Битата родилка в Майчин дом София

• 51 745
  • 1 342
  •   2
Отговори
# 1 230
  • До хладилника, който обичам
Разфокусирахте се нещо. Дайте да обобщим, от позицията на здравия разум и по светъл пример от други държави, защото добрият опит трябва да се копира и прилага.
Професията на лекарите е много стресова. Лекари, медицински сестри и фармацевти са в топ 3 на професиите в световен мащаб, злоупотребяващи с алкохол и опиати, заради високи нива на стрес и директен достъп до лекарства, и в топ 10 на професии с повишен риск от самоубийство (заедно с архитекти, юристи, строителни работници и куп други професии, та това не знам колко е валидно).
Това, че професията е високостресова и се работи пряко с пациенти, не е тайна. Обаче, това, че пациентите по подразбиране са в уязвима позиция, често могат да не функционират физически, ментално или и двете, на 100%, също не е тайна, нито изненада.
Вместо да се търсят "добри" пациенти и да се насърчава "да слушат" и да се очаква да си платят, ако искат добро отношение, а непослушните и нежелаещите или немощежи да платят, да бъдат наказвани, нормалното нещо е медицинският персонал да бъде по-добре обучен как да работи с хора, които са болни, изпитват болка, подложени са на стрес, нямат същото ниво на разбиране за здравословните проблеми и възможни решения, каквито има медицинският работник, подложени са на стрес и са като цяло в неизгодна позиция.
Цялостно реструктуриране на отношението на персонала към болните - първо ще бъде заучено и неистинско, но това няма значение, защото ще работи. С времето, следващите поколения здравни работници може би ще могат да демонстрират емпатия и подкрепа, което неминуемо ще промени и цялостния модел на общуване между пациент и здравен работник, без значение дали е акушерка, сестра, лекар и т.н.

# 1 231
Еее, като казахте цинизъм и сарказъм, ме провокирахте да разкажа нещо от вчера. Grinning В отпуска съм, в друг град, и влизам с детето в магазин за хранителни стоки. Вземаме някакви дребни неща, сметката е под 20 лв. Имам една карта, която е само за електронни ваучери за храна. Никога не знам колко точно имам в нея, защото не съм си инсталирала онлайн приложение да следя. За месец са 200 лв. и я ползвам, докато някъде ми даде "недостатъчна наличност". После я оставям до следващия месец. Та вадя тази карта, оказва се е настъпил момента, когато ваучерите са се изчерпили и продавачката безкрайно ехидно ми казва: "Недостатъчна наличност!" и ме поглежда така презрително, сякаш смята, че аз други карти или кеш нямам. Със сигурност имаше много подигравка и презрение в тона и в погледа й. Помислих си: "Значи тъй, ако наистина нямах 20 лв., такова щеше да е отношението. Браво!" Ето тази жена например смята, че може спокойно да се подиграва на бедните (от висотата си на продавачка в хранителен магазин). Тъй че виждате ли как навсякъде се среща лошото възпитание.
Сигурно ще кажете "Ама лекарите трябва да са по-възвишени." Grinning Е, не знам - все хора.
Иначе аз на женицата й платих кеш, разбира се, като дори си извадих нарочно снопчето банкноти от чантата (имах около 600 лв. в брой), да й разваля забавлението. При това тя пак смени тона и се върна към уважителното отношение. Ами такова ни е обществото явно. Защо именно лекарите да са различни.
Защото когато продавачката те е изгледала ехиднл си можела да се врътнеш, да й кажеш чао и евентуално да отидеш в друг магазин. Докато ако насреща ти беше лекар ти най-малкото ще си в стресова и/или без помощна ситуация, с реална опасност за здравето, живота или И този на нероденото ти дете.
А това за мен е исключителна разделителна линия между невъзпитаното поведение на лекар и останалите служители.

ПП Да ми обясните какво им е стресовото в професията на нашенските фармацевт?

# 1 232
Лекарите си вършат работата в родилна зала. Следят родовия процес, състоянието на бебето, на родилката и отговорността е огромна. Един пример: при напредване на родовия процес се отказва допълнително упойка и много родилки смятат, че това е лично отношение, а не нормална практика и започва да се излива една помия върху лекарите в интернет пространството, в смисъл колко лоши спомени имат от раждането, поради тази причина. Начетох на глупави коментари от разни родилки, които са гледали много филми на перфектни раждания, обикновено продължаващи по телевизията 2-3 минути.
Я ни разясни нещо за "отговорността"? Какво точно значи огромна отговорност? Ще влезе в затвора или ще го тормозят по телефона журналисти и ще се налага колеги да се кълнат колко е свестен и е направил всичко правилно дори да е ясно на всички, че не са наред нещата.

# 1 233
А нещо като информация излезе ли по случая с починалата родилка от Русе, за която искаха повторна аутопсия? Убягна ми, а трябваше май че да кюа вече резултат?

# 1 234
Мернах резултат от аутопсията по статии-сепсис

# 1 235
Сал на лекарите е стресова професията и никоя друга, Smirk ми да са учили за пилоти, шофьори, сапьори...при тях хич не е стресово, кефа си карат по цял ден.! Айде стига глезотии и оправдания!
Да са живи и здрави докторите от старата школа, че с тези новите чатаджии / и не аз, а един млад доктор ми постави диагноза с Гугъл/ след време ще се берат ядове. Те не щат пациенти, а платежоспособни клиенти. Ако не си достатъчно лъскаво облечен да им хванеш окото - внимание йок. Това от опит знам. При първият преглед по спешност бях неглиже и ме размотаваха часове. Отказах се и ни жива - ни умряла се прибрах, а на другия ден облякох костюм и обувки с ток, метнах чантата, вдигнах "гребена" и вече доволно излъскана влетях в кабинета без да чукам. Скочиха двама, а единият ме води под ръка през три кабинета за по-сигурно потвърждение и от други колеги. Ти да видиш! И това беше същият доктор от предишния ден, който ме изгони като мръсно коте да чакам.
Грозна работа, но това е положението.....

# 1 236
Повдигам тази тема, защото майката Антония е публикувала пост, че д-р Шикова иска да я съди за 14 хил.лв, навярно за клевета и неимуществени вреди.

Аз по-скоро не се съмнявам, че лекарката си е изпуснала нервите многократно при това раждане. Имам позната, раждала при нея (първо раждане, млада първескиня, следила се е в МЦ-то ѝ), и се спуква да я хвали. Ами аз също съм чувала някои недобри мнения за моят АГ, но дори и да съм доволна, не отричам възможността да не е бил идеалният лекар за някои други

# 1 237
  • София
А хубаво че я повдигна темата

Антония има свидетел за виковете към нея, друга родилка го потвърди. Ама тази лекарка е явно страшна проклетия... ще бута до край...

# 1 238
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
А хубаво че я повдигна темата

Антония има свидетел за виковете към нея, друга родилка го потвърди. Ама тази лекарка е явно страшна проклетия... ще бута до край...
Е тя лекарката разчита на другите си колеги, че ще я защитят, вероятно вече са се уговорили...

# 1 239
  • София
Естествено че са се уговорили, не се съмнявам в това... Момичето не е имало никакви претенции към нея, просто имаше смелоста да застане с името си...

# 1 240
  • Be realistic - plan for a miracle.
Това е просто гнусно.
Антония не каза НИЩО чак толкова уронващо, притеснително.
През цялото време казваше колко виновна се чувства, лично тя. Че не се е справила да "роди правилно".
Което лично на мен ми разбива сърцето 😔
Хора, това е за цял живот.

Всички майки, бъдещи и настоящи, сме виновни - пречим. Пречим им на лекарите, това е.
Просто ако може да сме едни статуи, безжизнени, безмълвни, безропотно изпълняващи команди роботи, така че тя да си пие кафето и да й е тихичко и спокойно докато раждаме - перфектно ще е.

Не мога да повярвам в какъв свят живеем.

# 1 241
Естествено че са се уговорили, не се съмнявам в това... Момичето не е имало никакви претенции към нея, просто имаше смелоста да застане с името си...
В това му е грешката на момичето. Трябваше да има претенции и да ги изрази писмено в жалба към болницата, етичната лекарска комисия и евентуално съда. Тогава лекарката щеше да си седи на трибуквието и да обяснява. Вместо да напада като настъпана змия.

# 1 242
  • София
абсолютно си права, за това Шикова побърза тя да пусне претенции срещу Антония...

# 1 243
Не е ли имало  жалба от родилката? Кофти. А протестна енергия се зароди, вдъхнаха ѝ смелост. Ама то пък с новородено само до писане и разправии ти е...

# 1 244
  • Be realistic - plan for a miracle.
Абе тя беше тотално съсипана психически, то личеше на интервюто.
Тя просто искаше да се скрие в миша дупка.
Вие нали си представяте какво е да раждаш за пръв път и някой да ти крещи, че си некадърна, че не можеш да раждаш?
Това е такъв тежък ПРОВАЛ в нейната психика, че според мен още го изживява и още се опитва да не се хвърли отнякъде, че е такъв провал, да не се самобичува всеки ден, да не се обвинява пред себе си, пред детето...
Ако трябва да направя смело предположение, Антония не вини никой за цялата ситуация освен един - себе си.

За което - аплодисменти на Шикова.

Общи условия

Активация на акаунт