Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 620
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 930
  • Пловдив
Добре, де. А какво да правим с толкова българици, историци, географи, филолози и т.н.? Те нито нещо могат да произведат, нито да измислят...щото им е трудно. То всеки иска да си работи хобито, ама...

Аз подкрепям промените. Не знам кога родителите ще спрат да си натискат децата за ЕГ, но вярвам, че това време ще дойде.

# 931
Езиковите гимназии са много хубаво нещо.  Те не са  проблема. Проблемът са родители, които демонизират математиката. Цял ден са писали днес какъв ужас и колко ненужна е математиката.
Сега чакам да ми намерят някоя липсваща запетайка и да ме обявят за неграмотна 🤪

# 932
Знаете ли... Сега се сетих една мноооого отдавнашна случка от детството на сина ми. Сигурно е бил на 2 годинки и покрай заобикалящата го информация попита какво е кратер. Аз взех да му обяснявам с думи, а баща му взе един пакет с брашно, изсипа известно количество от него, взе едно бобче, хвърли го в брашното, вдигна го и му посочи какво е кратер. След това му обясни подробно.
Та много, ама много е важен подходът на обяснение, за да бъде разбрана материята. ММ винаги е подхождал креативно в това отношение и децата от малки са запалени по различни сфери на науката.

Математиката също може да бъде обяснена по различен начин, но за сега в училище това няма как да се случи, защото не е застъпено по този начин в програмата.

# 933
  • у дома...
Аз пък мисля, че при нас в 11 и 12 клас повечето деца само си губят времето в училище. Не виждам нещо кой знае колко смислено да правят.
Напротив, точно с профилите, сега в 11 и 12 клас децата учат основно това, което им харесва. Предполага се, че профилите са избрани според интересите. В професионалните гимназии учат специални предмети.

# 934
  • София
В крайна сметка системата в България ми харесва, сега дъщерята кара по-лежерно 7 клас, не я притискахме, не е в първи ешелон гимназия, но има училища във втори, понеже още няма конкретни желания, избирахме профилирани паралелки, не професионални, не се определя тази година дали ще учи в университет, ако иска ще учи, няма пречки, нищо не я спира за момента.
По-нагоре някой писа, детето втори клас е различно от детето пети, различно от седми клас, различно от 11 клас и т.н.

# 935
Сега чакам да ми намерят някоя липсваща запетайка и да ме обявят за неграмотна 🤪
А, не. Подобни квалификации към мен бяха отправени, аз не бих си позволила да квалифицирам. Все пак...именно аз бях обвинена за неграмотна и необразована, защото зададох въпрос за кандидатстването.😉
Никъде не съм писала, че математиката е "ужасно много". Казах, че за моето дете 3 часа седмично математика са "too much", не че по принцип са ужасно много. Хайде да правим разлика. Никога не съм демонизирала математиката и не съм и' казвала как е ужасна и тя няма да може да се справи. Напротив, аз лично се старая детето ми да е по-добро, а не да му смажа психиката.
Подкрепям специалните предмети и профилите през последните две години на обучение. Нали детето това си е избрало да учи, за да наблегне на него.

# 936
  • София
Аз пък мисля, че при нас в 11 и 12 клас повечето деца само си губят времето в училище. Не виждам нещо кой знае колко смислено да правят.
Напротив, точно с профилите, сега в 11 и 12 клас децата учат основно това, което им харесва. Предполага се, че профилите са избрани според интересите. В професионалните гимназии учат специални предмети.

Учат да кажем 2 профила, които наистина искат, другите два са компромис, защото обикновено няма избор, а е каквото училището предлага.  Основният чужд език - ОК. Математика, за който това иска и му трябва - ОК. Физика, Химия - необходими са на много малко деца с конкретни интереси, но са полезни за тях. Ама профили БЕЛ, Философия, История, География, ИТ - повечето от тях децата ги учат без особен интерес или нужда.

# 937
"Too much" как се превежда на български?
Твърде много. А твърде как се превежда? Прекомерно, в значителна степен, обилно и т.н.
С една дума е излишно.

# 938
Да не се вадят думи от контекста! Нито съм написала "излишно", нито "ужасно" и т.н. Часовете за дъщеря ми, както и за целия клас, ще са 3 седмично, иска или не. Не виждам смисъл в гимназиален етап да им налагат допълнителни часове по математика и да им режат от чуждия език и/или от специалните предмети. Който желае, нека да има възможност да избира допълнителни часове по математика.
Също така, не видях някой да е казал колко "ужасна" е математиката. Имаше доста възражения и срещу часовете по история и т.н.. Тя и дъщеря ми няма да е щастлива от 4 часа по история, но това също е в програмата и няма да се промени. Та въобще не демонизирам математиката на общо основание.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 21:10 от dolce miele

# 939
В кой клас трябва да реши иска ли да учи за университет, ако реши в 12-ти клас какво правим. На мене ми харесва нашата система, всеки може да кандидатства за висше, ако иска.
Не се решава предварително.
Щом искаме всички да имаме равен достъп до университет няма да мърморим срещу еднаквия брой часове за всички. Но ако всеки иска да бъде уважено искането му, по-малко от това, повече от другото, трябва да е готов да посрещне последиците - загуба на време и пари за допълнителна подготовка за влизане в университета след като по-късно е решил какво ще прави с живота си. Отдавна не е срамно на "стари" години да слушаш лекции, още повече че за нашите деца се очертава цял живот да учат, предвид изпреварващите технологии.

# 940
Според мен е истинско мъчение за децата, които не са математически ориентирани (а и са си избрали друг профил), да им увеличават часовете по математика. По-скоро ще доведе до омраза към математиката, отколкото до повече знания...
Хора, ама вие какво си представяте под "увеличение на часовете по математика"? Видяхте ли примерните учебни планове? В първи гимназиален етап математиката се увеличава от 3 на 3,5 часа седмично. Такова е и становището на комисията по образование - да се увеличат часовете с 25%.
25% от 3 часа няма 1 пълен час, затова ги увеличават с 0,5 часа. Останалите часове, които ги орязват от езиците ИИЧЕ и РИЧЕ, ги запълват с увеличаване на часовете по история и природни науки.
Това е най-лошото възможно, което можеше да се случи за нас, понеже детето обича математиката и английския и аз нямах нищо против да увеличат часовете по математика, ама наистина да ги увеличат - да кажем, на 5 часа седмично. Досегашните 3 часа в 8 и 9 клас и 2 часа в 10-ти са наистина малко.
А моят не обича природните науки и историята.
Но не е лошо само за моят, а за всички. Защото - 3,5 часа също са нищо, където 3 часа, там и 3,5. С половин час повече няма да научат математиката! Но им орязват драстично часовете по езика, та няма да научат и език! Досега поне език се научаваше, поне в ЕГ със сигурност. Сега - нито математика, нито език, и увеличени часове по природни науки и история! Нито едното от всички тези неща няма да научат. И който отиде в ИАГ, НЕГ, ФЕГ, за почти всички деца това са съвсем нови езици, не са като английския да са ходили на школи. Кой е ходил на курсове по испански до 7 клас? Точно никой. И сега в 8 клас, намалени часове по езика и добавени природни науки, които са трудни, физика, химия, биология, тези деца езика ли ще учат, природните науки ли ще учат, какво? И математика с 0,5 часа повече също няма да научат. Пълен потрес.

# 941
Е, и на моята дъщеря природните науки не са и' любими. Увеличават тези часове за сметка на тези, които ще са и' интересни и от полза. Няма как да съм доволна.
Нямам нищо против настоящата програма, но мисля, че не е нужна реформа на всяка цена (визирам бъдещите промени). И на кое дете му е приятно и нормално ли е от днес за утре да променят формата на НВО?

# 942
  • София
Е, поне часовете по история ги увеличават само със 7 %, ако не греша.

# 943
А защо трябва език да се учи в школи? Защо трябва да се плаща и плаща ? Как може в Германия да се научава английски, в Холандия да се научава, в Белгия знаят и английски и френски, учат 3 езика в училище и,бога ми, никой не ходи на школи. Аз, например, дъщеря ми, за разлика от сина, не съм записала на школа, защото иска да учи в ЕГ и прецених, че ще го научи накрая там. А сега какво? Ами няма никаква нужда от ЕГ, освен заради средата и колкото и да е важно, да й скъсам гъза 1 година от учене за едното нищо. Школи , за да влезе в ЕГ. После пак школи, за да научи език. После школи, за да има висок резултат от ДЗИ. Не ми трябва тогава това образование, записваме ги на школи от 1 клас и да се свършва. Как не ги е срам ! Не се бута нещо, което работи. За 40 години само надолу вървим .

# 944
  • София
Ние сме улеснени, дъщерята и не искаше друг език освен английски, който го знае доста добре от ОУ, сега е в паралелка интензивно английски, което е ненужно според мене, и втори немски. Немски че няма да научи е ясно, ще видим английски ще ги разделят ли на нива и какво ще стане.
Нямам големи очаквания.

Общи условия

Активация на акаунт