Финансовият натиск над жените - или имат ли жените друг избор освен да са зависими?

• 4 851
  • 206
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Това да не е арабския свят, че на сина да му е по-лесно, и дъщерята да я пъдят на 18 да се жени? А тя задължително да живее и слуша свекъри.
Точно.

Едната племенница на мъжа ми замина студентка в Дания. Родителите ѝ не могат да я издържат, съответно тя работи, следва, живее в общежитие някакво... Нито е увиснала на родители, нито на мъж. "Виси" на собствените си ръце и се справя много добре. Появи се някакво гадже, но още не се знае накъде ще тръгнат нещата.

# 16
Много обичам да получавам ,,ритници" в живота, такъв стимул са ми те за развитие...особено като по-млада, когато ,,битките" ми не бяха толкова много, сега вече усещам умора и ми се иска да я карам малко по-лежерно.
Към колежката Ви - стяга се, дава всичко от себе си учи, работи, ама яко работи и учи и след 10 години съм сигурна, че ще се погледне в огледалото и ще бъде доволна от себе си, че въпреки трудностите е успяла. Разбира се, няма да е лесно, но няма нищо по-хубаво от независимостта и свободата!!!

# 17
  • Melmak
Не мисля, че в България масово жените биват гонени. Даже повечето българи гледат да подсигурят я етаж от къща, я апартамент за децата.
Моят случай беше не точно “изгонване”, обаче все за мен нямаше, а за брат ми имаше. Мисля, че моят случай не масов. Просто влязох в университет, редовно обучение, бяха уж много щастливи, но изведнъж се оказа, че да издържат студентка е = два лева на ден + 250 лв такса за обучение (семестриална).

Какво да ти кажа, Ариел? Започнах да работя и така до ден днешен не съм спирала. Междувременно 30 годишният им работещ син получаваше подаръци като кола. Има такива случаи, не са масово, по мое мнение. Дори по-бедни от мен колежки в уни имаха някаква подкрепа от родителите си. Изучих се, че и магистратура изкласих. Имам се за образован човек, говоря два езика, работя квалифицирана работа. Животът не е честен, някои просто го осъзнаваме рано.

# 18
Имам наблюдения над Швейцария и Скандинавия, където също "си пъдят" децата. Стандартно помагат с първите наеми на квартирата, но не по правило. И затова там почти няма явлението "5 поколения под един покрив", намирам практиката за по-правилния подход спрямо българския.
Колкото до жените - понякога те сами избират от къщата на мама и тате директно да се прехвърлят в къщата на гаджето. Казват, че нямат избор, че така са се стекли обстоятелствата, че животът ги е принудил и прочее, но истината някъде там дълбоко са собствените им неуверености и желание някой друг да е отговорен. И виновен, при нужда.

Защото цялата истерия на майките с най-еко дрешките, най-био храните, диетите без захар и сладолед и само на оризови вафли и с какви ли не монтесори, еко и алтернативни веклики идеи и дрехи ... най-накрая се оказва, че е един вид его и опит да се самодокажеш на детската площадка и сред другите майки , понеже това ти е попрището и мястото за самодоказване. Т.е. след 18 може и само сланина с ракия да консумира ... ама като си е негов вече живота и   си имаш с други неща да се сравняваш ... като къща, обзавеждане, артрит, по-добър личен лекар и подобни ... Вече в твоята възрастова група не се сравняват бебета и деца и хоп ... не те интересува вече какво яде или пие. И това дете от свръх ... свръх ... изведнъж излиза , че не е еко-био-алтернативната прицеса на мама , която скрибуца на цигулка , чете хари потър, носи очила и т.н. ... не е вече центъра на ничий свят и никой не се интересува от нея освен някакво момче ... и започва да си търси себе си . Тепърва. Сама.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 18:34 от bella-ciao

# 19
Жената не е жертва по тези географски ширини отдавна! Жената е жертва единствено на собствените си предразсъдъци и на грешното очакване, че в живота все някой трябва да я подкрепя, да я насърчава, да я мотивира, да ѝ осигурява … Това нещо първо се очаква от родителите и после се прехвърля върху мъжа и накрая четем точно тези теми.
Жената в днешно време има върховното право да постъпва както иска с живота си - да носи панталон, да учи, да работи, да има собствени доходи и да решава сама за себе си. В примерите обаче тя избира да се постави сама в зависимост.
Като как точно родителите на това момиче ѝ забраниха да учи? Спират нощем тока за да не може да чете? Да, сигурно е много неприятно родителите ти да ти кажат да се изнесеш и да си поемеш живота в ръце … на 18 години … внезапно и неочаквано … Някои “деца” го правят този избор напълно осъзнато и самостоятелно.
И кое му е страшното на примерите от работата ти? Че се оправят сами, че са оставени да се оправят сами, или че не могат да се оправят сами?

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 18:48 от Di Soleil

# 20
Arrive, много архаично мислене.

Аз също си изритах детето на 18, че и в чужда държава и ключовете му взех.
Писала съм вече по темата.
Чудесно се справя, учи и работи, както казва, понякога е много трудно.
Когато говори с българските си съученици му се струват малко, изостанали, защото живеят у техните и не мислят за нищо и не гонят много неща, защото не им се налага.

Стийв Джобс, го каза в една реч: "Останете гладни".

И какви гръмки заключения, жени, зависимост. Човек трябва да пораства. Колкото по-рано, толкова по-добре.

# 21
  • София
Младите жени, които пристават на някой льольо и му раждат две деца за две години са ужасно зависими, да.

Но млада, здрава европейка да се пише такава - срамота.

Бедността не е порок, но много пъти е личен избор. А тя върви със своите си особености и подчинения.

Така представена темата ми е по Талев, животът знае и друго.

# 22
Всъщност невежеството е най-страшния порок, защото е въпрос на личен избор.
Ще си послужа с обобщения, които не са правилни, но в много редки случаи умната, интелигентна и можеща жена се докарва до подобно положение. Ако поради някаква причина родителите ѝ са били пречка за развитието ѝ, свободата от тях ѝ дава тласък. Ако се е заблудила в мъжа си също има момент на отрезвяване и промяна на статуквото. Във всички останали случаи говорим или за оправдания или за неправилна преценка на “умна и интелигентна” … съжалявам, че  трябва да го кажа.

# 23
Ах, ах, принудена да живее с мъж, когото почти не познава?! 2025 г., Европа?!
Защо не потърси квартира със съквартирантки тази госпожица? 🤔
Много архаично мислене.
Нито мен на времето са гонили, нито сестра ми, нито приятелки и съученички. Семейства с различни материални възможности.
Моя много близка всяко лято работеше от 18 годишна ученичка като камериерка и на рецепция в хотел. После, вече редовна студентка, сезонно в чужбина. Три отлични дипломи има, бакалавър и две магистратури! Млада, красива, успешна жена.
Човек прави своя избор, и си носи последствията.

# 24
Фрау К това че ти си направила нещо не прави нито теб , нито детето ти герой. И аз и мм сме учили в София, където са живели и родителите ни и техните родители и сме си били логично за всички у дома. След ученето се изстреляхме по собствена инициатива в чужбина и си се справяме прекрасно вече над 25 години. Нито имам проблем с льольо, въпреки че сме заедно от унито, нито с това че няколко години повече ( от някой na 18г. изритан да се оправя ) съм си я карала бохемски. Защото така си я карахме в местната/софийската групичка . Не работихме, живеехме си у нашите и се занимавахме вместо с келнерство с други неща. Още ми е мъчно за този период на възможността да се занимаваш с каквото ти хареса и не си принуден да работиш . Още ми е мъчно за нещата с които тогава се занимавахме , за компанията , за начина на живот и за спомените. 
Т.че няма нужда да съдим според себе си само гледайки високомерно.
Да не ти разправям как гледахме тогава на "тези от студентския град" . Какво да правиш. Перспектива.

...  “умна и интелигентна” ...
не винаги са ръка за ръка. има различни видове интелект.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 19:10 от bella-ciao

# 25
Брат ми се е женил два пъти за немкини. Познавам ги добре, едната е настоящата ми снаха. В Германия, ако жената учи редовно обучение, при развод, мъжът плаща издръжка до дипломирането. Така се случи с брат ми. Никоя от двете не се оплаквала, че е изгонена, там си е традиция. Настоящата е доктор на юридическите науки, направи защита с едно дете, сега имат четири.
Студени са, нищо общо нямат с нашата емоционалност.
Баща ми никога не ме е гонил, но държеше след университета да работя. Аз съм оставала без работа за по месец-два, но това ми е създало дисциплина.
За протокола - жилището, в което живеем с мъжа ми и детето е от нашите.

# 26
Ами ако няма мъж, готов да я прибере у тях, без почти да се познават? Все пак не всяко момиче на тая възраст има гадже, с което да заживее. Значи почва работа и излиза на квартира. Може да учи задочно, дистанционно.

# 27
Аз моята първа работа сама си я намерих веднага след завършването. Записах задочно държавна поръчка, защото нямаше кой да ми плаща образование. За това трябваше успех и си налягах яко парцалите. Избрах съседен град, защото нямаше кой да ми плаща квартира. Учех и работех и си налягах яко парцалите. После си намерих квартира и се изнесох. После се преместих в голям град, намерих си работа, издължах се сама и си налягах яко парцалите. После се обвързах и родих. Работех, водех и вземах от ясла и си налягах яко парцалите. После всички сменихме държавата. Имаше време, когато бях изцяло издържана от мъжа си и никога не съм изпитвала финансова зависимост или пък да трябва да му вървя по гайдата за да не ме изхвърли. Никога. Намерих си работа, водех и вземах от градина/училище и си налягах яко парцалите.
Та всичкото това жена може да го започне сама на 18 без да я гонят родителите ѝ с един куфар дрехи.

# 28
  • Най-красивата страна
Мащехата ми германка ,,натирила,, сина си на 19 години,ама със солидна банкова сметка.Пари,които са били спестявани за него.
Той ги даде за образованието си и квартира в друг град,където учеше.
Сестра ми беше ,,натирена,, по същия начин.
Аз -не.Докато учех тук родителите ми плащаха разходите ми,имах осигурено жилище,а когато с мъжа ми заминахме да учим в Германия живяхме доста време с баща ми и мащехата ми.

Но в България има и семейства в които на момичето се гледа ,като на чужд човек в когото няма смисъл да се влагат средства ,защото ще се омъжи и ще живее при мъжа си,а на момчето като на човека,който ще остане да се грижи за родителите си,когато остареят.Да,много консервативно мислене е това,но се среща все още.

Имам приятелка от такова семейство,тя сама си плащаше образованието,за нея нямаше нищо.Всичко беше за брат и.
Обаче сега след 20 години,семейството на брат и се премести в чужбина и родителите опряха до нея.
Ама тя не ще да ги погледне.

# 29
Никой не е герой. И го няма написано!
Голяма борба да слагате думи на хората както ви харесва.
Но и не е чудо, което да съсипе живот и да е чак такава драма няма днешно време.
Когато ние бяхме студенти, нямаше дистанционна работа, онлайн обучения (част от, които та безплатни), да не говорим за социалното подпомагане на запад.

И да сравняваме нашето студенстване със сегашното, не е реалистично.

Стотици деца над 18 излизат от домовете си и оцеляват. Grinning
Даже и работят, живеят по 5 в квартира и т.н

Какво трябва да задължи родители да отглеждат вкъщи 18 годишен? Комфорта му или какво?
Това си е лично решение, но определено в днешно време не е правене на зависим. Светът е пълен с възможности.

Общи условия

Активация на акаунт