Седмокласна Изпитна 28.07 - 03.08 Трето класиране!

• 39 220
  • 760
  •   1
Отговори
# 735
Не всички деца се вихрят в кухнята. Момичетата може и да знаят за оцета и содата, но знаят ли какво има в разтвора за чистачки, който сипват в колата? И защо е нужен специален разтвор, вместо само вода ? Дядо ми сипваше ракия в разтвора за чистачки. Попитайте ги защо? Дали ще могат да отговорят?
Не е въпросът да ги изпитват на нещо, което я са научили вкъщи, я не, а на нещо, което са научили в училище
Питайте момичетата си защо оцетът и содата почистват, ама да ви обяснят научно. Ами няма да знаят. И ако не знаят защо какъв е смисълът от цялото упражнение? Отчитане на дейност? Хонорари за екипи?

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 15:30 от Априлски душ

# 736
Някой дали може да пусне нова тема? Simple Smile
И моите не знаят за содата и оцета... но аз гледах задачата чисто математически. Simple Smile

# 737
  • ПЛОВДИВ
П.п погледнах за моята област (Русе). 1390 седмокласници, от тях 1385 се явяват на БЕЛ и 1386 на математика. Сбор над 170 точки са постигнали 86 ученици, а над 180 - 36. МГ приемат 104 ученици, АЕГ - 104.
Многото високи резултати са само в столицата, където са и най-големите набори - 12 000+ ученици. Извън София в наборите има и под 1000 седмокласници за област, дори Пловдив, Варна и Бургас не могат да се мерят със столицата в това отношение. Ако се гледат % отлични оценки в набора по области вероятно картинката ще е малко по-различна. Ако в София нямаше тази борба за десетина училища, то и резултатите щяха да са леко по-ниски, не защото децата извън София са по-глупави, а защото борбата за едно място в престижните училища не е толкова жестока.
Интегриран тест от 2001 гледах и ми хареса много повече, особено в частта за българския език. И наистина е интегриран с по 10 въпроса по "физика, химия, биология" и "обществени науки (история и география)" и по 20 по БЕЛ и математика, плюс ОЛВ по БЕЛ и две задачи с по три подусловия по математика - една от алгебра и една от геометрия. Както съм завършила през далечната 1990 и не съм била отличничка в гимназията постигнах 47/60 верни. Като първата част е достатъчна да премери училищните знания на всички седмокласници, а втората вече да измери по-задълбочени знания и умения.

Относно интегралния тест - да, съгласна съм, държах същият 2000 година.

Относно топ 10 училища в София съм съгласна. Топ 10 за 12000 + деца, за Пловдив 6000+ (кандидатстват и  от много други населени места) деца за елитните гимназиите, които са 5, да не кажа 3. Конкуренцията е сериозна не само в столицата.

И нещо много важно - за първа година има толкова пълни 100-ки в София по математика, предните години не е имало.

Малкият ще е 5 клас тази година. Тъкмо бях решила, че съм подготвена, че знам как да действам, за да избегна стрес за него и за мен... и хоп изненада... нищо отново не е ясно. Да не говорим, че след 3 години нещата, може би, ще са тотално променени. От сега съм му казала, че ще учи здраво по всеки предмет, колкото и да не му е любим. Детето иска или МГ  програмиране или ЕГ Пловдив.
За мен проблемът е, че учителите нямат представа ак да готвят децата. На контролни ще изискват теорията, а на НВО ще искат практическа реализация от наученото.

Вероятно пак ще се ходи на някакви школи, които пък я вършат рабоа, я не?!

# 738
  • Стара Загора
Пиша, колкото да не ме забравите Simple Smile
Отдавна е записан и почива активно...ама като кажа активно..активно та активно.
Какви христоматии взехте?
Мен ме тресат сега чувства и размисли на друга тема - студент. Мъчно ми е, свито ми е...искам като стана да го видя, че спи...но той е вече голям и разперил криле и лети ли лети. Никога не е бил до полата ми и е готов, но сърце майчино е...
Та продължавам да ви чета, но май май дори не успявам да вникна за драмите тук Simple Smile))))

# 739
С риск да се повторя нищо практически от теоретичния материал по биология, химия и география не виждам в примерните задачи. Никой не иска нито детето да напише някакъв химичен състав на нещо, нито да ползва формули по физика. Ще се преподава както до сега. Учителите по математика ще включат картите в задачите, но то и преди ги е имало....

Както написа Vili.Dim, на тези задачи се гледа чисто математически, а само се ползват термини от предметите и то не някакви свъх сложни (съединения, валежи и т.н.).

Моите деца ги юрках да учат по всички предмети именно заради балообразуването при еднакви резултати на НВО. За съжаление тук се писа как една 5-ца е спънала едно дете. Та новия формат на НВО не е някакъв съществен фактор това да се промени и някой да се сети, че трябва по всичко да се подготвяш.

# 740
Получаване на сода за хляб беше в един от уроците по химия за 7кл.,  когато изучаваха алкалната група елементи.

# 741

Взех тази на БГ Учебник, над 400 стр. е

Отделно намерих втора употреба книгите за 8 кл. от Библиотека за ученика, та и тях взех. Христоматията я прочете, за книгите не държа, ама, ако иска, да си ги чете.

# 742
  • Стара Загора

Взех тази на БГ Учебник, над 400 стр. е

Тези дни търсих от баткото христоматията, обаче явно съм я джаснала някъде или съм я дала на някое дете и не мога да я намеря.
Ще взема да взема и аз на БГ учебник.

# 743
  • София
magi_sveta, капитализирана беше лихвата, не мисля, че за проста лихва щеше да има трагедия. Наскоро май в тази тема го коментирахме даже. И пак, по пътя на логиката, можеше да се сети човек за какво става въпрос.
Та общата култура и практическите познания съвсем не са за пренебрегване дори при решаването на задачи.
Изпитът, за който аз писах беше през 1991 година - идея вече нямам каква е била лихвата, но фактът и тогава беше, че издъни много хора.

# 744
  • София
Защо са ви по две христоматии? То вътре са същите откъси от произведенията.

# 745
Аз имам и учебник от голямото, дали да не чете оттам. Много тлъста ми се вижда христоматията.
Не разбира Шекспир. Казах да чете там, никой не го разбира, така или иначе...

# 746
Не мога точно да се сетя, но ние в 8 клас май почнахме да учим само литература по програмите от едно време. Сега дали ще имат български език?

# 747
Мисля, че имат учебник и по български. Не съм ровила още в кутията със запаси. Измъкнах само христоматията:).

# 748
Не мога точно да се сетя, но ние в 8 клас май почнахме да учим само литература по програмите от едно време. Сега дали ще имат български език?
Когато синът ми беше 8 клас наблегнаха на българския език, а литературата беше на втори план. Но вероятно само в неговото училище е било така.

Има учебник по български език, да.

# 749
Като са само математически, интересно какво му е интегрираното. Същата боза като старото НВО, с по-дълги задачи, защото трябва да напишат глупостите за бабата, която си счупила очилата.
Представям си какви простотии ще съчинят занапред.

Общи условия

Активация на акаунт