ми много млади хора сме се заробили с ипотека, за да не се барикадираме по спалните, а свекърите да натискат вратата от другата страна. Като искаме се разхождаме по гащи, като искаме голи, когато искаме чистим и готвим и не идва ОТК да пуска пръст по мебелите. Ипотеката още 7-8 години и ще приключи.  На 40 ще се събудя без ипотека и без свекърва ми (или майка ми), завряни в гардероба ми и гащите ми. А с майките ни ще сме в добри отношения.

Иначе дори като имам гост в собствения си дом не му влизам в спалнята. Ама това си и до манталитет. Трябва да се вдигне един сериозен скандал, че да се усети.

# 17
  • София
Здравейте! Имате ли случаи като моя и търпите ли? Свекърва ми не живее с нас, но къщата в която живеем с мъжа ми е на нея и моят мъж. Обаче свекървата много често идва без да пита дали е удобно, просто решава идвам Еди кога и ще стоя Еди колко време, Ще идвам за градината, ще идвам да правя сладка в буркани, друга дата ще идвам да правя туршии, друга дата ще идвам за Еди какво си и стои по седмици,а мен така не ми е приятно някой да решава кога и за колко ще дойде. Да ние сме в обща къща, но при положение, че сме семейство млади хора не е приятно някой да се натриса когато му е кеф. Не е ли редно да пита удобно ли ще е да дойда да ви  видя(и то не да седи седмици, а да се съобразява)? Също така влиза в спалнята до взема дрехите за пране без да пита, когато сме в спалнята с мъжа ми и бебето зареве тя директно влиза при положение, че с мъжа ми сме там и дава акъли. Другото, което е ме гледа в ръцете какво правя като готвя. Също казва, че някой ден ще дойде да живее тук. И само да отбележа, че си има и мъж и градина, но целта й е не да помага, а оправдание да дойде.
Тя си идва в нейния дом. Или го приемаш, или натискаш мъжа ти да се изнесете от дома им.

# 18
Реално младото семейство си е там за постоянно, без да "пита", но свекървата трябва да "пита", за да дойде Simple Smile

# 19
Реално младото семейство си е там за постоянно, без да "пита", но свекървата трябва да "пита", за да дойде Simple Smile
Тя ни е отстъпила къщата, какво значи, младото семейство е в къщата без да пита?! На вас хубаво ли ще ви е някой когато му скимне да ми навлиза в личното пространство. Може да не искате пък гости.

# 20
Ми тя ви я е отстъпила да живеете, ама гледам не ви я е преписала, така че явно има намерение да си ви навестява.

# 21
Да. В повечето случаи има уговорка "живейте, маме, тук, то си е твой дом, аз ви го отстъпвам" и после "ама лютеницата, ама чушките, ама половината е мой". Много хора биват манипулирани да не дават пари за ипотека, че имат свое жилище, после се оказва, че уговорката не е спазена. Мисля, че е справедливо и морално да кажеш "сине, половината е твое жилище, живейте тук, но аз ще идвам, когато си поискам, ще ви влизам в спалнята без да чукам, ще правя с двора, каквото преценя и ще стоя със седмици без уговорен срок. Искаш басейн и райграс? Не може. Аз съм насадила картофи." Пък всеки да си взима решенията.
Авторке, тя не е гост, забрави я тая дума.

П.П. Допълвам се - родителят е длъжен и да спомене "като се скараме с баща ти може да остана и за постоянно", защото това си е много реалистичен вариант.

# 22
Бих ти препоръчала да говориш с нея и винаги да реагираш, когато навлиза в личното ти пространство. Стряскай се, изказвай възмущение, без скандали, за да разбере. Като си мълчиш и търпиш не показваш, че това, което прави е нередно.
Относно гостуванията... няма ли вариант да отделите една стая и да й кажете, че е за нея, да я ползва, когато идва? Така някак ще ограничите достъпа до вас. Бих обособила такава стая с легло, котлон, малък хладилник. Обсъди го с мъжа си и действайте.

# 23
Мен не ме учудват толкова свекърви, колкото мъже на авторки в подобни ситуации. Тоест, някой ще влезе свободно в спалнята и няма да има никаква реакция? Такъв мъж после няма да може да каже нищо на майка си. Няма да се премести от тоя дом, още по-малко ще вземе ипотека за друго жилище.

А с тези свекърви без сериозен спор и поставяне на граници няма решение. Те просто няма да разберат какъв е проблемът (всъщност, ще го разберат, но ще се правят на ударени). Авторката трябва да изясни нещата с мъжа си

# 24
  • Be realistic - plan for a miracle.
Просто ви е пуснала да живеете в къщата ѝ без наем Simple Smile
Няма хляб без кора. Искаш сладката част без дискомфорта на това, че реално тази къща е и нейна.
А на въпроса ти - не е редно за нас и за теб, но за нея явно си е редно. А човекът, който ти пречи, е тя. Нашето мнение не помага за това. Не го премахва.
Оттам нататък какво правим?

# 25
Да. В повечето случаи има уговорка "живейте, маме, тук, то си е твой дом, аз ви го отстъпвам" и после "ама лютеницата, ама чушките, ама половината е мой". Много хора биват манипулирани да не дават пари за ипотека, че имат свое жилище, после се оказва, че уговорката не е спазена. Мисля, че е справедливо и морално да кажеш "сине, половината е твое жилище, живейте тук, но аз ще идвам, когато си поискам, ще ви влизам в спалнята без да чукам, ще правя с двора, каквото преценя и ще стоя със седмици без уговорен срок. Искаш басейн и райграс? Не може. Аз съм насадила картофи." Пък всеки да си взима решенията.
Авторке, тя не е гост, забрави я тая дума.

П.П. Допълвам се - родителят е длъжен и да спомене "като се скараме с баща ти може да остана и за постоянно", защото това си е много реалистичен вариант.
Не, тя не остава защото се карат, тя командва парада там, а защото "какво да правела там, по хубаво й било тук"

# 26
Купете си жилище, това е единственото решение.

# 27
Според мен няма какво да направиш след като жилището е на пиловина нейно .
Мъжа ти знае ли,че не ти е приятно ,говорил ли е с нея че така не може ?
Какво те спира да говорите по тази тема

# 28
Значи, Лидия, сама усещаш, че тя изобщо не разбира това жилище като ваше. То и на мен ми е хубаво у едни роднини с огромна вила, басейн и сауна, ама жилището е тяхно и ходя само с покана. Grinning

# 29
To няма какво да се добави. Това си е класика - патриархална селска идилия с къща, мамин син и доведена снаха.  Общо взето лесните варианти са били преди брака - или не се жениш за селско семейство (защото съпругът си е част от семейството с възпитанието и житейската философия) или предварително се обсъжда и решава къде и как ще се живее. Сега вече е късно - първо ще трябва да се бориш с мъжа си, а ако успееш ще те подхванат на нож. Ще разказват навсякъде каква лоша снаха си, ще сипват отрова в ушите на сина си при всеки случай...
Не виждам лесно решение сега.

Общи условия

Активация на акаунт