Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 17 370
  • 729
  •   1
Отговори
# 645
Да, бяхме махнали вечерното АМ и вечеряше с нас. Октомври покрай кътниците върна АМ

# 646
Нашата сага с вируса продължава, не беше вдигала темперетура 2 дни, пъпките изчезнаха, от снощи пак има, днес вече 38.5. Направо вече не знам, изписаха ни някакъв сироп Виузид и Енгистол, не помагат явно. Црп от събота 85, днес пак ще я водим. Явно пак ще трябва антибиотик..

Правихте ли тест за грип? Да не са се насложили, че сега е бум на грипа.

caprice, това е много малко будуване за дете на тази възраст. Затова има толкова много будене.Това будене скоро след лягането вечер е 100% сигнал, че е будувало малко детето.  Аз го смятам около 11ч будно време. По принцип някъде към 12 даже до 12:30 часа будно време за тази възраст.
То не е и само до общото количество будуване през деня, а и как се измаря. Сега зимата много по-трудно, защото повече са вкъщи. Моят естествено си удължи с 30мин будуването вечерта, защото не може да се измори толкова колко преди няколко месеца.

Трябва да се фиксира сутрешното ставане, не повче от 15мин разлика всеки ден. Обеден сън макс макс 2 часа. Не се доприспива повече от 1 път. Така влиза в инерция на съня и изкуствено караш дете да спи повеч от колко му трябва. По принцип 1:30 е ок на тази възраст. То до 3 години децата вече може и нямат нужда от обеден сън, което е нормално, някои имат, но повечето нямат, а в детските ги карат да спя и после защо не могат да заспят до 23 часа, кошмар (но това е друга тема).
Няколко пъти съм ходила на консултант по детски сън и от както навърши 9м нямаме никакви проблеми с нощния сън (освен когато е болен или дни, в които е имал нови преживявания, но това са единични случаи). И аз при мамо спи ми се. Аз вече се научих и какво трябва да правя. Нощни хранения на тази възраст със сигурност са асоциация. Мисля, че първо се работи по оправяне на режима и след това за премахване на асоциациите.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 08:53 от sedi_

# 647
sedi_, а как се премахва нощното хранене, ако е асоциация? Моето дете поне веднъж става за АМ. Но то е злоядо и през деня не яде много и мисля, че нощем наваксва. То даже и заспива с АМ. Може и на лични да ми пишеш, че да не разводняваме темата излишно.

# 648
sedi_, а как се премахва нощното хранене, ако е асоциация? Моето дете поне веднъж става за АМ. Но то е злоядо и през деня не яде много и мисля, че нощем наваксва. То даже и заспива с АМ. Може и на лични да ми пишеш, че да не разводняваме темата излишно.

Не мога да помогна много точно за това. Ние имахме само биберон като асоциация. Там имам повече идея. Но да, опитвай се през деня да предлагаш повече храна, ако имаш съмнения, че не хапва достатъчно. Хапва ли 5 пъти на ден? Даваш ли мляко вечер, примерно 30мин преди сън? Давай за да се засити вечерта. Доколото знам се намаля постепенно количеството (примерно с по 15мл през 2-3 дни Thinking даже не беше ли и 30мл), но дали има и още нещо вече не помня какво съм чела защото при нас стана г/д естествено (понамалих количеството и той спря в един момент в 9м) и не се наложи да се интересувам повчее
Това бих те посъветвала да започнеш да намаляш количеството. А имате ли други асоциации? Биберон? А как е самият сън?

ПС: сега видях, че заспива с мляко. По принцип няма лошо (според мен, аз още си давам мляко вечер), но може би се опитай да го дръпнеш по-рано щом прави асоциация и вечерта. За да няма мляко = лягам да спя.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 14:16 от sedi_

# 649
Аз нощните хранения махнах точно с намаляне на количеството. Накрая останаха едни 60мл, но той упорито си ги търсеше. Беше на около 9 - 10 месеца тогава. След това изцяло спрях млякото и давах вода или биберон през нощта. Бяха 3 - 4 драматични нощи, но постепенно изместихме нощните калории за през деня и спря да се буди нощем за хранене.

А относно млякото като асоциация за заспиване ми хрумва след него да миете зъбите и тогава в леглото. И без това не е добре за зъбите когато става дума за АМ.

# 650
Мия зъбите след млякото, когато ми позволи, че понякога е ужасно уморена и иска биберона. Иначе има биберон, който също не знам как ще махна - търси го и знае, че ще спи с него. Преди време бях почнала да намалявам нощното АМ и стигнахме само до вода, но след едно боледуване нещата отидоха под ягодите. И да, през деня не се храни много - в никакъв случай не е 5 пъти на ден, а по-скоро закуска и гонене през деня да яде нещо, каквото и да е.

# 651
Мия зъбите след млякото, когато ми позволи, че понякога е ужасно уморена и иска биберона. Иначе има биберон, който също не знам как ще махна - търси го и знае, че ще спи с него. Преди време бях почнала да намалявам нощното АМ и стигнахме само до вода, но след едно боледуване нещата отидоха под ягодите. И да, през деня не се храни много - в никакъв случай не е 5 пъти на ден, а по-скоро закуска и гонене през деня да яде нещо, каквото и да е.

Според мен опитай с хранителен терапевт. Не чакай да го израсте, може и да не го. Може и да го израсте, но до тогавя ще се мъчите и двете. После ясла/градина ще има подмятания че не яде.щ и т.н. Чела съм книгата на Маги Пашова. По принцип за тази възраст си е характерна неофобията, но все пак ако детето яде само органичен брой храни е хубаво да се види защо. Може да я видиш, ако не си я чела, но там няма подход какво да правиш, ако детето е picky eater. Не е задължително да ходите където и да е, но смятам, че ще ти е по-лесно. Ние имахме разни проблеми преди време веднага потърсих специалист и ги разрешихме, по други още работим. Аз не виждам нищо лошо да се търси помощ при нужда.

# 652
И ние хванахме грипа. Първо малката беше с температура 1-2 дни. Ние с баща и не можехме да станем от леглото 2 дни и днес тя пак е с температура. Ужас. Това нещо е отвратително. Всичко ни боли, едва се надигаш, не ти се яде. Много е гадно. Така ще посрещаме Коледа Confused

# 653
caprice, това е много малко будуване за дете на тази възраст. Затова има толкова много будене.Това будене скоро след лягането вечер е 100% сигнал, че е будувало малко детето.  Аз го смятам около 11ч будно време. По принцип някъде към 12 даже до 12:30 часа будно време за тази възраст.
То не е и само до общото количество будуване през деня, а и как се измаря. Сега зимата много по-трудно, защото повече са вкъщи. Моят естествено си удължи с 30мин будуването вечерта, защото не може да се измори толкова колко преди няколко месеца.

Трябва да се фиксира сутрешното ставане, не повче от 15мин разлика всеки ден. Обеден сън макс макс 2 часа. Не се доприспива повече от 1 път. Така влиза в инерция на съня и изкуствено караш дете да спи повеч от колко му трябва. По принцип 1:30 е ок на тази възраст.
Благодаря за насоките! Вчера реших, че започнам точка по точка и дневния и нощния сън бяха кошмарни.
Стана 7:05ч
10:30 вече полягваше в детския център, с 300 зора я задържах да не заспи и я приспах в 12:05ч. Събуди се 25мин по-късно с викове "Не, не", дохриспах, спа още час отгоре ми. Общо взето хем спа, хем некачествено. Вечерта яде много добре, пи 150мл АМ и заспа в 21:10ч.
АМ 23:30, 2ч допи каквото и остана от АМ, направих още малко, пи и заспа. В 3:30ч започна купона - събуди се и иска пак АМ, не и дадох и започна рев, тръшкане и истерии около 2 часа Sad като убита съм, ама удържах. Заспа към 5:40 и стана в 8ч
За обяд я приспах в 12:15ч (спазили сме 15мин разлика в часа спрямо вчера, макар че интервала на будуване е по-малко от 5 часа). Ще видим как ще спи, а за довечера направо ме е страх Sad

# 654
Ние сме на антибиотик, чудни празници.. Не знам как изобщо може да планираме някаква почивка и пътуване с постоянно болно дете.

# 655
И ние сме на антибиотик от днес.Миналата година пък,тоест тази,на 1 януари бяхме в спешното.
Важното е децата да се оправят,да са здрави.Друго нищо няма значение

# 656
caprice, само внимавай да не се преумори, тъй като до сега е било детето на друг режим и е голяма промяна. И като стигнете 12ч будуване задръж 2-3 дни и виж как са нощите. И тогава продлжи още малко да вкарваш на 2рия интервал при нужда 10-15мин. Важно е да не се преумори на първия интервал. Ако можеш го карайте по-спокойно. Това ставане с крещене може и да е преумора, но може и да са натрупани емоции през деня, а и двете също може. Примерно моят в началото му бяха 5/7. С времето си ги измести към 6/6:30. Но дълго време 1вия интервал му беше много труден да го издържи и гледах много да не му давам да е активен, въпреки че е като фурия, за да може да го издържи. Успех. Пиши какво е станало.

На всички пожелавам светли празници. Да сте здрави, болните бързо да се възстановявят. Да намерите търпение и спокойствие

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 15:18 от sedi_

# 657
Честита Коледа, момичета Simple Smile
Бъдете здрави вие и вашите семейства Simple Smile
Моля за съвет. Вечерното приспиване ни е кошмарно, около 1час до 1,30час се върти, мрънка и не иска да заспи. Имам чувството, че проблема е в интервалите на будуване, така че дайте съвет.
Става около 7.30ч- 8ч.
Хапване, игри, разходки и т.н.
Към 12ч. Обяд
И към 12.30ч - 13ч. приспиване. Обедното става лесно. Казвам ву къде е бибата и той отива до леглото, чака да му я дам. Лягам до него и за 5-10мин е заспал.
Става към 14.30ч- 15ч. (Много рядко по-късно)
Става, хапва следобедна закуска (често някакъв плод) игри, разходка и т.н.
Към 19.30ч. - 20ч вечеря.
Къпане, миене на зъбки, обличане на пижама и т.н. давам му бибата и лягам до него. Това става към 20.30ч- 21ч.
И се започва едно мрънкане, чоплене, ставане, разкопчаване на пижама, съблича се, връща ми бибата( защото не иска да спи) и така той се изнервя и аз се изнервям. Ииии към 22ч. някъде се изморява да се надига и аз да го връщам обратно да легне и заспива.
Като цяло нощния сън му е спокоен. Случва се да се разбуди 2-3пъти, но ставам давам бибата и заспива веднага.
Как да направя вечерното приспиване по-приятно и бързо. Отворена съм за всякакви съвети. Баща му не може да го приспи. Той като види баща си и се започва с един смях и игра....

# 658
Мони, от това, което описваш аз щях да те съветвам да скъсиш обедния сън, защото може би му идва в повече. Но пък според ЧатДжПТ детето е преуморено и затова му е трудно заспиването. Той пък съветва да го приспиваш вечер 30 - 40 минути по-рано, защото се "изпуска оптималния прозорец за приспиване". 😐
Скрит текст:

И ние не се разминахме с боледуване този сезон. Баткото от тази сутрин е със сополи и заради тях кашля. Засега няма температура, има апетит и енергия. Надявам се леко да се размине и най-вече бебчето да не се зарази. 😓

# 659
Честита Коледа!
Абсолютно точно описа нашия режим. Разликата е, че става половин час по-късно, за да може да издържи да вземем кухнята на обяд и да яде в 12.30. Преди като я сложа към 21:00 да спи и все до 21:30 заспиваше. Сега е много по-трудно и като не заспи дълго започвам да се изнервям, явно го усеща иии става още по-зле. С баща си също се смее и забавлява, та и той не става за приспиване. Според мен причината е, че не се изморява достатъчно, но е нормално. Не стоим много дълго в студеното време навън. Не искам да я водя до молове, пълни с бацили. По-хубавите детски кътове с добра хигиена са и по-скъпи. Не мога да отделя 50/60 лв на ден, за да прекара достътчно време за игра.
Горе долу се пооправиха нещата като на обяд я будя по-рано (макс час и половина сън) и я слагам по-късно да спи (около 22:00 ч и заспива за 5/10 мин). Не знам дали е много правилно така. Мисля, че нощния й сън е малко, но това горе долу работи за нас. Предполагам като тръгне на ясла, ще измести лягането по-рано, а и ставането ще трябва да е малко по-рано, може би (ще видим как ще се организираме).

Общи условия

Активация на акаунт