Битата родилка в Майчин дом София

• 51 762
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 1 080
Лекарите си вършат работата в родилна зала. Следят родовия процес, състоянието на бебето, на родилката и отговорността е огромна. Един пример: при напредване на родовия процес се отказва допълнително упойка и много родилки смятат, че това е лично отношение, а не нормална практика и започва да се излива една помия върху лекарите в интернет пространството, в смисъл колко лоши спомени имат от раждането, поради тази причина. Начетох на глупави коментари от разни родилки, които са гледали много филми на перфектни раждания, обикновено продължаващи по телевизията 2-3 минути.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 22:57 от Book_79

# 1 081
Отворих да видя за починалото момиче в Русе, голяма трагедия. Няма много информация какво се е случило. В същото родилно раждах и аз първото ни дете.

# 1 082
Лекарите си вършат работата в родилна зала. Следят родовия процес, състоянието на бебето, на родилката и отговорността е огромна. Един пример: при напредване на родовия процес се отказва допълнително упойка и много родилки смятат, че това е лично отношение, а не нормална практика и започва да се излива една помия върху лекарите в интернет пространството, в смисъл колко лоши спомени има от раждането, поради тази причина. Начетох на глупави коментари от разни родилки, които са гледали много филми на перфектни раждания, обикновено продължаващи по телевизията 2-3 минути.

Родилките не са идиоти. Оплакванията в огромната си част не са, че някой им е отказал  допълнителна упойка,  поради лично отношение, а от нетърпима грубост, цинизъм, крясъци и  обиди.

Колкото и да са глупави, чудесно схващат, когато са обект на   унизително третиране.

# 1 083
  • Be realistic - plan for a miracle.
Скрит текст:
Лекарите си вършат работата в родилна зала. Следят родовия процес, състоянието на бебето, на родилката и отговорността е огромна. Един пример: при напредване на родовия процес се отказва допълнително упойка и много родилки смятат, че това е лично отношение, а не нормална практика и започва да се излива една помия върху лекарите в интернет пространството, в смисъл колко лоши спомени има от раждането, поради тази причина. Начетох на глупави коментари от разни родилки, които са гледали много филми на перфектни раждания, обикновено продължаващи по телевизията 2-3 минути.

Родилките не са идиоти. Оплакванията в огромната си част не са, че някой им е отказал  допълнителна упойка,  поради лично отношение, а от нетърпима грубост, цинизъм, крясъци и  обиди.

Колкото и да са глупави, чудесно схващат, когато са обект на   унизително третиране.

Мда. То и ние не сме идиоти, но горното цели явно да ни убеди, че сме.
Аз досега не съм чула никой да се оплаче, че са му отказали допълнителна упойка, макар че е имало случаи, когато шити без упойка жени (и не с два-три шева, а с двуцифрено число) са казвали, че е било умопомрачително изживяване, което е можело да се спести, нале...
Става дума за шамарите, обидите, злобата и агресията, която се лее ако някоя си позволи:
- Да вика от болка
- Да се разплаче
- Да е изплашена
- Да е притеснена
- Да изпитва паника
- Да пита за нещо различно от плана на лекаря, т.е. да иска да участва активно в решенията за собственото си тяло или МИНИМУМ да е информирана какво се случва
- Да задава каквито и да е въпроси
- Да търси ръка, за която да се хване...

И така нататък.

Съболезнования на семейството на жената от линка, който сподели Мацето...

# 1 084
Предвидимостта на отношението и реакциите е ясна.
Като излезе резултата от аутопсията за случая с 21 г родилта в Русе, моля, споделете го. Обикновено трудно се намира по медии.

# 1 085
Отсега мога да ти кажа с 99% точност какъв ще е резултатът: няма лекарска грешка и всички протоколи са изпълнени перфектно.
Follow me for more Нострадамус...

# 1 086
Ох, ама наистина нямате срам. Grinning Сега пък родилките са глупави и очакват да родят за 2 минути. Grinning Ще ви изненадам, явно, но не раждат само 14 годишни циганки с начално образование. В родилното влизат дами с най-различен статус, включително такива с медицинско образование или биология, физика, химия и тн. Също влизат дами на ръководни позиции всяка в своята си сфера. Дами, работещи в големи компании, лаборатории, агенции, дами със собствен бизнес и тн. Не смятате ли, че е доста по-вероятно ТЕ да пишат подробни разкази за потресаващи раждания на чист български език и не допускате ли, че е напълно възможно да не са хванати от улицата с нулева идея какво ги чака. Около моето раждане (аз съм с докторантура, впрочем, явно е необходима, за да родиш без бой Grinning ) всички жени с моя термин бяха изчели тонове литература и за бременността, и за раждането, почти всички са били на курсове за раждане (аз бях присъствено, други онлайн) и повярвайте ми, никоя не е очаквала да я друсат с епидурална без прекъсване и да не разбере, че е родила, камо ли да роди за 15 мин. Grinning Във всеки случай нормален човек с нормален живот, нормална работа и тн очаква да се отнасят с него с необходимото уважение като към човек, а не да го третират като досаден котак, препикал килима, който трябва да се превъзпита като му натъркаш муцуната в пишканото. Извинете ме за изразите, но сериозно, нищо ли не светва на някои хора от десетките разкази за отвратително преживяване по време на раждане та го отдават на лигавене, ниско образование, глупави жени и прочие?
Глупави били. Grinning

# 1 087
  • София
Отсега мога да ти кажа с 99% точност какъв ще е резултатът: няма лекарска грешка и всички протоколи са изпълнени перфектно.
Follow me for more Нострадамус...

Позна от раз... За съжаление https://offnews.bg/zdrave/21-godishna-rodilka-pochina-v-rusenska … nitca-850304.html

# 1 088
Ние не сме идиоти, но на някои хора им липсва капацитета да разберат, че тук не слагаме всички лекари под един знаменател и никой не се оплаква, че раждането му не е било като по филмите (по-голяма тъпотия не можахте да напишете).

# 1 089
"Разните родилки с глупави коментари" имат човешки и медицински права. Едно от които е право на информираност защо им се отказва упойка.  Нищо, че явно се считат за невменяеми по време на раждане.

# 1 090
Някъде прочетох и че през 2023 г. е имало смъртен случай на родилка в същата болница в Русе. Пак е имала силни болки след раждането. Проверката не е установила нарушение на екипа.

# 1 091
Само спекулирам, но често пъти им скачат / мятат се по корема, за да родят по-бързо. Практика е. Получават се кръвоизливи в коремната кухина, а има случаи и на смърт.

Ренета, Бог да я прости, е писала в последното си съобщение (докато се задушава в деня след раждането), че са скачали отгоре ѝ.
Проверката показва, че "не е установено да е скачано на корема на Ренета Томова."

Т.е., точно като Антония, покойната Ренета също явно лъже.
Само че това е съобщение до нейни близки. Не в медиите. Просто споделя с най-близките си какво се е случило, съобщението става достояние чак след смъртта ѝ.

# 1 092
Аз съм лекар, имам специалност, че и докторат отгоре на всичко. С други думи, изключително добре съм осведомена и подготвена, както теоретично, така и от лични впечатления. Не съм раждала в България. Мога само да споделя впечатления като пациент-родилка.
Родих в 35 седмица. Влязох в болница заради изтекли води, без контракции, в петък срещу събота преди голям национален празник. Решиха да стимулират раждане и ме приеха.
Бях в нормална стая, лежах в нормално легло, облечена в gown, завита с леки завивки, съпругът ми до мен, както и мед сестра, която не напусна стаята освен по необходимост. Пожелах епидурална упойка, сложиха ми сутринта, до към 4-5 следобяд имах пълно разкритие, опитах да родя “нормално”, но за съжаление тоновете на бебето започнаха да падат и ме попитаха какво предпочитам - вакуум или секцио. Предпочетох секцио. Оперираха ме, на другия ден ме раздвижиха, след два дни ме изписаха (но бебето остана, а и аз с него, като “гост” на болницата).
Мисълта ми е, че първо, не ме форсираха, вярно, че индуцираха раждане, но не са ме стресирали да бързам да раждам. Оставиха нещата да се развият възможно най-естествено, предвид ситуацията. Нито в един момент не съм се чувствала унизена, разголена, безпомощна и тн. Аз и бебето ми бяхме най-важни през тези няколко дни. Лекар имаше и се появяваше при нужда…
Защо разказвам всичко това?
Защото за мен раждането не беше стресиращо. Също така, защото въпреки професионалните ми знания, образование по медицина, докторат по медицина, лични впечатления от немалко раждания като студентка и стажантка, в крайна сметка в конкретния момент аз бях пациент и се чувствах точно така - не многознайницата, която има отлични познания по въпросите за бременността и раждането, а като бременна жена, на която и предстои раждане.
Не случайно едно от първите неща, които ми казаха, когато влязох в отделението беше “забрави, че си лекар, бъди майка”. Не защото трябва да слушам безропотно и да нямам мнение,  а защото в случая имам други приоритети…. Та така с моя личен опит. Явно може и по друг начин, както и други споделиха, но трябва сериозна промяна в системата….

# 1 093
Ужас, не бях чувала за случая на Ренета. Горното момиче, смляли са я. Всичките ми роднини от страна и на мама и на баща ми, включително и братовчедите ми, също и родителите ми, са лекари. Цял живот съм и аз в системата непряко. И за съжаление знам какво се случва, как се покриват случаи. Лекар никога няма да застане срещу лекар. Винаги ще се намери причина или оправдание - обстоятелствата го наложиха. Знам и за ужасното отношение към пациентите. Имала съм случки - отивам да занеса някакъв документ на баща ми в отделението, сестрата не ме разпознава и започва да се държи с мен отвратително, а аз съм дете. В момента, в който кажа - "Аз съм дъщерята на еди кой си доктор" и започва мед да и капе от устата.  В същото време, мога да гарантирам, че никой лекар не иска да му почине пациент и не прави умишлено действия, за да се случи това. Неглижирането на родилки, вкл.и момичето от Русе сега, се случва, защото по принцип ежедневно се сблъскват с хипохондрици и мрънкачи, на които нищо им няма. Работят по 20 часови смени и разбира се, надценяват способностите си, след дълъг и изтощителен ден: Тази нищо и няма, лигави се. И в повечето случаи наистина е така, обаче понякога теглиш късата клечка. Лекарите работят в зверски условия, за много малко пари. Никой не ги пита как са самите те, всеки от тях е по-болен от пациентите си. И това се държи на страхотната здравна система в България. Само, ако се направи сравнение с частните болници, където лекарите са доста по-добре платени, има достатъчно персонал, че да не караш 20-часови смени, а нормални такива, като имаш и сестри на смяната с теб, отношението е съвсем различно. Аз раждах в Токуда и раждането ми беше едно от най-магичните преживявания в живота ми. Включително бях обгрижвана и наблюдавана 24 часа, винаги имаше усмихната сестра наблизо. Но си платихме немалка сума. Мама ми забрани буквално да раждам в Майчин дом или друга държавна болница, именно, защото знае как стоят нещата. Освен, ако не намериш "връзки", лекарят на смяна да знае, че си дете на колега (тогава нещата стоят по съвсем различен начин), ще бъдеш Антония 2. Сигурна съм, че всичко, което Антония казва, е истина.

# 1 094
Аз не съм с впечатление у нас да има чак такова изобилие от хитохондрици, дето се лигавят. Напротив, според мен повечето хора отлагат ходенето на лекар, дори и при необходимост до последния момент, когато стане ясно, че без медицинска помощ няма да се мине.

Общи условия

Активация на акаунт