ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 12 215
  • 418
  •   4
Отговори
# 345
  • Добрич
Здравейте, моля групата за мнения!
Получих 100% ТЕЛК, след което посетих и пенсионния си фонд - в него има 19000лв.(достъпни за мен са половината).
Какво да правя с другата половина на средствата от фонда(да ги прехвърля ли в НОИ за по добра пенсия).

Как очаквате някой от нас да Ви каже какво да правите?
Ако ги прехвърлите към НОИ, ще ги добавят към основната пенсия.
Ако ги оставите в допълнителния фонд, могат да се унаследяват.
Изборът е Ваш.

Лично аз реших, че няма да тегля половината сума, въпреки, че имах право.

didona666, в Е-здраве трябва да пише номера на комисията на ТЕЛК. Ако и утре не получиш известие, обади се и попитай какво се случва с твоите документи.

Регистър ТЕЛК

Като видиш коя е комисията и къде е, звъни в местното РЗИ или в съответната болница и искай номер за връзка със съответната комисия.

# 346
Вела, аз в e-zdrsve не съм получавала нищо. Получих автоматичен имейл, на който не мога да отговарям, и в който пишеше: Уведомяваме Ви, че относно заявление с номер ....... от 26.08.2025г., експертизата ще се извърши на 04.11.2025г.
За повече информация посетете https://ibd.mh.government.bg/:
Този уебсайт не ме допуска да вляза, защото нямам КЕП.
Не пише никъде коя комисия и в кой град ще стане освидетелстването.

А от вчера много пъти влизам през сайта на ССЕВ със ЕГН и ПИК на НАП в сайта на Министерство на труда и социалната политика -
АГЕНЦИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ. Изписва само: Не са намерени данни за ЕГН:........ от услугата на ТЕЛК/НЕЛК !
Системата не Ви разпознава.
Достъпът до Вашия профил е възможен само ако имате налично и валидно Експертно решение (ЕР) на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), регистрирано в Информационната база данни (ИБД) на НЕЛК.:

# 347
  • Добрич
didona666, там където си подала документи (в РЗИ) трябва да ти кажат номера на ТЕЛК комисията, в която си разпределена.

# 348
didona666, там където си подала документи (в РЗИ) трябва да ти кажат номера на ТЕЛК комисията, в която си разпределена.
И аз мислех утре да им звъня да ги питам. Дано да ми вдигнат телефона, че малко ме съмнява.

# 349
didona666 В еЗдраве пише номера на комисията

# 350
Аз нямам нищо получено относно комисията в e-zdrave и няма как да видя номера.

# 351
Аз нямам нищо получено относно комисията в e-zdrave и няма как да видя номера.
Ако имате дата,трябва да имате и номер(напр.7011)
на комисията.В търсачката на Гугъл ще Ви излезе коя точно е комисията.
Ако липсва комисия,по вероятно още никой не е заседавал по Вашия случай.
Търсете за обяснение,там където сте подали документи по адрес.

# 352
Получих 100% ТЕЛК, след което посетих и пенсионния си фонд - в него има 19000лв.(достъпни за мен са половината).
Какво да правя с другата половина на средствата от фонда(да ги прехвърля ли в НОИ за по добра пенсия).

Изборът е Ваш.

didona666, в Е-здраве трябва да пише номера на комисията на ТЕЛК. Ако и утре не получиш известие, обади се и попитай какво се случва с твоите документи.

Регистър ТЕЛК

Като видиш коя е комисията и къде е, звъни в местното РЗИ или в съответната болница и искай номер за връзка със съответната комисия.

Здравейте, имаме ли право на това прехвърляне на другата половина към НОИ. За тази която имаме право на теглене - ясно.

# 353
  • Добрич
Скрит текст:

Изборът е Ваш.

Регистър ТЕЛК

Здравейте, имаме ли право на това прехвърляне на другата половина към НОИ. За тази която имаме право на теглене - ясно.
Пролетта мой познат първо прехвърли всички суми от допълнителното
пенсионно осигуряване и от универсалния фонд и после изтегли половината сума.

Линк

# 354
Скрит текст:

Изборът е Ваш.

Регистър ТЕЛК

Пролетта мой познат първо прехвърли всички суми от допълнителното
пенсионно осигуряване и от универсалния фонд и после изтегли половината сума.

Линк

Супер сте изчерпателна. Благодаря и в тази тема.

# 355
Намерих най - после комисията, която трябваше на 4-ти да направи експертизата за ТЕЛК. Оказа се, че е в София. След многоократно звънене, имейл и никакъв отговор, отидох на място. С големи молби, се добрах до лекарката, която ги разглежда. Каза ми, че ми е разгледан случая(дано да е така), направена е експертиза, но секретарката, която трябва да регисрира документа била в болнични и трябва да чакам, когато тя може, да го направи. Проблемът е, че аз утре трябваше да започна работа и съответно да сключа договор за работа, и тъй като не съм казала нищо за ТЕЛК, чаках първо да ми се направи и регистрира експертизата(ЕР). Сега, трябва да отлагам започването на работата, докато не видя, че ЕР е регистриран. Работодателя ме чака вече 20 дни, а сега трябва да отлагам с още и не зная вече какво да се оправдавам.

# 356
И защо отлагаш? Започваш си без ТЕЛК,  когато излезе ще го представиш.

# 357
И защо отлагаш? Започваш си без ТЕЛК,  когато излезе ще го представиш.
Не искам да казвам за ТЕЛК, защото рискувам да не ме вземат на работа. А не мога да сключа договор за работа преди да ми излезе ЕР, защото договора за работа ще ми направи проблем за ТЕЛК.

# 358
didona666 Да, ще трябва да изчакате да влезе в сила, защото иначе НОИ със сигурност ще обжалват.

# 359
Ако личния лекар при подаване на документите напише за ТЕЛК напише Домашно посещение, ТЕЛК идват вкъщи ли ?

Общи условия

Активация на акаунт