Битата родилка в Майчин дом София

• 51 999
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Първото си дете родих по естествен път на практика без болезнени контракции - не усещах контракциите, а само напъните, при това съвсем ясно - предполагам това е отлична работа на анестезиолога. С второто стигнах късничко в болницата и затова ми сложиха по-малка доза упойка, та усещах болка, но съвсем поносима. Шевове, епизиотомии, разкъсвания нямам. Така че в 21-ви век медицината е достигнала до ниво, в което жената не трябва да избира дали разреза от секциото ще боли повече или контракциите и шевовете на шийката, а може да роди комфортно, безболезнено, с минимална медицинска инвазия.
Но у нас за съжаление масово не се практикува съвременна научно базирана медицина, а занаят - специализантите отиват в МД, там някой, който е свикнал да бие шамари и да прави епизиотомия без нужда им го показва, обяснява им как "така се прави" и колелото се завърта.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 14:44 от hatred

# 796
Добре де, със секциото не те ли боли СЛЕД операцията?
Мен не ме боля. Имах възможност да си слагам морфин (натискаш копче и той се самоинжектира в системата). Не се възползвах. Аз станах сутринта след секциото и не седнах. Е, не съм бягала де, предимно лежах, но нямах болки и се движех нормално. Хем не бях много слабичка. Но ме боля, докато ме шиеха. Явно упойката беше “на път”, но нямаше смисъл от нова доза.
Нормално е да има болка, но не е непоносима.
Иначе разбирам какво питаш. Секцио правят безразборно в България и в Бразилия. Това от статистики преди години. Не вярвам да е променено.

# 797
  • Пловдив
Предлагам специалността АГ да се закрие. Всяка бременна знае повече от който и да било акушер-гинеколог. Кое, кога, как, защо! Също така предлагам екип бременни да внесе в МУ правила как точно трябва да се изучава тази специалност. И да се приключва.

# 798
  • France
Подписвам се под мнението на hatred
Аз дори поспах по време на първото ми раждане. За второто отидох тананикайки в родилното. И може би защото бях толкова безгрижна, Малчо се роди за 2 часа.

# 799
Предлагам специалността АГ да се закрие. Всяка бременна знае повече от който и да било акушер-гинеколог. Кое, кога, как, защо! Също така предлагам екип бременни да внесе в МУ правила как точно трябва да се изучава тази специалност. И да се приключва.
Няма нужда от сарказъм. Не е нужно да се закрива, но е добре да се промени СИСТЕМАТА.

# 800
Няма нужда от сарказъм. Не е нужно да се закрива, но е добре да се промени СИСТЕМАТА.
Абаджиева, в никакъв случай промени. Закриване му е майката и... на нивата - "за топола се е държала, към ябълка е гледала" 🤣
Щото от отдавна се знае "има човек - има проблем, няма човек -...." 😏🤣🤣🤣

# 801
  • Пловдив
Ще ми знаят много те, шамари не искали, окситоцин не искали, обиди от персонала не искали... така, де, "строяване" ли се писа нагоре, че му викали...

# 802
  • Пловдив
Ако законово се освободи АГ-то от отговорност и се случва само това, което иска родилката, без значение от изхода на раждането, всичко ще си дойде на мястото. Отговорността е само на родилката и нейните преценки. Персоналът само наблюдава. 👍

# 803
  • Пловдив
Така, така. Отговорността си върви с шамарите и строяването явно.
Пък някъде го правели без тях същото, сигурно там отговорност не носят.

# 804
dazel, по-добре си починете, че да не ви е нервно на смяната довечера. Така някоя родилка може да мине и само с овикване и да оттърве шамарите. 😯
Ние си знаем, че медицината е велико тайнство и непостижимо за простосмъртните знание.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 15:04 от dariVale

# 805
Ще ми знаят много те, шамари не искали, окситоцин не искали, обиди от персонала не искали... така, де, "строяване" ли се писа нагоре, че му викали...
Не забравяй че това става и пред публика, че нали трябва да обучат и следващите пак така да правят... къде ще се научат иначе?
И аз не смятам че трябва както у нас родилката да я питат как предпочита да роди, без да има показания против естествено раждане. Но по някаква незнайна причина (пък може и да е знайна), охотно предлагат и правят секцио почти навсякъде. Явно не им е чак толкова зле жените да са силно наплашени да раждат нормално, като е така защо пък да не им вземат паричките?
Преценките трябва да са на лекарите, разбира се. Не вярвам обаче в някой учебник по медицина да има описани показания за унижения и обиди към родилките, дори и човек да си затвори по някое око за това което според едни било физическо насилие, а според други родилката била афектирана просто и така й се сторило.

# 806
  • София

Ако тайните на специалността са в биенето на шамари и грубото отношение, аз съм безмълвна.
Между другото, при второто ми раждане в началото не напъвах ефективно (аз си го усещах), но вместо грубости и заплахи, получих истинско насърчение. В началото на напъните акушерката даже ми даваше ръцете си за допълнителна опора, казваше ми как ето сега ще се справим и че след малко ще гушкам детето си. В момента това сигурно звучи лигаво (включително на мен), но тогава предвид емоционалното състояние и хормоналния ми статус ми дойде като идеалната мотивация. Ако бяха почнали да ме овикват и обвиняват, че "убивам детето", по-скоро щяха да ме хвърлят в отчаяние и ступор.

# 807
  • Пловдив
Каква смяна? Че нещо не те разбрах. Аз съм домакиня реститутка. 🤣🤣🤣 Оф, голям купон са темите в този форум. Приятна смяна и на теб. 😜 Ей така започват легендите за шамарите. Мен дори ме пратиха на смяна.....
Бях и в темата за кандидатстване в МУ. Добре е и вие да я прочетете. Но я напуснах, няма смисъл да обяснявам с какво ще се налага да се сблъскват бъдещите лекари. Не знам защо идеалите много бързо се претопяват в нашата болнична действителност и всички влизат в калъпа...

# 808
Колкото и да не им се вярва на някой има места,където се ръководят от желанието на родилката. Аз например, не исках да ми пукат водите почти до последно защото акушерката ми ми беше казала, че те " омекотяват" болката и боли по- малко. Съобразиха се с моето желание и ми спукаха околоплодните води непосредствено преди напъните.(раждала съм само с локална упойка).

# 809
Мен не ме е боляло след секциото. Има неприятни моменти - първия половин час ти е много студено, абе направо си поисках още едно одеяло от сестрата в реанимацията. И имаш контракции ли, как се казва, когато матката се свива след операцията, но те обезболяват. Главоболие не съм имала грам - и ще ви кажа защо - защото анастезеологът лично дойде и ми каза да пия много вода - за да изхвърля упойката. Така и направих. На другата сутрин си станах, минах си на самоход целия коридор на Тина Киркова и се върнах обратно. На втория ден ме качиха на 5-я етаж и момичето съквартирантка не можа да повярва, че съм родила секцио.

Общи условия

Активация на акаунт