Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 382
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
  • пустинята Гоби
Колежката е работила в БАН, избягала е с 200 от там. Не е за всеки тази “работа”.

# 256
Къде мога да се консултирам за промяна на работно време по трудов договор и какви са опциите пред служителя? Има ли подходяща тема в нашия форум или да ми препоръчате друг?

С работодателя? Доколкото едностранна промяна на договора не е възможна, неговото съгласие ще е необходимо, а при наличието на такова бихте могли да се договорите за каквото трябва.

Работодателят променя условията, не служителят.

В такъв случай ИТ или адвокат с опит в трудовото право.

# 257
Според вас сега ли е най-слабият сезон за наемане на хора заради летните отпуски? Кога според вас започва връщането в нормалния ритъм, още към края на август или по-скоро началото към средата на септември?

За БАН от опит: наистина е сладка и приятна работа, с много свободно време и с дълги срокове за всичко. Парите обаче са малко.

# 258
Според вас сега ли е най-слабият сезон за наемане на хора заради летните отпуски? Кога според вас започва връщането в нормалния ритъм, още към края на август или по-скоро началото към средата на септември?

За БАН от опит: наистина е сладка и приятна работа, с много свободно време и с дълги срокове за всичко. Парите обаче са малко.
Аз съм започвал лятото доста пъти....От една страна има по-малко кандидати заради пътуванията.
Септември пък ще се оправдаят с празници....както бях писал и преди. Българката работната култура е много мързелива и винаги се намира повод за отлагане, за това давайте смело. Винаги за тях ще е "летен сезон, празничен, коледен, великденски, петъчен, понеделнишки...." То са сливания на дни, то са болнични...изключително изнервящо.

# 259
До средата на септември е силно отпускарско - ваканции, неучебни, неработни дни, все някой по веригата отсъства. Няма да пропускам обявите, но не бих очаквала бързо развитие, нито бих започнала активно търсене, освен ако не съм безработна.

# 260
  • София
Моята сегашна работа я намерих точно в разгара на летния сезон. За мен има ли една фирма нужда от специалист, търси независимо от периода. Все пак в самите HR отдели колегите се заместват взаимно. Предвид отпуските самото одобрение после може да отнеме обаче време.

# 261
  • София
Базнирано на моя опит: октомври - докъм 15 декември - може би най-активен сезон, после - средата на януари - до юни месец някъде.

Има си и обективни прични: октомври - обичайно се одобряват бюджетите за новата календарна година, а след средата на януари вече е ясно как се изпълнява плана на назначенията, а също така и започва планиране на второ и трето тримесечие.

Разбира се, отворени позиции има и целогодишно, не пречи да се кандидатства всеки един сезон, просто в отпускарския сезон всичко става много по-бавно, заради липсващи стейкхолдъри. Като цяло обаче позициите очаквам да са много по-малко, поради сериозната рецесия в Европа.

# 262

От 1-2 години вдигнаха чувствително заплатите. Асистент започва с 2500 лв. и нагоре се увеличава. Плюс пари за научна степен (те наистина са малко - 360 лв.), и за участие в проекти. За мен това не са малко пари, предвид естеството на работата. Някои хора в БАН си клатят краката цяла година, обикалят напред назад и за един месец се засилят да напишат една статия, която да отчетат в края на годината, че са правили все пак нещо.

# 263
Аз бих си разглеждала обявите и ако има нещо интересно - кандидатствам. Не е нужно навсякъде да влизат по 5/6 човека на интервю и всички да са на линия. Все пак фирмите не спират работа от Май до Септември. Като има отворени позиции, ЧР-ите си ги движат. Пускайте СВ-та, пък който е заинтересован - ще се обади.

# 264
Много вярно за БАН и моите наблюдения са такива. Ако има други източници на доходи, е супер работа.

# 265
Аз бих си разглеждала обявите и ако има нещо интересно - кандидатствам. ...
И аз последно стартирах кандидатстването на 21.8. започнах работа на 18.9.

# 266
И като се върна назад…. Започвала съм работа през Август, през Септември, по време на Ковид (на 01.04.2020 ми беше първия работен ден), в първия работен ден след НГ. Общо взето е било все в периоди, които уж не са популярни за започване на работа.
Просто, ако видя обява, която ми допада, а е пусната насред лятото, няма да изчакам Септември, за да кандидатствам.

# 267
Притеснява ме, че виждам едни и също обяви и компании в jobs.bg....вече ги знам наизуст.

# 268
  • София
Кое толкова те притеснява?

# 269
Ами подминаваш ги, за да не се притесняваш: ще ти се обадят ли или няма.

Общи условия

Активация на акаунт