НАБОР 2006 - В очакване на студентския живот!

• 44 155
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
Наясно съм как се заплащат месеците без здравни осигуровки,  както и че има лихви.

# 571
Не се прекъсват при три месеца неплатени, а при 3+1.

# 572
За последен път Joy
Да вадят ПИК. Само това. Нищо друго. С ПИК ще ги оправим Joy

# 573
  • София
Моята подаде също. Веднага и дойде имейл за потвърждение и сега ще плащаме. Не наведнъж, защото може да почне някаква работа. Иначе си е 43лв и някакви стотинки, от няколко месеца ги вдигнаха. Така че няма защо някой да се притеснява, че ще ги кредитира.

# 574
  • София
Момичета, докато сте на тема за здравните осигуровки, при университет в чужбина как се процедира? Тогава целогодишно ли трябва да си внасят осигуровките или пак само за летните месеци?

# 575
  • София
Момичета, докато сте на тема за здравните осигуровки, при университет в чужбина как се процедира? Тогава целогодишно ли трябва да си внасят осигуровките или пак само за летните месеци?
Когато се запише в уни в чужбина оттам трябва да си извади нещо като удостоверение, че е студент в съответния университет, специалност, учебна година. Това се превежда и се носи в НАП и е освободен от ЗО.
Прави се учебна година за учебна година затова е важно периодите на учебната година да са вписани.
Ако има дупка в периодите, се процедира пак с декларация 7.
Ако той не го занесе лично в НАП, а трябва ти да го носиш, ти трябва и пълномощно от него.

# 576
  • София
Благодаря, Грийн! Твоят младеж какво реши с ученето? Последно бях прочела, че има колебания за чужбина.

# 577
  • София
Благодаря, Грийн! Твоят младеж какво реши с ученето? Последно бях прочела, че има колебания за чужбина.

Отказа Mechanical Engineering в Айндховен. Доста късно получи поканата предвид казусите с жилищното настаняване там, но най-вече се беше настроил с плановете си тук. Аз си отдъхнах казано честно. Мисля, че и той си дава сметка, че специалността му не е лека и по-добре първо да разбере на местна почва дали това е неговото.

# 578
  • софия
Платих за юли и август 2025 г. Писмо, потвърждаващо записването в университета, в което изрично е упоменат периода - 17.09.2025 - 15.09.2026 г., ще преведем и занесем в НАП, защото не мога да се ориентирам има ли къде да се приложи електронно в профила ѝ. Ще пита дали трябва да плати и за септември 2025 г.

# 579
Излезе допълнителния прием в СУ
 Очаквано има места за право, медицина, фармация. Компютърни науки доста места.
Информатика 65 места Flushed Хич не е желана явно.
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/content/download/336555/2 … 8%D0%B5%D0%BC.pdf

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 21:59 от marinadp

# 580
  • София
Синът ми се нанесе днес, започват в понеделник. Той е щастлив, съквартирантът му е готин, с холандски произход. Успех на всички, на които им предстои местене и нов старт!

# 581
  • софия
Колкото повече наближава местенето, толкова ми е по-неподредено. Нямам идея къде и как ще подредим багаж. А уж съм чела, подготвила. Не усетих кога минаха "дългите" 3 месеца. Успокоявам се, че са само 3 ч. със самолет, лесен път с кола, ваканциите са през няколко месеца. Ще бъде с дете на съфорумка, с която си помагаме, в една сграда, ще можем да ги наблюдаваме.
Скрит текст:
Форумът за пореден път е прекрасното място, на което срещам подкрепа и помощ, прекрасни момичета, без да съм търсила и да съм се надявала, което ми дава глътка спокойствие.

# 582
Децата, ще се справят, моето замина миналата седмица с два куфара, за всичко останало ползвахме ИКЕА, защото стаята е необзаведена.Брат му го чакаше на летището за да му даде ключовете, след това сам прекоси Нидерландия по дължина, влакове, автобуси, накрая на деня и бус за да си вземе мебелите от магазина. Накрая на деня имах чувството, че порасна за един ден. Оказа се, че и със сглобяването на мебелите се справя добре, брат му отиде само за леглото. За мен беше една идея по спокойно, защото следях самолета, багажа и влаковете, та почти през целия ден знаех докъде е стигнал.

# 583
  • софия
Разбира се, че ще се справят. Сигурно и по-добре от нас, но ми се иска да помогнем. Ще е за последно. После вече ще бъдат съвсем самостоятелни.
На място ще купуваме повечето неща. И нашата квартира е почти необзаведена. Има само кухня и креват. Предпочитам по-дребните да изпратим, защото там нямам опит с поръчки, купуване. Нейни приятели вече заминаха с един куфар. Искрено съм възхитена, но не е за мен това. Не мога да съм толкова неподготвена, а и има предизвикателство: по договор няма право да дупчи никъде и трябва да преценим съответно обзавеждане и аксесоари.
Иначе това лято придоби добър опит в пътуването и неочакваните обрати. Прекоси Испания с влак, разцъка Мадрид за ден, наложи се заради пожарите да се евакуират, да пътува с такси до Португалия, за да се прибере. Сега за няколко дни ще бъдат в познат град. Придобиват опит в битуването сами и на чуждо място.

Доп. Надявам се да се адаптира и това, което е избрала да учи, да е нейното, защото, въпреки че още не се е установила, не мога да си представя събирането на багаж за връщане.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 15:35 от zvаnchе

# 584
  • Варна
Кога започва учебната година ? При моят син официалното откриване е на 23 септември, но за първокурсници има от първи септември активности за адаптация . Той заминава на 5 септември . Още не сме почнали да приготвяме багажа . Ще носи само лични вещи , каквото е необходимо ще купуваме на място .

Общи условия

Активация на акаунт