Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 905
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Хората от различни възрасти ТРЯБВА да работят заедно и точно така биха си били полезни един на друг. Единия дава опит, дригия свежи идеи и т.н,  взаимно се допълват и учат....

Хората си пасват не само по възраст, а по интереси, хобита, начин на мислене...

# 91
А защо се смята, че служителите на определена възраст не могат да дават свежи идеи или че опитът им е ценен?

Много стереотипно мислене относно възрастта (във всичките й измерения).

# 92
Като чета всички и дори Слънчезара, се радвам, че нашият директор не е толкова тесногръд. Никога не е гледал кой на колко години е, единственото, което има значение колко е компетентен човек и с какво желание да работи. Във фирмата имаме от 20 до 70 годишни колеги, атмосферата е колегиална и приятелска. И наистина по-възрастните учим младите на много неща, волно или неволно.

# 93
А защо се смята, че служителите на определена възраст не могат да дават свежи идеи или че опитът им е ценен?

Много стереотипно мислене относно възрастта (във всичките й измерения).
Логично, че един човек стоял 20 години на едно място и свикнал с една система не може да даде свежи идеи. Опита на човек "без опит" и с 5 месеца опит, няма как да е особено ценен. Логично, не знам кое не разбра.

Не са стереотипни, а логични и биологични.

# 94
  • пустинята Гоби
Моят въпрос е продиктиван по-скоро от опита при търсене на работа, практиката показа, че има различни хора - млади и нахъсани, по-опитни и нахъсани, млади и мързеливи, възрастни застинали някъде преди 15-20 години. Ясно ми е че възрастта не е фактор, същевременно приятелите ми на моята възраст срещат затруднения да си намерят нова работа, докато младите ми познати биват веднага викани на интервюта и наемани. Наблюденията ми са, че възрастните имат много по-малко шансове изобщо да ги поканят на събеседване, сякаш опита е догма. Една приятелка изтри 5-6 години от СВ-то си и почнаха да ѝ звънят чак тогава, а опита който изтри не е бил в кафене или стаж някакъв, а много общ с останалия ѝ стаж.

# 95
Ами и аз няма да викна човек който е стоял някъде 15-20 години....Такива хора не изглеждат гъвкави.

# 96
Ами и аз няма да викна човек който е стоял някъде 15-20 години....Такива хора не изглеждат гъвкави.

Много ограничено доста негъвкаво мислене. И какво значи, че не изглеждат гъвкави? Трябва ли да си сменям работата на няколко години, независимо дали я харесвам, само защото на някое човече това му изглежда agile.

# 97
  • Пловдив
Физически или ментално?
В този смисъл явно добрата реклама е прелитане от цвят на цвят, в търсене на себе си.

# 98
А такива, които си сменят работата на година-две има ли смисъл да ги въвеждаш в работата изобщо? Докато го обучиш и напуснал.

# 99
  • София
А Вашата приятелка за какви позиции кандидатства спрямо настоящата и позиция? Може да е била прекалено квалифицирана за позициите, за които е кандидатствала. Ако позицията е за човек с 2-3 години опит, а тя има 10 примерно, е нормално да се смята, че такъв човек би било трудно да се привлече или задържи.

# 100
Опитът не е непременно предимство, ако съответната позиция не го изисква. Опитният кандидат е вероятно да поиска по-високо заплащане, а при такива обстоятелства нямат основание да му го дадат. Дори и да се разберат някак, той вероятно ще продължи да се оглежда за нещо по-добро.

# 101
А такива, които си сменят работата на година-две има ли смисъл да ги въвеждаш в работата изобщо? Докато го обучиш и напуснал.

Две години е съвсем нормално за млад човек да сменя работата си. Такава е и тенденцията сред моите познати в чужбина. Живеем изключително динамично. Свърши ерата на 20 години в компания, това  е по-скоро огромен минус.

# 102
А защо смяташ че само от служителя зависи това колко често ще си сменя работата? Всякакви могат да са причините да я сменя, а не просто че не го свърта на едно място... Не че и това не е възможно, но поне около мен е доста по-рядко отколкото не.

# 103
  • пустинята Гоби
Аз под застинал някъде преди 15-20 години имам предвид хора, които не желаят да научават нищо ново и не са гъвкави. Никой не говори за уседналост на някаква месторабота.

# 104
Разсъжденията, че хора от различни възрастови групи не могат да работят добре заедно са много тъжни и водят точно до това, което човекът преди мен е описал.

Подкрепям. На сегашната ми работа започнах на 27, по-голямата част от екипа беше на 40+. Имам и колеги с 5-6 години по-млади от мен, но пък аз най-добре си общувам с по-възрастните. Не си представям да съм в колектив, в които всички са около моята възраст, то всъщност няма да има какво да науча от тях. На мен ми е адски важно да мога да си "крада" занаята. Колегата, който е на подобна длъжност като мен, има доста повече години опит и това ми е много полезно.

Общи условия

Активация на акаунт