Проблем с колега

• 5 612
  • 151
  •   1
Отговори
# 135
Candy-Girl аз съм имала и по-лоша ситуация.
Наемат ме. Програмата е специфична . Изисква се обучение.
Почти нищо не ми обяснява. Някакво въведение. Като почнах да задълбавам вика не знам, оправяй се. Изхили се гадно и излезе.
Ама аз не съм вчерашна, тя не знае аз с какви неща съм работила Grinning
Ами сама се обучих.
Оказа се, че тя изпълнявала милата и тази длъжност 2 години и взимала повече пари, но собственика решил, че трябва човек на пълен работен ден. Затова и бяха мръсните номера. За някакви си 300 лв към заплатата. Все едно ще и оправят живота.
А не си дава сметка, че утре и аз трябва да я замествам.
Беше много шокирана като установи, че нямам проблем с работата.
След 3 месеца шефа ми предложи да поема нейната работа, а нея да съкрати за повече пари.
Еми приех. Колелото се върти.

Не разбирам това отношение. Нали хората трябва да са екип, да се заместват, трябва да си помагат, да се уважават.

# 136
@Candy-Girl
в тази ситуация аз бих си направила таблица със задълженията, справките, сроковете и т.н. с всички подробности. Кога се прави, на кой се докладва, къде се записва, краен срок, периодичност, и всичко останало.
Разбирам че при вас такава няма и сте на "честна дума".
Подготви я и я прати на шефката и на обучаващата да потвърдят или да допълнят ако има нещо пропуснато. И след това си върви по план с този списък.
Не тръгвай с рогата напред, бъди търпелива, не тропай с краче, дишай и се усмихвай.
Успех.

# 137
Подкрепям.
Аз съм си водила и такива записки.
Не може всичко да помниш.

# 138
В този случай шефката е зле, съответно културата. Това да викаш някой, заедно с обучаващия го и да му четеш конско си ми е малко като бай Ганьо иска да е бизнесмен. Каквото и да се прави в такива фирми, нарочат ли те, ако ще да си топ служител на годината, все ще си намерят нещо. Аз лично бих започнала да се оглеждам. Но това съм аз, де Simple Smile

# 139
Не е само заради забравянето. Това е стандартна процедура.
Всичко трябва да е черно на бяло, иначе всеки може да си изсмуче от пръстите някакви легенди и пак да си виновен. Както се е случило с Candy-Girl.

# 140
Ами аз мисля да ги попитам, дали имат вътрешни правила или процедури за нашият отдел? Не тръгнах с рогата напред, но и не се оставих да ме обвиняват в нещо за което 100% съм сигурна, че не ми е казано. А и колежката също не прави тази справка.
Мисля, че на шефката заяждането дойде от една служебна бележка в , която бях написала, че съм съгласувала с нея действията, които предприемам. Това беше за един особен случай в работния процес и понеже не се осланям само на приказки си го написах. Тя като цяло не е добър мениджър. Не ме пита как ми се струва работата, до онзи ден нямах обратна връзка за работата ми. Поведението е странно.
Аз така и си се държа. Общувам само по работа, гледам да съм любезна, но няма да се оставя да ме тъпчат. В началото се опитвах и по- неформално разговори да водя, но видях, че ме отбягват тенденциозно и спрях. Това го приемам, но умишлено да скриеш информация не.
По принцип работата ми харесва и няма да се откажа заради тях толкова лесно. Но ако наистина са решили, че не съм аз човека или им е трябвал някой само за лятото да замести обучаващата няма да мога нищо да направя. За един месец там, сега ще излиза втори път отпуска. Първия път бях на две седмици., като върна нито ме попита как е минала седмицата, имала ли съм някакви трудности, нищо. Като цяло поведението им е студено и дистанцирано.

# 141
Не искам да съм лош пророк, но не виждам оставането ти там след изпитателния срок освен, ако нещо извънредно не се случи. Например да напусне мениджъра или колежката ти.
Неформалните отношения често са лакмуса, виждаш, че те избягват.
Помисли си за ново кандидатстване другаде.
Или за привикване в 17 ч. от мениджъра в последния ден на изпитателния срок, защото вярвай ми ще те цедят докато могат.

# 142
Извинявай, обаче коя си ти да държиш сметка кой кога ще излиза в отпуска? Там си от един месец, жената може да си е планирала неща преди месеци, без да знае, че ще се наложи да те обучава. Светът не се върти около теб. Последния път, когато сменях работа, беше в средата на лятото, 3 седмици нямаше кой да ме погледне, дадоха ми материали да чета, достъп до системите и ми казаха да се оправям. Сега имаме няколко нови колеги, на обучаващия му се роди дете и излезе по бащинство 2 седмици. Представям си и него някой да го разнася така защо го няма точно в този момент. Даваш вид на много серт, това съм си написала, на този няма да се дам, ама все държиш сметка на другите как и защо. Звучиш много афектирана и съм сигурна, че има причина да се чувстваш така, но сякаш си влязла в силно отбранителен и обяснителен режим и мисля, че това ти вреди.

# 143
Подкрепям предложението - да съставиш нещо като план - схема за работа.
пример: При тази задача, правим: 1.    2.    3. 
При другата задача правим: 1.   2.   3. 
Кой ще ме проверява дали съм направила всичко, докато съм в процес на обучение за задача 1: .....
Проверяващ ме за задача 2: .....

И не го казвай с цел да се заяждаш с хората, но кажи че ти си съвестно и подредено момиче, и в предната работа/ситуация - така сте процедирали, и не е имало недоразумения. И се надяваш и в този процес, пак да се справите по същия начин.
И - това е. Казваш го като нещо, което ще се случи със сигурност. Също така казваш - днес, от сега до обяд, ще направя спистка със задачите  и Наръчник за работа. След /преди обедната почивка ще го покажа на ..... И след това, поемаме по този път обучението.

Загрижено, уважително, но категорично

# 144
Не е добра идея. Ще се издразнят, ако го направи така. "Коя е тая вчерашна ...., дошла тук и иска ТЯ да ни определя начина на работа".
Ако тръгне в тази посока може да си напише ръководства за задачите. После ги праща по мейл до ментора и мениджъра и пише възможно най-любезно - ето тук съм си записала как се прави еди какво си, ще съм много благодарна, когато имате възможност да ги погледнете и ако има неточности да ги коригирам. Благодаря ви предварително.

# 145
  • SF
Подкрепям предложението - да съставиш нещо като план - схема за работа.
пример: При тази задача, правим: 1.    2.    3. 
При другата задача правим: 1.   2.   3. 
Кой ще ме проверява дали съм направила всичко, докато съм в процес на обучение за задача 1: .....
Проверяващ ме за задача 2: .....

Това звучи логично, но табличната работа е присъща за германците.
На мазниците и злобарите няма да се хареса.
Първо винаги ще има: грешно си ме разбрала, грешно си го записала. После ще има: правим 1, 2 и 3, но не винаги, защото винаги става 3, 2, 1 и това от практиката ни се е доказало и тинтири-минтири.
След това: я дай да видим какво си записала!! Ето, пише 1, 2 и 3. Защо ги правиш в обратен ред!?
Проверяващ ме задача 2: ама то не може вечно някой да ходи по тебе и да те проверява. Започни сама! Нас кой ни проверява!!

За едни неща на първия месец си нов и не разбираш, за други ти напомнят, че си там от достатъчно дълго време, цяяяяял месец и ти е време вече да започваш сам!

При нас работата не е така подредена. Работим с хора. Такива като правим 1, 2 и после 3 и после пак 1..., не става.
Мене на третия ден ме "пуснаха в дълбокото". Смеят се и ми казват, че и те така са били - скачат сами в дълбокото и се оправят. Аз се оправих. На втората седмица бях неразличима от старите. Нито са ме похвалили, нито са ми казали нещо лошо. Равно отношение.
Сега, няколко месеца по-късно приказват простотии: Ама колко трудно ти беше!
Коментират измишльотини.

# 146
и аз си мислех, че моята работа е твърде многослойна и разнообразна, понеже и аз работя с хора. Оказа се, че това не е вярно.
Да, има нюанси - обаче има и възможност да се състави процедура/наръчник за работа. И в момента, в който излезе от компетенциите на човека - да се обърне към друг, по-старши.
Именно за да го няма това "ама то всеки път е различно, трябва да си вземаш решението на момента".
Освен ако не пишеш книжка художествена литература, бих казала че, буквално всичко друго, може да се вкара в някакъв калъп, и да се помогне на новия човек.

# 147
  • SF
Тези наръчници са удобни, именно когато са гъвкави.
Което ги прави трудно контролируеми.
И дава поводи за "шикалкавене".
На един ще му се скарат, че първо е пуснал миялната в ресторанта, на друг, че не я е пуснал, защото така било записано в наръчника. И никой от старшите не го прави като първо действие, защото са се наложили други дейности като по-първи. Или се познават и първо се събират на кафе, за да клюкарстват и да обсъждат колко са некадърни новите.
Аз внесох много поправки по един такъв наръчник и първоначалният му вариант замина в кофата. Съгласиха се с мене и сега ме гледат дали спазвам. Не ги признават за мои нововъведения - те са ги измислили! Simple Smile Персоналът се промени и моите правила са заварени за новите. Няма значение кой е авторът, важното е да е полезно и лесно. Само споделям колко е удобно да има наръчник, който да се променя според променящата се работа и динамиката й.
Но си е повод да си толерираш едни, че не спазват, а други да нахейтваш, че не преценяват сами дали нещо друго не е станало по-спешно. Както им е удобно!
Освен това е много забавно да те гонят за спазване на 1, 2 и 3, а те самите да не го правят. Simple Smile Даже още по-забавно може да ви стане, когато ви кажат "Ти нея не я гледай!"

# 148
Аз обичам да скачам в дълбокото и от моята камбанария това е най-бързият и лесен начин да схванеш как работят нещата, а и да добиеш самоувереност, но аз съм проактивен човек, виждам как по-пасивните хора това ги затормозява, напряга и имат желание някой да ги води за ръка. Истината е, че тези хора трябва да осъзнаят, че почти никой никъде не знае всичко и е безгрешен, все отнякъде трябва да тръгнеш.

# 149
  • SF
Затова предпочитам да не ги стряскам с проактивни действия и логично, практично мислене.
Критикарите и по-злобливите обучители ще умрат от скука с мене и ще си намерят какво да правят/приказват докато пушат.
Сега го гледам този цирк в работата. Нарочили са една нова за гонене или да я държат на много ниско ниво служител, докато тя сама не си тръгне и разиграват циркове.
Вчера не ме оставиха да й помогна. Всички ми се скараха, че не я оставям сама да се оправя. 5 минути по-късно една от старейшините влезе в ролята на помагач и добър човек и се окичи със значката най-отзивчив колега на света!

Общи условия

Активация на акаунт