Етикет - връщане на подарък

• 3 665
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
Аз не виждам нищо лошо от някои неща да имаш по две в къщи, едното ще е в резерва. Аз не бих върнала подарък, проява на неуважение е към човека, който ми го е подарил. Един път само продадох един парфюм в olx, защото изобщо не беше моят аромат. Пръсках се може би три пъти с него, изобщо не ми отиваше. Но не съм си и помисляла да го връщам на подарилия ми го.

# 16
  • Melmak
Надявам се връщането на подарък в магазин, от който е купен да стане реалност и приемливо.
Това е за тези, които го намират неприемливо. 
Ако имам кана и ми подарят още една, ами не, благодаря! Отивам връщам я и за кредита, който ми дава магазина си купувам нещо по-полезно.
Да се сърди, който иска да се сърди.

ПП Вероятно съм повлияна от тукашната действителност.
Може да се върне/смени всичко нежелано купено или подарено. Достатъчен е етикет, чрез който се "чете" покупката. Дори и да е ползвана в рамки от 30/60/90 дни, взависимост от политиката на магазина.

Вероятно не си в България. В САЩ можеш лесно да връщаш всичко, но в Европа не е точно така, особено в БГ. Ако отида днес в технополис и купя кана (или нещо друго) и след 1 седмица искам да го върна, няма основание, на което да стъпя, за да се случи. Ако е поръчана онлайн имам 14 дни да върна продукта без причина, но ако не е ползван и отварян.
В този смисъл и да купиш нещо и да вземеш касовия бон не помага много. Освен ако не е в някой малък магазин и нямаш някаква уговорка със служителя. Случвало се е майка ми така да е взимала дрехи за брат ми и баща ми, уговаря се с продавачката да смени с по-голям или по-малък номер ако дадена дреха не стане.  Но връщане без причина/дефект при покупка от физически магазин е почти невъзможно, ако ще фактури, касов бон да пазиш.

Аз имам кана, ако ми подарят втора не бих го правила толкова на въпрос.. не се вманиачавам толкова във вещи. Подарявали са ми неща, които не ми харесват, но не бих проявила неуважение. Примерно ваучер за фотосесия, ваучер за полет с балон… ами не е моето, просто не отидох.

# 17
  • на село
И в Европа, когато купуваш нещо, те питат за теб ли е или за подарък. Ако е за подарък, издават една касова бележка без цена и ти можеш да отидеш да си смениш продукта. Много пъти приятели са ми казвали, че нямат против, като подчертават къде са сложили въпросната бележка, за да не я търся.

Не знам за България, но мисля, че и там е така. Да върнеш подарък на този, който ти го е подарил е грубо.

# 18
Аз подарявам ваучери, не желая да натрапвам подаръци по мой вкус. Един път едни приятели ни подариха за рождения ден на мъжа ми кафеварка за филтър кафе като знаят много добре, че сме кафе- маниаци и имаме скъпа машина за кафе и че филтър кафе не пием. Ами стана ми неприятно, по- добре нищо да не бяха подарявали, то и така им бяхме казали, канейки ги на ресторант, че  няма нужда от подаръци. Направих се на доволна от подаръка, разбира се, и после го дарихме на хората в нужда.

# 19
  • Melmak
Правещица, не е така в България.

Ох, вече човек да не смее подарък да направи, че ще вземе да не се хареса…

# 20
За замяна на подарък почти никъде няма проблем с касов бон да върнеш вещта, но да я замениш с друга. Или да смениш номер, цвят. За връщане без условия единствено Пепко зная че приемат стоки без да се заменят, с изключение на бельо.

# 21
За замяна на подарък почти никъде няма проблем с касов бон да върнеш вещта, но да я замениш с друга. Или да смениш номер, цвят. За връщане без условия единствено Пепко зная че приемат стоки без да се заменят, с изключение на бельо.
И Кауфланд, поне така беше преди, сега не знам как е, но аз веднъж бях върнала една декоративна възглавничка (не беше предназначена за подарък). Баба ми също е връщала разни неща, но тя е от по-малък град, като предимство - там повечето служители я познават.

# 22
  • До хладилника, който обичам
Да се върне подарък на подарилия го никъде не е добре прието. Обидно и неуважително е да се връчи обратно, даже подаряващият да не е проявил съобразителност, да се поинтересува какво всъщност ще влезе в употреба.
Да се върне в магазина - разбира се. Или с подаръчна квитанция, ако е издадена такава, или да се преподари, да се продаде и т.н. Но не бих казала на подаряващия, просто защото не обичам да си причинявам неудобство втора ръка - по-скоро ще се 'счупи' неочаквано в разказа ми колко е било супер, ама на, бутнах, падна.
Освен ако не е някакъв подарък, който подарилият ще очаква да види изложен, тип картина, статуетка и прочие неща, които страшно трудно се уцелват на вкус. Тогава е просто неудобно за всички.

# 23
Когато съм подарявала дрехи на деца на приятелки, съм искала касов бон и съм се уговаряла с продавачките, ако не станат или не ги харесат да ги сменят. Кана за вода да се върне на човека, който я е подарил, ми е неуважително. Или ще я ползвам или в краен случай ще я преподаря - на родител или на човек е нужда.

# 24
Аз също не мисля, че е неуважение да смениш или върнеш подарък в магазин. Сега подарявам най-вече пари, но преди, когато съм купувала подаръци винаги съм давала и касова бележка, за да може да се замени при проблем. С приятелки обикновено си подаряваме някои не скъпи дреболии, които няма смисъл да заменяш или връщаш. Бих се обидила, ако ми върнат подаръка. Ако го заменят - не. Преди години така бях купила блуза на приятелка. Тя после ми каза, че й е била голяма, но сестра й много я е харесала и й я е платила, за да си вземе друга блуза с парите. Това не го намирам за обидно, дори и да беше я подарила.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 13:56 от Poni69

# 25
Аз лично само дрехи съм връщал, но в магазина за да ги сменя с нещо, което ми става. Редовно казвам да не ми подаряват дрехи и редовно ми подаряват и то все неща в които не мога да се побера или изглеждам като дебела версия на танцьор от Максимус.

# 26
Защо подарявате такива неща? Не е учтиво да  се върне, но не е приятно да ти подарят ненужни неща. Ел. кана въобще не би ме зарадвала мен, не ползвам и не бих ползвала.
Ваучер или пари са приемливи подаръци.
Честно казано заради такива избори мразя подаръците. Кана?!

# 27
  • Най-красивата страна
Връщала съм подарък .Но с човека,който ми го поднесе не исках да имам нищо общо и той го знаеше.
Опитвали са се да ме подкупват с подаръци-също съм ги връщала.

Но ако получа подарък,който не ми харесва от човек,когото уважавам и обичам ,не бих го върнала и не бих показала недоволство.
Бих го заменила в магазин ,ако мога.

# 28
Връщала съм подарък .Но с човека,който ми го поднесе не исках да имам нищо общо и той го знаеше.
Опитвали са се да ме подкупват с подаръци-също съм ги връщала.

Но ако получа подарък,който не ми харесва от човек,когото уважавам и обичам ,не бих го върнала и не бих показала недоволство.
Бих го заменила в магазин ,ако мога.

Ааа да, сега се сетих. Преди години като са се опитвали да ме свалят някои мъже са ми поднасяли някакви подаръци, като аз предварително им бях казала, че не желая да се занимавам с тях. Даже в единия случай, имах човек до себе си, и бях го казала изрично на този който ме преследваше. В това отношение аз не приемам подаръци. Но то е друго.

# 29
  • София /Абсурдистан
Аз намирам приложение на всичко. Но ако не харесвам нещо, бих го дала на някого, който ще го хареса. А точно пък за кана, толкова често се чупят, че прибирам и ще и дойде редът скоро.
Не е редно да се връща подарък, даже е обидно.

Общи условия

Активация на акаунт