Отговори
# 540
Е, на гликирания едва ли, той е свързан с КЗ а не с инсулина.
Еритритолът уж го водят че не вдигал инсулина, макар че според някои самото възприемане на сладък вкус задействало отделяне на някакъв все пак, макар и не колкото като се и вдигне КЗ. Сукралозата ми е странна на мен, в Канада се нагледах на огромните им пакети Спленда, че и с лого на накаква тамошна диабетна асоциация... Не го разбирам това, честно. И заради това се ползва яко, не ей тъй по малко ами подсраждат си без спирачка, бухат в кафето, пекат си сладки и прочие, абе ужас.
Малитол и прочие дето завършват но -ол са алкохоли, които могат да повлияят на чревната флора, те и заради това на накои действат разхлабващо.
А като видя "натурални аромати" или някаква такава щуротия и ми настръхва лявото ухо Grinning Никой не казва там какво е. А не винаги е както ни звучи. Да не почвам и колко често пък всъщност пише "натурално идентични" всъщност с дребния шрифт, но много хора не забелязват, на тях им харесва да си го четат за натурално Grinning В доста чайове е така, само с натурално няма как чак такъв аромат да докарат, та си чета и на тях.
То е малко като надписа "no sugar added" дето много хора от ниго прочитан само до "no sugar" че посредното тактично не е сложено на същия ред...

Държа да кажа че и аз никаква светица не съм, всеки си решава за него си къде да тегли чертата. Че тоя живот трябва и да се живее все пак, нали.
Не е въпросът да сме зорлем още по-стресирани, а да не даваме да ни подвеждят и да си правим изборите информирано.

# 541
Елора малко на око го правих муса. 6 рохко сварени яйца, две пълни супени лъжици какао, едно крема сирене, една scoop колаген и една протеин и мляко на око, че да се разбие. Пробвах с много малко първо и добавях после, зависи от блендъра. Накрая добавих еритритол, пак така по малко и пробвах на вкус. Всичко затоплено, яйцата горещи току що сварени и топло мляко. Много е важно блендърът да е мощен, че да стане гладко. На следващия ден е по-вкусно, защото го няма дъхът на яйца. Иначе се усещат.
А лецитинът е смърт за тънките черва. Абсолютно унищожава власинките и ги прави пропускливи. Бягам от него с всички сили.

# 542
Аз бих сложила яйцата сурови и леко да загрея сместа на слаб огън за малко.

# 543
Благодаря за инфото Коста. Не знаех това.
Някакъв линк да дадеш? Къде го чете?

# 544
Те всички емулгатори на общо основание се споменават че са зле за слузестата обвивка на червата, не само лецитинът и не само примерно соев или какъвто и ще да е.
Не знам вече там дали има вариант в накакви малки количества и ако не е ежедневно да не е пък толкова страшно, знам ли.
Нарочно няма точно с това да се наям, но ако пък и малък досег е толкова страшен, досега да сме се изтръшкали всички. А пък ние сме си още тук и ги бистрим тия неща Grinning А и го водят че пък за накои неща бил полезен лецитинът, освен че го има и в храни като яйцата, дето ние си ги ядем яко повечето. В дроб май също има по-съществено, не ги помня всичките.
Гледам да избягвам храни които изрично имат добавен емулгатор, разбира се, но пак все някъде трябва да се тегли чертата. Че има мъничко и в любимия ми шоколад от Лидл Grinning Аз не знам дали изяждам и 5 шоколада от тях на година де, мисля точно за тях да не се тръшкам...

# 545
Аз пуснах пост запитване в групата на ирландката, /с която тренирам, Карълайн Гирван/ във връзка със статията и за "маслата от семена" в раздел "Познание", в платеното и приложение...
Вече 3 дена минаха, нямам одобрение на публикацията ми Simple Smile

Такъв съм си, нещо което ми се вижда съмнително, или крайно или има възможност за диспут около неяснота... си питам и си коментирам.
Все настъпвам нечия котешка опашка, еми сори...

И за маслата има защитници в този форум, в резделите с тренировките, и на подсладителите има защитници в тубата и фейса, изобщо аз не искам да заемам страна някаква, но да се обсъждат все пак тези неща...

Еми пак се връщам в темата за подсладителите и 1-а страница, където има линк към западна статия и интерпретация по графика на една жена, с ник Недоволна или нещо подобно беше...
Това не ми дава мира, защото 5 пъти преглеждам статията и 5 пъти виждам, че нейната интерпретация е грешна..
Не в частта с това ДАЛИ да приемаме заместители/подсладители, А отношението на едните към другите, особено към захарозата...
И ако съм прав, това ще си остане така... грешно интерпретирано на първа страница...
Е, а дано да греша де, ще си отнеса поредното мрънкане и ще се кротна, ама ако не...

# 546
Ще го огледаме, то там вече и аз се губя какво има и какво няма. Освен и че скоро не съм преглеждала де.

Напълно е възможно да стои нещо от много отдавна, недей да мислиш че и тия дето сме отдавна тук не се е налагало да си променим  виждането за едно или друго с времето. Ако има такова нещо, даже си е много хубаво че обръщаш внимание.

# 547
Тази нутела с яйца колежка прави и черпи . По отврат нещо не бях яла.
Та и въпрос на вкус си е 😃

# 548
Елора, въпросните шоколади със стевия са с главен подсладител малтитол. Затова е добре да се чете какво пише отзад на опаковката.

Преди бая време беше. Има пет години. Ама си пишеше май стевия. Не помня вече. Но кой знае, може и да е имало и малтитол. А само на опаковката с големи букви стевия и турили за красотичка и малтитол.

Нави, каквото искаш си прави.
Нали знаеш, всеки сам си преценява.
В първия пост има три линка към дискусията, не е само поста на Недоволна, Невена също е обяснявала доста с още линкове, чак и се доповръща вече.
Все пак това е тема за ИР,  не костим само една гола кз, интересува ни и инсулина. Пък даже и омазняването на дробчето, което пак си води леко заобиколно към ИР.
Та всеки си преценя.
Аз съм си преценила да не ми е ежедневие, ти може след всяко хранене.
От една статия, книга, какво ще да е -  всеки може да си направи различни изводи.

# 549
Не искам да ми се сърдите, но днес на няколко пъти отделям време и чета различни материали за лецитина, конкретно слъчогледовия лецитин...
Не намирам материали, които да го определят като вреден. За разлика от соевия, който може да е ГМО. Дори на 1-а страница не открих нищо...

Защото в тази тема се отхвърли категорично на няколко пъти и си позволявам отново да повдигна въпроса: защо?

Той е натурален фосфолипид, не изкуствен емулгатор... това е градивен елемент, в iHerb а и в други здравословни магазини се продава като добавка... Има сайтове за здраве, където описват неговите ползи.

Аз ли нещо не разбирам, за различно вещество ли говорим, моля да ми обясните или да ми дадете материали, с които да попълня знанията си?

# 550
Няма да ти се сърдим Grinning
Е, то за това и аз питах за източник.
Но го няма в първия пост, щото нали и аз питам Stuck Out Tongue Winking Eye
За соевия е ясно, там гледам да избягвам максимално.
Нищо че Гущер ме почерпи там тофу, ама ми се услади много. Даже онзи ден взех мариновано и повече не мисля, ама да пробвам. Не съм го отворила още.

Иначе как да ти го кажа Нави за подсладителите.
Ще опитам така.
Днес ако пуша цигари, утре няма да имам рак на белия дроб и да полетя нагоре.
Но след време ще има - кой ми с*а в гащите.
Същото и с подсладителите.
Но в дългосрочен план водят до омазняване на черен дроб, до коремни тлъстини, а все пак темата е за ир и отслабване.
 Дозата прави отровата.

# 551
На мен не ми звучи особено практично да се опитвам изцяло да не пипна лецитин или друг емулгатор, все още не съм стигнала до там да не купя нищичко готово приготвено, а една голяма част все имат по нещо. Малка от храната ми е, де, така че не го мисля толкова.
Нави, за емулгаторите като цяло това което съм срещала е че действат по същия начин и на слузта която покрива и предпазва червата отвътре, разтурят я тая защита един вид. Което, естествено, не е никак хубаво нещо. Както пък и консервантите, които на практика са си антибактериални и така не позволяват разваляне на храните - те път морят бактерийките и нарушават флората.
Но според мен напълно избягване на тези неща на днешно време е много трудно постижимо, така че правя каквото и колкото мога и съм до там. Горе-долу смятам че ми се получава пък каквото - такова.

# 552
Аз и чат джи пи ти питах, той не знае такова инфо, все хубави неща вика за лецитина.
Та чакаме от Коста повече инфо.
Ама ИИ е като хубав мъж. Всичко ще ти каже, само и само да те вкара в леглото си tooth

# 553
Благодаря за инфото Коста. Не знаех това.
Някакъв линк да дадеш? Къде го чете?
https://natashaskitchen.com/boiled-egg-chocolate-pudding/
Оригиналната рецепта е на една боди билдърка и е със захар.
Също така няма крема сирене. Аз си я подобрих Joy И си добавих колаген и протеин, че да ми е по-протеиново
Изкуствено добавените емулатори "разтапят" защитния мукозен слой в червата, точно както и Натка обясни. Препоръчвам горещо книгата ultra processed people. Там има и референции към всички проучвания, не само за емулгаторите. Не знам има ли я на български тази книга.

# 554
Благодаря.
Но и за лецитина дай инфо.

Общи условия

Активация на акаунт