Битата родилка в Майчин дом София

• 52 032
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 585
Нашенските доктори това не научиха за толкова години - на пациента трева да се обяснява по разбираем за него начин. Да, обаче не, нямат време или са много заети.
Разбираемият начин не е константа. Отреща са различни хора с различни нива на разбираемост и различна нагласа. Най-лесно се води диалог с ненастръхнал срещу системата и априорно всеки лекар интелигентен човек, който наистина полага усилия да слуша, да разбира и задава смислени въпроси, от които се вижда, че внимава в разговора и приема казаното.
Има втора категория, интелигентни, модерни и злонамерени. Заемат позицията "аз нищо не разбирам и ако ще да ми обясняваш оттук до Владивосток, нямам намерение и да започна да разбирам, защото си длъжен да ми обърнеш внимание толкова, колкото преценя за необходимо". Започнах да прилагам същия подход в банката, учреждения и навсякъде, където аз пък нищо не разбирам. Срещам изразен негативизъм. С разликата, че като ми обясняват, слушам и се старая да разбирам.
Трета категория- взимат думата, често и по темата за ланския сняг, с невероятно обстойни детайли без връзка с настоящата ситуация, и няма пауза, в която човек да се вмести.
Четвърта категория- кимат разбиращо, нищо не питат, идват после и се оказва, че не са чули нито дума.
Пета категория- задават едни и същи въпроси, на които току що е даден отговор, изобщо не слушат. Не касае само специфична информация, която не са разбрали, касае дори и дата на следващо виждане и подобни.
Шеста категория- "престани да ми обясняваш, достатъчно".
Преценката за човека отсреща трае 2-3 секунди и обикновено е точна, опитът си казва думата.
Да, много сме заети и затова нямаме време. Истина.
За това съм написала  разбираем "за него" начин. Практиката трябва да ви научи не само да разпознавате типовете слушатели, но и как да действате с обясненията според типа. Аз също съм в бизнес с обяснения на нелесна тематика на различни видове хора. Обаче знам, че ако бъда разбрана, клиента после ще съдейтва адекватно и цялата работа ще върви по-леко.
Вярно е, че и лекарите са хора и не всеки може или иска да се задълбочава. Все си мисля обаче, че с правилния подход ще спести и на себе си немалко нерви.
На нас в БГ точно адекватно обучение по всякакви практически въпроси ни липсва.
Може да не е в университета, но на работното място в болницата трябва да се провеждат семинари за отношенията с пациентите, за подхода към тях. Сума ти народ завършва психология и ето поле за реализация.
Знам ли - може би  могат да се направят филмчета, насочени и към пациентите. Да разберат напрежението, отговорността, дилемите на лекарите.
Скрит текст:
Същото напр. мисля по отношение борбата с пътнотранспортните нарушения. Липсва на първо място адекватно обучение и пропаганда по медиите. Вместо да ми каканижат политически глупости в коментарните рубрики, през ден трябва да дават кадри и разбор на различни ПТП, какво би станало ако поведението беше правилното. Сума ти филми и демонстрации в контролирана среда могат да се направят за сблъсъци при изпреварване, на пешеходни пътеки, къде ли не.

# 586
Има семинари в България, където обясняват точно тези неща, онлайн лекции, както и при посещение в болницата, в която раждах старшата акушерка също обясняваше основните неща (видове упойки, кога се слага, колко време протича, доста неща обясни). Но това разбира се не оправдава поведението на екипа, колкото и пъти да си ходил на семинари то като стане време ако не те напътстват...

# 587
  • До хладилника, който обичам
Разбираемият начин не е константа. Отреща са различни хора с различни нива на разбираемост и различна нагласа.
Да, много сме заети и затова нямаме време. Истина.
Нека вече да престанем с тая идея, че средностатистическия човек е пълен идиот, напълно различен от средностатистическия лекар.
По първа професия съм архитект. По втора, ibclc. И в двете професии срещам всякакви хора, с различни нива на интелигентност, обща култура, разбиране по дадената тема. И трябва да се обясни, и разбере, каквото искам да кажа на отсрещната страна. Напълно постижимо е да се обясни и на г-н Иванов, образован висшист, да кажем - лекар, и на г-н Петров, ром от махалата с основно образование, защо конструкцията трябва да е така, а не иначе, и защо кухнята се намира там, където е сложена, и че не бутаме носеща стена, за да стане по-разчупенко, въпреки различните им нива на разбиране.
Хайде само да не се правим на много по-различни, като сме с бяла престилка, нали може.

# 588
Като за начало да се внасят здравни осигуровки. От всички. Държавните служители не плащат нищо.
После да им вдигнат възнагражденията. Ама не на директора, а на редовите.
Болниците са търговски дружества, управлявани от хора с комунистически разбирания.

# 589
Всички сме хора. Двупосочно е.
Много народ се затруднява да го разбере.
И в случая същото.
Разпознаваме типа човек отсреща и се стараем да се нагодим за максимално смислена комуникация. Не винаги се получава, описала съм и защо. И понякога изобщо комуникацията не върви, не защото не съм положила усилия, а защото срещам стена.
Човек съм, моля, не функция, опитайте се да разграничите двете неща.

# 590
  • До хладилника, който обичам
Мисля, че разбирам. Но мисля, че и ти ме разбираш, също. Разбира се, че е двупосочно, но за разлика от моя пример, в теб, в твоята професия, ако правилно чета, е силата, властта, когато човек е болен и разчита на лекаря. Даже само заради тоя дисбаланс трябва още повече да се опита човек.

# 591
  • Пловдив
Държавните служители не плащат нищо.
За държавните служители СЕ внасят осигуровки, просто се изчисляват по друг начин - отгоре на заплатата, а не като част от нея. От едно и също място идват - бюджета. Все едно да дадете на детето сто лева джобни за седмицата, от които 50 за стола в училище, който да си го плати само, срещу това, да му дадете 50 лева джобни и лично да отидете да платите купоните за стола. Във втория случай то не яде безплатно и не е нужно да си плаща стола още веднъж.
В случая с държавния служител бюджетът е този, който дава парите за джобните - заплатата, и за стола - здравните и социалните осигуровки.
Аман от сочене с пръст и разбрали-недоразрбали обвинения към държавните служители, искам да кажа.

Да, отразява се в случаите на социални, семейни помощи и пр., защото този начин на изчисляване дава по-ниска номинално брутна заплата на държавния служител в сравнение със служител по трудово правоотношение със същата нетна заплата. Но НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ПОДЯЖДАТ ВАШИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ. Не и повече, отколкото със заплатата си, идваща от данъци, подяждат вашата.

# 592
Не се чувствам нито силна, нито властна. Каквото е, такова е. Диагнозата е такава, каквато е.  Не мога да я променя, често и няма радикално лечение. Нямам силата да променя нищо от това. Каквото е възможно- опитваме, но твърди гаранции никой за нищо не може да даде. Ние го знаем. Доколко пациентите го осмислят, не мога да кажа.
Много често се сблъсквам с убедеността, че сме всесилни и всеможещи и ако нещо не върви, то е защото лично ние не искаме, а не защото не е възможно.
Всъщност се страхуваме от вас. Силата е във вас. Силата на оплакванията, жалбите, скандалите, побоя дори. Бях минавала през период на обострен страх от контакт с пациенти и близки, заради често изтърпявано и очаквано негативно отношение при всеки нов контакт. Беше ужасно. Държа ме с месеци.
Лежала съм за планови изследвания в гастроентерология. Стая, голяма, жени, лаф мухабет. Основна тема- какви некадърници са лекарите, споделяния и оплаквания на темата. Опитаха да ме въвлекат в нея, замълчах. На визитация се изпуснаха- "колежке". Стаята дружно започна да ме гледа лошо, в момента, в който влезех, всякакъв разговор затихваше и се възцаряваше ледено мълчание.
Чувала съм от хирург : "колега, нас всички ни мразят, така че не ни остава нищо друго, освен да се обичаме ние си"

# 593
Държавните служители не плащат нищо.
За държавните служители СЕ внасят осигуровки, просто се изчисляват по друг начин - отгоре на заплатата, а не като част от нея. От едно и също място идват - бюджета. Все едно да дадете на детето сто лева джобни за седмицата, от които 50 за стола в училище, който да си го плати само, срещу това, да му дадете 50 лева джобни и лично да отидете да платите купоните за стола. Във втория случай то не яде безплатно и не е нужно да си плаща стола още веднъж.
В случая с държавния служител бюджетът е този, който дава парите за джобните - заплатата, и за стола - здравните и социалните осигуровки.
Аман от сочене с пръст и разбрали-недоразрбали обвинения към държавните служители, искам да кажа.

Да, отразява се в случаите на социални, семейни помощи и пр., защото този начин на изчисляване дава по-ниска номинално брутна заплата на държавния служител в сравнение със служител по трудово правоотношение със същата нетна заплата. Но НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ПОДЯЖДАТ ВАШИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ. Не и повече, отколкото със заплатата си, идваща от данъци, подяждат вашата.
Не съм съгласна. Те не се удържат от заплатата им. Всичко се поема от държавата. И кой ги осигурява парите? Най-вероятно тези, които не плащат нищо.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 13:35 от Tina*

# 594
Когато кандидатствах на сегашната ми работа, ми изпратиха оферта, в която беше написана само нетната заплата. Впоследствие, разбира се, сключих трудов договор с упоменато брутно възнаграждение. Това означава ли, че аз не си плащам осигуровките и данъка? Не значи. Значи, че работодателят ми ми ги удържа по служебен път. Същото е и с държавните служители.

# 595
  • Пловдив
А заплатата от кого се поема, бе, Тина?

# 596
Тук също се провеждат лекции по подготовка  за раждане, първи стъпки у дома, къпане... качват се видеа в сайтове или фейсбук страница на болницата.
Въпрос на интерс да се погледнат

Сега не знам как е, но по ковид мерки, където раждах всяка сутрин при родилката идва педиатър и неонатолог, които последно са обгрижвали детето, правех си списък с въпроси, дори и тъпи, отговаряха хората.
Когато уважението е двустранно може доста неща да прелистят лекарите на място пред майката и да посъветват.
Имаше и жени, първата им работа от високо - какво сте му правили... Мислят, че им се полага щом са платено. Ами, получават такъв отговор съответно.

Имаше преглед при педиатър до месец след раждането, надпреварваха се майките да му разкостват методите, били остарели, човека с над 30г опит, те знаят повече. Заведох децата и си отсях нужното от консултацията

Имаше и такива, че съвети не приемаха  от персонала освен книгата на Хедра -  с едната ръка държи книгата с другата детето до среднощ, докато го умори от плач и глад, и натисне звънеца да приеме помощ.

За катетър, обезболяване, всичко е разграфено за всеки пациент според кога и как е раждането. Имах дренаж и питах защо не го махнат, защото доктора така е разпоредил

# 597
Я пак си виж фиша. И виж каква част се поема от служителя и каква от работодателя.

# 598
Не се чувствам нито силна, нито властна. Каквото е, такова е. Диагнозата е такава, каквато е.  Не мога да я променя, често и няма радикално лечение. Нямам силата да променя нищо от това. Каквото е възможно- опитваме, но твърди гаранции никой за нищо не може да даде. Ние го знаем. Доколко пациентите го осмислят, не мога да кажа.
Много често се сблъсквам с убедеността, че сме всесилни и всеможещи и ако нещо не върви, то е защото лично ние не искаме, а не защото не е възможно.
Всъщност се страхуваме от вас. Силата е във вас. Силата на оплакванията, жалбите, скандалите, побоя дори. Бях минавала през период на обострен страх от контакт с пациенти и близки, заради често изтърпявано и очаквано негативно отношение при всеки нов контакт. Беше ужасно. Държа ме с месеци.
Лежала съм за планови изследвания в гастроентерология. Стая, голяма, жени, лаф мухабет. Основна тема- какви некадърници са лекарите, споделяния и оплаквания на темата. Опитаха да ме въвлекат в нея, замълчах. На визитация се изпуснаха- "колежке". Стаята дружно започна да ме гледа лошо, в момента, в който влезех, всякакъв разговор затихваше и се възцаряваше ледено мълчание.
Чувала съм от хирург : "колега, нас всички ни мразят, така че не ни остава нищо друго, освен да се обичаме ние си"
Цялото ни общество отива все повече към каменната ера, а не към звездите, за съжаление. Но процеса с обичането е двустранен. Не е прав колегата ви хирург. Започнете да обичате повече работата си, да уважавате пациентите и ще срещнете повече разбиране, отколкото сте предполагали. Вие защо не се опитахте да поговорите с жените от стаята, да им покажете че не сте с връзки и богопомазана (примерно)?  Факт е, че се държат лекарите с всички пациенти еднакво.А срещу себе си имате хора понякога учили повече от вас и с по-широкообхватни общи познания. Аз например имам наблюдения, че и и в рамките на лекарското съсловие се среща същото отношение, когато "колегата" е пациент (особено пък ако е от съвсем различна специалност).
Скрит текст:
Това, което описвате за страха от пациенти го видях лично. Много близък мой роднина внезапно се влоши, закараха го в спешното и след около 30 мин ни повикаха. Лекарката не смееше да ни гледа в очите и мънкаше докато обясни, че е починал. Не знам какво очакваше - да й скочим, да се затръшкаме ли. На нас ни беше ясно, че да прескочи би било някакво медицинско чудо. И остана много изненадана, че благодарихме за положените грижи, въпреки безнадеждното му състояние в момента на постъпване. Толкова е жалко, че първото, което предполагаме в тия взаимоотношения е взаимна агресия.
Но все трябва да се почне от някъде оздравителния процес и както при всяка работа - трябва да се подхване от по-умния и властово по-силния. А това не са разнородните по вид пациенти.

# 599
Лекарите не съм сигурна, че се водят държавни служители. Извън това, не искам да влизам в спора, но те не плащат едни 10%, НО на тях не се начислява клас прослужено време, какъвто се начислява по принцип и е упоменато в Закона за държавния служител. Та ако аз имам 20 г. стаж ще съм много доволна да си плащам "всичко", тоест тези 10%, но да ми начислят 20% клас прослужено време, които се плащат на повечето работещи в страната.

Общи условия

Активация на акаунт