Битата родилка в Майчин дом София

• 52 024
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 765
  • France
Изборът на екип тук не само, че не е решение на проблема, а поражда нови проблеми...
Точно така и това е най-страшното. Затова и окситоцинът, и ръчното правене на разкритие, както и натискането по корема са толкова честа практика. Кой ще ти чака родилките?
Два пъти родих вагинално и двата пъти ме изчакаха. Без да ми "помогат". И в резултат нямам и един шев. Колко могат да се похвалят със същото?

# 766
То хубаво, но аз съм се родила с увита около шията пъпна връв, полузадушена. Ако бяха изчакали майка ми, без да й натиснат корема да изляза, щяла съм да съм напълно задушена, предполага тя. После докторът ми направил изкуствено дишане, за да изплача.

# 767
  • France
Това е твоята версия. Синът ми се роди с два пъти пъпна връв около шията и с цвят на боровинков сладолед. Но постоянно следяха сърдечния му ритъм и всичко мина чудесно. А да родиш и да станеш на собствен ход - просто е чудесно

# 768
Е... преди 45 години и преди 5 години например техниката (апаратурата) е била различна, Фил. Тогава е нямало видеозони. Пък и кой знае какво още.

# 769
  • France
Но пак е имало лекари с твърде слабо търпение и комплекс на спасителя

# 770
Получило му се е на човека да е спасител.

# 771
  • До хладилника, който обичам
Това, че някой е имал нужда от манипулация, не значи, че всеки има нужда от същата манипулация, за всеки случай.

# 772
Аз имах шевове, но малко и разкъсването ми не беше голямо. Изчакаха ме цели 2 часа - нещо нечувано за някои лекари, които как ще се занимават толкова време, баси, а кой ще пуши на терасата, кой ще пие кафе? Тоновете се следяха, бебето беше ОК и никой не му е хрумнало да предложи вакуум, епизиотомия камо ли скачане по корема ми. Приоми, които се вадят на 30тата минута в държавните болници, защото кой ще ти я чака родилката да се пъне както не знае как да ражда, некадърна работа. Grinning Аз си бях некадърна, ама ей на факт, родих си естествено с минимум щети и без бой. Може би, ако нещо се беше случило (падане на тоновете, например), щеше да се наложи някаква манипулация и аз не бих се сърдила, но предвид, че тоновете са ОК, родилката не е припаднала и раждането все пак върви (ако ще и бавно), не разбирам защо да се причиняват тия неща е така, защото що не. За протокола, имаше увита пъпна връв 2 пъти, но тоновете бяха идеални, то природата е измислила доста неща - пъпната връв неслучайно е лизгава и доста твърда, когато е още пълна с кръв - нарочно е сътворена така, че да не може да се оплита и самозатяга като въже - точно с идеята да може жената да роди живо и здраво дете дори да не е в идеално предлежание. Детето след 2та ми часа напъване се роди, проплака веднага и има 10 по Апгар. Та явно не всеки път е супер спшено майката да се прибързва на макс с цената на по-сериозни щети.

# 773
  • France
Явно е често срещано детето да е оплетено в пъпната връв. Всъщност има само един момент, когато това е опасно - когато тя е пред главата. Но тогава се прави спешно секцио.
А за обичайната бг практика да се прави епизиотомия пък въобще няма да отварям дума.

# 774
Чела съм, че при 9 или 8 от 10 жени има разкъсване или епизиотомия и не, статистиката изобщо не беше само за България и не, тук не навсякъде се прави без причина.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 08:53 от Moderator (Bubanka)

# 775
  • France
Няма и нужда. Тази тема е достатъчно красноречива

# 776
  • София
Явно е често срещано детето да е оплетено в пъпната връв. Всъщност има само един момент, когато това е опасно - когато тя е пред главата. Но тогава се прави спешно секцио.
А за обичайната бг практика да се прави епизиотомия пък въобще няма да отварям дума.

Има и други случаи както беше при мен и се наложи при мен в първото спешно секцио. Паднаха тоновете, буквално изчезнаха, секциото беше като на филм спешно, изкараха го със стисната в ръката пъпна връв... Явно си беше прекъснал кислорода. Слава богу всичко беше наред благодарение на навременната реакция на АГто

# 777
  • София
Не е задължително да става дума за чужбина. Имам две естествени раждания и нито един шев, нямам епизиотомия или разкъсвания. Отдавам го най-вече на адекватни насоки от специалистите и вероятно имам една доза късмет с физиологията.

# 778
Чела съм, че при 9 или 8 от 10 жени има разкъсване или епизиотомия и не, статистиката изобщо не беше само за България и не, тук не навсякъде се прави без причина.
В днешно време такива данни се намират лесно с 1 въпрос в chatgpt. Разкъсвания/епизиотомия със сигурност се случват при повечето жени, но епизиотомии се правят масово на жените рутинно основно у нас.

Скрит текст:
Bulgaria
Estimated episiotomy rate: up to 90% of first-time vaginal births in some hospitals (especially public ones).

For multiparous women (those who have given birth vaginally before), the rate may be lower but still significant.

Routine episiotomy is still common, despite international guidelines discouraging this.

Other European Countries (examples):
Netherlands: ~8–10% overall

Sweden: ~9%

United Kingdom: ~15–20%

Germany: ~20–30%

France: ~20–30%, with efforts to lower it further

Romania & some Eastern European countries: still relatively high (~50–70%), but generally lower than Bulgaria

Дори в Румъния е по-малък % на епизиотомии отколкото у нас. В България - 90% (факт, аз лично освен себе си не познавам нито една жена, раждала естествено без епизиотомия), в Европа варира между 8 и 30% с изключение на Румъния, където е 50-70% от ражданията и пак са по-добре от нас. В световен мащаб хората отдавна са доказали, че епизиотомията не намалява риска от естествени разкъсвания, а понякога влошава положението. Само у нас знаят по-добре.

# 779
У нас всичко се прави , за да е по- лесно на лекарите и да се свърши по- бързо. Не се изчаква естествения процес на раждането, който е дълъг. Затова се правят и толкова много секцио. Само в България носенето на очила е причина за секцио.😏

Общи условия

Активация на акаунт