Битата родилка в Майчин дом София

• 51 969
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 690
  • Варненска клюкарка
Това казвам и аз за гинекологичните болници, но моя още не е стигнал до стаж там и няма представа как се процедира.  За нормално вътрешно отделение в основната болница в която са, менторът им първо взима съгласие, или по-скоро им намира подходящ пациент, нямащ претенции ако го наобиколи група от 12 студети, но винаги за каквото и да докоснат пациент е пред очите на лекар. Най често мерят кръвно, ползват стетоскопите да чуят дишането и свалят анамнези. Не става да се учи само със симулационни роботи.

# 691
  • Пловдив
Беллора, също така е абсурдно и да оставиш човек да умре, защото няма пари да си плати лечението, но се случва в България.
Къде конкретно е станало това?

# 692
Аз подписах, че не искам да присъстват специализанти. Така и стана. Ходила съм на преглед при специализант. Аз съм поискала. Ако поискам и платя, за да не се обучават върху мен, има много хора, които ще искат да платят много малко и няма да имат нищо против.

# 693
Нямате право да изисквате да не присътват специализанти- те са си дипломирани лекари, това че още нямат специалност е подробност. Цели етажи се оставят на нощни дежурства на специализанти 4ти и 5ти курс и много трябва да внимават ако за нещо се наложи да звъннат на ментора си, който по това време спи вкъщи. Специализанти дежурят и в спешните звена и дори няма да разберете че са специализанти примерно по хирургя, анестезиология, или кардиология. Никой не им държи ръката непрекъснато, така никога не биха се научили да взимат решения..
На запад студентите започват работа по болниците в 3ти курс и често са на входа и поемат тези, които пристигат на собствен ход- мерят кръвно, слагат абокати, взимат кръв, свалят анамнези, и други дребни неща преди да пуснат пациента нататък. Под контрола на лекар са, но такава е практиката.
За гинекологичните болници не знам за студентите как се процедира, предполагам че все пак трябва да предупреждават, предвид естеството на гледките. В интензивните сектори студенти влизат без да питат никого, само са в група с преподавателя си- в другата тема за медицинския персонал описах как преди около 2 години в интезивна пулмология всеки ден имаше по 2 посещения на групи с чужденци. повечето пациенти дори не разбираха, защото само аз и една лекарка която в този момент беше пациент не бяхме интубирани. Колежка на синът ми в момента е по програма Еразъм в Италия и там са я питали дали вече е взимала биопсия, а тя още не знае да слага абокат...
На моя днес на стажа са им дали да слагат катетър. Всеки ден ги питат могат ли да слагат абокати, хем  знаят че никой не се е мръднал да ги научи, всеки се надява да не се падне на него да се занимава със студенти, но ако могат им дават да го правят.
Идеята за плащане е абсурдна, така никога няма да се научат.

Какво значи специализанти четвърти и пети курс? Едно време не се водехме “специализант Еди кой си курс”. При нас специализанти пета и шеста година (PGY-5, PGY-6), са почти тесни специалисти.

# 694
При мен се получава така, че в болница пред медицински персонал въобще не се притеснявам да се събличам. Същевременно на улицата ако духне вятър и ми повдигне леко роклята, веднага почвам да се озъртам уплашено да не е видял някой нещо.

На визитацията след секциото ми имаше рояк студенти с доктора. Какво да ви кажа, погледите им въобще не бяха на някакви любопитни сеирджии, а съсредоточени, професионални. Изобщо не се почувствах неудобно и дори не се запитах защо са там - ами там са, това е част от професионалния им път. 10 години later сигурно са вече действащи и опитни лекари.

# 695
  • Варненска клюкарка
Ами означава това, което съм написала - специализанти 4та и 5та година са си почти завършени специалисти, оставят в ръцете им цели отделения на нощни дежурства, сами, без специалист наоколо, преглеждат, назначават лечения, а в спешното според изучаваната специалност правят инвазивни животоспасяващи процедури.

# 696
Ами означава това, което съм написала - специализанти 4та и 5та година са си почти завършени специалисти, оставят в ръцете им цели отделения на нощни дежурства, сами, без специалист наоколо, преглеждат, назначават лечения, а в спешното според изучаваната специалност правят инвазивни животоспасяващи процедури.
Понеже беше написала специализанти 4ти и 5ти “курс”, а не година, не разбрах какво имаш предвид. Тоест, последните две години от специализацията; естествено, че би трябвало да могат сами да се справят.

# 697
Нямате право да изисквате да не присътват специализанти- те са си дипломирани лекари, това че още нямат специалност е подробност. Цели етажи се оставят на нощни дежурства на специализанти 4ти и 5ти курс и много трябва да внимават ако за нещо се наложи да звъннат на ментора си, който по това време спи вкъщи. Специализанти дежурят и в спешните звена и дори няма да разберете че са специализанти примерно по хирургя, анестезиология, или кардиология. Никой не им държи ръката непрекъснато, така никога не биха се научили да взимат решения..
На запад студентите започват работа по болниците в 3ти курс и често са на входа и поемат тези, които пристигат на собствен ход- мерят кръвно, слагат абокати, взимат кръв, свалят анамнези, и други дребни неща преди да пуснат пациента нататък. Под контрола на лекар са, но такава е практиката.
За гинекологичните болници не знам за студентите как се процедира, предполагам че все пак трябва да предупреждават, предвид естеството на гледките. В интензивните сектори студенти влизат без да питат никого, само са в група с преподавателя си- в другата тема за медицинския персонал описах как преди около 2 години в интезивна пулмология всеки ден имаше по 2 посещения на групи с чужденци. повечето пациенти дори не разбираха, защото само аз и една лекарка която в този момент беше пациент не бяхме интубирани. Колежка на синът ми в момента е по програма Еразъм в Италия и там са я питали дали вече е взимала биопсия, а тя още не знае да слага абокат...
На моя днес на стажа са им дали да слагат катетър. Всеки ден ги питат могат ли да слагат абокати, хем  знаят че никой не се е мръднал да ги научи, всеки се надява да не се падне на него да се занимава със студенти, но ако могат им дават да го правят.
Става въпрос, че те ти предоставят лист, чрез който да заявиш съгласна ли си или не специализанти и студенти да влизат при теб. Ти заявяваш и излиза, че те питат формално. Никой нищо не изисква или поне аз не съм изисквала каквото и да е преди да ми връчат листа в лицето да подписвам нещо, с което след това така или иначе няма да се съобразят.

# 698
  • Варненска клюкарка
Понеже беше написала специализанти 4ти и 5ти “курс”, а не година, не разбрах какво имаш предвид. Тоест, последните две години от специализацията; естествено, че би трябвало да могат сами да се справят.
А, от невнимание, че нали говорим и за студенти и за специализанти...

# 699

Какво значи специализанти четвърти и пети курс? Едно време не се водехме “специализант Еди кой си курс”. При нас специализанти пета и шеста година (PGY-5, PGY-6), са почти тесни специалисти.
Не съм наясно със системите за обучение на лекари. Със сигурност има и разлика между държавите. Мисля, че става въпрос и за объркване в написаното.
За мен в България специализанти са вече получили диплома за лекари и приети да специализират още 2 или три години, за да придобият специалност, примерно хирургия. При това положение няма как да са "курс". Но и би следвало да имат правоспособност за елементарни манипулации като поставяне на инжекции.
Дали студентите в БГ в последните курсове профилират в тясна специалност - не знам.
Би било добре който знае каква е схемата - да разясни.

# 700
И пак да питам - чели ли си всичко, до последно, в документите, които сте подписали?
Ох, лол, с първото раждане взех да чета какво подписвам, в крайна сметка е информирано съгласие, трябва да се информирам, и ме подбутнаха, какво си се зачела, ей тук подписвай и айде Grinning

Беллора, нека се представят, да попитат, ако ще да е формално. Ето, аз съм от хората, които нямат нищо против, и пак мисля, че е редно да се пита.

И аз четох! Дадоха ми зор да приключвам по-бързо, но й казах на приемащата ме да изчака, че искам да прочета. Тя малко ми се сопна, че е стандартна бланка ама ме остави да си дочета. Grinning

# 701
Общуването с медицинския персонал е една вечна игра на сопкане, и това е в най-добрия случай. Като попадна на нормални хора, все едно някакво чудо е станало.
Преди няколко години си търсех гинеколог и обмислях Шикова като една от възможностите. Не че лекарката, на която случих, беше много мила, но чак бой не съм яла.
После "защо не ходиш на профилактични прегледи?".

# 702
  • France
За България не мога да се изкажа, но за моята чужбина можеш дори да поискаш да ти сменят лекаря, не просто да не бъдеш лекуван от специализант. И това е нормално. Това, че си прекрачил прага на болницата не означава, че си се превърнал в парче месо без човешки права. Чак се учудвам, че го дискутираме.

# 703
dariVale, да не преписвам дългия пост. Изяснихме се, че има предвид специализанти и “година” не курс. Грешка на перото в случая.

# 704
dariVale, да не преписвам дългия пост. Изяснихме се, че има предвид специализанти и “година” не курс. Грешка на перото в случая.
Благодаря, аз видях по-късно дискусията и се извинявам, че по вдигнах питане без да дочета.

Общи условия

Активация на акаунт