Битата родилка в Майчин дом София

• 51 893
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 900
Секциото не е най-сложната коремна операция, но е най-кървавата такава. Поради рязането на матката рискът от голяма кръвозагуба е значим. Води се голяма коремна операция. Аз, като раждала по двата начина - не мога категорично да кажа кое е по-лесно или боли по-малко. Евала, на тези, които могат да го направят.

# 901
Аз съм много за, да го направят както е в други държави. Обадил си се за спешна помощ, идва линейка и в последствие става ясно, че случаят не е бил спешен - пращат ти сметка.
Обаче лекарите и медиците да имат нормално отношение, не е нужно да са мили и да успокояват, но поне да се държат адекватно, спокойно и да не се карат на пациента.
А, тези които са хипохондрици и паникьори - като платят 2-3 пъти за неправомерно извикана линейка, поне част ще се научат и няма да го правят повече.
Лошото е, че това в България няма да стане скоро - все пак оптимистично се надявам, че поне за внуците ни ще стане.

Бих добавила да имат и камери.
Навсякъде камери.

Бях току-що родила и прибрала се вкъщи, когато ме сполетя мастит - синя гърда, треска и 40-41 градуса температура.
Звъним на бърза помощ. От там казаха, че не съм за тях и ми затвориха.
Самоволно започнах да пия антибиотик и се оправих, но до ден днешен се чудя - такива случаи за кого са?

Ужас.
После защо хората се самолекуват.

# 902
Сама се спасих, това е. Тогава още се продаваха антибиотици свободно в аптеката.
Как да отида до личната лекарка с новородено на ръце и 40 градуса температура?

# 903
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Сама се спасих, това е. Тогава още се продаваха антибиотици свободно в аптеката.
Как да отида до личната лекарка с новородено на ръце и 40 градуса температура?

Бебето беше на два месеца, не стигнах до мастит, имах болки в гърдата, чух се с гинеколога ми, даде ми насоки, отделно на другия ден отидохме с мъжа ми и бебето на гинеколог - мамолог, взеха ме между часовете, ехограф, тате и бебе седят отвън в колата...
 В случая личен лекар не ви е трябвал, връщате се в болницата, където сте родили.

# 904
  • София
Бях току-що родила и прибрала се вкъщи, когато ме сполетя мастит - синя гърда, треска и 40-41 градуса температура.
Звъним на бърза помощ. От там казаха, че не съм за тях и ми затвориха.
Самоволно започнах да пия антибиотик и се оправих, но до ден днешен се чудя - такива случаи за кого са?
Не разбирам какво питаш? Живееш някъде нез транспорт? Нямате кола? Или мислиш, че линейкатаже такси?.

# 905
Значи разбрахме се, че родилката е човек в особено уязвимо състояние и заслужава внимание и грижа. А човек с 40-41 градуса нищо му няма, спокойно може да стане, да се облече, да хване такси и да отпраши към болницата, където вероятно също ще чака на някакви опашки. Нещо ми убягва логиката. Не съм вдигала такава температура в живота си (поне след детството, там не знам), но ми звучи доста критично. Нали можело гърч да се получи и какво ли не. Същевременно ако дойде линейка, ще й направят някоя инжекция, ще предпишат какво да пие и това ще е.

# 906
Аз съм вдигала такава температура Reunion
Та знам какво е.
Не знам как бих могла и до такси да се добера.
Пък за шофиране не ми се мисли. Хайде мисли малко преди да пишеш небивалици.

# 907
Била съм с мастит и 40 градуса, не сме викали бърза помощ. ЛЛ ми изписа АБ, съвсместим с кърменето.

И детето ми е било с 41 градуса, не сме викали бърза помощ.

По въпроса за къде са такива случаи - ако ЛЛ не е на смяна, би трябва да има договор за неотложна помощ с някой кабинет. За извънработно време, или ако няма достъп до такъв - здравните заведения със спешни кабинети са длъжни да оказват и неотложна помощ. Стигаш на собствен ход. Или правиш като циганите и симулираш умирачка, за да дойде линейка.

Има и частни линейки. Горе-долу се получава като в държавите, в които ако случаят ти не е спешен, ще те закарат, но после ще си платиш за линейката.

Проблемът е, че има дупка между ЛЛ и наистина спешните случаи и хората се лутат между лечебните заведения като мухи без глави. Понеже съм обикаляла с децата през уикенд и вечер за неотложни състояния (понеже има бонус точки децата да се пребият или разболеят петък вечер) и са ме отпращали от частни кабинети и болници, защото не е като да ми вземат едни бързи пари за рецепта за витамини и капки за нос, разбирам много добре объркването.

# 908
  • София
Попи, хората си държат на линейката. Нищо, че оборудване няма и лекарят е застинал някъде към  късния соц. Вероятно завършил медицина преди 20 години. Функцията на линейките е по-зле от такс и

# 909
А не - пак трябва да бъдем герои. За да не ангажираме линейка, която да може да се посвети на здравно неосигурените.

Аз веднъж в живота си съм викала, и лекарят беше чудесен, адекватен. Сигурно трябваше с повръщащо дете да хвана такси, но шофьорът нямаше да е ок.

# 910
  • София
Не знам ликайката как може да помогне на жена с мастит освен да я пренесе от едно място на друго. Виж, когото става въпрос за инфаркт, инсулт, когато сърцето спира и пациентът се реанимира в линейката, е друг въпрос. Ако човек може да отиде да си купи сам антибиотик, предполагам, че може и сам да стигне до болницата. Ако пък някой близък и купил антибиотика, същият този близък е могъл да изиграе ролята на такси.
Иначе лекарите в линейките не са отговорни за оборудването. Това имат, с това работят.

# 911
Извод от темата - жената е уязвима само, докато ражда. В друго време трябва да бъде спартанка. Joy
Ей сега излязох набързо до магазина, гледам пред блока линейка. Направо ме засърбя езика да питам шофьора по какъв въпрос са там, за да разбера разкарал ли ги е ненужно някой или всичко е точно, ама естествено не го направих. Grinning

# 912
  • София
А не - пак трябва да бъдем герои. За да не ангажираме линейка, която да може да се посвети на здравно неосигурените.

Аз веднъж в живота си съм викала, и лекарят беше чудесен, адекватен. Сигурно трябваше с повръщащо дете да хвана такси, но шофьорът нямаше да е ок.
Викаш, по-добре да оповръща линейката. Кое е спешното на повръщане?

# 913
Ами не сме били в линейката, лекарят оказа помощ на място.
При многократно повръщане настъпва дехидратация, при децата е опасно. Така прецениха и от Бърза помощ, като им описах случая.

# 914
  • Другата България
Скрит текст:
Приложението "е-здраве" е добра крачка напред, по отношение прозрачността и контрола. И съответно да се сигнализира за всяка неправомерно надписана процедура или хоспитализация.

Имаме всякакви приложения на телефоните си, както си следим покупките в Лидл, защо да не си следим и здравното досие. Особено за възрастните хора е много важно. Наша близка имаше "изписано" по каса лекарство за 120 лв, поемано изцяло от здравната каса. Съответно някой отива в аптеката, казва нейното ЕГН и взима лекарството срещу нула лева. В аптеките също никога не искат личен документ - казваш ЕГН (ясно и отчетливо, да чуят всички), и ти дават каквото е изписано. Това също не е ОК.
Много достоверна история. Кой ще да е този "някой", който знае ЕГНто на вашата близка? Доктора, който е изписал лекарството, медицинската сестра или някоя санитарка?
Като не щеш да си казваш ЕГНта кой те спира да подадеш личната карта?
Точно в този случай сарказмът е излишен, защото колкото и невероятно /евентуално/ да звучи, има не само един, а много такива случаи. Дори със знанието на пациенти, но и такива без тяхно знание.
В аптеките ЛК не искат, нужно е единствено ЕГН.
Примери няма да давам, за да звучат достоверно на някой, а мога.
Но е истина, че се прави.
И в интерес на истината, ако става въпрос за член на същото семейство, на когото могат да се спестят едни пари, изписвайки се медикамента на друг член, и да се ползва отстъпка или намаление, с оглед постоянно растящите цени на лекарствата, аз лично не бих имала против. Такова източване на ЗК има по болници и всякакви други медицински заведения, толкова редовия пациент е неглижиран /на места, не навсякъде/, толкова излишни манипулации и операции се правят, отново с цел източване на касата и с участието на лекари в “упражнението“, та ако ще се изписват ненужни лекарства поне да е със знанието на пациентите.

Общи условия

Активация на акаунт