Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 193
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 1 245
  • София
В профил е свалена математика от университетски материал преди. И за искащите да следват нещо с мат е полезна и за тук ( при добър учител ако е, разбира се), не само за навън, където  редом с предното може и да е необходимо условие за прием.

# 1 246
  • Куциндрел
Да тези, които ще се насочат към ТУ ще им трябва. На други за чужбина, но останалите? Една ЕГ, независимо от профилирането, е по-добра за деца с афинитет към математиката, но не толкова добри в нея, независимо какъв е профила.
Не знам защо си мислите, че всичко извън СМГ и НПМГ, не става за математика.

# 1 247
Доколкото знам в ПЧМГ всички държат изпит и никой не преминава автоматично в 8 клас. Но, дори и да сте права, с новата сграда няма да е така, предстои да бъдат открити доста нови паралелки и съответно доста нови места за 8 клас. Възможно е според мен, да занижат и критериите си за изпит, за да си запълнят местата, така че да бъде по- достъпен за деца обичащи математиката, но не подготвени на топ ниво.

# 1 248
Държат изпит, но си класират първо "техните" деца. Не съм сигурна, може би трябва да питате в училището.

# 1 249
Като сте на тема математика да ви разкажа нещо. Не знам какво се учи по математика в чуждите гимназии и университети. Решавам във фб от онези задачки-закачки с ред на действието или дроби. И пиша под решението на една жена, че НОК на 5 и 10 е 10 и това е общ знаменател, не е нужно общият знаменател да е 50, както тя го решава. А тя най-грубо ми обяснява, че дори десетокласниците в САЩ се затруднявали с НОК и по-лесно било общият знаменател да е  двата на кръст. Пиша й, че това се учи в 5 клас и няма нищо сложно, а тя ми отговоря, че нищо не разбирам и не може в моята страна да се учи в пети клас, когато в САЩ дроби учили в десети, а тя била преподавател по математика в Мичиганския университет и знаела какво говори. Качих й едно НВО за 7 клас - покри се.

# 1 250
  • София
Да тези, които ще се насочат към ТУ ще им трябва. На други за чужбина, но останалите? Една ЕГ, независимо от профилирането, е по-добра за деца с афинитет към математиката, но не толкова добри в нея, независимо какъв е профила.
Не знам защо си мислите, че всичко извън СМГ и НПМГ, не става за математика.
Това предполагам не е   в отговор на моя пост, понеже аз  точно това мисля - математика на повече от прилично ниво може да се учи и в ЕГ. Simple Smile
А иначе математика от профил няма да трябва/да е полезна само в  ТУ у нас - в УАСГ, в множество икономически специалности, в СУ специалности  за програмиране,  в такива с акцент върху физика, химия.. Така е и извън София по университетите Simple Smile

ПП Мама Ру, за САЩ не знам, но от  първо лице мога да ти кажа за Европа. Ако им погледне човек учебниците за гимназиален курс, остава за момент с впечатление, че нещата са по-лесни, по -повърхностно представени и т.н.. Но на финала на гимназията се оказваШЕ, че доста неща тук не бяха учени и българчетата ходеха на  курсове по десетина-15 дни преди старта, които се водят иначе преговор на гимназиалния материал ( за тях не бяха баш такива, освен ако не бяха от МГ, но с уточнението, че това беше по старата система). И това е една от причините, според мен главната, да се сменят нещата, изравниха материала у нас  с този на Запад. И определено по  математика в университети не се учи НОК/ НОД, ха ха, тази  дама ще да е била някоя   преподавателка от Мичиганския, ама само насън..

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 17:04 от Просто русалка

# 1 251
Държат изпит, но си класират първо "техните" деца. Не съм сигурна, може би трябва да питате в училището.

Учителките на детето ми от школата, бяха от ПЧМГ. Тази по математика, казваше на дъщеря ми, че може да кандидатства там наравно с останалите деца от училището, стига да се подготви. Детето толкова харесваше учителките, че само заради тях се беше навило, иначе не иска и да чуе за математика.

# 1 252
  • София
Е, аз нали това написах - ЧЕП - Чужд Език по Професията.
ЧЕП нищо не ми говори или поне да е свързано с училище. Вече ще знам. 
Все по-... Старият виц "Всичко разгадах, само ВХОД оше не съм."

# 1 253
Аз съжалявам, че не се явихме на изпитите за ПЧМГ. Сега предполагам, че няма да вземат външни деца дори догодина.

# 1 254
  • София
В "Питагор" също напъват за математиката. Дори се зачудих за малкия дали да не го запиша там, ако е възможно. Не заради самата математика, а заради начина на мислене, който тя създава.
Mama Ru, изобщо, ама изобщо не се съмнявам в писаното за НОК... и затова много се дразня, когато непрекъснато се тиражира твърдението, че нашите деца не знаят нищо и едва ли не са функционално неграмотни. Аз не съм била, не съм и няма и да се съглася с подобни неистини. Факт е, че едно дете със средно добър успех в училище, отивайки в чужбина, е доста напред спрямо съучениците си.

# 1 255
sunlight_eli, точно така. Вече си го разбрала. Във Вашия случай, има възможност след по-желаното училище да напишете отново това, от което се отписва детето, тъй като за трето класиране и там има свободни места. А мястото, което освобождавате ще се появи на четвърто класиране. Успех на детето на трето да влезе там, където иска.
Ох, то е малко сложно. Детето е със СОП и ако питаш него никъде не иска - писнало му е вече и му е все тая къде ще учи. Даже не й даде да му подаде молбата за второ класиране (нямаше да мръдне наникъде, но все пак). Майката предпочита едно училище, което е близко до тях и което е доста голямо и явно не си запълва местата щом са всяка година има толкова много свободни чак до 5-то. Балът на детето обаче е мнооого далече от минималния за 2-ро класиране за това училище. Аз я бях посъветвала да изчака до 5-то, защото мислех, че на 3-то и 4-то имат право само на едно училище, но май няма нужда да чакат цяло лято. Струва ми се, че още сега ще ги приемат, обаче да не изляза накрая лошата приятелка, която остави детето без училище. Тя много се колебае - хем много иска да приемат детето в това близкото, хем нежеланието на детето почва да я отказва да прави каквото и да било. Трябва и малко подбутване и подкрепа да действа през главата на детето в случая.

# 1 256
sunlight_eli, точно така. Вече си го разбрала. Във Вашия случай, има възможност след по-желаното училище да напишете отново това, от което се отписва детето, тъй като за трето класиране и там има свободни места. А мястото, което освобождавате ще се появи на четвърто класиране. Успех на детето на трето да влезе там, където иска.
Ох, то е малко сложно. Детето е със СОП и ако питаш него никъде не иска - писнало му е вече и му е все тая къде ще учи. Даже не й даде да му подаде молбата за второ класиране (нямаше да мръдне наникъде, но все пак). Майката предпочита едно училище, което е близко до тях и което е доста голямо и явно не си запълва местата щом са всяка година има толкова много свободни чак до 5-то. Балът на детето обаче е мнооого далече от минималния за 2-ро класиране за това училище. Аз я бях посъветвала да изчака до 5-то, защото мислех, че на 3-то и 4-то имат право само на едно училище, но май няма нужда да чакат цяло лято. Струва ми се, че още сега ще ги приемат, обаче да не изляза накрая лошата приятелка, която остави детето без училище. Тя много се колебае - хем много иска да приемат детето в това близкото, хем нежеланието на детето почва да я отказва да прави каквото и да било. Трябва и малко подбутване и подкрепа да действа през главата на детето в случая.
Какъв е балът на детето и колко не стига? Санака може и да помогне с прогноза. Погледнете миналата година как е било в двете училища - това, в което има 20 свободни места и това, в което е детето сега. Така наизуст е трудно да се каже.
Гледам има доста училища с по 16-18-20-23 свободни места.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 17:41 от Mama Ru

# 1 257
Затова съвети на приятели е най-добре да не се дават. Че каквото и да стане, после може да останеш без приятел.

# 1 258
Mama Ru - няма начин да влезе по бал. Доста е разликата - може би над 20 точки. Гледала съм какво е ставало миналата година - има свободни места чак до 5-то класиране. Според мен детето ще влезе още сега на 3-то само заради факта, че училището е много голямо и наистина има много свободни места. Само ми липсваше инфо, че може да посочва повече от 1 училище и мислех, че на второ ако не те приемат в единственото ти желание задължително оставаш без училище. Ще и намекна в понеделник да пусне молба още сега и ще видим какво ще реши.
Татко Мецан, това не е вярно във всички случаи. Някои хора нямат подкрепа в живота и се борят сами с доста сложни ситуации. Понякога просто не ти стига смелост и сили да взимаш сам сложни решения за всичко. Едно приятелско рамо да те подкрепи в някое сложно решение често не е излишно.

# 1 259
Ами, ако решат да пишат това, което искат толкова, а след това да изброят други желания, особено такива с повечко места и не само, и да сложат някъде пак и училището, в което е сега детето. Но да гледат не само училище, но и дали това, което учи е по силите на детето и подходящо за него конкретно. Щом миналата година е имало места и на пето класиране, нищо чудно да успеят още на трето. Да, ще има деца, които са с висок бал и ще се борят за малкото места в най-желаните училища, но ще има и деца с нисък цял, които ще рисуват и може да успеят на по-желано място.
Само нервите на майката да издържат. Миналата година в нашата наборна май имаше една смела майка, което действа през главата на семейството и успя на косъм, но голямо треперене и стрес беше.

Общи условия

Активация на акаунт