Отговори
# 135
  • Deutschland/HE
Синът ви какви предмети имаше 11ти и 12ти клас?

Нямам поглед над цяла Германия (тук образованието е на привинциално ниво), но за Хесен има такива изисквания от години. За медицина не искат задължително биология и химия, но трябва да има природни науки. То е заложено още докато избираш предмети за Оберщуфе, трябва да имаш и от двете групи.
Ако въпросът е насочен към мен - профил немски, руски, биология, химия; общи предмети - български, математика, философия/психология, физическо. Но например на Русалката дъщеря ѝ е била с профил математика и ИТ.

Към вас ми беше въпроса. Ето има природни науки: биология и химия, а има и философия. Та има и от двата вида.
В природни науки минава и информатика и производните и.
География не знам къде са я причислили, но май не е природна.

# 136
  • София
Може  да има някакви промени от тази година. Моят съвет е да се пита хохшулщарт  и да се поиска да обяснят. През тях така или иначе минава кандидатстването за всички  медицински факултети, не виждам логиката  да се комуникира директно с университети. Дъщеря ми наистина беше профил математика и информатика, както е казала Тотони. Но тя не следва да е показател по две причини.  Първо тя е вече на финала, остават й  само месец-два до завършването, а това оначава, че преди 6 години е кандидатствала по старата система с 6 желания само. Да, имаше и профилиране, но то не беше като сегашното. Тя извън двата първи профила  (немски и английски в 91 НЕГ), освен третия и четвъртия (математика и информатика), и в 11-ти, и в 12-ти учеше физика, както и химия само в 11-ти.  Тоест дори и да е имало  останало скрито за нас изискване за природни науки в 11 и 12 клас, тя го е изпълнявала с химията, физиката и информатиката. А втората причина е, че тогавашните бг дипломи се смятаха на база оценките от 9 до 12 клас вкл., а не само от 11 и 12 клас. Та всеки един, какъвто и профил после да  е бил,  е имал изучавани предостатъчно природни науки, дори тези деца с профил БЕЛ и история.
ПП Ако все пак проблемът е в липсващ хорариум по такива предмети, може да се пита и за опциите за Щудиенколег и  за граждани на ЕС.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 22:26 от Просто русалка

# 137
Здравейте, и аз моля за съвет относно общежитие във Фрайбург.
От държавните нямаме никакво известие, въпреки че сме кандидатствали през април, дъщеря ми е записана в университета и през ден им праща имейли, на които няма отговор. Тя е с решение на ТЕЛК, което сме приложили, но явно няма да се вземе предвид, за съжалениие. Въпросите ми са три:
1. Може ли някак да разширим параметрите на кандидатурата? -Да предложим по-висок бюджет или да приемем необзаведена стая, без риск  да объркаме нещо в нея? Имаме лош опит с 1 пропуснат линк в началото, та затова много се притеснявам да я пипаме.
2.До кога е разумно да чакаме? Опасявам се, че намаяват опциите и за частно настаняване, От държавния портал стаите ги раздават от 1.08...
3. Къде и как да търсим алтернативи?
Информацията, която намираме, е че частните искат доказване на доходи в Германия, което ни е невъзможно.
Благодаря в аванс за отговорите, наистина сме много притеснени и нямам идея как да подходим.

# 138
  • Варна
Звезда Слънчева, супер новак съм в цялото това търсене, .но мога да споделя скромния си опит:  за Нюрнберг- след писмо за прием писахме отново за държавно общежитие. Отговорът беше: " Пишете пак септември". Благодарение на съвет от съфорумка  и линкове към частни общежития  имаме подписан договор за частно общежитие. Днес по друг повод проверявах, цените са 100 + евра плюс.
Допълвам: не са искали никакви документи за доходи. Подписа договора, ред е на предплатата.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 22:47 от SVU_D

# 139
Здравейте, във връзка с измамите за студентски квартири се натъкнахме на такава в Аахен. Синът ми пише на обява в сайт, в който предлагат студентски квартири. Обявата е съпроводена със снимки, а цената не е от най-ниските. Отговаря му жена на име Stefani Esser, която обяснява, че в момента е в чужбина, но жена на име Виктория ще му съдейства. В имейла бяха посочени всички условия по наема, а също и точния адрес на жилището, което се предлага. На мен ми светна лампичката, че нещо не е наред, но също така пък и си помислих, че все пак е летен отпускарски месец. Написахме отговор, че в момента сме в Аахен и може веднага да направим оглед. След това отидохме на място на адреса, посочен в имейла, просто от любопиство, а и защото беше близо до друго жлище, за което също трябваше да направим оглед. Случайно на входната врата се срещнахме с момиче, което живее на същия адрес и което ни каза, че действително се отдават под наем жилища, но собственика на жилищата е майка й и тя не се казва нито Stefani, нито Victoria, както беше написано в имейла. Впоследствие получихме и втори имейл от Stefani, в който вече беше съвсем явно, че е измама. Сайтът, от който взехме обявата е с платен достъп.

# 140
Моето мнение е, че освен ако не е институция, като например самият университет или общежитие, онлайн даване на данни е рисковано. Виж, друго е да си на място и да се срещнеш и да видиш реално квратирата. Има такава схема, в която се предлагат квартири фантоми и се иска предплата, или се крадат лични данни. По принцип би трябвало да място да се търси, освен ако не е официална институция. Това е моето мнение.

# 141
Опитайте да търсите Zwischenmiete. Това е временно решение, но все пак е възможно.

# 142
Ние наехме стая в частно общежитие. Закъсняхме тази година за държавните -  като отиде на място ще ги огледа и прецени дали да се запише в списъка на чакащите и да сменя догодина.
Частното общежитие беше в списъка с препоръчани места за настаняване от самия университет -  имаше изброени около 7-8 такива, от които ние харесахме 3 като условия, цена, локация. В нашия избор номер 1 за общежитие, местата за 01.10.2025 свършиха още преди ние да си лигализираме дипломата и да я пуснем, после в края на юли се появиха някакви стаи със стартов период от 01.01.2026, но и те свършиха за 2 дни. Продължавам да го следя - евентуално да се преместим в него. От второто ни по ред в списъка ни - имаше налични около 10ти на стаи в началото на август и пратихме запитване. От третото още нямаме отговор дори. Та във второто нещата се случиха за 3 дни - на първия ден ни отговориха и пратиха предварителен договор, на втория подписахме онлайн, на третия имахме вече върнат офиц. договор с подпис от тяхна страна. Седмица по-късно като разглеждам и не виждам никакви места в нито едно от общежитията, които унито препоръчва, и се благодаря, че тази година всичко се разви в началото на август с приемите, а не в края, че тогава е почти невъзможно да се намери каквото и да е.
Изискаха ни - Л.К., Удостоверение/Писмо за прием, Застраховка, SEPA debit немска сметка.
Удостоверения за доходи, гаранти и т.н - не са искали. Букнахме си move-in date понеже става с точен ден и час за началото на септември, когато и реално се изисква депозита + първия наем  (условието е да се платят преди самото настаняване).
Успех на останалите с търсенето - дане намерите бързо и лесно решение.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 11:05 от ANNAFACE

# 143
Опитайте да търсите Zwischenmiete. Това е временно решение, но все пак е възможно.

същото бих посъветвала и аз. Да е дори за месец, два,  три - взимайте и не се колебайте, стига да ви го дават с договор, за да се регистрира студента в общината. Стъпи ли веднъж на немска почва  ще търси на място и ще намери нещо за по- дълго време, а и на щудентенверк може да досажда  на ежедневна база.  Синът ми замина с  zwischenmiete  договор за два месеца, не сме се колебали и за миг дали да приемем крайно неизгодните условия, но за тези два месеца той успя да влезе под кожата  на една съдържателка на общежитие и да си  осигури договор. Това е голям опит за децата, пускайте ги смело - ще  учудите колко добре се справят.

# 144
  • София
Здравейте, да се похваля и аз с прием в TUM, което е и първо желание на младежа.
Сега ни предстои търсене на квартира, за общежитие не се надяваме. В тази връзка искам да попитам, ако имате опит или информация, какъв е нормалният среден месечен наем, който да очакваме. Става въпрос за Гархинг. Знам че е скъпо, но в едно от частните общежития ни предлагат 1150 евро на месец, което доста надхвърля очакванията ми. Също ако има деца, които биха търсили споделена квартира и проявяват интерес, може да ми пишете на лични.

Здравейте, опитах се да ви пиша, че дъщеря ми е приета в TUM и започваме търсене на квартира, защото знаем, че шанса за общежитие е малък. Има и други деца от нейния клас, приети там. Обаче сте забранили изпращането на лични съобщения.

# 145
И аз се зачудих дали се включва географията, тъй като тя е част от профил Предприемачество.

Може да е само за това, че няма други природни науки. Тук има изискване да са поне две, може да не са профилиращи. В една от предните теми се обсъждаше, че не приемат дипломата, защото няма обществени науки. Трябва да има и от двете в последната фаза.
Това го обсъждахме и в нашата отчетна и тогава от любопитство погледнах на страницата на специалността. Никъде нямаше такова изискване. Още една съфорумка също беше погледнала. Може и да е било нужно повече ровене, но на прима виста не пишеше нищо. Добре че детето е било на някакво представяне, където са им казали за това изискване.
Здравейте, следя с интерес темата за кандидатстване в Германия, тъй като е една от желаните дестинации за следване на дъщеря ми след няколко години. За момента по-скоро е ориентирана към ТУ, като няма все още конкртени желания за специалности. Понеже видях, че има изискване за природни науки, а на нас тази учебна година ни предстои избор на профили ми е много важно да се ориентирам правилно.
Нейният профил е математика и информатика, като предстои да избере още два /силно се надявам да няма някаква промяна в последния момент/.
 Идеята ни беше да избере физика и език. Дали обаче трябва да избере вместо чуждия език още един предмет по природни науки - билогия или химия, за всеки случай или само физиката би била достатъчна.

# 146
Само удостоверението за завършен гимназиален етап ли сте пратили?

# 147
  • Deutschland/HE
Дамасцена, след дискусията от вчера проверете дали няма да има проблем с липса на предмети от общ. науки.
В предна тема St. Dobri беше споделила, че KIT са отказали прием на сина и, защото няма изучавани предмети от общ. науки, той идва от училище извън ЕС.

# 148
На потребителката дипломата е от България/ЕС. Има абкомен за признаването. Бърза справка в anabin показва, че само свидетелството за 2. етап не е достатъчно да се признае като равноправна диплома. Отново въпросът какво са пратили? От какви документи се състоят новите дипломи? И цитиран ли е регламент, на базата на който е отказано приравняването? Осъществен ли е контскт с КМК?

# 149
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Точно така. Разгледаха документите, получихме "отказ засега" и след две седмици, без да е искана или подавана допълнителна информация, отказаха окончателно.
Той беше там в лятна школа и разбрахме за изискването прекалено късно, за да реагираме.
Беше ми странно защо за инженерна специалност физика, химия и математика не са предпочитаните, но те си имат система и не мърдат от нея.
Моят съвет е да проверите какви са изискванията в избраните от Вас университети, ако нещо не е ясно, да се свържете и да питате и ако нещо не можете да покриете, да потърсите друг. Те няма да сменят изискванията си, даже ако идвате с нещо в пъти по-добро.

Горинич е приет по първо желание в Англия и за нас тръпката свърши. Simple Smile
Успех на всички деца, сили и здрави нерви на родителите.

Общи условия

Активация на акаунт