Хамас нападна Израел - 2

• 22 513
  • 741
  •   2
Отговори
# 675
Сега Запада виновен.
Ако не им е виновен Израел ще е Запада. Някой друг да е виновен?

# 676
Може,  ама  случилото се  през  82-ра (  ако направим  паралел, това  е  последният  път ...
А  за предисторията и причините това да се случи наясно ли си ...Как палестинците са първо приети ,а после изгонени от Йордания към Ливан ,който почти съсипват ...изобщо каква ти е тезата ?

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 10:34 от No_frame bitch

# 677
  • при него
По мирния план има различни мнения и аз поне не видях някой да е казал, че е идеален. Личното ми мнение е, че хора осъдени за убийства и тероризъм, не бива да бъдат пускани от затвора, защото има голям риск да правят същото. Справка, Яхия Синуар.
Но, какви са алтернативите?
По-добре е да има едно не-идеално примирие, отколкото войната да продължава. И да, мисля, че ако Хамас бъде изкоренен, мир може да има, дълго и устойчиво. Това е според мен най-трудната задача.

# 678
По мирния план има различни мнения и аз поне не видях някой да е казал, че е идеален. Личното ми мнение е, че хора осъдени за убийства и тероризъм, не бива да бъдат пускани от затвора, защото има голям риск да правят същото. Справка, Яхия Синуар.
По-добре е да има едно не-идеално примирие, отколкото войната да продължава. И да, мисля, че ако Хамас бъде изкоренен, мир може да има, дълго и устойчиво. Това е според мен най-трудната задача.
Наистина ли не знаеш коя е алтернативата?! Нямам думи. Просто Израел трябва да позволи на палестинците да си създадат държава и воала...

# 679
  • при него
Кое в мирния план отрича възможността за създаване на държава?

# 680
  • София

Мисля, че е редно да уточним, няма такова нещо като "палестински заложници". Това са затворници, които са осъдени за престъпление срещу Израелски граждани.

А аз мисля, че е редно да  ДОуточним, че  в  дискусия  като  тази трябва да се борави  с  факти и без обобщения какви са хората  в израелските  затвори. Не са  заложници, да, но не  са и  до един затворници,  извършили престъпления  срещу  граждани на  Израел. А фактите  казват  друго -  редом със затворниците  с  присъда (тях  никой не следва да коментира, мястото им  е точно там и нека си излежават  присъдите) в  израелските  затвори има  обаче и много  палестинци без  повдигнати   обвинения  и  без присъди, така наречените административно задържани. Някъде  към  3500 са,  сигурно  вече и доста повече (понеже  тази  бройка  все пак беше  обявена  миналата година), като сред  тях  има и деца.  И  това не го казват някакви  пропагандни сайтове, а  статистики на израелски  организации  като  B’Tselem и HaMoked. А те  получават данните не  от  Хамас все пак, а от IPS - израелската  служба,  управляваща   затворите на  територията на  страната. Един от многото примери  за такова задържане е педиатърът Хусам Абу Сафия, задържан  в края на  2024  без обвинения, без присъда. Израел  отказва да го освободи въпреки немалкото  призиви на международни организации, определящи задържането му като произвол,  извършен без никакво правно основание. И сега май  е бил  в  списъка на  Хамас, но се  върти  в пространството информация,  непотвърдена, че  Израел  отново  отказва  да го пусне.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 11:09 от Просто русалка

# 681
Наистина ли не знаеш коя е алтернативата?! Нямам думи. Просто Израел трябва да позволи на палестинците да си създадат държава и воала...
А после ще трябва хем да издържа тази държава, хем да се пази от нея и съседите.

# 682
Викам да спираме да гоиздържаме, ако оскат държава, прав км път. Аз от тях не съм го видяла като искане, все като предложение на загрижени.
Пп.Допуснаха храна, но дали стигна до гражданите или само до Хамас?

# 683
Как ще искат държава?
Кой ще ги издържа?
Борбата е да не унищожат Хамас и да продължат помощите цапдя има за Хамас.
Сега е време Грета за им отиде на гости. Да разчиства терени, а не да хлебни, че е стояла на твърдо в затвора.

# 684
  • при него
Русалка, това за което говориш, мисля е т.нар. административно задържане, което е въз основа на законодателство от Британския мандат, и по-конкретно Emergency Power Act от 1945г. Това се прилага въз основа на тайна информация, като е възможно тази информация, да не се предоставя дори на адвоката на задържания. Прилага се по силата на военни заповеди, на база на информация на разузнаването, спрямо хора, за които има информация, че са заплаха за сигурността. Кой какви ги е вършил, за да бъде отразен като заплаха за сигурността, разузнаването не е задължено да разгласява на широката общественост. За човека, за когото ти говориш, основния въпрос, който аз бих задала е, като е невинен, какво търси в списъка на Хамас? Въпроса не е риторичен, Хасан Абу Сафия си е от Хамас.
Задържан е законно и си има повдигнати обвинения.
На 27 декември 2024 г. Израелските сили нахлуват в болница Камал Адван, която е сред последните функциониращи болници в Северна Газа. Израел заявява, че е задържан под подозрение за участие в „терористична дейност“ и за заемане на „ранг“ в Хамас. Самата болница е използвана за команден център на Хамас. Абу Сафия е задържан по закона на Израел за „незаконни бойци“ (Unlawful Combatants Law), което позволява задържане без формални обвинения, базирано на класифицирани разузнавателни данни, с намалени възможности за съдебен контрол. През март 2025 г. съдът в Беер Шева потвърждава задържането му за шест месеца по този закон.

# 685
  • София
Стига  де, наистина  ли  вярваш, че и децата са  заплаха за  сигурността на  Израел..  Във  въпросната  статистика, както вече казах,  по данни на израелска  служба при  това, има  административно задържани  И деца..

И въпросът  за доктора не  е този,  който ти  задаваш. Въпросът е  защо,  АКО има  доказателства, че е от  Хамас,  не бъдат  повдигнати  най-накрая обвинения, с които  в  най-чист  вид ще се затвори  устата на  международни организации,  искащи  освобождаването му, и ще се обоснове  изгниването му  в  израелски затвор. Но не,  така е  по-изгодно, всъщност. Продължителното задържане без формални обвинения ограничава съда за проверка на  "доказателства" заради класифицирания им  характер.

И, апропо, не е  той  единственият  лекар, задържан   по този начин. Явно  хората  с бели  престилки са  масово от  Хамас, ама някак доста  честичко без обвинения задържани. Така беше и  с доктора,   задържан  през  2023-та.  Не  му помня  името,  умря  по-късно  в  израелски  затвор. Роднините му  искаха  тялото  за  независима  аутопсия, особено  след доклад на  ООН за упражнено насилие, довело  до  смъртта  му,  но явно  и мъртъв  е бил заплаха,  понеже  Израел не  даде  тялото.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 14:30 от Просто русалка

# 686
  • София
Запознат ли е някой освен тази зона зона, от която Израел се оттегля, какво ще стане с другата зона?
Какво е договорено?
Аз мисля, че Израел ще иска да я запази като буферна зона , но никъде ясно не пише
Но реално ширината на тази зона е от 2 до 6 километра

# 687
  • при него
Русалка, струва ми се, че спориш заради самия спор. Доктора за когото говориш си има повдигнати обвинения от Израелски съд. Има линкове в мрежата. Ако се доверяваме на тези линкове, то това, което ти твърдиш (че няма обвинения), не е вярно.
Кажи кои деца визираш, защото много снимки и доказателства на/за индоктринирани "деца"с автомати има. Отделен е въпроса, 15-годишен с автомат, дете ли е, заплаха ли е, терорист ли е?
Или има бебета и тодлъри в Израелските затвори?
Моля, да не ме коригираш, когато си изразявам мнението. "Наистина ли", "Вярваш ли", щом съм го написала, значи това ми е мнението. Всеки има право да си напише мнението. Ти си на друго мнение, и аз съм ОК с това. Нито веднъж не съм си позволила подгравателните, "ама наистина ли... вярваш ли".
Апелирам да проявяваме уважение в тази дискусия.

# 688
Вярваме, вярваме, на цялата ционистка пропаганда вярваме.
Нямам предвид този човек доктора специално.
Аз, ако бях палестинец и израелците ми бяха изтрепали половината и повече рода, също щях да съм от Хамас.

# 689
  • София
ОК,  аз приемам  забележката  и се извинявам.  Но  си  остава неверността на  твърдението ти, че  всички в израелските  затвори  са  затворници с  обвинения и присъди за престъпления  срещу  израелски граждани. И че едва ли не всеки 15 годишен е  терорист, понеже , видиш ли, имаш кадри... Не  видях и да  коментираш  другия  лекар. Затворник в истинския  смисъл или не, защо не предава  Израел тялото на  семейството след  смъртта му при искане  за направа на независима  аутопсия?  С обратен знак ако станат нещата и  Хамас не  върне (дано не   стане  така!!!!)  сега тялото на  някой заложник,  каква ще е  позицията  ти? Че не  връщат тялото,  защото една  аутопсия  ще  докаже  моментално на  какво  е бил подложен, нали?  Защо в  обратния  случай да няма човек  същите  предположения?

А за  другия лекар - той никъде в  официален  източник  не е  споменаван  като обвиняем в наказателен процес, задържан е  администартивно с  формулировката, че  е заплаха за  сигурността, но това  НЕ е обвинение. На този  принцип е  и  удължаването на   задържането му.

https://www.frontlinedefenders.org/en/case/israeli-court-upholds … tends-it-6-months

"The Unlawful Combatants Law enables prolonged detention without charges, stripping detainees of any meaningful judicial review or due process rights, and has been extensively used by the Israeli authorities since October 2023 to arbitrarily detain Palestinian residents of Gaza"

Да, съдът издава заповедта за удължаване на  задържането на база  "секретни  доказателства", до които обаче дори  адвокатите на  "необвинения" официално нямат достъп....

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 16:06 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт