Битата родилка в Майчин дом София

• 51 974
  • 1 342
  •   2
Отговори
# 810
Ще извинявате, ама акушерката като вижда, че не напъвам ефективно, да вземе да ме напътства, да поеме контрола продуктивно, все пак това й е специалността, а не да ми крещи от едната страна "айде, ма, ще си убиеш бебето ", а от другата да ми крещи лекарката "имаш 5 минути още или те приспивам и те режа", след което директно каза на акушерката "взимай ножицата" и да ми се направи епизиотомия, при положение, че съм в залата от 10 минути, не е нещо с часове там да се мъчим. Страшно тайнство е, да. Викни ми, хубаво, кажи ми, че съм лигла, хубаво, ама свърши нещо, помогни ми, да има смисъл от цялата тая простотия.

# 811
Боли те, на друго място, по друг начин. Мисля по-малко и по-бързо минава от срязване в каналите.
Бррр, на мен ми се вижда страшничко. Наистина не знам какво бих избрала.

Ами страшничко си е и по-двата начина. Казват. - “майка не се става лесно.”

# 812
Предлагам специалността АГ да се закрие. Всяка бременна знае повече от който и да било акушер-гинеколог. Кое, кога, как, защо! Също така предлагам екип бременни да внесе в МУ правила как точно трябва да се изучава тази специалност. И да се приключва.
Колко умно и колко духовито! Разбира се всички знаем, че свинщините се правят все от отговорност и за благото на пациента! Пациентът е този, който подписва информирано съгласие за всички възможни рискове, че е предупреден, че е съгласен и т.н., но иначе лекарите са отговорни, така ли? И за какво? Че то не остава нещо, извън тези формуляри! И да пукне пациента пак си е негова отговорността!
А, иначе, явно АГ специалистите наистина смятат, че трябва да се закрие специалността, щом от родилките се очаква да знаят как да раждат!

# 813
Е, то саркастично може да се реагира на всичко, проблем няма. Статистиките, обаче, са достъпни и някои неща се набиват на очи.

България е сред лидерите в Европа по % раждания секцио - 43-45% от ражданията у нас са оперативни. Само Кипър ни бие. И Румъния е с нас. При другите европейски държави едвам стига 30%, повечето успяват да затворят класацията с под 20% секцио.
За епизиотомията - у нас в 90% от естествените раждания. В Европа - между 8 и 30%.
За форцепс няма данни, но в световен мащаб в днешно време по-малко от 4% от ражданията са подпомагани така.
A метода на Кристелер с натискане (някои направо скачат) на корема на жените? Забранен в редица държави. У нас се прилага под път и над път.

Какви изводи може да се направят?

Вариант А. Другите европейски държави нищо не разбират от медицина, ние си знаем най-добре.
Вариант Б. Само българките не знаят как се ражда и затова се налага рязане, дърпане, вакуум, скачане и тн да им се помогне, че иначе за нищо не стават.
Вариант В. Нещо не е съвсем наред с общоприетите практики и сериозно изоставаме спрямо науката и методологията, прилагани в Европа.

Приятелка роди малко след мен с пълната палитра - епизиотомия, скачане по корема и следствие от 15+ шева. Тонове на бебето - идеални. Време, прекарано в залата - по-малко от час. Е, защо? С избор на екип говорим та даже се плаща. Смисълът на медицинските интервенции е да се прилагат, когато са нужни, за да спасят живота и здравето на бебето и майката, не за да може лекаря да не закъснее за първи епизод на Ергена.

# 814
  • Варна
Само дето не те приспиват (или е много рядко). И  не е полезно за бебето, защото през пъпната връв поема от упойка та, а тя уврежда мозъчните клетки. Най-често е епидурална упойка със съответните рискове + усещаш дърпането + преживяваш пълната гама емоции + за мен имаше усещане за безпощност, защото нямаш чувствителност от кръста надолу. Без опасност за бебето или майката не виждам смисъл от секцио.

Мен пък ме приспаха. И си беше супер. Бебето, вече 13 годишна тийнка, си е супер и увредени мозъчни клетки не съм установила. Нито дърпане и ръчкане съм усещала, нито съм била будна. Никаква пълна гама усещане, даже и студено не ми е било. И точно това казвам - да имаш избор. А не да стане ето така щото някой си не виждал смисъл. Аз пък може да виждам. И след като АЗ съм там, значи има значение МОЕТО мнение.

ПП Не знам за коя провинция става въпрос, аз не съм чувала за такава масова практика. Дори в един Тутракан поставят епидурална упойка. Не мисля, че е масова практика, а "събирам сведения" от 1990, г. насам.

Не знам от откъде си събираш сведенията ама да дам моята дан за тях - даже и за Тутракан не става дума. След 1990 година, в областен град - Варна. И ме оперира завеждащия АГ в една от най-големите болници в областта, с избор на екип. Всъщност за мен беше огромно учудване да чуя след това, че масово се слагала епидурална упойка на секцио.

# 815
  • Пловдив
Нека отчетем и факта, че в България секцио се прави и по желание на родилката. И това желание се удовлетворява. Това, че тук не пишат такива жени, не означава, че ги няма. Има и са доста голям процент, защото ЗК плаща еднакво. В чужбина секциото е високоспециализирана дейност и е само в краен случай, защото сумите са значителни. Моя приятелка, в Германия, се грижи за деца с увреждания. Там тази грижа я поема държавата, тук е грижа на семейството. Държавата я няма. Епизиотомията е за предпочитане, особено ако имаш разкъсвания към ануса, по-добре да не знаете за каква болка става въпрос, за дълго време. Приятелка, която ражда първото си дете в Швейцария, за второ се прибра в България. Каза, че за нищо на света няма да ражда три дни без никой да я погледне. Всъщност гледат те, но само това. Бебето на антибиотик, тя на антибиотик. Зеер гуут. Статистиката е едно, но хубаво да се знае какво стои зад тази станистика и причините за тези проценти.

# 816
Нека отчетем и факта, че в България секцио се прави и по желание на родилката. И това желание се удовлетворява. Това, че тук не пишат такива жени, не означава, че ги няма. Има и са доста голям процент, защото ЗК плаща еднакво. В чужбина секциото е високоспециализирана дейност и е само в краен случай, защото сумите са значителни. Моя приятелка, в Германия, се грижи за деца с увреждания. Там тази грижа я поема държавата, тук е грижа на семейството. Държавата я няма. Епизиотомията е за предпочитане, особено ако имаш разкъсвания към ануса, по-добре да не знаете за каква болка става въпрос, за дълго време. Приятелка, която ражда първото си дете в Швейцария, за второ се прибра в България. Каза, че за нищо на света няма да ражда три дни без никой да я погледне. Всъщност гледат те, но само това. Бебето на антибиотик, тя на антибиотик. Зеер гуут. Статистиката е едно, но хубаво да се знае какво стои зад тази станистика и причините за тези проценти.
Точно такива разкъсвания имах, втора степен. Възстанових се бързо и макар че първите 20 дена не са ми били най-леките, после започнах вече да тренирам, а с ММ бяхме интимни почти веднага след 40тия ден, до когато не е препоръчително. Не мисля, че епизиотомията е за предпочитане. Около мен приятелки с епизиотомии още имат болки, опъване и имат затруднения с някои движения. То е срез все пак. И не гарантира, че няма да имаш И естествени разкъсвания. Неслучайно по света се ползва само, когато се налага, а не като предварителна мярка.

Аз съм ЗА жените да имат право на избор, но не само между секцио и естествено раждане, а да имат право на избор и за останалата каскада от интервенции. Ясно е, че в спешна ситуация, лекарят взема финалното решение и не е избор на родилката. Ама спешна ситуация е проблем с бебето или майката. Не "минаха цели 20 мин, кога най-накрая ще родиш".

# 817
Варна сте напред. Нали си имате мед.университет и специалисти всякакви. Дали е масово с пълна упойка трябва да чета статистики. Впечатленията са нещо различно. Упойките със сигурност вредят, със сигурност убиват мозъчни клетки (както и алкохола впрочем), слава богу има и да останат 🤣.
Радвам се за вас, че сте заспала и сте се събудила с бебе в ръце. Не бих си го причинила по желание.
Като се разприказвахме по темата ми изплуваха точно два случая с мои познати, когато при истинска необходимост от секцио докторите са натискали родилката да роди по естествен път. В единия - детето е с извадено рамо, в другия (за съжаление) с церебрална парализа. Някога 1990-2000 докторите много напъваха за естествено раждане и по възможност по време на смяната им, за да вземат някой лев на ръка. Сега даже и не чакат природата ами бам - операция.
Секциото е една от най-сложните видове операции, защото се режат и шият няколко пласта тъкани. Рисковете да се обърка нещо са много, последиците при неправилен физически режим после са дългосрочни. Разбира се това са крайни екстремни прогнози, но трябва също да се имат предвид. Независимо, че се случват изключително рядко.

# 818
  • Пловдив
Аз даже не съм разбрала, че имам 2 см шев за епизиотомия. Наложително беше. Няма да навлизам в подробности. Нищо не ме е боляло, дори нямам белег. Търсила съм го този шев с огледалце да го видя къде е като разбрах от форума какво дяволско деяние е епизиотомията.

# 819
Само дето не те приспиват (или е много рядко). И  не е полезно за бебето, защото през пъпната връв поема от упойка та, а тя уврежда мозъчните клетки. Най-често е епидурална упойка със съответните рискове + усещаш дърпането + преживяваш пълната гама емоции + за мен имаше усещане за безпощност, защото нямаш чувствителност от кръста надолу. Без опасност за бебето или майката не виждам смисъл от секцио.

Мен пък ме приспаха. И си беше супер. Бебето, вече 13 годишна тийнка, си е супер и увредени мозъчни клетки не съм установила. Нито дърпане и ръчкане съм усещала, нито съм била будна. Никаква пълна гама усещане, даже и студено не ми е било. И точно това казвам - да имаш избор. А не да стане ето така щото някой си не виждал смисъл. Аз пък може да виждам. И след като АЗ съм там, значи има значение МОЕТО мнение.

ПП Не знам за коя провинция става въпрос, аз не съм чувала за такава масова практика. Дори в един Тутракан поставят епидурална упойка. Не мисля, че е масова практика, а "събирам сведения" от 1990, г. насам.

Не знам от откъде си събираш сведенията ама да дам моята дан за тях - даже и за Тутракан не става дума. След 1990 година, в областен град - Варна. И ме оперира завеждащия АГ в една от най-големите болници в областта, с избор на екип. Всъщност за мен беше огромно учудване да чуя след това, че масово се слагала епидурална упойка на секцио.

Не епидурална, а спинална. Епидурална ако е по спешност, защото вече е направена. Аз бях с епидурална плюс малко венозна, защото епидуралната не беше достатъчна.
Не от форума, dazel. Някои си черпим информацията от съответната медицинска литература. Може да не със специалност АГ, но сме жени и имаме момичета.

# 820
Аз даже не съм разбрала, че имам 2 см шев за епизиотомия. Наложително беше. Няма да навлизам в подробности. Нищо не ме е боляло, дори нямам белег. Търсила съм го този шев с огледалце да го видя къде е като разбрах от форума какво дяволско деяние е епизиотомията.
Не е нужно да се навлиза в подробности. Но "наложително беше" и "рутинно се прилага" са две различни неща. Simple Smile Имате 2 см, защото така е решил лекаря. Моята приятелка е с 15+ шева и определено не минаха за нула време. Както и да е, мен не ми се спори повече. Grinning Ако за вас е ОК да ви се прилагат всички измислени техники със и без нужда, много жени предпочитат шанс да родят по възможно най-щадящия и естествен начин без да ги придирят и да им прилагат едно или друго от бързане. Мен в държавна болница сигурно щяха да ме направят на таратор от кълцане предвид, че фазата с напъването протече по-бавно. Grinning Едва ли щях да се размина с 2 см шев. Да не говорим какво ли щеше да стане с мен като ми нахакат най-голямата банка окситоцин понеже постъпих с изтичащи води и едва 1 см разкритие. Пък аз стигнах до пълно разкритие за под 2 часа без да ми наливат нищо. Сигурно щях да докарам до преципитирано раждане, аз и без това бях близо. Бих посъветвала всяка бъдеща родилка много добре да изчете всичката възможна информация за кое какво е, кое след кое следва и да обсъди подробно с израждащия лекар какви са му практиките, че често за покупката на кола четем десетки пъти повече за двигатели, дюзи, конски сили и тн, отколкото за това какво чака организма ни по време на раждане, което може да остави следи за цял живот.

# 821
Абаджиева, да си жива и здрава. Сега чак разбрах разликата между епидурална и спинална упойки. 31 години си мисля, че моята е Е. и все така се хваля, пък тя била С. Обаче първата звучи по-засукано за неспециалисти. 🤣 Да не се обиди някой - иронизирам себе си, че толкова време не съм прочела, за да не дрънкам глупости.

dazel е жена героиня. Радвам се, че има и такива.
Както разбрахме от предългата тема има достатъчно много жени, които не са от този вид. Статистиката, която беше изложена също показва, че нещо не е наред с родните медицински стандарти. И ако има 50% родили благополучно и без стрес, това не означава, че не трябва да се борим условията да са добри и за останалите 50%.

# 822
  • Варна
Аз бях учудена да прочета за онази, която раждала три дни в Холандия. Нали уж чужбините са някаква панацея и страни за пример, там или раждаш нормално или не раждаш. Ама чак пък толкова нормално раждане ми е малко в повече.

# 823
България е в челната тройка в ЕС по смъртност на новородени при раждане, та заедно с челните места на класациите по ненужни интервенции, е повече от ясно дали у нас е по-добре да се ражда.

# 824
Имала си късмет. Аз пък няколко години се борих с последствията от некадърно шиене и обезобразени интимни части.

Общи условия

Активация на акаунт