Битата родилка в Майчин дом София

• 51 895
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 885
Приложението "е-здраве" е добра крачка напред, по отношение прозрачността и контрола. И съответно да се сигнализира за всяка неправомерно надписана процедура или хоспитализация.

Имаме всякакви приложения на телефоните си, както си следим покупките в Лидл, защо да не си следим и здравното досие. Особено за възрастните хора е много важно. Наша близка имаше "изписано" по каса лекарство за 120 лв, поемано изцяло от здравната каса. Съответно някой отива в аптеката, казва нейното ЕГН и взима лекарството срещу нула лева. В аптеките също никога не искат личен документ - казваш ЕГН (ясно и отчетливо, да чуят всички), и ти дават каквото е изписано. Това също не е ОК.

# 886
Имам приложението Е-здраве буквално откакто го има и съм много доволна. Всичко е там - прегледи, резултати от изследвания, хоспитализации и епикризи, рецепти, ваксини и тн. Освен това мога да си следя и профилактиката - какви прегледи и изследвания ми се полагат. 

# 887
  • София
Ако линейката откаже на бременната, защото са преценили, че не е спешен случай,  после ще има шокиращи заглавия: "Бърза помощ изостави раждаща жена на произвола". Че и темата в БГ мама ще се заформи.

# 888
В случая проблемът не е, че я е взела линейка, а всичко останало.

# 889
Ако линейката откаже на бременната, защото са преценили, че не е спешен случай,  после ще има шокиращи заглавия: "Бърза помощ изостави раждаща жена на произвола". Че и темата в БГ мама ще се заформи.
Е, то и сега реакцията няма да е по-различна, след като са и били неизвестна инжекция, оставили са я вкъщи и след това става това което става. Нямаше да им се счупи линейката ако просто я бяха закарали до някое АГ отделение. Нито видеозон могат да и направят нито нищо в домашни условия.

# 890
Ако линейката откаже на бременната, защото са преценили, че не е спешен случай,  после ще има шокиращи заглавия: "Бърза помощ изостави раждаща жена на произвола". Че и темата в БГ мама ще се заформи.
Такъв тип шок заглавия винаги ще има както се вижда и в горния случай. Важното е, че ресурсите ще се харчат според нуждата, а не според алчността или глупостта на някой. Диспечерите се обучават, има протоколи за действие и ясни правила кое е спешно и кое не. Ако стане фал, също ясни отговорни.

# 891
Хайде пак пациентката си е виновна. Не знаела с какво превозно средство да иде и дали случая й е за линейка. Затова сигурно е заслужила да се държат с нея свински в крайно уязвим и страшен за нея момент...

# 892
  • France
Не е нейна вината, разбира се. Просто е учудващо, че триажът така е решил. Може линейката да е била наблизо и да се е връщала от интервенция.
Както и да е. Не е това въпросът тук

# 893
  • София
Фил, триажът не е много адекватен.

# 894
  • София
Аз съм много за, да го направят както е в други държави. Обадил си се за спешна помощ, идва линейка и в последствие става ясно, че случаят не е бил спешен - пращат ти сметка.
Обаче лекарите и медиците да имат нормално отношение, не е нужно да са мили и да успокояват, но поне да се държат адекватно, спокойно и да не се карат на пациента.
А, тези които са хипохондрици и паникьори - като платят 2-3 пъти за неправомерно извикана линейка, поне част ще се научат и няма да го правят повече.
Лошото е, че това в България няма да стане скоро - все пак оптимистично се надявам, че поне за внуците ни ще стане.

# 895

Проблемът е в поредното свинско отношение. Че и прасетата не заслужават такова.
Някой е бил кисел, че това му се случва в смяната. Напоследък научихме лекарите ако няма допълнителен кеш да не се помръдват. Че и след това си чакат питката, тортата и пликчето, а останалите професии нямат право да приемат нищо повече от ключодържател и химикалка.
Такива са последствията от узаконения рекет, ама се видя, че и в тази група няма разбиране колко е порочна тази практика.
Ами не е вярно, че няма разбиране. Освен 2-3 съфорумки, всички други бяхме сериозно възмутени от поведението на медицинския персонал.

# 896
  • София
Аз, слава Богу, дано и занапред ако се наложи, не съм съгласна с това, че не си мърдат пръста. За баща ми в последните дни лекарите в Горна Оряховица и Велико Търново просто казаха, че не могат да помогнат повече с нищо, нямат компетенцията, но съдействаха да намерят лекар и екип в Плевен, който да го поеме по спешност. Да, платихме линейка, но там докторът чакаше, отзова се на мига заедно с екип, пред нас разглеждаха всички изследвания, за половин час му направиха скенер, после операция и т.н. Нищо не са ни поискали, само ни съчувстваха, че новините няма как да са добри. Изхабиха със сигурност голям ресурс за отиващ си човек, за което нищо не ни поискаха насреща, нито официално, нито неофициално. Направо съм изумена какви неща се пишат тук, рядко обвинявам някого в омраза, но това виждам. И лекарят, който е реанимирал и спасил двете давещи се момичета, и той ли не си е мръднал пръста?
В интерес на истината през живота си съм имала някакъв вид по-грубо отношение, може би 2 или 3 пъти, но съм напълно наясно, че не е било лично към мен, а някакъв вид характер и темперамент, т.е. истеричност, която не се дължи на безхаберие, а точно обратното. Да не конкретизирам, не искам да дискриминирам по пол, приемам, че е късмет и че важното е в крайна сметка да си свършат работата успешно.

# 897
Приложението "е-здраве" е добра крачка напред, по отношение прозрачността и контрола. И съответно да се сигнализира за всяка неправомерно надписана процедура или хоспитализация.

Имаме всякакви приложения на телефоните си, както си следим покупките в Лидл, защо да не си следим и здравното досие. Особено за възрастните хора е много важно. Наша близка имаше "изписано" по каса лекарство за 120 лв, поемано изцяло от здравната каса. Съответно някой отива в аптеката, казва нейното ЕГН и взима лекарството срещу нула лева. В аптеките също никога не искат личен документ - казваш ЕГН (ясно и отчетливо, да чуят всички), и ти дават каквото е изписано. Това също не е ОК.
Много достоверна история. Кой ще да е този "някой", който знае ЕГНто на вашата близка? Доктора, който е изписал лекарството, медицинската сестра или някоя санитарка?
Като не щеш да си казваш ЕГНта кой те спира да подадеш личната карта?

# 898
Бях току-що родила и прибрала се вкъщи, когато ме сполетя мастит - синя гърда, треска и 40-41 градуса температура.
Звъним на бърза помощ. От там казаха, че не съм за тях и ми затвориха.
Самоволно започнах да пия антибиотик и се оправих, но до ден днешен се чудя - такива случаи за кого са?

# 899
Какви хипохондрици и паникьори. Етносът, който ползва спешната помощ вместо друга, за която не е осигурен, не можеш да му бръкнеш в джоба. И градският транспорт му е безплатен. И тока. За линейка казвате ще платят. Добреее.

Общи условия

Активация на акаунт