Ноемврийски бебета 2024 - тема 4

• 6 269
  • 221
  •   1
Отговори
# 210
Включвам се и аз. Дани има 6 зъба, засега май няма други налице. Опитва се да ходи, опитва се да минава на 1 дрямка, но ще видим, може да е фалшив преход. Със сигурност знам, че ще е дълъг.

Аз съм в София, Красно село. За държавна ще трябва да чакам до ноември (за записване, т.е. да започна да взимам декември), а ние ще се местим в друг квартал скоро, таа най-вероятно направо там ще си го запиша. Иначе яде Юначе. Всичко му харесва, само дето пасирам тук там все още, че е претенция... Но си е скъпичко и за нас, да. Засега оставам на тях главно, защото не слагат захар в десертите, а фурми.

# 211
Здравейте! Относно дремките и ние сме на две, но не мислите ли , че е рано още за една. Кога е нормално да се мине на една? Аз мислех, че като станат на около 2 години

# 212
Малко отклонявам темата, но имам нужда от съвет. Напоследък имам проблеми с храненето на детето. Както ядеше всичко, хранеше се само, беше любопитно към нова храна - така това са изпари. Особено голям проблем имам на обяд, когато храненето е пълна мъка. Тръшка се, не иска да яде, бута купички, но и мляко не иска. Пробвах две детски кухни, пробвах да му давам от моята чиния, пробвах сам да си взима от нея, отложих храненето с половин час, пробвах аз да го храня, пробвах пюрета, смених консистенцията на мачкано, нищо не помага. Яде малко и започва рев, тръшкане. Оглежда се навсякъде, започва да протестира. Ако му дам да се я заиграе с нещо - капаче, лъжичка, може да хапне още малко. Не искам да давам устройства, книжки и играчки.
Има някакъв проблем но не мога да определя какъв е. Закусва към 8:00, обядът е към 12, сутрин в 5 изпива 230 мл мляко и пак заспива до 7.
Много често в 2 надава вой, не рев, а вой за мляко. Защото не е ял достатъчно на обяд.... А с другите хранения нямам проблем, дете с апетит. Обаче на обяд просто не иска да яде като хората. Ясно е че съм го оставила, щом дохранвам с мляко след два часа - но не е решение. Не мога да разбера какъв е проблема, има ли някоя майка с проблем с конкретно хранене? Всякакви идеи на какво може да се дължи са добре дошли...
Притеснявам се малко защото на обяд е най-питателната храна, с месо. Днес пробвах да разменя следобедната закуска и обяда, дадох му кремче за обяд (фуристо) - пак същата работа.... Изяде го с много зор и търпение от моя страна. И в два пак се разплака, и пи едно шише мляко.
Това продължава вече от 3 седмици.
Горе-долу преди толкова време изкара лек стомашен вирус, повърна в колата на фонтан малко след следобедна закуска, бяхме до спешното, не съм ти разказвала тука... и трябваше да дадем пауза на захранването, само на мляко, картофи и препечени филийки.

# 213
Слънчогледка, при нас е подобно - ядеше всичко с кеф, но от няколко дни не иска да яде закуска и обяд особено. Според мен е просто етап, някъде към годинката им намаляват енергийните нужди и стават по-злояди. Те си знаят от колко храна имат нужда.

Здравейте! Относно дремките и ние сме на две, но не мислите ли , че е рано още за една. Кога е нормално да се мине на една? Аз мислех, че като станат на около 2 години

Обикновено между 12 и 18 месеца минават на една дрямка. Моето бебе категорично не е готово само веднъж да спи през деня. Но това е вече индивидуално за всяко бебе

# 214
От 10 месец го слагах на гърне и започна да чурка вътре - естествено без да разбира какво прави. Чиста случайност. Но по-важното ми бе да се запознае с гърнето и да не бяга от него и да не плаче. Че изчетох много гадни неща за това.
Та, на мен като цяло не ми е самоцел това гърне, повече се чудя на обществения натиск - очаквам от детето като проговори да си казва и да реагираме, но да се гоним като котка и мишка тука за престиж, за да обявя колко ми е умно детето, понеже акото му е цопнало случайно в гърнето - е сори, ама … да, около мене има такива майки и много се чудя кому е нужно това търчане и натискане на детето. То реве, тя го бута на гърнето, зор та зор 🥸 то става и реве, тя го пляска…
Аз съм от майките, които определено ще натискат детето за приучаване към гърне. Вече щяхме да сме започнали, ако не се бях върнала на работа. Чакам коледната ваканция на учениците, и честно казано се притеснявам да не е късно тогава. Долу ще обясня мотивите си и какъв е зорът. Не е за чест и гордост, а за правилното развитие на детето.

Скрит текст:
Колкото повече време детето върши нуждите си в гащите, толкова по-малко ще ги усеща и ще им обръща внимание. Това за мен е въпрос на забавяне на развитието на детето - то може да прави нещо, но не му се налага, и постепенно това умение закърнява, усещанията се притъпяват. Осъзнаването на собствени телесни сигнали е част от ранното интелектуално развитие. Детето започва да свързва причина и следствие. Това е от първите уроци по саморегулация, а тя е ключова за всяко бъдещо учене и самоконтрол. Късното махане на памперс/пелена е сравнително ново явление, свързано основно с удобството на родителите, и не е биологична необходимост. Началото на тази практика е много съмнително - един доктор, финансиран от Pampers, публикува статия как детето не усеща, не разбира и не може да ходи на гърне преди 3-годишно. А дотогава всички хора са ходили на гърне на годинка, защото няма кой да пере многократните пелени на дете, което е напълно способно да не ака в гащите.

Със сигурност истерия на гърнето или пляскане не са решение, и аз също съм против подобни практики. За всичко си има правилен подход.

Още нещо ми се иска да отбележа. Пишкането и акането поне при моето дете определено не са случайни. Видимо знае какво прави в гърнето. Наскоро дори стана от гърнето (без да е свършила нищо там), направи 2-3 крачки, усети, че ѝ се ака, и съзнателно се върна и седна отново, а тя никога досега не се е връщала. Изака се, погледна си го… Всичко това няма как да е случайност. И всичките пъти, в които пишка и гледа между крачетата, докато пишка.

Памперсът след проходждане не е удобство, а изкуствено задържане на развитието.

# 215
Съгласна съм за памперсите. Аз от 6 месеца започнах на гърне, трябваше по-рано даже, може даже още от раждането (естествено тогава си има други начини, като не може да сяда още). Събужда се суха повечето сутрини, а даже и да закъснеем малко с гърнето, пишка в памперса само малко и чака да седне на гърнето. Също и като ще пишка, идва при мен и почва да мрънка, още не съм я научила на жестове, но се опитвам. Изобщо не обича да ака в гащите, а какво мазало става, ако сме примерно в колата и не мога да спра и тя се изака в памперса... В гърнето е хиляда пъти по-хигиенично

# 216
Не, не, не ме разбра или аз не се изразих правилно. Да, за развитието на навика съм, но не на всяка цена и с принуда.
От 4.9 Филип не е акал нито веднъж в памперс. Вярно, по-често усещам момента самата аз, но в последните два дни той стои и ме гледа и мълчи и аз се сещам, че е врмее да вършим работа. Но да го пляскам и принуждавам, да го стискам да седи на гърнето - това може да има трайни психологически последици. Това наблюдавам в момента и не разбирам защо въпросните превръщат това в самоцел без мисъл и търпение.

Още нещо - Филип вече ходи през по-голямата част от деня с гащички и, да, намокря ги, но очевидно не му харесва това - започва да нервничи и да насочва вниманието ми към този му дискомфорт. Но пък след сън става винаги сух и пишка чак като го сложа на гърнето.

Нямам представа колко бързо трябва да се случи това приучване, но го карам по интуиция.

От 10 месец го слагах на гърне и започна да чурка вътре - естествено без да разбира какво прави. Чиста случайност. Но по-важното ми бе да се запознае с гърнето и да не бяга от него и да не плаче. Че изчетох много гадни неща за това.
Та, на мен като цяло не ми е самоцел това гърне, повече се чудя на обществения натиск - очаквам от детето като проговори да си казва и да реагираме, но да се гоним като котка и мишка тука за престиж, за да обявя колко ми е умно детето, понеже акото му е цопнало случайно в гърнето - е сори, ама … да, около мене има такива майки и много се чудя кому е нужно това търчане и натискане на детето. То реве, тя го бута на гърнето, зор та зор 🥸 то става и реве, тя го пляска…
Аз съм от майките, които определено ще натискат детето за приучаване към гърне. Вече щяхме да сме започнали, ако не се бях върнала на работа. Чакам коледната ваканция на учениците, и честно казано се притеснявам да не е късно тогава. Долу ще обясня мотивите си и какъв е зорът. Не е за чест и гордост, а за правилното развитие на детето.

Скрит текст:
Колкото повече време детето върши нуждите си в гащите, толкова по-малко ще ги усеща и ще им обръща внимание. Това за мен е въпрос на забавяне на развитието на детето - то може да прави нещо, но не му се налага, и постепенно това умение закърнява, усещанията се притъпяват. Осъзнаването на собствени телесни сигнали е част от ранното интелектуално развитие. Детето започва да свързва причина и следствие. Това е от първите уроци по саморегулация, а тя е ключова за всяко бъдещо учене и самоконтрол. Късното махане на памперс/пелена е сравнително ново явление, свързано основно с удобството на родителите, и не е биологична необходимост. Началото на тази практика е много съмнително - един доктор, финансиран от Pampers, публикува статия как детето не усеща, не разбира и не може да ходи на гърне преди 3-годишно. А дотогава всички хора са ходили на гърне на годинка, защото няма кой да пере многократните пелени на дете, което е напълно способно да не ака в гащите.

Със сигурност истерия на гърнето или пляскане не са решение, и аз също съм против подобни практики. За всичко си има правилен подход.

Още нещо ми се иска да отбележа. Пишкането и акането поне при моето дете определено не са случайни. Видимо знае какво прави в гърнето. Наскоро дори стана от гърнето (без да е свършила нищо там), направи 2-3 крачки, усети, че ѝ се ака, и съзнателно се върна и седна отново, а тя никога досега не се е връщала. Изака се, погледна си го… Всичко това няма как да е случайност. И всичките пъти, в които пишка и гледа между крачетата, докато пишка.

Памперсът след проходждане не е удобство, а изкуствено задържане на развитието.

# 217
Е, как пляскане, тези майки нормални ли са? Не само за гърнето, за каквото и да е. Ужас

# 218
Мда, на мен ми е много жал. Домът се превръща в бойно поле. Не познавам добре жената, просто се запознахме покрай майчинството и ме покани да ѝ гостувам. Ама това беше …

Е, как пляскане, тези майки нормални ли са? Не само за гърнето, за каквото и да е. Ужас

# 219
Здравейте и от нас с Филип. Господина е добре, след една седмица става на 11 месеца, направо не знам как мина това време. Проходи, вече много смело се пуска сам, особено вкъщи. Записан е на държавна кухня, във Варна няма чакане, направо като стане детето на 10 месеца, се записва и започваш даа вземаш. Много му харесва, пък за мен е голямо улеснение. Има 8 зъба и продължават да го мъчат, нямам търпение да избията вече всичките, че е голяма драма всеки път. Като цяло е спокойно дете, нооо със съня е ад. До 9ти месец, заспиваше сам към 20:00ч., събуждаше се в 5 за мляко и след това си спее до 7:30ч.
Обаче началото на септември ходихме на почивка в Азия, с 5 часа разлика, което обърка тотално, всичко. Или поне аз така си мисля, докато бяхме там всичко беше нормално, както и една седмица след като се прибрахме, но от тогава спането е кошмар. Не иска да заспива сам, като го оставим започва да плаче, което за мен не е ок и отивам при него докато заспи, и след това се запова към 12 ч. през 1 ч., се събуда плачейки, понякога успявам да го приспя, но повечето пъти от към 2 до 4:30-5 само му вися над леглото в опити да го приспя. Понякога го вземам на спалнята при нас, когато вече съм тотално изморена, но и там е премятне и плач. Не знам какво стана, но от месец вече, не съм спала нормално и вече съм много уморена. Дневния сън не се е променил, само спи 30мин по-малко. Сутрин спи 30 мин и следобяд, 1:30 мин. Пробовахме и с една дрямка, защото отказваше да заспи сутин, но половението вечер е същото. Моля ви дайте някаъв съвет, направо не знам какво да правя вечче.

# 220
Нашата започна да се буди сутрин със сух памперс. Като стане, се изпишква в гърнето и то доста.
Рано ми се струва, но през деня повечето нужди ги върши на гърнето въпреки, че е с памперс. МЖ се притеснява да няма пък здравословен проблем, че така не пишка цяла нощ. И се зачудих. Възможно ли е да е признак на здравословен проблем или детето си чака гърнето?

# 221
Моето бебе се буди със сух памперс от 10-месечна възраст. Напоследък почти всяка сутрин. Даже да не е суха, обикновено само малко има в памперса и си чака гърненцето да се изпишка хубаво. А тя често суче цяла нощ, та не е обезводняване изобщо. За дневния сън е суха отдавна, още от 7-8 месеца

Общи условия

Активация на акаунт