Седмокласници 2025/2026

• 26 071
  • 749
  •   1
Отговори
# 210
+1 с неискащ да чете по литература. Има и концепция как да разпознае стихотворения, които му звучали еднакво. Понеже знае като песни "Хубава си, моя горо" и "Вятър ечи..", т.е. текстовете са му в главата, макар и мелодичен, то, ако било "много приличащото" ("Отечество любезно, съотв. "Стани, стани..") трябвало да прехвърли в главата си познатия текст и ако няма стих, който да съответства, значи е другото стихотворение. Няма да казвам баба ви Илийца как се борила със синджира (да, не е моя грешка), но пък пита защо били в началото лютибродчани, а после от Челопеч. Откъде били, да им се не види.

# 211
Данаека, супер си ти е детето. И не го мъчи. То и моят е така,😛 значи е нормално. Още малко ваканция остана. Затова не го юркам, нека си починат децата.

# 212
  • shumen
Мецане,а аз не го юркам.Ама като започне учебната година ще му е зор и взаимно ще се мъчим.

# 213
Моят е на финала на до Чикаго и назад и това е всичко от него за това лято 😆 в крайна светка това е положението.

# 214
Като Ви чета леко се напрягам, защото реших да не я карам да чете задължителните. Ще го направи постепенно през учебната година. Купих ѝ христоматия. Няма да я карам да чете целите произведения, освен ако по някаква по тишина не ѝ харесат. Вчера все пак реших да се направя на строга и положението е гола вода по геометрия. Обаче се оказа, че не знае формули и не се сеща да ги потърси в интернет и се мъчи като грешен дявол. Една от задачите не успя да реши, аз не успях да помогна. Ако и днес на свежа глава ни мъчи ще Ви питам.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 14:24 от gigi-gagi

# 215
Прочете цялата задължителна литература, освен "Немили-недраги". Него го чете от христоматията. Миналата година я накарах да прочете цялото "Под игото" и после сама ми каза, че е било по-добрата идея.

# 216
  • shumen
Аз го карам,защото госпожата им по Литература им иска читателски дневник и ги кара да анализират произведенията.
Гиги,и моя геометрията му е черна дупка.

# 217
Моята дъщеря прочете със зор "Бай Ганьо". Сега с още по-голям зор чете "До Чикаго и назад". Даже ми се разсърди, че след "Бай Ганьо" я накарах веднага да хваща другата, защото ѝ бях обещала между задължителните книги да прочита и някоя от нейните. Ама с това темпо няма време просто. То уж малко, уж кратки, ама пък скучни за четене..
Тя мисля все пак тайничко си чете и други книги, че гледам се сменят на нощното шкафче книгите.

Гледах днес, че скачат цените на книгите и напоръчах доста помагала за 7-ми клас. Те си седяха в количката и чакаха есента, но сега ще чакат в нас. Тамън ще мога и аз да ги погледна и да направя някакъв план за действие.
Все още съм против частните уроци, но няма да оставя детето без някаква форма на подготовка все пак. За състезанията в 4-ти клас я подготвих за около месец общо, този път мисля малко по-плавно да го караме.

# 218
Ката Ви чета леко се напрягам, защото реших да не я карам да чете задължителните. Ще го направи постепенно през учебната година. Купих ѝ христоматия. Няма да я карам да чете целите произведения, освен ако по някаква по тишина не ѝ харесат. Вчера все пак реших да се направя на строга и положението е гола вода по геометрия. Обаче се оказа, че не знае формули и не се сеща да ги потърси в интернет и се мъчи като грешен дявол. Една от задачите не успя да реши, аз не успях да помогна. Ако и днес на свежа глава ни мъчи ще Ви питам.
И аз съм му взела христоматията,поне задължителната литература да прочете.Лошото е,че като чете и много ,много не разбира.😀Ако трябва да се преразкажат,няма проблем.Но тази теза по цитат голяма мъка ще му е.Започвам да се плаша 😀А формулите нали им ги дават на НВО,ще погледат.Моят уж ги знаеше без грешка,а сега станала една каша в главата му,коя за конус,коя за пирамида…Ужас

# 219
  • у дома
Вчера все пак реших да се направя на строга и положението е гола вода по геометрия. Обаче се оказа, че не знае формули и не се сеща да ги потърси в интернет и се мъчи като грешен дявол. Една от задачите не успя да реши, аз не успях да помогна. Ако и днес на свежа глава ни мъчи ще Ви питам.
Добре е да ги знаят,но вместо да се мъчи да ги търси в интернет формулите ги разпечатай/има ги на сайта на МОН/ и нека да свиква с тях,така и на самото НВО ще знае кое къде се намира...

# 220
Вчера все пак реших да се направя на строга и положението е гола вода по геометрия. Обаче се оказа, че не знае формули и не се сеща да ги потърси в интернет и се мъчи като грешен дявол. Една от задачите не успя да реши, аз не успях да помогна. Ако и днес на свежа глава ни мъчи ще Ви питам.
Добре е да ги знаят,но вместо да се мъчи да ги търси в интернет формулите ги разпечатай/има ги на сайта на МОН/ и нека да свиква с тях,така и на самото НВО ще знае кое къде се намира...
[/quote

Задължително трябва да се знаят формулите.В училище не им дават да ги гледат.Но на НВО са под напрежение и е добре,че могат да погледнат формулите.

# 221
  • у дома
В 7 кл в училище няма нито една едничка задача от ръбести и валчести тела-на НВО почти винаги има една такава задача-далеч съм от мисълта,че ако една година дете не решава такъв тип зад помни формулите-та ето тези формули е добре да запомни коя къде е и да ги намира бързо. Иначе тези за ФСУ трябва да се знаят задължително-от 7 кл само те присъстват в листа с формули,др са от 5 и 6 клас.

# 222
  • Някъде по Дунава
Бързо възстановяване на болните!
Моят днес самоинициативно започнал Бай Ганьо и то три глави. О, чудо! Simple Smile Успокоих го, че това е последната му книга, но бях забравила за До Чикаго и назад.

# 223
  • София
Бързо възстановяване на пострадалите деца!
Наборката е на спортен лагер, за където взе "Бай Ганьо" (още го мъчи). Незнам дали ще има напредък там, но се съмнявам. Решава и задачи. Като се върне ще започне да учи стихотворенията, дано са й по-интересни.

# 224
Нашата госпожа им беше казала, че вероятно "До Чикаго и назад" няма да им е интересна, затова да прочетат само задължителната част.
На моята щерка ѝ остана само "Немили - недраги". Мислех да ѝ предложа да я прочете цялата, но може би ще се откажа. Ще прочете от христоматията.
Колебаех се дали да купя сборната христоматия за 5,6,7 клас, понеже имаме за отделните класове, но в крайна сметка я купих. На мен ми харесва повече 😃. Има по-богат речник на непознатите думи, има примерни тези.

Моята помни част от формулите, за друга част се подсеща от помагалници (купила съм диплянки по математика, БЕЛ за различните класове). Харесвам ги, защото е дадено всичко най - важно.
По геометрия и аз помагах онзи ден за една задача. Ами запецнах. На следващия ден се сетих как трябва да се реши. 😁 Казах, че за мен НВО трябва да е в два последователни дни, че да се сетя за решението на задачите.

Общи условия

Активация на акаунт