Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 27 950
  • 751
  •   1
Отговори
# 45
Мили дами,
Осъзнах, че утре се почва, бодрото ми настроение се изпари и се панирах. Затова подавам сигнал за помощ.
Моля, кажете какво конкретно да очаквам да ми се случи утре и в рамките на следващите седем дни. Ще бъда по схема dose dance /dd/. Гадене, повръщане, какво още.    
Опитвам се да се овладея и да се разсея с мисълта колко много работа имам да върша днес, утре и идната седмица, ама ще ми е полезно и ако някой ми подскаже какво ме чака утре и след утре.
Предварително благодаря на тези, които ще ми отговорят и на тези, които ще си помислят за мен!    
Оххх, стискам палци  да минава леко! Много прегръдки! Flowers Cherry Blossom

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 16:07 от i.r.e.n.

# 46
i.r.e.n., не съм от София и момичетата от там ще се включат по-точно🤗
Рано ти е да мислиш за диспансер- това е проследяването след лечение. Първо лечение 🤗 Поне във Варна във всяка клиника се записваш по различен начин🫣
В онкото първо се записваш сам за комисия и присъстваш лично. После те те насочват към Аспарухово. От там на който онколог се паднеш. Не можеш да избираш, освен ако нямаш уговорка с някой от тях.
В Терапията първо си записваш час при онколог и той те представя на комисия (без теб).
Коренно различно е.

Всъщност аз се включих за съвет, след като е готова хистологията си вземи блокчетата и ги дай на второ мнение. Докато те станат си действай по другите задачи- онколог, комисия..
Запази си час за още някой онколог, за второ мнение- Консулова, Тимчева, Щерев (вече ги обърках,  кой е лекар, доцент, професор)

# 47
Здравейте!
Четох ви много тези дни, все още не разбирам част от нещата, които обсъждате, но напредвам..
Бих искала да попитам няколко неща:

1. Когато излезе биопсията от ВМА и искам да се диспанзеризирам другаде, кога и как точно става?
2. В новото лечебно заведение как точно се процедира? Запазвам час при някой ли, или?
3. Моля ви за мнение и насоки накъде - като клиника и лекари да се насоча - относително близо са ми Сити Клкник и Онкология Дървеница?
4. Не схващам, когато отида и се "заведа" някъде, само с техните лекари ли действаш. Чета, че ходите къде ли не..

Още не мога да схвана чисто логистично как стоят нещата и това ходене от един на друг лекар как се случва. В смисъл - документи, изследвания в мен ли си стоят, или там, където си заведен.
Прощавайте за сигурно тъпите въпроси, но не мога още да се ориентирам в елементарните неща ❤️
Запиши час още от сега за онколог (Ася Конслулова в Дървеница, Асен Дудов в Сити клиник). Когато са говори резултатите отиваш при тях. Предлагат план за лечение. Избираш къде да се лекуваш. Там където си избрала те формират комисия. Комисията назначава лечение и след това те поемат... Каква химиотерапия, колко курса, през какъв интервал... При всички е различно... И едно по едно минава... Друго следва... И така... При мен протокола е първо химиотерапия, после операция, после лъче и една година таргетна... До тук минавам само химиотерапия - утре ми престои 5та от общо 6.

Котка - очаквай най-доброто... Леко неразположение два три дни като грип, и после все едно нищо не е било... Много хора така го минават... Ако случайно минава по-тежко... Ще го мислиш като дойде... Не се навивай предварително че ще е тежко. Успех! Не е толкова страшно колкото изглежда

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 16:05 от eyeswideopen

# 48
Нова Котка, утре само ще ти вземат кръв и ще се срещнеш с онколога. Във вторник реално ще ти влеят химията. Не търси странични ефекти, за да не си ги предизвикаш психически.
Може и нищо да не почувстваш🤗
Първата седмица гледай да не излизаш сама от вкъщи. Приготви си нещо против повръщане и болки (Деган, Зофран, Кетонал, Аулин) и крем за вените ( Хепароид, Лиотон).
Аз се захранвах със солети и газирана вода. Добре ми действаха и на Маги- супа в чашка. Да , състава е смотан, но в това положение ми е все тая...Трябва да намериш твоето🤗

# 49
Kotka, като съвсем прясна ще споделя при мен как е. Наливаха ме 5 часа, два дни ми нямаше абсолютно нищо, чак се чудех вливана ли ми е химия изобщо. Ходих си на кафе, пазар, разходки. На третия ден ме боли корема ниско долу и поддържам 37.3°, чудя се повод ли е да търча до болницата или ще мине. Има и умора разбира се, като при грипче. Поддържам връзка с няколко жени, с които започнахме заедно, нямат никакви стр. ефекти още.

# 50
i.r.e.n., не съм от София и момичетата от там ще се включат по-точно🤗
Рано ти е да мислиш за диспансер- това е проследяването след лечение. Първо лечение 🤗 Поне във Варна във всяка клиника се записваш по различен начин🫣
В онкото първо се записваш сам за комисия и присъстваш лично. После те те насочват към Аспарухово. От там на който онколог се паднеш. Не можеш да избираш, освен ако нямаш уговорка с някой от тях.
В Терапията първо си записваш час при онколог и той те представя на комисия (без теб).
Коренно различно е.

Всъщност аз се включих за съвет, след като е готова хистологията си вземи блокчетата и ги дай на второ мнение. Докато те станат си действай по другите задачи- онколог, комисия..
Запази си час за още някой онколог, за второ мнение- Консулова, Тимчева, Щерев (вече ги обърках,  кой е лекар, доцент, професор)
DZ, 2 пъти бях на комисия в Онкологията на Окръжна във Варна, веднъж след биопсия и втори път след операцията, но няма такова нещо като лично явяване. Лично ходих да си получа решенията и някоя сестра ги раздаваше.

# 51
Nova_kotka,
Нормално е да имаш притеснения, защото за първи път ще минеш по този път.
Утре ще те приемат в отделението, ще ти вземат кръв и ще ти направят кардиограма. Възможно е да те консултира и кардиолог. Когато излязат резултатите ще се срещнеш с онколога и ще обсъдите лечението. По - късно през деня ще започне премедикацията - възможно е вливка, хапче и /или инжекция. Това е подготовка на тялото за химиотерапията, за да се избегнат странични реакции.
Самата химиотерапия е през вторият ден. Ще те наблюдават за алергична реакция. На следващия ден ще си тръгнеш. Дават лекарство против гадене, ако имаш нужда.
Не ми е ставало зле. Не ми се е гадило.
На третия ден започваше разстройство и болки в мускулите. Това продължаваше при мен 3-4 дни. Лека температура 37.5.
Чувствах се много добре, когато ходех. Всеки ден вървях по 3-4 километра.
Не е страшно! И това ще мине!

# 52
Aelita_62, еха, влязоха и те в 21век.
Викаха всички в 7:30ч. Куцо, кьораво и сакато седяха прави (щото столовите са кът) и чакаха да ги повикат на столчето.
И лекарите пред теб започват да коментират състоянието ти и колко е напреднал... ама ти в диалога не се включваш. Искаш ли да кажеш нещо, те прекъсват. В коридора 40 болни и техните придружители чакат с часове. Може и в 11ч да минеш. Абе красота...
Явно като смениха прецедателя, са сменили и начина на работа. Браво на тях.

# 53
Запиши час още от сега за онколог (Ася Конслулова в Дървеница, Асен Дудов в Сити клиник). Когато са говори резултатите отиваш при тях. Предлагат план за лечение. Избираш къде да се лекуваш. Там където си избрала те формират комисия. Комисията назначава лечение и след това те поемат... Каква химиотерапия, колко курса, през какъв интервал... При всички е различно... И едно по едно минава... Друго следва... И така... При мен протокола е първо химиотерапия, после операция, после лъче и една година таргетна... До тук минавам само химиотерапия - утре ми престои 5та от общо 6.

[/quote]

Знам, че биопсията е 2 седмици. Само тя достатъчна ли е да запазя час за второ мнение? Питам, в смисъл, да не би да запазя час, а да трябват други документи в мен, освен биопсията, а аз да ги нямам..

Запази си час за още някой онколог, за второ мнение- Консулова, Тимчева, Щерев (вече ги обърках,  кой е лекар, доцент, професор)
Винаги ли търсите второ мнение за хистология? Д-р Факирска я прави и предвид, че е доста компетентна се надявах поне там да пропусна това Rolling Eyes

# 54
Ирен, правиш задължително.
Факирова или не, всеки допуска грешки!

# 55
Ирен, правиш задължително.
Факирова или не, всеки допуска грешки!

Добре, ще пусна тогава! Благодаря!
Аз за нова биопсия вече се чудя дали да не правя. Ужас направо..
Съветвате ли ме да направя нова биопсия, или няма смисъл вече? И къде да направя втора хистология?

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 17:16 от i.r.e.n.

# 56
Няма нужда от нова биопсия.
Само си направи ревизия на хистологията и записвай часове при онколози🤗

# 57
  • София
Kotka, като съвсем прясна ще споделя при мен как е. Наливаха ме 5 часа, два дни ми нямаше абсолютно нищо, чак се чудех вливана ли ми е химия изобщо. Ходих си на кафе, пазар, разходки. На третия ден ме боли корема ниско долу и поддържам 37.3°, чудя се повод ли е да търча до болницата или ще мине. Има и умора разбира се, като при грипче. Поддържам връзка с няколко жени, с които започнахме заедно, нямат никакви стр. ефекти още.
Имаш ли тел. на онколога - най-добре звънни и попитай нормално ли е. Аз лично не съм имала темп, само гадене/умора, но при всеки е различно, а и терапията е различна. Най-добре е всякакви странни неща да се съобщават на онколога.

# 58
  • Добрич
i.r.e.n., моята  хистология от кор биопсията също я прави д-р Факирова. Не съм търсила второ мнение. Хистологията след операцията напълно потвърди определеното от д-р Факирова.

При онколога се носят всички документи, които имаш до момента. Хистологията и образните изследвания са най-важните. От тях зависи лечението. Не ти е необходима втора биопсия.

Диспансеризацията е след като приключи активното лечение.

Преди ти бях писала стъпките на лечение, ще се самицитирам отново, защото от притеснение звучиш дезориентирано.

Скрит текст:
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че туморът се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4900 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог (по-рядко от специалист по образна диагностика).

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

В случаите,  в които ще има неоадювантна (предоперативна) химиотерапия е добре туморът да се маркира предварително. Така ще се знае точно къде е бил и ако се повлияе напълно от "химията" и изчезне, после хурургът ще се ориентира по маркираното място точно  къде да реже.

Диспансеризирането е след като приключи активното лечение.

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

☆☆☆

Нова котка, успех с първата вливка!
Нека мине леко и спокойно.

☆☆☆
Неда, при първо явяване ЕР се подава лично в НОИ, заедно с другите необходими документи. Следващите ЕР вече се изпращат служебно от ТЕЛК.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 22:51 от Вела

# 59
Iren, аз не съм вземала второ мнение за нищо. Верно с цяла рода и сумати приятели лекари съм. Знам, че ако има двама лекари на едно място, те са на поне три различни мнения. Решила съм отдавна, че ако се усъмня, тогава питам друг. Иначе какво правя, ако са на различни мнение - търся трето?! Ами и ако то е различно. 😁😁😁 Не ме бийте! Тук повечето са на обратно мнение - уважавам. Само опит като внучка, дете и какво ли не на лекари споделям.
Storytime, да не са черва? Температура (субфебрилна, до 38 градуса) на втората седмица задължително вдигах от време на време при всички вливки, заедно с грипоподобни симптоми. Минаваха със симптоматики. Ако се притесниш, при онколога тутакси. Ако ли не, непременно на кръвната контрола казваш.

Общи условия

Активация на акаунт