Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 247
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
От това което съм видял като опит в големи компании....90% е дали си пасваш с шефа/колегите на личностно ниво и 10% колко можеш и как работиш. Винаги са ми казвали, че в професионални отношение нямат никакви забележки към мен, но вписването е било проблемно. Аз си знам, че съм индивидуалист и прекално откровен и за това опитвам да отбягвам чести обяди и клюки, но не става. Винаги това ми е носило негативи, но за съжаление не мога да се променя, индивидуалист съм и ми е трудно в група, няма как да променя себе си изцяло на тези години.
Имах колежка която беше доста зле в работата, с минимални умения...тя обаче всеки ден ходеше да поздравява всеки от колегите поотделно, обядваше с тях,купуваше им обяд, пушеше през 30 минути с колегите, купуваше им подаръци за коледа и какво ли не....аз не правих тези неща и съответно тя остана, аз не се вписах. Разбира се, че е важно да се впишеш, но границата межди вписване и подмазване в България е объркана.

# 166
Човек ходи на работа за стаж и заплата,  не да създава приятелства, но ако искаш да си запазиш работата, бива да се държиш любезно.

# 167
  • Somewhere far away
Любезността не помага, ако отстреща ти е човек с доста под средното емоционално и интелигентно ниво.

# 168
И аз не мисля, че зависи от мениджъра. Те и те са последна дупка на кавала. Даже при нас такива рокади се правят само като мениджърите виждат, че някой много се старае, ама HR не и не, не искат да дават пари, затова предлагат на човека работа в друг екип, където дамата длъжност е по-високо заплатена, за да го запазят все някак.

# 169
От мениджъра зависи. Според мен лъже, за да избегне обяснения защо не си изпълнява обещанията.
Казването, че "скоро ще се случи" преведено означава "моркова на магарето". Държиш му го с тояга вързан пред муцуната и то тегли каруцата. Оправила си бакиите на този отдел и те пращат да свършиш работата и в другия.
Аз бих отишла само ако има договор с по-високи числа в него и останалите условия да са ок. В противен случай си оставам на любимата длъжност и м-рът да ..... си гледа работата.

# 170
Един съвет: Много внимавайте с повишенията и нов срок на изпитание! Това е врътка за да бъдете съкратени, много хора не го осъзнават...Предлага им се близка позиция, уж са повишени, повече заплата, по-добра длъжност и хоп....след два месеца ви прекратяват договор в срока на изпитание... Вече няколко човека от голяма компания изгоряха така! Не се съгласявайте на нов срок на изпитание, особено ако усещате, че нещо не ви върви в компанията..

# 171
На млади майки преди 3тата година също го правят този номер понякога. Ей така заобиколно, ами той заместникът ти добре ти работи и да не го гоним че е влязъл в нещата а пък теб дай да те назначим на друго че и без това си се откъснала от тая работа... Нататък ясно, в изпитателния срок защита няма.

# 172
Тук отново се връщаме към въпроса дали искате да работите на място, на което не Ви искат.

# 173
Тук отново се връщаме към въпроса дали искате да работите на място, на което не Ви искат.
Те не ти казват така.....казват "много сме доволни от теб и ти предлагаме повишение и като пари и като заплата". Нямате представа как действа това на психиката и как човек "кълве". Моя позната я направиха "главен експерт" от "специалист", тя беше щастлива и...е оказа познатата схема.

Майките пък ги минават по един друг член. Ако е на ръководна позиция и се смени управителя има право да смени хората си и майките не са защитени, познавам колежка която я врътнаха така. Детето беше на годинка и нещо - две. Тя се върна след майчинство.

# 174

Майките пък ги минават по един друг член. Ако е на ръководна позиция и се смени управителя има право да смени хората си и майките не са защитени, познавам колежка която я врътнаха така. Детето беше на годинка и нещо - две. Тя се върна след майчинство.
Интетсно, това за пръв път го чувам. Това по кой член от КТ е.

# 175

Интетсно, това за пръв път го чувам. Това по кой член от КТ е.
Ето ИИ какво каза;

Съгласно Кодекса на труда (КТ) на Република България, закрилата на майките по време на майчинство и след връщане на работа е уредена основно в:

чл. 333, ал. 1, т. 1 и т. 3, който забранява уволнението на работничка или служителка, която е в отпуск по майчинство, или веднага след завръщането ѝ от такъв отпуск, без предварително разрешение от Инспекцията по труда.

Обаче, има изключение, което позволява прекратяване на трудовото правоотношение при смяна на ръководителя.

Това изключение се съдържа в:

чл. 328, ал. 2 от Кодекса на труда
„При промяна на ръководителя на предприятието, новият ръководител има право еднократно, в срок до 9 месеца от поемането на длъжността, да прекрати трудовото правоотношение с други лица от ръководния екип, включително с тези на ръководни длъжности, без да е необходимо да мотивира уволнението, като им изплати обезщетение по чл. 222, ал. 1 КТ.“

Този текст има предимство пред закрилата по чл. 333 КТ, ако служителката:

е била на ръководна длъжност, и

уволнението е в рамките на 9 месеца след смяна на управителя.

Тоест, ако майката е заемала ръководна длъжност, и има нов управител, той може еднократно да я освободи, дори да е в закрилян период, без да е нужно разрешение от Инспекцията по труда.

# 176
Благодаря! Не го знаех.

# 177
Благодаря! Не го знаех.
Това е вратичка в закона и наистина почти никой не го знае и мисли, че майките са напълно защитени. Всъщност дори да се водите "мениджър" нещо си...пак може да се счете за ръководна позиция, дори и да не е ,

# 178
  • София
Да, съществува тази възможност, но не се практикува толкова често.

# 179
А къде пише, че нормата за уволнение в 9 месечен срок има предимство през закрилата от такова?

Общи условия

Активация на акаунт