С какво ви дразнят свекървите? – 166

• 29 484
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
Ако не  е жива или на легло , какво?

# 436
Нищо.
Свекървата е преценила, че не желае контакт. Аз бих се правила, че тези хора не съществуват и бих си гледала живота.

# 437
  • Най-красивата страна
Свекърите не желаят контакт.Техен проблем.
Направили сте жест-поканили сте ги на първия рожден ден на детето.
Тоест дали сте шанс за подобряване на отношенията.
Отказали са контакт за втори път.Те губят.
Трети път недей да се занимаваш с тях.Не заслужават.
Гледай си семейството.
Вероятно си спестяваш много проблеми,като не контактуваш с тях.

# 438
  • Варна
Що се бутате зорлем между шамарите? Синът им го е преживял и загърбил, ти си го слагаш на сърце, защо?! Махаш с ръка и край. Само не започвай с брътвежите, че искаш детето да има баба и дядо. В тяхно лице очевидно няма и няма да има. Недей набутва токсични хора в живота му.

# 439
gigato2, след като съпругът ти те оценява, имате си детенце, той е преодолял нежеланието на собствените си родители за контакт с вас, не мога да разбера теб какво те тревожи.
Гледай си семейството и живота, не се вкарвай сама във филми - бъдете щастливи и не търси контакти там, където не си желана.

# 440
  • София
Не, това не е вид продажба.
Продажба е когато прехвърляш собственост на имот, стока или услуга на друга страна срещу заплащане.

Договорът за прехвърляне на имот срещу задължение за гледане и издръжка е възмездна сделка и в съдебната практика се третира като такава, а не като безвъзмездна (напр. обикновеното дарение). Светкавица това имаше предвид под "като продажба", за да не изпада в излишна терминология. "Заплащането" са самото гледане и издръжка.
Договорът за прехвърляне със запазено право на ползване, най-често доживотно, но може и срочно, пък е друга тема. Той може да бъде комбиниран или не със задължение за гледане и издръжка.
Смесвате нещата, сигурно спамя, просто в казуса на жената има и имот намесен. Иначе подробности като горните са важни само за съда, пък тя едва ли ще се съди с родителите си, само това оставаше.

# 441
gigato2, не се бутай между шамарите. Тази жена се е опитала да те раздели със сина ѝ, после е правила панаири, ти я търсиш. Зарежи ги! Щом не оценяват, каквото имат, значи е редно да го загубят.

# 442
Каквото е трябвало, можело и си искала- ти си го направила. "Стъпи" на това, преброй до 100, затвори страницата и гледай напред. Енергията си хаби сега и за своето семейство, останалото са ядове, тровят и скапват както теб, така и тези около теб.

# 443
Не, това не е вид продажба.
Продажба е когато прехвърляш собственост на имот, стока или услуга на друга страна срещу заплащане.

Договорът за прехвърляне на имот срещу задължение за гледане и издръжка е възмездна сделка и в съдебната практика се третира като такава, а не като безвъзмездна (напр. обикновеното дарение). Светкавица това имаше предвид под "като продажба", за да не изпада в излишна терминология. "Заплащането" са самото гледане и издръжка.
Договорът за прехвърляне със запазено право на ползване, най-често доживотно, но може и срочно, пък е друга тема. Той може да бъде комбиниран или не със задължение за гледане и издръжка.
Смесвате нещата, сигурно спамя, просто в казуса на жената има и имот намесен. Иначе подробности като горните са важни само за съда, пък тя едва ли ще се съди с родителите си, само това оставаше.
Няма нужда да превеждате, напълно разбирам написаното и не е правилно да се коментира като продажба в друг контекст. Дори не е поставено в кавички.
Извадката от цитирания мой пост няма връзка с написаното под него.
В поста си не съм написала нещо по- различно от това, което пишете Вие и не съм аз тази, която смесва нещата.
Продажбата си и продажба, а даренията възмездни и безвъзмездни.
В крайна сметка в конкретния случай е продажба и съответно не носи никакви ангажименти, освен чисто човешки породени от факта че продавача е родител, а купувача дете.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 14:39 от •mimoza•

# 444
Аз лично съм възприела мисълта, че който не желае да участва в живота ни като семейство - той губи. Щом нямат желание, особено свекъри, държим си дистанцията и не се моля на никого.

# 445
Здравейте.
Желая да споделя с вас една лична история и да придам публичност на проблем, който, за съжаление, се среща далеч по-често, отколкото изглежда на пръв поглед. Едновременно с това искам да вдъхна увереност и решителност на жените, които се намират в сходна житейска ситуация и са подложени на едно и също явление – психологически и емоционален тормоз от страна на свекърва.

Разбира се, съществуват и щастливи изключения – семейства, в които отношенията са изградени върху уважение, доверие и взаимно разбиране. Но действителността показва, че в значително по-голям процент от случаите картината е коренно различна.

Още при първата ни среща с тази жена изпитах необяснимо, но осезаемо чувство на тревожност, породено от нейното поведение и начин на изразяване – демонстрирана надменност, изключително високо самочувствие и явното желание да заема позиция „над“ мен. Аз съм човек откровен, прям и почтен; никога не се опитвам да се представям за повече, отколкото съм. Именно затова този контраст с нейната осанка и маниери ми направи силно впечатление.

С времето започнахме да се срещаме по-често и да водим разговори. Постепенно се открои една устойчива особеност – във всяка дискусия тя се стремеше да бъде последната инстанция, чието мнение се приема безусловно. Така се оформи ясна картина на личност с подчертан стремеж към контрол и доминиране.

Когато забременях, медицинските обстоятелства наложиха повишено внимание – скъсяване на маточната шийка. Лекарските препоръки бяха категорични: да се избягва физическо натоварване и да не се докосва коремът. Наложи се поне десет пъти да ѝ напомним да не го прави, но тя упорито пренебрегваше това.

След раждането – което за мен беше изключително тежко – се прибрах у дома без детето си, тъй като то се намираше в кувьоз. Две седмици чаках търпеливо, за да мога да го гушна у дома. В онзи момент, когато психическото ми състояние беше крехко, а единственото ми желание бе да прекарвам всяка възможна секунда с новороденото си, тя дойде „да помага“. Вместо подкрепа, получих опити да командва, да налага собственото си мнение, да ми дърпа детето от ръцете, пасивно-агресивни забележки и дори да настройва сина си срещу мен.

За първи път виждах човек, който така умело да се поставя в ролята на жертва, докато едновременно отправя обвинения, че измислям ситуации и умишлено настройвам съпруга си срещу нея. Това беше не само абсурдно, но и болезнено, защото в онзи момент бях далеч от мисълта да търся конфликти или да руша отношенията ни – исках единствено да изживея първите си безценни мигове с моето дете.

Имаше и друг смущаващ момент – когато съпругът ми се прибираше от работа, тя буквално тичаше пред мен, за да го посрещне на вратата с целувки. Това ме навеждаше на мисълта, че може би изпитваше ревност към мен и към мястото ми в неговия живот.

През онази първа седмица съпругът ми проведе три разговора с нея относно поведението ѝ, но резултат нямаше.

В продължение на месеци ситуацията се повтаряше – натрапчива „помощ“, непоискани съвети и системно поставяне под съмнение на нашите родителски решения. Дори когато между другото споменехме за нещо, което сме решили, реакцията ѝ почти винаги беше, че това не е правилно.

Един особено показателен пример – нашето категорично решение да не поставяме детето в проходилка. Повтаряхме това неколкократно и пределно ясно. Въпреки това, на 1 юни тя се обади с намерението да закупи проходилка. В този момент чашата преля. Опитах да проведа спокоен разговор, обяснявайки, че подобни решения са изцяло в правомощията на родителите. Вместо диалог обаче, получих крясъци, тряскане на врати, обикаляне из стаите и обиди – че съм проста, манипулативна и че настройвам сина ѝ срещу нея.

През цялото това време съпругът ми страдаше от случващото се. Беше на моя страна, но в сърцето му му се искаше нещата да не са такива – да ходим на гости при родителите му, те да идват, да виждат детето и да поддържаме нормални взаимоотношения. Заради него, в месеците, в които не влизах в открит конфликт с нея, търпях и мълчах. В един момент обаче осъзнах, че ако аз не се погрижа за себе си, никой друг няма да го направи. Емоционалното ми състояние започна рязко да се влошава – имаше нощи, в които не можех да заспя, плачех, а всяка среща с нея ми действаше толкова зле, че изпадах в силна емоционална криза. Затова реших, че трябва да променя нещо, за да опазя психическото си здраве, и да спра да се съобразявам единствено с чувствата на съпруга си.

След скандала на 1 юни рязко ограничих контактите си с нея. Тъй като живее в друг град, спрях да ходя там, а съпругът ми заяви, че няма да отиде без мен. Когато настоя да ни посети, категорично отказах да я допусна в дома ни и се видяхме навън.

В последния ни разговор със съпруга ми бях пределно ясна: изисквам извинение, поемане на отговорност за поведението и реална промяна. В противен случай дистанцията ще остане постоянна. Той обеща, че ще направи всичко възможно да ѝ го предаде и да постигне това.

Очаквам да видя какво ще се случи, но независимо от изхода, ще продължа да отстоявам себе си и личните си граници. И отправям апел към всички жени – не се страхувайте да защитавате правата си. Не позволявайте на никого да ви отнема щастието в най-красивите моменти от живота ви. Защото тези мигове са безценни и никой не заслужава да ги помрачи.

# 446
Много добре си направила, че си се диснацирала. На твое място нямаше да чакам извинение, а да запазя дистанцията

# 447
Много добре си направила, че си се диснацирала. На твое място нямаше да чакам извинение, а да запазя дистанцията

Реших, че ако тя се извини, поеме отговорност за поведението си и промени нагласата си към мен, бих могла да поддържам някакви нормални отношения с нея – в смисъл такъв, че общуването ни да не ме натоварва психически. Знам, че до известна степен това би било лицемерно, но за мен би било по-добре от постоянния стрес.

От друга страна, не мога напълно да прекъсна всякакъв контакт с родителите на съпруга си, защото мисля и за него и за това, че те са част от живота му. Но съм категорична – ако нещата не се променят, ще се наложи да го направя. В този момент просто давам още един шанс.

# 448
Не съм сигурна дали подобен тип хора са склонни към промяна, но дано във вашия случай има някакво подобрение

# 449
Няма промяна,  има служебни учтиви отношения и запазени граници.

Общи условия

Активация на акаунт