ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 12 153
  • 417
  •   1
Отговори
# 405
  • България
Здравейте, имам 26 дни отпуск, поради спецификата на работата ми. Полагат ли ми се допълнителните 6 дни от ТЕЛК или не?

# 406
  • Пловдив
didona666 Календарни дни, като ако 14-ият ден е почивен, последният ден е първият работен (най-често понеделник).

Днес ми връчиха Експертното решение, но ми казаха, че то ще влезе в сила не след 14 дни, а след 1 месец - 14 дни били за евентуално мое обжалване, и след като изтекат тези 14 дни, след това се чака още 14 дни за евентуално обжалване от НОИ или други институции. Звънях в НОИ зи от там потвърдиха същото. Даже ми казаха, че може да мине и повече от месец докато ЕР влиза в сила. Ужас! Тотално се отчаях.

Правиш си копия на ЕР и подаваш в НОИ, АСП  и т.н без да чакаш. Ако реши някой да обжалва ще те уведомят.

Ако не се лъжа си с онко диагнози и вероятността да обжалват е нулева.

# 407
didona666 Календарни дни, като ако 14-ият ден е почивен, последният ден е първият работен (най-често понеделник).

Днес ми връчиха Експертното решение, но ми казаха, че то ще влезе в сила не след 14 дни, а след 1 месец - 14 дни били за евентуално мое обжалване, и след като изтекат тези 14 дни, след това се чака още 14 дни за евентуално обжалване от НОИ или други институции. Звънях в НОИ зи от там потвърдиха същото. Даже ми казаха, че може да мине и повече от месец докато ЕР влиза в сила. Ужас! Тотално се отчаях.

Правиш си копия на ЕР и подаваш в НОИ, АСП  и т.н без да чакаш. Ако реши някой да обжалва ще те уведомят.

Ако не се лъжа си с онко диагнози и вероятността да обжалват е нулева.

Проблемът ми е, че в ЕР пише, че съм безработна. Намерила съм си  работа и трябва да сключа договор, а ако сключа договор, дали НОИ и др институции няма да обжалват ЕР през този 1 месец, преди да е влязло в сила ЕР. Те проверят ли го това и дали може да бъде причина за обжалване от тяхна страна.

# 408
  • Пловдив

ЕР е издаден преди да започнеш работа, така че не би трябвало да е проблем.
 Само НОИ  ги интересува дали си на работа или не.

# 409
Здравейте!
Баща ми е с онкологично заболяване, обаче ТЕЛК Габрово го скъсаха, защото е нямал операция. Разбира се обжалвахме в НЕЛК. Сега вече има операция, има и епикриза. Административното производство е насочено за 2 декември, мога ли да изпратя епикризата по електронната поща на НЕЛК, като пиша подробности за преписката, телково решение и т.н. или по пощата да изпратя копие?
Вие какво ще ме посъветвате, защото операцията е правена в чужбина и не фигурира в базата данни?

# 410
  • Добрич
сладка загадка, нямате право да добавяте документи пред НЕЛК. Разглеждат само това, което е представено пред ТЕЛК.

☆☆☆  

didona666, мисля че можеш да започнеш работа. Когато ТЕЛК се е произнесъл, ти си била безработна. Няма как НОИ да обжалва за това.

Относно срокът от 14дни за НОИ - за първо решение се гледа кога е заседавала тяхната лекарска комисия. Имам го в официален отговор с точно упоменат член от нормативната уредба, но не го помня.

# 411
сладка загадка, нямате право да добавяте документи пред НЕЛК. Разглеждат само това, което е представено пред ТЕЛК.

☆☆☆  

didona666, мисля че можеш да започнеш работа. Когато ТЕЛК се е произнесъл, ти си била безработна. Няма как НОИ да обжалва за това.

Относно срокът от 14дни за НОИ - за първо решение се гледа кога е заседавала тяхната лекарска комисия. Имам го в официален отговор с точно упоменат член от нормативната уредба, но не го помня.
Днес се обадих в НОИ Бургас и ми казаха, че след като се е произнесъл ТЕЛК  и аз подпиша договор за работа, НОИ  може да обжалват само, ако не са съгласни нещо с процентите от решението, но не и дали е подписан договор за работа след това.

# 412
  • Пловдив
При нас точно 14 дни след връчване статуса се промени на влязло в сила. Това означава ли, че е минала медицинска комисия на НОИ и няма вече да обжалват.

# 413
  • Добрич
Elitta, щом е влязло в сила, не би трябвало повече да се обжалва.

# 414
Днес, месец след като подадох документи в НОИ, статуса на решението ми се промени на "влязло в сила". Това вероятно означава, че никоя от заинтересованите страни не е обжалвала и ми остава да чакам известие да си получа обратно тр. книжки.

# 415
Здравейте,
Пиша с молба за съвет.На 29.09 подадох документи за първо освидетелстване. Веднага получих потвърждение на мейл, както и информацията в приложението еЗдраве се актуализира,  и като насрочена дата на заседание стои 11.11. Само че вече е 17.11 и в приложението нищо не се променя, дори не знам дали заседанието не е отложено. Съответно писах мейл на ТЕЛК комисията, към която са насочени документите ми(от апп-а видях коя е). Два часа след мейла ми звънна една дама, която ми се скара, че имат 3 месеца срок за разглеждане. Аз попитах дали тогава информацията в апп-а е грешна, но тя само повтаряше това за техния срок, просто да чакам. Но прочетох, че всъщност в приложението доста бързо се актуализира статусът и дори да има отлагане, ще го виждам. Имам ли поводи за притеснение и трябва ли според Вас да предприема нещо друго?
Благодаря Ви предварително.

# 416
rrrady Аман от нагли чиновници! Драснете един имейл на министерството, че не е спазена датата на заседанието и ще видите колко бързо ще излезе решението.
delovodstvo@mh.government.bg

# 417
Много благодаря за насоките.

Общи условия

Активация на акаунт