Отговори
# 195
  • на острова на мечтите
"Orzo"  е ечемик 😘

# 196
Орзо е друго име за пастата критараки. На продълговати заострени зърна прилича, на вкус не знам дали е нещо специфично, май не. Както ние слагаме фиде в супата, гърците си го тачат много за такива неща.
За супите и аз съм на принципа че са за да се наям а не да пия и че водата си я пия отделно, няма какво да си пълня стомаха с излишна вода точно когато когато имам храна да меля.

Аз не закусвам, но като бях болна от ковид и бях закъсала бая тогава, се налагаше че много лекарства пиех. И за сутрешния антибиотик точно супа ми беше най-лесно за я глътна там като не ми се ядеше. Добра работа ми свърши, правих си силни супи и основно с това се прехранвах тогава със седмици. То и без това без обоняние малко ми беше все тая какво ям, ами поне лесно се преглъщат дори и сутрин. Освен че си готвех наведнъж за по 2-3 дни че все пак и не бях в топ форма. Имах 2 антибиотика с разминати времена за прием плюс още някакви неща дето май пак не можеха на гладно, с някаква по-нормална храна щеше да ми е по-трудно тогава.
А преди години съм се чудила на баща ми и на бившия свекър как може сутрин да им се яде топла супа...

# 197
Дани, знам какво е, но имах предвид макаронените фигурки.😉
Но вероятно някои слагат ечемик в супата вместо друг въглехидрати...

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 00:15 от dolce miele

# 198
Слагат, даже за който избягва глутен или за бебенца които още не са за ранени с пшенични неща слагат овесени ядки в супи. Но ние тук не сме такива и просто слагаме още месце вместо това, плюс повече застройка Grinning

# 199
Овесените ядки не са по принцип без глутен, освен ако не е споменато изрично на опаковката им. Това беше първата глутенова храна, с която захраних детето навремето. Мисля, че наличието на глутен в овеса се дължеше на замърсяване на полето (ако наблизо има пшеница и подобни) или на мястото на съхранение. Не че по принцип овесът е с глутен.
Това с липсата на обоняние е много гадно нещо. Обаче е идеално, ако искаш нищо да не ядеш, то просто не ти се яде, храната е някак странна...Уж усещаш някакъв вкус, но реално си даваш сметка каква голяма част от удоволствието от храната идва и от ароматите.😃

# 200
Не им разбирам и за щастие не ми се е налагало да го мисля, гледала съм другите какво правят. Те имат май някакъв друг подобен протеин, не знам как се води точно. Опитвала съм се преди много години да ям мюсли че нали много било полезно... Сигурно се сещаш дали ме държа дълго както нито съм по сладкото, нито по закусването Grinning И още тогава казах - овеса го оставям всичкия на конете! Това години преди да цъфна тук и да ми стане ясно че не са само белият хляб и сладкото дето пречат.

# 201
В чест на този спор преди малко си оцапах пържолата в лютеница... купешка... Вероятно 60% картофено пюре! Те това вече не е режимно Simple Smile Ама нали само оцапване...
Ха-ха, аз прочетох "панталоните" в лютеница Stuck Out Tongue
В купешката лютеница има и картофено пюре, или нишесте, или добавена захар. За това само домашната може да се приеме, че е добра за режима /с леко оцапване на нещо и някъде/. Simple Smile

# 202
Идвам с отзиви за сусамените палачинки - харесаха ми. Станаха бързо, тестото не се разкашка и дано нямам негативни реакции от него. Знаете, че с лененото брашно имах сериозни проблеми, ще го слагам само в комбинация с бадемовото за направата на някой киш, примерно този със сьомга и кашкавал.

# 203
Аз гребнах 2 вилици само и ми се видя сладка на мармалад, та я зарязах. Миналата година на моите им варих лютеница с печени чушки от Промаркет, няколко буркана доматено пюре и около кило варени моркови, а и чесън. Накарах ги да пробват и да казват дали искат захар. Не щяха и есента, и зимата всичко излапаха.

# 204
  • на острова на мечтите
Dolce, аз поясних, за който не знае. За теб знам, че знаеш. Тук го продават и вече готово за ядене в буркани/ orzo perlato. Ще трябва да го опитам. От 23 години го гледам и досега не съм купувала.

# 205
Гущер, забравих вчера че се канех да питам какво стана с гривната дето каза че си пъръчал, доволен ли си от покупката?

# 206
Гривната е чук. 1 седмица издържа батерията, по около 13% на ден харчи, но аз съм спрял всички съобщения и т.н. И приложението ми харесва. Някак е доста щедра, когато бягам. Днес тракерът на Адидас ми даде 10,2 км., а гривната 11,91 км. На тракера по-вярвам, защото веднъж тичах на шосе и измерих разстоянието с гугъл мапс. Съвпадна съвсем точно. Миналата седмица пак тичах по същия маршрут, а гривната отчете 11,24 км. Едно към кесим, а тракерът - колкото днес. Явно не е перфектна, но бива.

# 207
Хм, а гривната как го отчита това разстояние - базирано на броя крачки или на gps на телефона? (Тя май си няма неин). За пробягано или извървяно разстояние е по-добре от картата да е, а не базирано на крачки че и всеки различно бяга. За ходене по-малко се отклоняват,там общо взето ти смята крачката горе-долу колко е базирано на ръста и може да се каже че излиза сметката.
Но 1 седмица със спрени нотификации не ми звучи много, честно казано. Пак не е като да трябва да дебнеш всеки ден дали ще изкара деня, разбира се.
Има ли смарт аларма? И ако има, алармата само вибрация ли е или и звук от телефона?

# 208
Балкай, надявам се да нямаш реакции след палачинките. А след колко време се появяват реакциите при теб и в какво се изразяват (не помня дали си казвала)?
Дани, на мен ми харесваше навремето ечемикът. Консумирах си го и като част от миксове (с ориз и разни други, сигурно ги знаеш), по едно време заменях и част от кафето с разтворима напитка от ечемик (като Инка беше на вкус). Може би като вкус сварени зърната са нещо като вареното жито за помените (но без сладките добавки, разбира се).

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 23:32 от dolce miele

# 209
1 седмица действително не е много. Очаквах и четох, че е десетина дни, но явно много си въртя ръцете и светка често. За Xiaomi - то, за което се колебаех четох, че повече изкарва.
Не знам какво е смарт аларма и не знам дали има.

Общи условия

Активация на акаунт