Как се справяте с ежедневната хорска несъобразителност и простотия?

• 16 826
  • 322
  •   1
Отговори
# 225
HoneyBee33
Никой не казва, че правилата важат само за колите със стикер „бебе“. Контекстът е съвсем друг, а именно, че стикерът е просто сигнал, който обостря вниманието на околните.
Разликата е между „трябва да караш внимателно“ (по подразбиране) и „ей, тук има бебе, т.е. няма да има рискови маневри, бъди търпелив и т.н.“
Не е толкова сложно – освен ако човек много не държи да спори за спорта.
Все още не разбирам. Какво като ми обостри вниманието, какво ми казва този стикер? Защо "няма да има рискови маневри" важи само за кола с бебе? Не трябва ли всички коли да не правят рискови маневри? А колата която гледа стикера трябва ли да пази теб повече от останалите, защото ти имаш стикер с бебе, а те не?
П.С. И о, не, далеч не важи това "няма рискови маневри" от колите със стикер бебе. Такива изпълнения съм виждала точно от такива коли, че ми се е изправяла косата и се питам тези ненормалници за техния живот ако не им пука, поне за децата им не ги ли е грижа? Та ако погледнем заострянето на вниманието под този ъгъл - заостряло ми се е, да.

# 226
  • Beyond the stars
Втеляваш се. Понеже като возя само себе си, не возя живот. Айде стига глупости. Ако бяха от значение подобни стикери, щяха да са със задължителен характер

+ на нашата територия буквално всяка втора кола е със стикер "Бебе/Дете в колата", а въпросните рядко са вътре или са вече 15.

Апропо, в историята с Кресненското дефиле - и аз се дразня, когато ме изпреварват като спряла и се изнервят, че карам с ограничението, но в момента, в който видя , че по някаква причина образувам колона, спирам и пропускам. Разбирам го като колегиалност на пътя и гледам да не създавам лично предпоставки за птп.
Напълно съм наясно, че буквата на закона е изцяло на моя страна, но реалната пътна обстановка изисква друго в името на спокойния трафик.

# 227
Без да искам да се заяждам, защо храните толкова неприятни чувства към майките с бебета и малки деца? ИзключваM колите със стикери, в които предполагаемо децата са по-големи.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 11:11 от Блу

# 228
  • Бургас
HoneyBee33
Никой не казва, че правилата важат само за колите със стикер „бебе“. Контекстът е съвсем друг, а именно, че стикерът е просто сигнал, който обостря вниманието на околните.
Разликата е между „трябва да караш внимателно“ (по подразбиране) и „ей, тук има бебе, т.е. няма да има рискови маневри, бъди търпелив и т.н.“
Не е толкова сложно – освен ако човек много не държи да спори за спорта.
Все още не разбирам. Какво като ми обостри вниманието, какво ми казва този стикер? Защо "няма да има рискови маневри" важи само за кола с бебе? Не трябва ли всички коли да не правят рискови маневри? А колата която гледа стикера трябва ли да пази теб повече от останалите, защото ти имаш стикер с бебе, а те не?
П.С. И о, не, далеч не важи това "няма рискови маневри" от колите със стикер бебе. Такива изпълнения съм виждала точно от такива коли, че ми се е изправяла косата и се питам тези ненормалници за техния живот ако не им пука, поне за децата им не ги ли е грижа? Та ако погледнем заострянето на вниманието под този ъгъл - заостряло ми се е, да.

Добре, днес е петък – няма да си губя времето повече да обяснявам очевидното.
Щом и след три реплики още не е ясен смисълът на един елементарен предупредителен стикер, значи спорът е безсмислен.
Щом дори най-простият контекст се превръща в ребус – явно няма смисъл да продължавам.
Излизам от разговора с убеждението, че не всички стикери са за бебета… някои са за хора, които никога няма да схванат намека.

# 229
Абсолютно. Загубена кауза. По-лесно е да се гледа собственото седалищно място и да се говори като от позицията на последна инстанция.

# 230
Без да искам да се заяждам, защо храните толкова неприятни чувства към майките с бебета и малки деца? Изключват колите със стикери, в които предполагаемо децата са по-големи.
В никакъв случай нямам неприятни чувства към каквито и да е стикери. Просто за мен те са без значение и третирам всяка кола на пътя по абсолютно един и същи начин. Всички трябва да спазват закона еднакво. Не ме дразни ако някой кара бавно/с ограничението, без значение има ли стикер или няма. Нито на стикера ще бибиткам да побърза, нито на колата без стикер. И от двамата ще спазвам еднаква дистанция. И от двамата ще се възмутя еднакво, ако ме изпреварят на завой.
Щом и след три реплики още не е ясен смисълът на един елементарен предупредителен стикер, значи спорът е безсмислен.
Предупреждение за какво? Че има бебе в колата? И какво като има? С какво закона за тази кола е различен от закона за другите коли? Това не разбирам. Закона казва ограничение 60км/ч. примерно. Със стикера ще спазва, а без стикера няма да спазва, така ли? И пак казвам, много коли с такъв стикер ми е идвало да свалям записи от видеорегистратора и да ги изпратя на КАТ, ама знам че е борба с вятърни мелници, та не ми се занимава.
П.С. и аз съм с детско столче в колата и всеки ден возя детето си, откак се е родило. Внимавам еднакво и се държа адекватно на пътя без значение дали е с мен в момента в колата или съм сама.

Редактирам се, за да добавя нещо прясно, прясно от днес, което ме подразни и което е в тон с темата:
Скрит текст:

Аз се движа по червената стрелка. В другото платно се движат коли по зелената. От дясно излиза синята кола и чака между двете платна, за да се включи в движението - има място за една кола там. Идва оранжевата кола и понеже няма къде да отиде - спира в платното и чака ред. Не видях имаше ли стикер, но столче имаше. Спрях и я изчаках, добре че нямаше коли зад мен. Толкоз за внимателните майки.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 09:37 от HoneyBee33

# 231
Без да искам да се заяждам, защо храните толкова неприятни чувства към майките с бебета и малки деца? Изключват колите със стикери, в които предполагаемо децата са по-големи.
Скрит текст:
В никакъв случай нямам неприятни чувства към каквито и да е стикери. Просто за мен те са без значение и третирам всяка кола на пътя по абсолютно един и същи начин. Всички трябва да спазват закона еднакво. Не ме дразни ако някой кара бавно/с ограничението, без значение има ли стикер или няма. Нито на стикера ще бибиткам да побърза, нито на колата без стикер. И от двамата ще спазвам еднаква дистанция. И от двамата ще се възмутя еднакво, ако ме изпреварят на завой.
Предупреждение за какво? Че има бебе в колата? И какво като има? С какво закона за тази кола е различен от закона за другите коли? Това не разбирам. Закона казва ограничение 60км/ч. примерно. Със стикера ще спазва, а без стикера няма да спазва, така ли? И пак казвам, много коли с такъв стикер ми е идвало да свалям записи от видеорегистратора и да ги изпратя на КАТ, ама знам че е борба с вятърни мелници, та не ми се занимава.
П.С. и аз съм с детско столче в колата и всеки ден возя детето си, откак се е родило. Внимавам еднакво и се държа адекватно на пътя без значение дали е с мен в момента в колата или съм сама.
Не е неприязън към някого, и даже самият въпрос показва, че не вниквате в същината на дискусията, а се основавате на "открояването" на едни от други.

Хората показват нетърпимост към модел поведение на изискване на специално отношение - със стикер да не ги били натискали, защото бъдещето си возили. Доста цинично. Редно е никого да не натискат.

Но знаем, че я има тази култура на възползване - "ама аз съм с детето, ама аз само да питам, ама как ще ни върнете, аз с две деца съм дошла до тук, те са гладни, ама те са деца, как няма да викат, играят си, малко ще се позамерят и ще се кротнат, извинете, бихте ли еди какво си, че детето иска нещо".

Сигурно има определени внимателни шофьорки, но има и такива със стикер бебе, които такива глупости правят в движението и са толкова нагли, че веднага се изтрива образът на "онеправданата и внимателна женица с детето". Което показва, че хората са всякакви. Затова са правилата. А не веднъж да натискаш, пък веднъж да не натискаш, защото имала стикер, пък като нямала стикер, значи не е толкова важно.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 09:50 от Linda*kiss

# 232
  • Mediterraneo
И аз съм майка, и аз съм возила "живот и бъдеще". Никаква неприязън не изпитвам към майки и бебета. Просто не се заглеждам в стикери, залепени къде ли не по колите. Според мен трябва да се забранят даже- току виж някой се загледал в неопределен стикер на предната кола, разсейва се и прави беля. Често стикерите нито се четат, нито се разпознават от пръв поглед. Пак казвам - ако трябва да имат някакво значение, да ги направят задължителни, иначе са само като висящите ароматизатори по огледалата.

# 233
Но то няма как да са задължителни, защото през половината време не се возят децата.
Има и някакви стикери, които явно трябва да са забавни "Мислиш ли, че те чувам, возя две момчета". За мен това показва колко "сериозно" приемат себе си като участник в движението.
Изкушавала съм се да надраскам "На никого не му дреме, внимавай в движението".

Другите вариации ги знаем "принцеса в колата" Grinning Grinning Grinning Принцеса за кого Grinning

# 234
  • Варненска клюкарка
Единствения стикер на който бих отделила специално внимание в дрвижението е "Млад  шофьор". Под това се крие човек без опит и винаги може да създаде опасни ситуации на пътя. Но всичко е до възпитанието, виждала съм водачи да свирят дори на учебни коли, че и да ги изпреварват рисково.
Никога не съм тръгвала с колата с нагласата че днес ще си карам бясно, ще бибиткам и ще си правя квот си искам щото така. Който си е внимателен шофьор, винаги си е внимателен и няма нужда святкащи стикери да му вадят очите. Кажете ми какво значение би имал стикер бебе в колата за един 20-25 годишен водач? И на кой назад му хрумна  гениалната мисъл че с бебе в колата можело да се сприра по средата на платното  в натоварено движение щом трябвало? Ми това е почти сигурно че в тази кола с бебето дето е спряла насред платното ще се тресне някой. Законът казва че щом се налага се изнасяш от движетнието на безопасно място, не застрашаваш останалите участници в него, или хората намиращи се в твоето превозно средство. Да не започвам  какви простотии съм виждала на пътя точно от родители на бебета, ама не защото са притеснени, или загрижени за безопасността му, а от чиста арогантност и простотия - преди няколко седмици на кръстовище поглеждам колата до мен и зяпнах, защото идиотът зад волана возеше в скута си бебе на около 12-14 месеца .

# 235
Винаги съм се чудила на бебешките стикери. Въобще не мога да разбера какво ме засяга мен, че някой си вози бебето в колата. Ами, който го вози, той е длъжен да си го опазва. Във всеки случай няма да се забия нарочно в никоя кола, независимо дали има или няма бебе в нея.
Всъщност стикерите за бебе в колата са предназначени за спасителните екипи. В случай на катастрофа стикера показва, че в колата е възможно да има дете/бебе и търсят първо него.
Съжалявам ако някой вече го е казал и се повтарям. Няма общо с начина на шофиране в колата нито задължава с нещо останалите участници в движението.

# 236
Да, в този смисъл биха били полезни

# 237
  • София
С простотията няма оправия и следващите поколения ще са по-зле ми се струва.
На почивка съм и следобед си позиционирам дебелото Д на един шезлонг в близост до детски басейн. От няколко дни се появи компания от 5 млади двойки с по 2-3 деца, най-големите да са 5-6-годишни, най-малките има, няма 7-8 месеца. Детският басейн се превърна в бойно поле. Татковците се мятат вътре едно към едно в стил "Булгар, Булгар" (не знам не могат ли да си счупят главите), крещят по синовете си - аре, влизай в басейна, бе иди0т, стига рева, изр0д, ще те навра на кучето..., ако не ми донесеш бирата, бутни товя момиче, ако ти пречи да излезеш" и в този стил. Дамите са тихи -събират 10-15 шезлонга в кръг на доверието, преместват се всички чадъри и се започва носене на чинии и чаши от не много близкия ресторант и резултатът е краставици, спагети, сосове, пасти и т.н. по плочките. Вчера двама татковци решиха в детския басейн да рита топка за волейбол - единият навън, другият -  вратар и пази във водата. И двамата се силят, а другите ги насърчават кой е по-добър. В единия край на басейна се бяха позиционирали семейство поляци и момиченце им в пояс мърдаше напред, назад. При един от ритниците топката падна на сантиметри от главата на детето. Полякът побесня, хукна да се разправя, онези като наскачаха - кой си ти, бе, аз съм си платил, като не ти харесва махай се от България, що си дошъл. Полякът си прибра семейството и изчезнаха, нашите останаха да псуват. Като ги гледах с мислех как техните деца ще станат същите маймуни, че и по-зле.

# 238
  • Бургас
Абсолютно вярно – по детските площадки и курортите картината е една и съща: родители, които плюят и цапат там, където децата им трябва да играят; крещят „идиот“ и „изрод“ на 2–3-годишните си дечица, дърпат ги като парцали и си мислят, че това е „възпитание“.

Майките – накипрени като чалга-диви, ама от най-евтиния пазарски вариант, с кич и пластмаса вместо стил, седнали на пейките и се правят на „дами“, а в съседство нормалните семейства се опитват да се забавляват с децата си и гледат този цирк – все едно си на зоопарк. Разликата е, че в зоопарка животните не са виновни за положението си, а тук простотията е избран начин на живот.

И прави впечатление – много добре знаят за кое дете да кажат: „бутни го, мини, гони го“. Когато срещнат дете, което очевидно „не е от тяхната лига“ – по дрехи, по походка, по семейство – тогава гузно мънкат едно „извинявай“. Но после същите тези „мами“ окуражават дечурлигата си да мачкат по-скромните, дето няма кой да ги защити.

Слава Богу, моя син не го закачат – усещат, че не играят в една лига с него. Там внимават. Но иначе – същата евтина простащина, маскирана като възпитание.

И после ще ти обясняват как „децата са бъдещето“… бъдеще на какво, обаче – това е друг въпрос.

# 239
  • София
Ако на повече места е така, то става още по-тъжно, защото си мислех, че просто такива индивиди не са масово явление. Може би излизам от собствения си балон. В "нашия" случай вече никой не влиза в детския басейн освен хората от групичката.  Като в джунгла.

Общи условия

Активация на акаунт