НАБОР 2006 - В очакване на студентския живот!

• 44 122
  • 747
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, имате ли студент в 1 курс ФМИ? Моят е СИ.
Имаме 1 бр. прясна студентка в ИС.

Понеже на повечето места е записано "Оценка от дипломата за средно образование", не бях сигурна дали тази оценка е ООП или ПП Мат.
Сега ми се изясни - ако не искаме да падне балът при евентуална ниска оценка на ДЗИ Мат, по-добре да изберем друг предмет - в случая при нас ще е езикът. По този начин с оценка от ООП 6 в дипломата, и сравнително добра оценка от КСИ по математика (както се надяваме), шансът за по-висок бал е по-добър, макар с по-нисък коефициент, който носи КСИ.
"Оценка от дипломата за средно образование" в СУ е ООП.
Да, по-малко рисковано е да се избере друга матура (напр. АНГЛ), но пък тази година ДЗИ МАТ ПП беше доста лесна от 2024 г. и който рискува с нея се възползва от по-високия коефициент и по-висока оценка. В предишните години не беше така.
И двата КСИ МАТ в СУ пък бяха доста трудни, което в комбинация с по-ниския коефициент стана неприятно.

Следете КСК 2026 когато излезе в края на м. януари 2026 или началото на м. февруари. Възможно е догодина да има промени в коефициентите поради променената трудност на матурите в сравнение с изпитите, а и някои декани си правят устата да отпаднат квотите, така че е възможно да има много разнопосочни фактори, които да повлияят на избора на кандидата.

Всичко написано се отнася за СУ.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 13:49 от viktoriov

# 136
Моят син се яви на изпита по математика в СУ през април и на ДЗИ математика профил. Според неговите думи, а и според оценките, които изкара, изпитът в СУ е бил много по-труден от матурата.
Ако целта е ФМИ трябва много добре да се обмисли на какво да се заложи. Изпитите по математика там изобщо не са за подценяване.

# 137
  • Пловдив
Благодаря за насоките за балообразуването!
Понеже на повечето места е записано "Оценка от дипломата за средно образование", не бях сигурна дали тази оценка е ООП или ПП Мат.
Сега ми се изясни - ако не искаме да падне балът при евентуална ниска оценка на ДЗИ Мат, по-добре да изберем друг предмет - в случая при нас ще е езикът. По този начин с оценка от ООП 6 в дипломата, и сравнително добра оценка от КСИ по математика (както се надяваме), шансът за по-висок бал е по-добър, макар с по-нисък коефициент, който носи КСИ.

Има и още един вариант, който избра дъщеря ми - яви се на трето ДЗИ по МАТ. Е, тази година беше по-трудно от второто, но и тя не посмя и избра езика. А КСИ в СУ бяха наистина гаднички - никак не са за подценяване.

# 138
При вариант дзи 3, пак той замества оценката по математика от дипломата. На су им е все едно дали е дзи 2 или дзи 3.

# 139
Моят се яви на матурата /по избор допълниелна или не знам как се нарича/ по информатика. Има 5,50 на нея, а в дипломата има шестици по всички програмирания, и по математика. Аз така и не разбрах коя точно шестица вземат в СУ във ФМИ.
 С този резултат, при първо желание Софтуерно инженерство, се нареди 15та резерва. А за специалността Информатика беше приет в челните позиции.
Обаче на второто класиране, изчакахме го, беше приет в СИ - Софтуерно инженерство. И тъй като сайтът ни показва бала и за Информатиката - бях втрещена от минибалния бал там, а именно - 12. (Дванадесет. ). Както и да го въртим и мислим - изчислихме, че последният приет има 3 по математика в дипломата, 3 по информатика и се удвоява оценката 3 от матурата по математика - ООП или, която е там непрофилираната. Не зная как иначе ще докара бал 12.
От класа на моя син, които деца са приети в СУ във ФМИ, всички се явиха на тази матура по информатика, понеже тя дава най-голям коефициент. По последни данни, приетите в тази специалност са моят, и още две момчета - които си бяха и най-умеещите в класа. Не им знам точките на другите деца, обаче моят твърди, че те и тримата са горе-долу, на едно ниво по познания и умения. /И тримата изкараха СофтУни по всичките курсове, още преди да почне 12ти клас/

# 140
  • Бургас
След второто класиране, балът за Компютърни науки (момичета) падна до 10,99  Flushed
И ние доста се чудихме как точно може да се получи такъв бал.

# 141
С 3,14 на дзи мат ооп.

# 142
в крайна сметка никой не те пита - "С какъв бал влезе в университета?" Simple Smile Всички накрая питат - "Изкара ли го?" Simple Smile) Тъй че, всичко е точно!

# 143
  • София
Само че с 3.14 точно ФМИ трудно ще изкара:). И после ще се пише по форумите колко е трудно там и колко много отпадат. Ами трудно е, особено за тези с 3.14.
П.П. Далеч съм от математиката просто си разсъждавам.

# 144
  • София
Всеки се държи различно под стрес. Някой с 3 на приемен изпит може да е отличен студент. Принципно. Вече за математиката не съм експерт. По мое време имах цяла компания от СМГ приети в СУ математика и информатика и от тях завърши само един. Половината закъсаха още в първи курс. Иначе отличници…

# 145
Нашите деца нали не са така

# 146
Математиката във ФМИ е много тежка - това се знае. И щом отличници от СМГ не успяват да завършат, не знам ученици с 3-ки защо изобщо се пробват и си губят времето, вместо да се насочат към нещо, което им е по силите. Лично според мен е добре да се има реална самооценка, най-вече за да не се губи време в опити.

# 147
  • Пловдив
Последните коментари ме отчайват. Дъщеря ми иска да учи педагогическата специалност по математика във ФМИ, толкова ли е сложно да станеш учител? Те ако учителските специалности не могат да избутат....
Тя е добра по математика, но не е в математическа гимназия, просто обича предмета, не е гений и не е от най-ученолюбивите.

# 148
Какво значи "ако учителските специалности не могат да избутат"?
15,10 е на второ класиране МИ за момичета във фми на су. Няма никакъв проблем да се постигне този бал.

3,14 на мат ооп не е стрес, няма как да ме убедите в това твърдение.

# 149
За да се оцелее в СУ ФМИ са необходими не само математически познания, а и дисциплина, както и редовно учене. То не става да дремеш цял семестър и да лежиш на стари лаври, и 1 седмица преди сесията да се сетиш да попрочетеш нещо. Това е една от причините, поради която дори отличници се дънят - нямат дисциплина и навици за учене. В някои факултети и университети може и да не е необходимо да се заляга толкова над учебниците и да се минава между капките, но в СУ ФМИ тези номера трудно минават. Подобно е и в правото, както и в медицината, доколкото ми е известно.
Преподавателят на кандидатстудентският курс по МАТ ни каза, че миналата година ученици от Харманли, от нематематическа гимназия са се справили по-добре на изпитите от ученици в СМГ, и то само защото едните са били съвестни и мотивирани, а другите са си мислили, че са хванали Господ за определено място и са я карали през просото. Така че мотивацията и най-вече дисциплината (ученолюбието) са от много голямо значение.
Да ти върви математиката е необходимо, но не е достатъчно условие за успех.

Разбира се, да кандидатстваш в математически факултет с 3.14 от ДЗИ МАТ ООП и очевидно също толкова от дипломата, е абсурдно.

Общи условия

Активация на акаунт