Как избирате заведенията за хранене, когато сте в чужбина?

• 2 212
  • 66
  •   1
Отговори
# 45
В Google си избирам няколко преди да заминем по рейтинг. Като ориентир. А после на място, където ни хване окото.

Във фб имаше една група “Ето тук бих се върнал да ям, пия и пазарувам”, където имаше доста добри идеи. Но тя не е много активна, за съжаление.

# 46

Little Queen, много благодаря, особено за бургерите, че моя ако не яде бургер три дена почва да се изнервя:-). Запазвам си поста ти и ще докладвам как е минало при нас. Мерси много!

Щом сте фенове на бургерите, да разкажа и за другите места, където ядохме бургери във Валенсия.

Hundred - те са верига заведения специално за бургери, пробвахме това в центъра и това до плажа. Вкусни са бургерите и много награждавани, но им липсваше достатъчно сос, аз обичам да се омажа цялата като ям бургер, там не ми се случи.

Circo Burger - пак са верига, ние пробвахме това на la Virgen. Вкусни, богати, с много сос, сирене, мръвка, но нямаха грам зеленчук, нито дори едно резенче домат, марулка, лук поне… Съответно бяха много, много тежки и небалансирани, липсваше им нещо свежичко, а един бургер трябва да има и зеленчуков компонент според мен, не само мръвки, сирене, хляб и сос.

И докато съм на тема бургери, една препоръка за Гърция, селцето Олимпиаки Акти. Три години поред ходим там на море заради плажа и заради бургерите Michele.

# 47
Ще пробваме и тези, мерси. Испания по принцип има страхотно месо и колбаси. Като пътуваш с кола из провинцията се виждат прасенца от специалната им порода, които свободно се движат сред природата и се хранят с жълъди. Невероятно вкусно е това месо, не знам как точно се казва -  иберико или черна свиня. И всичко, сготвено с него е топ.

# 48
Гледам в tripadvisor винаги и избирам предварително още в Бг.

Основно по разни сайтове/блогове/форуми най-вече чужди, след това проверявам и trip-a. Google e доста фалшив и завишен, почти винаги има оценка с 0,5-1 повече спрямо трип-а за една и съща кръчма и въобще не го гледам вече.

Little Queen, много благодаря, особено за бургерите, че моя ако не яде бургер три дена почва да се изнервя:-). Запазвам си поста ти и ще докладвам как е минало при нас. Мерси много!

Щом сте фенове на бургерите, да разкажа и за другите места, където ядохме бургери във Валенсия.

Hundred - те са верига заведения специално за бургери, пробвахме това в центъра и това до плажа. Вкусни са бургерите и много награждавани, но им липсваше достатъчно сос, аз обичам да се омажа цялата като ям бургер, там не ми се случи.

Circo Burger - пак са верига, ние пробвахме това на la Virgen. Вкусни, богати, с много сос, сирене, мръвка, но нямаха грам зеленчук, нито дори едно резенче домат, марулка, лук поне… Съответно бяха много, много тежки и небалансирани, липсваше им нещо свежичко, а един бургер трябва да има и зеленчуков компонент според мен, не само мръвки, сирене, хляб и сос.

И докато съм на тема бургери, една препоръка за Гърция, селцето Олимпиаки Акти. Три години поред ходим там на море заради плажа и заради бургерите Michele.

Споменатите Hundred не са много награждавани, а са най-добрите в света за 2025 година, преди това са били 1-2 години в тройката. Има цял документален филм за тях, как са ги създали и т.н. няма общо с нищо което съм ял, включително бургер на Гордън Рамзи.
Да, нямат много сос, това е била целта им, искали са да има минимум сос и да имитират най-вече вкуса на стек, самото месо няма никакви подправки, абе гледайте филма, уникални са с разлика от всичко друго.

Създадени са за кеф, както се казва, не за печалбарство, първоначално 3 години тримата създатели са обикаляли по света и са яли в 300 хамбургерджийници в 22 страни, говорили са със собственици, готвачи, гледали, тествали и накрая са си направили собствен бургер на база всичко  видяно.
Има доста инфо в нета и на сайта им, само с резервация се ходи! Цените са като в София, ама няма нищо общо..

The Valencian Hundred, a restaurant in Valencia and Madrid, was awarded the title of "Best Burger in the World" by The World's Best Burgers in their 2025 ranking. They are known for their burger made with crispy bacon and 120-day-aged Galician beef.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 22:51 от Alexslav

# 49
Може да прозвучи странно, но не се доверявам особено на клиентските ревюта. В повечето има или неоснователна претенция и мрънкане за незначителни неща, или бравурна еуфория и превъзнасяне, които ми идват в повече.

Доверявам се на: местните хора, препоръки от приятели от първо лице, личен усет на място - точно в този ред. Като по-млада ми беше важно да посетя едно или друго "култово" заведение, но вече отдавна не ми е. На опашка за заведение съм чакала в началото на деветдесетте, вече няма шанс да ми се случи Simple Smile Предпочитам проста и евтина храна (може и от уличен щанд), пък нищо че не е instagramable Simple Smile Обичам да усещам реалния пулс на града или селото, в което съм, да се смеся с обикновените хора, и затова избягвам туристическите маршрути и препоръчваните от търсачките заведения. Смело опитвам нови неща, дори и в Азия. Досега не съм имала стомашни проблеми. Но виж, с водата внимавам много. В Европа понякога опитвам чешмяната - от любопитство. Но в Азия или Африка - само бутилирана.

# 50
Аз чета негативните ревюта и забелязвам, че тези, които са посочили някаква смислена причина защо не им е харесало обикновено дават 2-3 звезди. Тези, които са дали 1 звезда най-често нямат коментар или пишат нещо от сорта на "беше затворено" или "нямаше нищо подходящо за вегани", което не дава никаква информация за това вкусна ли е храната, добро ли е обслужването и т.н.

# 51
Много малко от негативните ревюта (имам предвид на сносните заведения) реално се спират върху качеството на храната. Повечето коментират обслужване, чакане, цени и т.н. Така че чета и си правя изводите.

# 52
Бях писала за Hundred по-рано - може и без резервация. Ако отидете в началото на работния ден, редите се на опашката и ви настаняват без проблем, даже ние бяхме само двама и ни предложиха да изберем от 2-3 маси.

Другият вариант е да поръчате през сайта им, да се навъртате наблизо и като е готова поръчката да влезете и да си я вземете. Няма нужда да чакате на опашката ако сте само за получаване - пише го на няколко места, но много хора си се редят, вероятно са туристи и не говорят испански, или просто не четат.

# 53
Да има скара и свежи салати.

# 54
Подреждам ги по рейтинг в TripAdvisor и сред тях търся такова, което да е в близост и да ми допада като обстановка. Понякога отварям гугъл мапс, разглеждам всички заведения, които попадат в близък периметър, сред тях проследявам по отзиви и избирам.

# 55
Когато пътуваме избягваме заведения. 

# 56

Има ли причина?
Аз избягвам в България.

# 57

Има ли причина?
Аз избягвам в България.

Причината е че имаме съвършено друга нагласа. Не ходим на туризъм за да ядем, а за да видим природни и други забележителности (напр. архитектурни).  Ядем семпло, скромно, бързо. Това пести ресурси (време и пари)  за  нещата които смятаме за по-важни.
Всеки си има приоритети. Тези неща не могат да бъдат предмет на спор. Но могат да се казват и изслушват от културни хора. Както други писаха за заведения и аз ги "изслушах"/изчетох  Wink

# 58
  • Beyond the stars
Аз не прочетох някой да не ви изслуша или да има спор, просто се зададе въпрос. На мен също ми беше любопитна причината.

# 59
Аз не прочетох някой да не ви изслуша или да има спор, просто се зададе въпрос. На мен също ми беше любопитна причината.
Така е,  ма се притесних от потенциални хейтъри и рекох да се презастраховам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт