ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 13 106
  • 425
  •   1
Отговори
# 420
Mollly Прочетох решението и видях, че заповедта е паднала, не защото не са ви изплатили разликата в решението, а защото "В материалите по преписката липсват доказателства, че е осъществено
изискуемото интервю с човека с увреждане и че е посетен в дома си." и "В административната преписка, приложена по делото, не се съдържат доказателства за проведено от специализирания отдел заседание за изготвяне на индивидуална оценка при осигуряване на участието на заявителя на това заседание."
Дано ви изплатят разликата.
Браво, че си търсите правата!

# 421
Здравейте, много се извинявам, че пиша, обаче с този Телк, направо не знаем какво да очакваме.
Миналият път като ви писах, че е пренасрочено заседанието получихме писмо - искаха още документи. Новото заседание беше тази седмица (вторник), проверяваме вече няколко дни в Е-Здраве, обаче няма нищо, дори няма нова насрочена дата, какво може да означава това ?

# 422
AyLinna Означава, че са бавни! Ако в понеделник все още няма решение в еЗдраве, отправете запитване към МЗ
delovodstvo@mh.government.bg

# 423
Здравейте,
Предварително се извинявам, ако темата е коментирана, но аз не намерих нищо по въпроса.
Казусът ми е следния: Имам ЕР за 2 години с крайна дата 01.02.2026. В края на октомври 2025 подадох искане за преосвиделстване, комисията ми беше назначена за 24.11.2025 и излезе с ново ЕР за една година (с крайна дата 01.11.2026). Това, което ме изненада е, че предходното ЕР е отменено, а новото всъщност застъпва този период до 01.02.2026. По този начин дефакто ме ощетяват с три месеца, за които няма да мога да се възползвам от условията по застраховка, която съм сключила. И още, при положение, че ЕР е от дата 24.11.25 не следва ли крайната дата да е 24.11.26, а не 01.11.26? Това обичайна практика ли е при преосвиделстване и има ли смисъл според Вас да обжалвам пред НЕЛК? Става дума за обжалване само по отношение на сроковете, относно % ТРН нямам претенции. Там всичко е според наредбата.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 16:00 от pipi_pipi

# 424
pipi_pipi Винаги крайната дата е първо число на месеца. Такъв е законът. Относно застъпването, радвайте се, че не са ви забавили.
П.П. И не са ви ощетили с 3, а с 2 месеца

# 425
  • Добрич
Здравейте,
Предварително се извинявам, ако темата е коментирана, но аз не намерих нищо по въпроса.
Казусът ми е следния: Имам ЕР за 2 години с крайна дата 01.02.2026. В края на октомври 2025 подадох искане за преосвиделстване, комисията ми беше назначена за 24.11.2025 и излезе с ново ЕР за една година (с крайна дата 01.11.2026). Това, което ме изненада е, че предходното ЕР е отменено, а новото всъщност застъпва този период до 01.02.2026. По този начин дефакто ме ощетяват с три месеца, за които няма да мога да се възползвам от условията по застраховка, която съм сключила. И още, при положение, че ЕР е от дата 24.11.25 не следва ли крайната дата да е 24.11.26, а не 01.11.26? Това обичайна практика ли е при преосвиделстване и има ли смисъл според Вас да обжалвам пред НЕЛК? Става дума за обжалване само по отношение на сроковете, относно % ТРН нямам претенции. Там всичко е според наредбата.

Това е обичайна практика. При много хора,  не само при Вас. И е напълно по наредбата за медицинската експертиза.  

В момента, в който излезе новото ЕР,  то автоматично отменя старото.

Ако старото ЕР е за по-висок процент нетрудоспособност, а новото за по-нисък и се сменя групата,  човек е ощетен. Напълно законно.

А относно самото число,  както е написала BellaSv, ЕР по наредба винаги са до първо число на месеца.

Общи условия

Активация на акаунт