ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026

• 15 191
  • 312
  •   3
Отговори
# 90
  • София
Моята също ще кандидатства във ФМИ, но той й е резервен вариант. Преди да реши задачите от тазгодишния ДЗИ ПП математика, смяташе вторият й ДЗИ да е по АЕ. Сега има колебания, дали да е математика или АЕ, защото до момента оценката от ДЗИ се умножаваше с коефициент 3, докато техния изпит с 2,5. Но с тези непрекъснати промени, не се знае догодина какво ще измислят. Ако са решили да върнат интереса на децата към математика и отсега нататък матурите са толкова лесни, не се знае дали пък университети няма да променят критериите за прием. Има 6 - 7 месеца да помиси и да реши дали ще пази лозето или ще се хвърля смело напред 😆

# 91
  • София
ДЗИ ПП Математика винаги е бил с коефициент 3,25 за ФМИ на СУ. Кандидатстудентският изпит - с коефициент 3.

# 92
  • София
Яна, а ако се държи ДЗИ-ПП Мат, оценката не заменя ли оценката по Мат?
т.е. изпитът има "поправка", било то предварителен и редовен или на следващата година, докато оценката от ДЗИ-ПП ги остава.

Всъщност за мен коефициентирте на ФМИ са единственото логично нещо с въвеждането на ПП, но имам спомен, че ДЗИто може да се окаже нож се остриета.

# 93
  • София
Яна, а ако се държи ДЗИ-ПП Мат, оценката не заменя ли оценката по Мат?
т.е. изпитът има "поправка", било то предварителен и редовен или на следващата година, докато оценката от ДЗИ-ПП ги остава.

Всъщност за мен коефициентирте на ФМИ са единственото логично нещо с въвеждането на ПП, но имам спомен, че ДЗИто може да се окаже нож се остриета.
Нож е, защото щом има оценка от ДЗИ ПП в дипломата, тя влиза като балообразуваща вместо средния успех по предмета. Иначе измежду изпит и матура се балообразува с най-благоприятна та за кандидата оценка.

# 94
Синът ми ще кандидатства във ФМИ.Смята да държи ДЗИ по АЕ като втори ДЗИ, а да се яви като трети на математика. Ще ходи и на предварителни изпити в СУ и ТУ( ТУ е резервен вариант), но ако оценките му са отлични, може да пропусме третия ДЗИ, което няма да доведе до никакви отрицателни последици. Поне това му е стратегията за момента. Ходи на уроци по математика  в група от 11.клас ( 6-7 деца).

# 95
  • Варна
galerida, според мен това е най-правилната стратегия. Бях я предложила и на дъщеря ми, но тя за момента упорито отказва да се явява на ДЗИ ПП Мат, както и като цяло да учи в БГ Sad. Но ако искаше ФМИ определено бих я насочила към точно такава стратегия.
Преди време бях питала тук, но май ни беше далечко, та да повторя въпроса и сега - ако в дипломата има оценка от ПП математика, както и от ООП математика, но няма ДЗИ по предмета, коя оценка е балообразуваща - тази от ПП или тази от ООП?
Отчитам, че точно преди да замине за Виена онзи ден щерката започна да прави завой в плановете и да клони повече към икономика и data science, вместо програмиране. Очаквах да има промени, затова го приемам спокойно, но виждам, че тя се терзае. Ще оставим да отлежи идеята и ще бистрим стратегии за кандидатстване като се върне.
_Ре_ге, честита ти магистърка! Много успехи и удовлетвореност от избрания път й желая!
Варненки, среща? М?!

# 96
Аз съм съгласна за среща! Ангажиментите сега са доста, но ще гледам да я вместя!

# 97
  • Пловдив
Да си го изясня и аз - ако е избран профил математика като трети профил (избираем). Първите два са АЕ и НЕ. Може ли второто ДЗИ да е АЕ, а третото да е избрано да е математика, но ОП, а не ПП?

# 98
  • София
Ако един от профилиращите предмети е Математика, няма как да се яви на математика ООП.

# 99
  • Пловдив
Това с балообразуващата оценка е много важно да изясни. Моята дъщеря също трети профилиращ профил е ПП Мат, но няма да държи матура по него.
Сега разбирам, че ако има оценка от ДЗИ ПП Мат, то тя ще бъде балообразуваща, а не ООП. Което нас не ни устройва, защото тя на ООП е пълна отличничка, а ПП й е трудно и не е ясно колко ще изкара, ако се яви на матура.

Аз също бих искала да разбера, дали оценката от профила, която ще бъде вписана в дипломата (без да е държано ДЗИ) се взима предвид при балообразуването, или се взима ООП?

# 100
  • София
За балообразуването и аз не знам все още коя оценка се взима, предполагам ПП математика, а не ООП. Не ми е ясно и ако заяви да държи трета матура по ПП математика и не се яви, какво се пише в дипломата, както и ако не го удовлетворява оценката, какво се случва, като не е задължителен изпитът?

# 101
  • Варна
sise_to, мисля, че са два различни сценариите при неявяване и при неудовлетвореност от оценката. Доколкото съм чела назад във форума, при неявяване няма никакъв проблем, не се вписва нищо в дипломата. Но ако се яви и изкара оценка, която не го удовлетворява, то тя си се вписва и при наличието й си участва като балообразуваща. Нека Яна, Ганис или друг по-запознат да се изкаже, за да не ви подвеждам, все пак.
Отделно обаче при недържан ДЗИ по математика наистина ми е интересно какво би следвало да влиза в балообразуването - ПП или ООП. Защото никак не е честно за деца, които имат еднакви оценки на изпита, но едното има ПП да го ощетят взимайки ПП (при по-ниска оценка по ПП в сравнение с ООП, както е, ако правилно разбирам, случая при lili_78), защото дори детето с ПП да има една петичка на някой модул, то би имало знания, които детето с ООП няма.

# 102
Не знам точно как се балообразува във ФМИ, но ако не търсите точно определена специалност, влизането няма да е толкова трудно май Simple Smile Дочух за прием с доста нисък резултат, но това са само слухове! Може все пак да проверите минималния бал от тази година за Факултета!

# 103
  • София
Чакайте сега, "Дипломата" е от оценките от 11 и 12 клас и ДЗИ. Тази от 8-10. клас, се води нещо си 1-ва степен и по-скоро доказва, че е покрит определен хорариум по ООП.

Ако ВУЗ-ът изискава като балообразуващи предмети, които не са изучавани като ПП ( в 11 и 12 клас), тогава се взимат тези от 8-10 клас, т.е. ООП.

Ако си учил като ПП даден предмет, МАТ да кажем, не може да се явиш на ДЗИ по ООП по него.  Специално във ФМИ-СУ изрично посочваха, че оценка от ДЗИ по МАТ се приема за оценка по предмета. Т.е. при ниско ДЗИ балообразуващите ще паднат. Не знам ако се държи трети ДЗИ как ще се отрази в балообразуването и дали може да се игнорира по желание. Нека Ганис, Яна или някой запознат да каже!

Задължителни матури са 2 - БЕЛ и една по ПП по избор, кой каквото е учил. Третата не знам за какво се ползва. Навремето от ТУ- Айндховен бяха поставили условие за записване, да държи ДЗИ по МАТ. Нямаше условие за оценка, сигурно щото беше специалност с изпит, но трябваше да има оценка от ДЗИ-МАТ. Проверете си в съответните университети, да няма неприятни изненади.

Поправете ме ако греша някъде, да не бъркам и останалите!

# 104
Аз малко без да следя изкъсо темата, но говорим за математика, която се учи от всички в 11 и 12 клас задължително!

Общи условия

Активация на акаунт