Сто и шеста плетаческа тема

• 24 010
  • 759
  •   2
Отговори
# 705
Аз слагам резерв поне 3-4см. Не се вадят.

# 706
Нямах предвид дължината на конеца, а неговото крайче, подпъхнато в последната бримка. То ми се е вадило при пране и често ми щръквало от лицевата страна. Особено на алпака. Прибирам го, но си остава дълго поне няколко мм и си се вижда от опаковата страна. Затова гледам да са в гърба, под мишници, на такива места, особено при жилетките, както казах.  И го режа с около 5 мм по-дълго, че да не се вади.
Ще пробвам и твоя метод, но ме съмнява, че пак ще излиза крайчето при пране.

# 707
Страхотна жилетка, Тари. И интересно си я продължила надолу, не с бабиния шев или както се казва. Мнооого ми хареса. Сега и аз плета една такава, ама съм далеч от края все още. Ще покажа като я изплета.

# 708
И аз скоро ще завърша такава жилетка . Почти до ластика съм .
Покажете какви видове ластици мога да изплета ? Ще е с копчета и джобчета . Само още малко дължина и трябва .

# 709

Напредвам. Трябва до утре в 2 да я завърша. Господина за който е ще заминава на дълъг път, където ще е много студено. Дано успея да я завърша. Стискайте палци.

# 710
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Какво стана? Успя ли със шапката? Blush

Попаднах на това. Простичко, а ефектно.

# 711
Какво стана? Успя ли със шапката? Blush

Попаднах на това. Простичко, а ефектно.

За съжалление не успях , но в Ирландия не е студено както тук . Много исках , но излязоха други неща и не можах да плета . Още малко ми остана . Майка ми пък почна такава шапка на 2 куки . Ама днеска не се плетяло и се ядосвам . То това не е работа пък и вече са големи простотии не живеем в 70 - те . Тя можела да плете аз не мога .. Брей си викам виж я ти как ми спира работата ScreamSmile

Имам прежда Май Ярн предложете какво да изплета с нея . Около 8 9 гранчета имам .

https://www.youtube.com/watch?v=IoCdao8VWm8

Искам такова одеало . Имам един меланж цветен , но ми трябва и друга прежда за ниските пълнежи .

https://www.youtube.com/watch?v=Duze3hJKIOg&t=693s

И такъв шал искам . Може да изплета 2 за подарък . Имам една тънка мохерна бяла прежда с ламе искам да си изплета блуза . Ама 2 ръце имам , а сега покрай проблемите така ме успокоява .

# 712
Как се пере изделие от алпака и коприна?

# 713
Първи вълнени чорапи на 5 куки Blush

Преди да съм забравила как се плетат ще изплета и едни мъжки на моето момче Grinning

# 714
Как се пере изделие от алпака и коприна?
Джа̀нъм, аз бих прала на ръка с много малко препарат за вълна, или шампоан - до 1 чаена лъжичка. Накисваш за половин, един час, после само мачкаш. Изплакването пак така. Температура на водата за пране и плакнене - около 30 градуса. При плакненето, първо пълниш с вода и тогава слагаш дрехата, не оставяш водата да тече върху нея.
Изцеждане - оставяш да се отцеди добре, примерно в мивката, за да се оттича, като от време на време притискаш, да се отцежда по-бързо. Като се поотцеди, раполагаш върху хавлиена кърпа и с нея заедно навиваш. Така вече може да извиваш да доотцедиш.
После хоризонтално сушене върху хавлиена кърпа. Аз съм сушила и на простора, като слагам кърпата и дрехата върху нея през 2 - 3 пръчки на съшилника ( моите пръчки са близо).

donatellla, браво, чудесни са !
Ако приемаш съвети, бих спряла да плета връхчетата малко по-рано, на повече бричмки и бих съединила с един ред, ушит с игла. За да не са толкова остри отпред и да лягат по-добре на пръстите. Внимаваш да е еднакво стегнат като изплетените брикми, за да няма разлика.

Моля, снимай ги странично, събути, да се видят добре петите и пръстите как са изплетени.
Може да ползваш един трик, да слагаш маркерче на всеки 10-ти ред, за да ти е лесно да броиш редовете и да ти е по-лесно да изплетеш втория.

ЕДИТ
И като сме на тема чорапи, ето едни много добри съвети за различни варианти на плетене на пръстите, според формата на крака.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 11:06 от Diorela

# 715
Благодаря, Diorela, и аз така си го представях но понеже нямам опит се допитвам. Шалчето ще ми излезе златно като цена, поне да не го съсипя, че е за детето.

# 716
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ех,че хубави чорапки! Чак ми се прииска и аз да си направя едни. Joy

Жалко за шапката,но ще е следващия път.
Одеалцето е много интересно, но имам чувството, че ще "изяде" много прежда. Т.е. тези 800-900 грама няма да стигнат. Защо не опиташ нещо на две куки? Там отива по-малко прежда.

# 717
Благодаря, Diorela, и аз така си го представях но понеже нямам опит се допитвам. Шалчето ще ми излезе златно като цена, поне да не го съсипя, че е за детето.

Предлагам ти и следващите пранета да ги правиш все ти. И забрани всякакви напичания на слънце и т.н.
Питай патило, девойката сви два пуловера от 100% алпака. Първият не запомнила как се пере, вторият го напичала, овесила всички дрехи и въжето се скъсало, белият пуловер се беше цопнал върху велосипеда и се беше омазал с грес от веригта му. Laughing

# 718
Шокираш ме. И напичането на слънце ли е вредно!?

# 719
Diorela,
приемам забележката. Първия път така ги завърших с повече бримки , но нещо не ги доузкусурих и втори път ги преправях ама станаха като остър чепик.
Сега с чорапа на мъжа ще пробвам твоите предложения !
Благодаря за коректива !

Общи условия

Активация на акаунт