Битата родилка в Майчин дом София

• 51 981
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 780
  • София
А защо сега темата се измести от насилие върху родилките, на избор между естествено и секцио? Да почнем и темата кой кърмил, кой не и да имаме пълната картина 😂🤦🏼♀

# 781
Носенето на очила може да е причина, ако искаш. Аз имам диоптър и си спомням, че очната лекарка, при която ходих на консултация, ме попита: "Ти как искаш - естествено или секцио?" Аз й казах, че не знам, нямам предпочитания. И тя не ми писа препоръка да съм секцио (това беше идеята на въпроса).
Не е задължително значи.

# 782
А защо сега темата се измести от насилие върху родилките, на избор между естествено и секцио? Да почнем и темата кой кърмил, кой не и да имаме пълната картина 😂🤦🏼♀
А не не не, няма нищо лошо в секциото. Добре, че го има, защото едно време по-закучените раждания са свършвали трагично. Поне за мен темата по-скоро наклони към това защо в държавните болници често се натискат жените да раждат максимално бързо с цената на повече щети. А в много случаи процесът минава съвсем нормално и по-бавно стига тоновете на бебето да са ОК.

ПП. Аз с кърменето не успях да се справя. Grinning Мъчих се с помпите 2 месеца и накрая се отказах та в пълната картина се измествам в долния спектър на Успешна Майка. Grinning Пък и аз си казах вече назад, че бях от най-некадърните и не знаех как се ражда. Някакси родих въпреки това.

# 783
  • София

Защото високият процент секцио у нас е пряко свързан със зловещите условия за естествено раждане. Кърменето май ти го отваряш като тема, но и там проблемите често се коренят в липсата на адекватна подкрепа в родилното отделение.

# 784
А, на мен като ми казаха: "Можете да я вземете на ръце!" за първи път и аз казах: "Ама това ми е първо дете, не знам как!" Действието се развива в стаята с бебетата, след като се качих в отделението след реанимация. И ми дадоха стол да седна, след което ми я сложиха в ръцете, тъй като страхът ми беше да не я изтърва. Същевременно една майка стоеше права до мен, подрусваше детето си на ръце и ми каза: "Че какво от това, на мен също ми е първо дете!" Тъй че да не знаеш друго е едно, ама да не знаеш да го вземеш на ръце, май бях само аз. Joy

# 785
Носенето на очила може да е причина, ако искаш. Аз имам диоптър и си спомням, че очната лекарка, при която ходих на консултация, ме попита: "Ти как искаш - естествено или секцио?" Аз й казах, че не знам, нямам предпочитания. И тя не ми писа препоръка да съм секцио (това беше идеята на въпроса).
Не е задължително значи.

Това, което казаха по-горе е, че никой по света няма да ти зададе този въпрос, ако носиш очила. Няма причина. Отлепянето на ретината се случва изключително рядко. Не съм търсила в литературата наскоро за процент.

# 786
Въпросът не е за или против секциото, а че както една жена може да поиска секцио по нейни лични причини( плаща си няма проблем,правят ѝ го) ,така друга може да иска естествено раждане ( ако ще и 3 дни да трае раждането) и би трябвало да получи адекватни грижи, съвети и отношение.

# 787
  • Варна
Няма лошо да го зададат и без да носиш очила. Аз съм за правото на избор. И ако примерно аз съм пъзла и искам секцио за да ме приспят и да не помня нищо, защо пък не?

# 788
Прочетох първите 3 страници и ми беше достатъчно. Видях историята на първото си раждане разказана няколко пъти, чувствата описани точно с думите, които и аз използвам, когато се сещам или разказвам за него. Окръжна болница  в София,  с избор на екип, естествено раждане. Или много сме лиглите в България, или някъде нещо генерално е много сбъркано в този сектор. Повтарям думите от едно от първите мнения: забравя се болката, остава някакъв смътен спомен, но унижението и как са те карали да се чувстваш, подигравките, в момент, в който си объркана и уязвима, това не избледнява, хора. Кънти в главата ми всеки път, когато се сетя. Откъде толкова много злост и омраза в тези родилни отделения, от жени към жени, от санитарката до лекарите, масово е това.

# 789
Няма лошо да го зададат и без да носиш очила. Аз съм за правото на избор. И ако примерно аз съм пъзла и искам секцио за да ме приспят и да не помня нищо, защо пък не?

Защото секциото е сериозна коремна операция, която освен друго, отнема ресурси от системата. Сега, ако имаш опцията да си платиш, тогава, предполагам е ок, защото остава само проблема с това, че е сериозна коремна операция и евентуално етичните проблеми на подлагане на пациент на ненужни интервенции.
Когато става въпрос за национално осигуряване, тогава е неразумно да се пилеят ресурси.

# 790
Само дето не те приспиват (или е много рядко). И  не е полезно за бебето, защото през пъпната връв поема от упойка та, а тя уврежда мозъчните клетки. Най-често е епидурална упойка със съответните рискове + усещаш дърпането + преживяваш пълната гама емоции + за мен имаше усещане за безпощност, защото нямаш чувствителност от кръста надолу. Без опасност за бебето или майката не виждам смисъл от секцио.
Обсъжданата епизиотомия я практикуват нашите лекари едно от бързаме, второ - битува мнението, че понеже срязване то е гладко и с равни ръбове се зашиеа инзараства по-лесно. В сравнение с естествено разкъсване. Интересното е, че не го правят там където има нужда. Една съседка ражда близнаци, първия тръгнал с ръчичката напред. Бяха я оставили натюр. Каквото стане. Имаше десетки шевове (над 25) и седмици невъзможност да седне.
Ето в подобно случаи е оправдана епизиотомия или спешно секцио.

# 791
  • France
Добре де, със секциото не те ли боли СЛЕД операцията?

# 792
dariVale, допреди няколко години в провинцията беше практика секциото да се прави под пълна упойка, сега не знам как е, моите приятелки, които не са в София, вече родиха и скоро не съм коментирала темата с никого да видим има ли напредък.

# 793
Добре де, със секциото не те ли боли СЛЕД операцията?
Боли те, на друго място, по друг начин. Мисля по-малко и по-бързо минава от срязване в каналите.

ПП Не знам за коя провинция става въпрос, аз не съм чувала за такава масова практика. Дори в един Тутракан поставят епидурална упойка. Може да е свързано с уменията на анестезиолозите, заради някакви специални медицински показания, в някой конкретен град. Не мисля, че е масова практика, а "събирам сведения" от 1990, г. насам.

# 794
  • France
Боли те, на друго място, по друг начин. Мисля по-малко и по-бързо минава от срязване в каналите.
Бррр, на мен ми се вижда страшничко. Наистина не знам какво бих избрала.

Общи условия

Активация на акаунт