Юни 2025

• 18 924
  • 610
  •   1
Отговори
# 585
Привет! При нас захранването засега върви добре, пу-пу🙂 Има въведени тиква, картоф, пащърнак, морков, утре предстои тиквичка, след това сладък картоф и после ще видим с какво ще продължим. Чака си го с нетърпение и хапва с голямо удоволствие, вече заместихме обяда, не иска мляко след това, даже реве за още пюре... И моят вика "ам", аз първо помислих, че ми се причува и не му обърнах много внимание, но бях снимала клипче докато го храня и като изпратих на бабите и лелята, всички бяха много впечатлени, че казва "ам" и си чака лъжичката😃
И при нас на теста със стволовите клетки излезе възможна непоносимост към кръстоцветни, та може би ще позабавим карфиола и броколито. В консистенцията на изхожданията още първия ден имаше промяна, не ми допада, голямо омазване е, таткото казва, че ароматът е потресаващ😅, но аз още нямам обоняние след ковида и нищо не усещам, той е потресен как е възможно да не ми се върне обонянието при тази силна миризма😅
Rubitooo,  на нас ни бяха изписали фенистил капки, едни капки за нос правени в аптека, инхалации с кависепт разтвор, спрей физиологичен разтвор в носа и дърпане на сополите след това, витамин Ц, Биозин кидс и панадол/нурофен. Ужасно беше, той не може да се изкашля хубаво, не търпеше инхалациите и дърпането на сополите, всичко се случваше с голям рев, абе много неприятно и трудно беше... Слава Богу мина!
Genome, жълтък след месото ли ще даваш? Кашите чисти ли ги яде или с плод и кога даваш от тях преди обяда или за следобедна закуска?

Иначе много го мъчат зъбите, докторът каза, че вижда поне 5 тръгнали едновременно, побелели и подути са венците, но не пробиват. Мажа с Дентинокс, има облекчение за известно време, но после пак се завръщат болките, гризе всичко като озверял, не може да спи, голяма мъка. Надявам се по-бързо да пробиват и да отдъхнем малко. След първите два имахме няколко спокойни нощи, надявам се и сега като пробият, да му олекне малко.

# 586
Леле ужас, пет зъба едновременно, при нас са само два (май) и пак оревава света на моменти.

Спането ни е много странно в момента, имахме една благословена седмица в която заспиваше сам, после започна да не може и да трябва довършваме на ръце (но видимо фрустриран, че не може сам) и в момента едва го оставяме в леглото му след приспиването. Реве, протистира... Трябват три-четири опита минимум. По-зле е от когато беше на месец, тогава поне беше по-лек. Нощем го прави същия номер като се събуди. Снощи се приспивахме цял час в 3.

От някакво време започна да се мъчи да се придвижва но вчера за първи път успя да измине повече от няколко сантиметра. Страшно е смешен как като червейче се избутва напред с вдигане на дупе а ръцете драпат за опора да се издърпа. Успя да обиколи половината килимче. Измори се, разбира се, и се разплака, ама после се разплака и че го вдигам. Странни създания са бебетата.

# 587
А ние още нямаме нито един зъб, долните два уж се виждаха преди месец и нещо.. и толкова.. На баща му на 8м са избили първите, моите на 5, той ще прави 6 другата седмица. Иначе буквално си дере венеца с ръце

Вики, забравих да напиша - да оздравява малкият по-бързо 🤍 много неприятно. А на нас на феталните не се виждаше нищо в бъбреците и казаха, че явно е след раждането. Аз също на неговата възраст съм вдигнала 40⁰, оказва се пиелонефрит и все съм с едно наум за бъбреци.

Вие къде запазвахте стволови? И ние запазихме, но само ни казаха, че тестовете са наред и няма нищо, но въобще не бяха казали да изследват за непоносимост към храни.

Иначе утре мисля да въведа пилешко, евентуално другата седмица жълтък, в следващите седмици и глутен (според лекарката му допреди Коледа, преди да навърши 7м трябва да сме го въвели и основните алергени), а след това и риба.
Кашите засега са му чисти, но мисля да почна да му смесвам с тиква, круша.

И аз нямам търпение за празниците, лампички, декорации. Вкъщи винаги Коледа е била на почит, защото половината имаме имен ден, а аз и рожден ден има няколко дни преди Бъдни вечер - програмата е пълна и ни е много семейно. Поръчах стъклени топки с името на малкия за нас и за нашите, орнаменти с "Първата ни Коледа като мама и татко", за баба му и дядо му също, коледни чорапи с имената ни да ги закача, малка щайгичка с името на малкия, шапчица "Моята първа Коледа". В събота сме и на фотосесия Joy Играчки за следващите месеци кой знае какви не му трябват и затова решихме и му взехме вече дървени - низанки, сортери, онези с отварящите изскачащи капачета, писта с колички, топчета, чукчета, които да са му за по-напред и да му опаковаме да къса хартии и пандели Joy Само, че ще е под наблюдение, че най-много с хартия да се захрани.

# 588
Нашето момче е родено на 10.06., сега сме на 9-ти ден от захранването и както ме няма в математиката, голям зор е да изчисля всичко както трябва Grinning засега ползвам като най-голям ориентир на Хипп схемата, но и на Бионино следя, гледах и на Плазмон, но там ми се сториха твърде големи порциите в началото и я зарязах. До момента съм въвела тиква, картоф и сега сме морков. Предстоят и пащърнак и сладък картоф, оттам насетне гледам уж, че пише за тиквичка, броколи и карфиол, но на два магазина ходих и не можах да намеря такива пюренца, ще ходим тия дни на трети. Минусите да си от малък град... Grinning Иначе нашият всичко си изяжда, не беше голям фен на консистенцията на картофа (въпреки тиквата), но всичко си изяжда редовно. Дохранвам с около 100 мл мляко, но след това бързичко огладнява пак. Голям лакомник е като цяло.

За 24-и часа вече е на пет хранения, автоматично с първото пюре смъкна едно и после бързо отпадна другото. И аз почнах да правя 210 мл, всичко изяжда, понякога мрънка за още, но нали стомахчетата им нямат голям капацитет, гледам да не прекалявам. Вече от последното хранене за деня, което се пада 20-21часа до първото на другия ден си прави едни стабилни 7-8 часа, веднъж бяха 9. Ама пустото хранене в 5 сутринта остана, след него и почва да бърбори и се доприспиваме и двамата на леглото Grinning като стане от сън, минава час, час и половина преди да поиска отново да яде.  Днес се беше напишкал през нощта и като го преобувахме, го разсънихме и се ядоса, та му дадохме млякото тогава, за да заспи, и в 5 се събуди по навик, но заспа пак на леглото без да го храним. И така издържа до 8.30, когато вече яде.

Тези от вас, които захранвате в момента, по колко хранения на ден имат бебоците вече, и в колко им е последното/първото за деня?

Можете ли да ме светнете също за изследванията и прегледите на 6-и месец какво е задължително/препоръчително, защото нашата педиатърка ми каза само, че ще пускаме профилактично ПКК. Даже и за урина не е казвала. Бях настояла преди два месеца най-после да мине през ортопед и тогава ми даде направление, така че вероятно сега няма да ми даде пак.

Относно коледните празници, за мен лично са много емоционално натоварващи, все съм напрегната и очаквам нещо гадно да се случи /две години си боледувахме стабилно, едната бяхме в карантина заради тъпия ковид/, времето е обикновено мизерно иии не съм фен, признавам си. Grinning За последно съм се радвала на Коледа, като съм била на 6-7. Оттогава гледам само да минават по-бързо тия дни. Е, за бебчето ще разпънем елхата и ще я украсим, купих му и едно коледно костюмче от Синсей, но бабите са се погрижили да има и още, хахах. Но на мен ми дай Цветница и Великден, цветенца да има, слънчице. Grinning Така де, отплеснах се.

До майките с боледуващи бебоци: ние вече минахме през това и беше гадно, съчувствам ви искрено. Дърпането на сополите беше тегаво, но да го гледаш такова малко същество как се мъчи, беше най-тъжното нещо. На нас капките Коларгол ни помогнаха много. Физиологичен разтвор също. Но най-вече търпение. За щастие, не ни тряснаха антибиотик, защото не е вдигал температура, така че се оправи само с Осцилококцинум, фенистил за през устата, Коларгола и витамин Ц ампули.

# 589
Ох, ние сме така с Великден. Три поредни години губим някой близък точно тогава и е всичко друго, но не и празник в семейството. А толкова да го обичах допреди това. А времето ми е любимото от годината.
Ние и преди захранването бяхме с 5 хранения - сега това ни е режимът. Смесено някакво водене между схемите на Хипп и Бионино сме. - 25 ден захранване, но си търси по малко мляко на обяд - от утре почваме месо.
🍼8:00ч - 180мл АМ
🍐10:00ч - започнах междинно да давам малко плодово пюре, но не е цяло хранене
🥣 + 🍼12:00ч - 130-140 пюре + дохранване с около 20/30мл АМ, зависи колко е ял
🍼17:00ч - каша + АМ
🍼21:00ч - 180мл АМ - малко след това заспива вечерния сън
🍼03:00-04:00ч - 180мл АМ - буди се да яде и пак заспива още на последните глътки
Т.е. 4 млечни и 1 пюре с много малко мляко. Пробвах снощи да му направя 210мл - излапа го и цяла вече го превива коремчето и май му е много.

Пюрета на Хипп има в Кауфланд, Лидл, ДМ, SoPharmacy и мисля и по други аптеки - на ДМ и SoPharmacy може да се провери наличност за конкретен обект - в 99% от време са ми излизали актуално.
На Бионино в ДМ и Кауфланд виждам.
За кашите ползвам на Хипп и там от SoPharmacy намерих за кои обекти има при нас и там отидох. Иначе сега от Озон поръчах каши, които не изнамерих тук - многозърнеста с елда и овесена на Хипп.

За 6м нашата лична ни беше казала, че имаме ПКК, урина и нефролог. На предния преглед директно ни пусна и направленията за тях без да я питам. Още октомври ми напомни да запазя за нефролог от тогава за ноември (не е имал проблем, но били уж задължителни профилактични), че декември не се знаело кой ще работи и кой ще е в отпуск. За ортопед ни беше казала 4м и тогава пак месец по-рано ми напомняше да му запазвам час, а тя ще пусне направлението преди прегледа, за да не изгърми. Малкият навършва 6м другата седмица.

# 590
Бързо оздравяване на болните бебоци!
От днес аз съм нещо болна и ме е страх да не заразя малката.
Тя днес става на 6 месеца и я захранвам от близо месец. За сега съм въвела тиква, картоф, пащернак, сладък картоф и вчера предложих карфиол, който тя яде с отвращение.
Като цяло не се кефи много на пюретата, направо ги яде с безразличие, макар да успява да изяде по 100 грама в добрите дни.
И аз трябва да търся нефролог, тъй като също имаме този проблем с легенчетата, който би трябвало да израстат. Имате ли пречоръки за нефролог за София?

# 591
Ние имаме 5 хранения, преди захранването още сам си се отказа от шестото. В зависимост кога стане, но най-често са така:
7-7.30ч, 10-10.30, 12.30-13ч пюре, 16ч, 19-30-20ч последно хранене. Много различно яде всеки ден, понякога яде и 180-200 мл мляко/кърма, понякога 100-120. Пюре яде 150-180 гр.
Водя се горе-долу по схемата на Плазмон, като аз си определям реда според домашните зеленчуци, които имам, и нов зеленчук давам два дни, само първият дадох 3 дни. На мен пък ми допаднаха грамажите там, защото той още от първия ден е с желание да си хапва повече пюре. Притеснявах се, че му увеличавам по-бързо грамажите, но след като си хапва и има желание и не му се отразява зле, реших да се водя по него и да не го спирам на 50-60гр, когато той има такова желание за още.
Профилактичните прегледи, които педиатърката ни каза, че ще трябва да минем в 6ти месец, са при нефролог, офталмолог, ортопед, ПКК и урина.
Darly_K, препоръчаха ни нефролог д-р Малинова в поликлиника България, може би при нея ще отидем.

За коледните празници - ние от много години имаме традиция да пътуваме за Коледа и Нова година и Великден, последните няколко години посрещаме Нова година някъде на топло. Тази година, както миналата, ще си бъдем вкъщи и ще трябва да обиколим по роднините, което честно казано доста ме натоварва. Миналата година предвид, че още ми беше лошо, бяхме само по един ден при родителите на двамата и после си бяхме вкъщи и ми беше уютно. Тази година трудно ще се измъкнем от големите роднински сбирки и ме натоварва от сега мисълта за това. Надявам се от следващата година да можем да си продължим традицията с пътешествията тримата заедно. Не съм решила още какво ще правим, хич не ми се иска в това грипно време да го срещаме с толкова хора...
Иначе следващата седмица сме на коледна фотосесия, купила съм му разни играчки, които ще опаковам под елхата, която не знам дали ще оцелее. И която трябва да избера и купя😃 Вече започва по малко да се движи, от около месец се придвижва леко назад, а от няколко дни започна да се движи настрани и започва да обикаля килимчето, скоро ще трябва да слагаме кошарата за игра. Та интересно ми е как ще е с елхата, но мисля, че ще ѝ се радва.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 00:35 от EL*

# 592
А ние още нямаме нито един зъб, долните два уж се виждаха преди месец и нещо.. и толкова.. На баща му на 8м са избили първите, моите на 5, той ще прави 6 другата седмица. Иначе буквално си дере венеца с ръце

Вики, забравих да напиша - да оздравява малкият по-бързо 🤍 много неприятно. А на нас на феталните не се виждаше нищо в бъбреците и казаха, че явно е след раждането. Аз също на неговата възраст съм вдигнала 40⁰, оказва се пиелонефрит и все съм с едно наум за бъбреци.

Вие къде запазвахте стволови? И ние запазихме, но само ни казаха, че тестовете са наред и няма нищо, но въобще не бяха казали да изследват за непоносимост към храни.

Мерси:hibiscus:  Странното е, че феталните  нищо не показаха тогава, но да - явно се е появило след 3та ФМ... В болницата ме успокоиха, че не е нещо страшно.
EL* благодаря за препоръката! На нас също ще ни пуснат направление за нефролог, та ще се възползвам. Освен нефролог, за кръв и урина каза педиатърът вчера.

Между другото знам, че имаме право на преглед на коремни органи в 6-я месец.

Запазихме клетки във Future Health и още при опознавателната среща казаха, че ще направят тест на бебето за непоносимост към храните.

Вчера бяхме на контролен при педиатъра и  останах за пореден път много разочарована - 1. измери го 66 см!!!  Съответно спрямо предния месец не е пораснал според нейните "изчисления". А няколко часа преди това аз вкъщи го меря 70 см! Сестрата обикновено го мери докато е със свити крака...
2. Обясняваше ми за захранването - аз се правя, че я слушам с интерес и само й кимах. Ако майката не се е поинтересувала преди това и разчита на педиатъра, горкото дете - ще си остане гладно. Каза за зеленчуците по 2-6-9 лъжици, белите меса и това. Следващият път пак щяла да каже какво да му давам.
Толкова незаинтересована, че за по-сериозни теми, не бих разчитала на нея.

Днес продължавам с моркова и останалите зеленчуци. След седмица ще пътуваме и се чудя дали докато не сме вкъщи да въвеждам нови продукти.

# 593
И ние сме с Future health, забравих снощи да напиша.
Вики, аз за всеки случай не бих давала нови по време на пътуване. Дори сега уикенда, като пътувахме до бабите и дядовците, изчаках и не въвеждах 3 дни ново нещо.

# 594
Тези от вас със секцио дали са опитвали вече разни упражнения и как се чувстват? Аз ходих на йога 1-2 пъти и правих вкъщи леки неща, защото не се чувствам добре само с разходки, но след това имам едно неприятно усещане в областта на разреза, слаба болка като от менструални крампи. Чудя се дали е нормално, не трябва ли вече да е зараснало всичко?

# 595
А при стволовите на Cells4Life въобще не споменаха за изследване за непоносимост. Вече съжалявам за избора им.

Моето секцио беше на 28май и от около 2 седмици правя основно клекове (по около 30-40 в момента, но ги увеличавам), а през няколко дни глутеус мост, по 10тина коремни преси, приятелка ми беше показала няколко упражнения за след секцио и идея нямам как се водят, но запомних как да ги изпълнявам, а за да не се товаря много правя само с 2кг тежест, но понякога правя и по 10-20 клека с малкия, който е 8.2кг. Най-първите пъти имах повече в кръста дискомфорт, в разреза не съм имала. Но пък преди месец, когато не правих и никакви упражнения, ме боля разрезът няколко дни от нищото, отшумя си. Ама от началото дори от вървене ме боли кръст. Сега като малко си ограничавам храненето и си правя упражнения (тотално несериозно и не всеки ден) съм -4.5кг за две свдмици и половина някъде, че и аз бях почнала да се чувствам супер дискомфортно в тялото си.

Приятелката ми, която ражда юни миналата година пък едва февруари-март успя да започне да тренира пак, защото я наболяваше, АГ й каза, че просто по-бавно се възстановява. И двете сме оперирани от един лекар.

# 596
Аз тренирам редовно от 40-тия ден, от 61-вия по-интензивно, така ми позволи АГ. Само корем още не смея, за всеки случай ще изчакам 7-8 месеца за него. Но странични планкове правя, не знам дали е ок.

От 3 дни захранвам, с пащърнак почнах. Утре тиква, но после през два дни мисля и аз. Особено като знам на запад как всеки ден нещо ново дават, хич не се притеснявам да избързам с броколи примерно 😀
Но! Тов пащърнак не се хареса много, от лъжичката само близва,после плюе. Взех от ДМ биберон за пюрета, него го взима и си суче от него и така гълта пюрето. Дано с тиквата да е по-добре, нали е сладичка. При вас имаше ли в началото недоволство, че чак да отказват?

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 19:58 от Rarina

# 597
На мен досега нищо не ми е отказал, яде си всичко и винаги много бърза, няма търпение и започва да вика да ме подканва да действам по-бързо😃 Притеснявам се да не се задави от бързане, но той е много нетърпелив, притеснява ме и че вече си изяжда пълна порция, а иска още и не е никак доволен, като свърши.. Хем се радвам, че си хапва с удоволствие, хем се притеснявам да не му стане много...

# 598
На мен не ми е отказвал нищо, когато съм въвеждала. Случвало ми се е да предложа нещо ново и да дохраня със смесено пюре с вече други въведени и да ми се муси на второто пюре, но май при него е защото като е ял нещо и се дразни да сменя вкуса или консистенция. Размразени пюрета също не са му любими и се муси, ама пак яде. Днес му давах пилешко.. вместо 2-3лъжички накрая изяде цяло 150мл пюре с броколи/пащърнак, в които имаше около 15-20 пилешко. Първите 60мл яде до степен, че иска непрекъснат поток храна в устата и също мрънка и ръкомаха.. още не е преглътнал предната лъжичка и иска нова. Накрая се замънка и ревна с отворена уста и не искаше да яде повече, започна да се изнервя, дадох му вода, оставих го малко да си почине и му го додадох и си изяде всичко доволно. Понякога иска да се оригне, защото му е станало тежко или просто го мързи да преглътне всичко, каквото глътне, глътне, та му остава в устата, а отваря за още 😑 Но да, понякога му става тежко от лакомия посредата на пюрето, а е още гладен и реве, но не му се гълта - млякото обаче не отказва 😂 имаме още път до пълно заместване на млечното, но има дни, в които пие само 10мл, други 40мл, не го насилвам.

Най-първите лъжички малко връщаше с език, но като му давах съвсем мънички "хапки" на лъжичката и си го приемаше по-добре - поне според мен така свикна по-лесно с пюре. С лъжичка беше свикнал, защото му давах вит Д от новороден, а последните капки на млякото от шишето след витамина му ги капвах в лъжичката и давах. Може и да си беше изградил асоциация за хранене с лъжичка и от това, защото и преди захранването още ми я дърпаше да я облизва.

# 599
Тези от вас със секцио дали са опитвали вече разни упражнения и как се чувстват? Аз ходих на йога 1-2 пъти и правих вкъщи леки неща, защото не се чувствам добре само с разходки, но след това имам едно неприятно усещане в областта на разреза, слаба болка като от менструални крампи. Чудя се дали е нормално, не трябва ли вече да е зараснало всичко?

До 4-я месец усещах от време на време опъване и леко порязване, най-вече като се пренапрегна с чистенето. Но не е било нищо притеснително. Даже виждам, че белегът вече взема да сляга. Аз трябваше да го мажа с Келокоте по препоръка на моята гинеколожка, но покрай малкия много рядко се сещам. По принцип ако имате притеснения, можете да ги обсъдите с гинеколога си, но четох, че е нормално още известно време да имате известен дискомфорт на мястото.

Иначе и при нас бебокът е истинска ламя и още не е глътнал предната лъжичка, а отваря уста за още и се ядосва, че не може да го яде по-бързо. Днес яде 125 гр пюре и почти изпи 60 мл мляко, имам чувството, че е много, но той още от втория месец обича да си похапва повече. Не се кефи много на по-гъстите пюрета с картоф, но до момента не е отказал нищо. Пащърнака днес също си изяде. Grinning Не го бях хранила преди с лъжичка, но веднага се ориентира, защото всичко обича да тика в устата и да ближе. Иначе аз най-после намерих пюрета от броколи, карфиол, тиквички и картоф, и грах и картоф. Не можах да намеря чисти тиквички, не знам такова чудо има ли.

Да питам за кашите като давате в началото, как точно ги смесвате и хвърляте ли много от тях? Че се зачетох в няколко кутии и ми се струва огромно разхищение за няколко лъжички на ядене /на АМ, не на каша Grinning/

Общи условия

Активация на акаунт