Медицина или АМВР

• 3 427
  • 81
  •   1
Отговори
Здравейте!
Пиша тук, защото се чувствам изключително объркана, а ми предстои да взема важен избор.
Студентка по медицина съм в първи курс, като завърших първата си година с отличен успех, една единствена 5-ца през зимната сесия. Още преди да запиша медицина обаче се колебаех между нея и Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в АМВР, но по стечение на обстоятелствата не успях да кандидатствам миналата година в академията. Тази година реших да кандидатствам и там, докато едновременно уча медицина. Така се случи, че преминах всички изпити и съм с изключително висок бал - по всичко личи, че ще вляза, а другата седмица излиза класирането.
Проблемът ми е, че съм наистина раздвоена и не знам кое да избера. За много от вас може би звучи абсурдно, едва ли и има друг подобен случай в историята, но аз искам да направя най-добрия избор и да не съжалявам един ден. Всякакви съвети и мнения ще са ми от полза! Имам интерес и към двете, но в крайна сметка трябва да е само едно и не знам какво да правя....

# 1
  • София
Виж какво развитие има и след двете специалности и ще ти се изяснят повече нещата. Иначе със сигурност едното ти е по на сърце както се казва.

# 2
За мен подобна дилема граничи, да ме прощавате, с "лудост", естествено в полза на медицината.

# 3
За да кандидатстваш отново явно медицината не те е спечелила. Има го съмнението... Не се чувстваш удовлетворена. Всеки тук ще ти пише да избереш медицината.  Защото е по-престижно в техните разбирания. Също така вероятността АМВР и МВР като цяло да те разочароват е огромна. Но послушай сърцето си, за да не си задаваш въпроса защо не го направих. В края на краищата, ако не ти хареса догодина отново можеш да кандидатстваш медицина и да продължиш откъдето си прекъснала.
А това кой колко е умен и какво би разписал са клишета. Имам познат завършил фармация (магистър) след АМВР.
Сетих се за един пример, който майка ми ми е давала. За сина на нейна приятелка. Било е преди 30тина години. Той иска да става учител по музика. Техните го натискат да следва медицина. Става лекар, със специалност кардиология. Той казва, че като гледа екг винаги вижда мелодия... В един момент му писва и наистина става учител по музика. Та истории всякакви.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 16:53 от N-i-a

# 4
  • Пловдив
С уговорката, че наистина ми звучи като пързалка - особено пък някой да не е наясно а) какво да прави и б) какви отговори ще получи тук... Wink
аз и с двете не бих се занимавала, но ако опре нож до кокал все бих избрала медицината пред да се занимавам с престъпници.
И аз така. Само че няма едно решение за всички. От значение е и престиж, и пари, има си хас, но на работа, която не ти е по сърце, язък и за парите и престижа.
Ако не и е безкрайно досадна или опротивяла медицината - пък да я завърши. Ако се наложи, в АМВР по-лесно може да влезе пак, предполагам (но не знам със сигурност), медицина май не се влиза лесно.
Това с двете едновременно едва ли е приложимо. Най-малкото на упражнения трябва да се ходи, башка обемът учене.

# 5
Ако в днешно време с аватар не става ... май ще избира. Или да кандидатства лесничейство и да затваря чуденката .

# 6
  • Варненска клюкарка

Проблемът ми е, че съм наистина раздвоена и не знам кое да избера. За много от вас може би звучи абсурдно, едва ли и има друг подобен случай в историята, но аз искам да направя най-добрия избор и да не съжалявам един ден.
За имането- има - Маммата помни поне няколко подобни теми, в които се опитвахме да разубеждаваме третокурсници в специалност медицина, които искаха да я зарежат и да започнат от нулата IТ или някаква икономическа специалност. Помни и обратното - как някои след средното, колкото да го имат, изкарали някакво висше, а впоследствие чудещи се как да се подготвят за КСК за Медицина и с питане възможно ли е да се тегли студентски заем, или да се учи и работи едновременно, защото законът казва, че второто висше трябва да си го плащаш. Щом учиш Медицина няма нужда да ти казвам за какви суми става дума в платената форма на обучение и как хората съжаляващи за прибързаните решения в младостта си са готови на огромни жертви за да учат медицина. Съветът ми е да си гледаш медицината и да не мислиш за глупости - едното и другото нямат база за сравнение. С дипломата от МУ имаш и други възможности, от полицейска школа не знам....

# 7
  • плевен
Аз съм лекар, но бих те посъветвала, ако желанието ти е да си полицай( а явно е така), да го избереш. За медицината се изисква доста отдаденост и сърце, а при теб колебанието май клони към полицията. Каквото и да избереш, убеди се вътре в себе си, че изборът ти е правилен за самата теб. Успех!

# 8
За полицията също трябва отдаденост и голяма доза жертвоготовност. Натоварва и работата с утайката на обществото.
Като полицай можеш да работиш и с дипломата за лекар. За "офицерските" длъжности е нужно висше образование.
Познавам хора станали полицаи след завършена ветеринарна медицина, педагогика и агрономство.

# 9
Нерде Ямбол, нерде Стамбул...Rolling Eyes
Просто е - накъде те тегли сърцето?!
За да кандидатстваш в АМВР, при положение, че учиш медицина, има причина. Задържа ли те нещо в МУ? Защо изобщо кандидатства там?
Познавам такава жена - след 3 години Медицина, сега е в Системата и си спомня за "докторското време" без съжаление и без умиление. Споделя го като факт.
Ако решиш да скочиш, не трябва никога, ама наистина НИКОГА да казваш "Направих грешка". Защото са несравними.
Предимствата да си в МВР са много. Ако си свободолюбив дух - недостатъците, с които ТРЯБВА да се примириш също са много. Трябва да си наясно, че ще се подчиняваш  и ще изпълняваш
Поговори си със себе си и вземи своето, самостоятелно решение.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 12:20 от Не се сърди, човече

# 10
  • Пловдив
За всяко нещо е желателна отдаденост и има значение за доброто изпълнение на самата работа, както е и желателно за собствения ти душевен комфорт в следващите Х години занапред да си харесваш или поне добре понасяш работата.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 12:20 от Не се сърди, човече

# 11
Здравейте!
Пиша тук, защото се чувствам изключително объркана, а ми предстои да взема важен избор.
Студентка по медицина съм в първи курс, като завърших първата си година с отличен успех, една единствена 5-ца през зимната сесия. Още преди да запиша медицина обаче се колебаех между нея и Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в АМВР, но по стечение на обстоятелствата не успях да кандидатствам миналата година в академията. Тази година реших да кандидатствам и там, докато едновременно уча медицина. Така се случи, че преминах всички изпити и съм с изключително висок бал - по всичко личи, че ще вляза, а другата седмица излиза класирането.
Проблемът ми е, че съм наистина раздвоена и не знам кое да избера. За много от вас може би звучи абсурдно, едва ли и има друг подобен случай в историята, но аз искам да направя най-добрия избор и да не съжалявам един ден. Всякакви съвети и мнения ще са ми от полза! Имам интерес и към двете, но в крайна сметка трябва да е само едно и не знам какво да правя....
Завършете си медицината, а в Амвр винаги може да изкарате една магистратура. Ако ви е интересна криминалната част можете да специализирате съдебна медицина. Това е мое мнение, разбира се.

# 12
Ако не си на 100% сигурна, че искаш да бъдеш лекар, по- добре избери другото. Да си лекар е малко като лудост, професията преди всичко и преди всички. И преди теб, най- вече. Работата ще ти причинява страдание, ако не е така.

# 13
Завършете си медицината, а в Амвр винаги може да изкарате една магистратура. Ако ви е интересна криминалната част можете да специализирате съдебна медицина. Това е мое мнение, разбира се.
С медицина може да работите в МВР - има МВР болница, МВР институт, криминални психиатри и други.
И да погледнем коя диплома е международно призната. С медицина можеш да работиш в цял свят, в ЕС директно се признават. А с полицейската академия къде? Въпросът е риторичен.

Успех, каквото и да решиш.

# 14
Да си полицай/криминалист не е като по филмите,   поговорете с хора, които работят това, посетете някой полицейски участък, вижте базата и наблюдавайте отношенията, после решете.

Общи условия

Активация на акаунт