Смешни чуждици

• 16 268
  • 410
  •   1
Отговори
# 165
Това какво е? Ако е това което си мисля, гледай Social dilemma

# 166
Накратко - част от архитектурата на дадено софтуерно решение, което служи за основа/база за взаимодействие на потребителите и е приложимо при управлението на всички процеси, или поне основните.

Не съм гледала Social dilemma, но ако го има, е в различен смисъл вероятно.

# 167
Тригер е и електронна схема, която превключва от едно състояние в друго. И даже ключ на лампа е тригер. Според мен в този смисъл е взето.
Бъркаш. Тригър в електрониката е точно спусък - задейства нещо.
Конкретно в смисъла на употреба в българския е предизвиква негативна или чисто манипулирана емоция

Не, не бъркам. Ти гледаш малко едностранно на нещата, защото превключването от едно състояние в друго не е самоцел, а се прави именно за да се задейства нещо, обаче смисълът на схемата е превключването.

Цитат
In electronics, a trigger is a mechanism or event that initiates a specific action or change of state within a circuit or system. It acts as a switch, causing a transition from one condition to another, often from an inactive or stable state to an active or triggered state. Triggering is fundamental in various electronic devices and systems for controlling timing, synchronization, and signal processing

# 168
.Не съм гледала Social dilemma, но ако го има, е в различен смисъл вероятно.
В social dilemma показват как се манипулира твоят слой така, че да задържи вниманието на ползвателя възможно най-дълго време. Blush
Основно като му "сервират" "подходящата информация" в "правилния вид"
Цитат
It acts as a switch, causing a transition from one condition to another, often from an inactive or stable state to an active or triggered state.
Казваш същото. Предизвикваш реакция от пасивно в някакво активно състояние.
Побесняваш примерно.
Ето в моят пост тригерът "Бъркаш" предизвика в теб реакция да доказваш, че си права, като целенасочено започнеш да търсиш информация в Гугъл. Единственото общо между това в електрониката и термина за чуждиците е, че едното реагира на външно въздействие и си сменя състоянието, а другото най-общо е това което предизвиква смяната на състоянието Grinning Тригърваш.

# 169
Ох, знам, че няма да те наддумам, както казваш така да е. Аз дадох описанието, който може да чете да си реши.
А информацията търсех за да я приемеш и с надежда да не спориш повече. Иначе все пак съм инженер по автоматика и знам какво е тригер.

# 170
А аз по електроника и даже представи си, знам какво е делта функция и дори, (о боже мой какви глупости помня) мога да ти напиша IIR функция, която ти като автоматик няма да разбереш. И знам какво и тригер. И тригървам.
Бъркаш понятията, наистина

# 171
Ох, знам, че няма да те наддумам, както казваш така да е. Аз дадох описанието, който може да чете да си реши.
А информацията търсех за да я приемеш и с надежда да не спориш повече. Иначе все пак съм инженер по автоматика и знам какво е тригер.

И читателите знаят че има такава схема.  Неговото "бъркаш" не беше подкрепено с никакви детайли кое точно не е вярно. Малко по-късно казва - то е същото, а след това отново се връща на "бъркаш". 
Интелигентни хора сме всички тук, и аз съм инженер но това няма значение защото така не се доказват разни неща.  Това което има значение е, че "бъркаш" не е конструктивен коментар в един разговор.

# 172
Пак за паста-та Simple Smile Днес с мъжа ми не се разбрахме - вървим към къщи, аз "Да взмем ли от онази паста, за обед?" Той ме гледа объркано. Човекът първосигнално си помислил за паста за зъби (връщах се от зъболекар) Joy
Та пастата е много натоварена горкта с различни значения.

Обаче какво ще кажете за пате (с ударение на е-то Simple Smile? Виждала съм го в меню - "пате от намсиквоси", докато схвана,  че не е малкото на патицата, а пастет, мина време Joy

# 173
Тригер е и електронна схема, която превключва от едно състояние в друго. И даже ключ на лампа е тригер. Според мен в този смисъл е взето.
Бъркаш. Тригър в електрониката е точно спусък - задейства нещо.
Конкретно в смисъла на употреба в българския е предизвиква негативна или чисто манипулирана емоция

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D1% … D0%B8%D0%BA%D0%B0)

https://www.daskalo.com/pgitmt/files/2020/03/%D0%A2%D0%B5%D0%BC% … B0-%E2%84%965.pdf

https://kst.tugab.bg/dl/week7/ASLS-Lab-7.pdf

# 174
Задействам, предизвиквам, отключвам - това за преносния смисъл на тригър. В айти сферата има и положителна конотация.

А engagement layer някой ще се наеме ли да преведе? Joy

Въвличащ слой.

# 175
И читателите знаят че има такава схема
...
и аз съм инженер но това няма значение защото така не се доказват разни неща

Офффффф.

TL;DR
Скрит текст:
Ето ти събрана на едно място цялата дискусия. Украсил съм ключовите думи за онагледяване
Тригър е спусък.
Палиш ме. Палиш от/на място, дразниш ме.
Бъркаш.Тригър в електрониката е точно спусък - задейства нещо. Конкретно в смисъла на употреба в българския е предизвиква негативна или чисто манипулирана емоция
Не, не бъркам. Ти гледаш малко едностранно на нещата, защото превключването от едно състояние в друго не е самоцел, а се прави именно за да се задейства нещо, обаче смисълът на схемата е превключването.
Цитат
In electronics, a trigger is a mechanism or event that initiates a specific action or change of state within a circuit or system. It acts as a switch, causing a transition from one condition to another, often from an inactive or stable state to an active or triggered state. Triggering is fundamental in various electronic devices and systems for controlling timing, synchronization, and signal processing
Скрит текст:
Превод: В електрониката, тригърът е механизъм или събитие, което инициира специфично действие или промяна на състоянието на верига или система. Той действа като превключвател, който причинява преход от едно състояние към друго, често от неактивно или стабилно състояние към активно или възбудено/задействано състояние
Казваш същото. Предизвикваш реакция от пасивно в някакво активно състояние.

Не знам какво доказателство очакваш.
1. Някой пита за български термин на тригър
2. Аз му казвам, че е спусък и, че най-близкото е палиш/подпалвам
3. Черна станция изказва предположение, че е взето от тригер като електронна схема.
4. Аз ѝ казвам, че бърка. Не е взето от електрониката, където термина тригър се използва точно за нещо което задейства нещо.
5. Тя твърди, че не бърка и ми дава английски текст вероятно някаква AI интерпретация, където се казва точно моето твърдение In electronics, a trigger is a mechanism or event that initiates a specific action or change of state within a circuit or system (В електрониката, тригърът е механизъм или събитие, което инициира специфично действие или промяна на състоянието на верига или система).
6. Аз и казвам, че просто потвърждава написаното от мен.
7. Тя ми казва, че е инженер и, че ми е дала информация за да не споря.

За да стане по-ясно и да звучи по инженерско, тригер в българският се използва за английският термин latch и flip-flop. Написано по начина на Черна станция допуснах, че става дума за този елемент. Което няма нищо общо с въпорса от началото, защото тогава дискусията щеше да бъде за флипфлопвам или лачвам. Накратко, "произлиза от тригер в елетрониката" беше много извън скоупа (също любима чуждица).

Не знам. Но мисля, че след като и други са разбрали като мен тригер и ме пращат да чета ей това

явно не съм единствен.

П.С. Читателите едва ли правят разлика между тригер (нямам идея откъде идва това) което е както написах вече latch и flip-flop и тригър например компараторите на напрежение (Comparator trigger) или детекция при преминаване на нулата (Zero-cross trigger). Може и да се сетя и за други, но тези са достатъчни за яснота
Та така. Тригър и съответно Тригървам идва от спусъка който задейства изстрела.

# 176
Ако беше видял в първия ми пост едно И нямаше да влизаш в тази тирада. Иначе тригер е и ключът на лампата - щрак светва, щрак изгасва. Но ти като цяло обичаш да ме апострофираш и за мен това е надделяло за един безсмислен спор, в който почти повтаряш написаното от мен.

# 177
Най-добронамерено. Щрак света щрак изгасва е превключвател/ключ или switch. Оттам и суичвам.
Скрит текст:
In the context of electrical systems, switches are manual or automatic devices that open or close a circuit, controlling the flow of electricity. Triggers, on the other hand, are mechanisms or events that initiate an action or process automatically when a specific condition is met.
В контекста на електрическите системи, превключвателите са ръчни или автоматични устройства, които отварят или затварят верига, контролирайки потока на електричество. Тригерите, от друга страна, са механизми или събития, които инициират действие или процес автоматично, когато е изпълнено определено условие.

# 178
Никак не е добронамерено и затова няма да влизам в спора. Печелиш, празнувай.

# 179
Може ли да пренесете технологичния спор някъде другаде? Изобщо не е по темата.

А за да не съм и аз извън нея, наскоро се чудех какво говорят на средностатистическия човек термини като "бяла книга (whitepaper) и "пътна карта" (roadmap). Признавам си, че първия път, в който чух втория, инстинктивно си представих стара сгъваема карта, която дядо държеше в жабката на колата. Като си припомних контекста, се усетих за каква става дума.

Общи условия

Активация на акаунт