Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 352
  • 823
  •   1
Отговори
# 420
Вазова и 51 во нищо общо нямат с програмиране и информатика, не знам по математика дали нещо научават, повечето са с нулев интерес към тази наука.  А Джонката и ТУЕС пък изобщо нямат нищо общо с анимацията. Трябва да решите кое го влече детето, да не пратите артистично хлапе в среда на ИТ специалисти, ще си проклина живота

# 421
На 5-то могат да имат шанс, нищо че не е стигнал балът преди това. Не пречи да опитат, ако има места и не се засичат с други училища. Профилът им е хуманитарен.

# 422
Изчакай да излязат свободните места и тогава може да дадем повече съвети. Няма смисъл да препоръчваме някое училище, където няма места за пето класиране.
Това, че 19 то не са имали места за четвърто класиране изобщо не значи, че нямат за пето. Може да не са ги обявили още. Не пречи да бъде препоръчано

# 423
  • София
По мои впечатления ТУЕС далеч не е стандартно/обикновено училище. В този смисъл местоположението е фактор горе-долу колкото е за СМГ, НПМГ и прочие училища-уникати.

# 424
  • Сф
На 5-то могат да имат шанс, нищо че не е стигнал балът преди това. Не пречи да опитат, ако има места и не се засичат с други училища. Профилът им е хуманитарен.
Аз съм следила 5 то. Не мислете,че точно в този сегмент се явяват ниски балове. Точно затова мисля, че е много важно да се явяват гам където е постижимо да влезат. Много добре трябва да селектират училищата ,за които имат възможен шанс.

# 425
Вазова и 51 во нищо общо нямат с програмиране и информатика, не знам по математика дали нещо научават, повечето са с нулев интерес към тази наука.  А Джонката и ТУЕС пък изобщо нямат нищо общо с анимацията. Трябва да решите кое го влече детето, да не пратите артистично хлапе в среда на ИТ специалисти, ще си проклина живота
След 8 клас ще мога да дам отзиви дали артистично дете ще си проклиня живота. Joy
За сега и аз съм в неведение...

Иначе само един Господ знае ТУЕС кога и дали ще се преместят обратно в Младост.

# 426
Не съм гледала изобщо училищата в южните квартали, но това е абсурдът на цялата система -да обикаляш цяла София, за да намериш хуманитарна паралелка или паралелка природни науки с по-нисэк приемен бал. Сигурно и там всяка втора е СХН.. Ако изобщо има нискобалови училища.

# 427
Зависи кой какво разбира под артистичност. Ако не можеш да го отделиш от триножника и четките е едно. Ако просто обича красивите неща е друго. И много още между тях. Затова написах, да преценят. Между Вазова и Туес има една галактика разстояние

# 428
Допълнение: На 4-то хуманитарни и обществени би им стигнал точно за три училища балът. 95, 14, СПГТ. От чужди езици 88-мо.

Имайте предвид, че и много софтуерни (уж) паралелки са с трети/четвърти профил география/история.
Аз съм следила 5 то. Не мислете,че точно в този сегмент се явяват ниски балове. Точно затова мисля, че е много важно да се явяват гам където е постижимо да влезат. Много добре трябва да селектират училищата ,за които имат възможен шанс.
Да, трябва да направят план след като излязат свободните места и графикът за прием по училища. Това, че е нисък балът, не значи, че не трябва да се съобразят с интересите/възможностите на детето. Даже бих казала, че е още по-важно отколкото при децата с високи резултати.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 15:54 от Spensa

# 429
Да кажем, че като попитах при записването в ТУЕС дали има шанс да се преместят ми отговориха, че няма нищо което да ги накара да ми отговорят утвърдително.
От всичко което намерих като достъпна информация излиза, че строителят няма да си изпълни качествено работата. Шансът е МОН да прекратят договора и с останалите пари да намерят някой да отстрани дефектите. Те обаче натискали директора да приеме обекта така. Говорих и с приятелка, която за занимава с обществени поръчки и тя каза, че не и се вижда възможно на практика да сменят фирмата изпълнител. Вижда ми се кауза пердута.

# 430
Е, какви са тези дефекти, заради които не могат да се преместят и да се отстранят поетапно? Някой знае ли? И директорът не е този, който приема или не приема обекта, има си проект, надзор, актове.
Странно ми изглежда това. Откога са компетентни директорите и по строителни работи. Едва ли само директорът е причината, няма как заради негово неодобрение да не бъде завършен ремонта. По-дебела е работата.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 16:04 от Априлски душ

# 431
Нещата не са черни или бели. Детето иска да програмира, обаче не просто корпоративен софтуер, а игри. Правеше си до 4 клас на Скрач собствени проекти, участваше по състезания и постигаше добри резултати. Сега ще продължи с Питон, както е по учебна програма. Изобщо не мога да кажа от сега дали може да програмира, така както се прави в ИТ компания бекенд. Иска да е шарено, да мърда, да има история. Пада си по четенето, фантазиите, сюжети. Ама не всичко в тоя живот е анимации и игри, нали така? Не казвам, че целият живот и професионално развитие зависи от училището. Естествено, че университетът е по-важен. Все пак то е дете, което има романтична представа за нещата и няма как да вземе решение, като не знае нито какво се учи в ТУЕС, нито в Джонито, нито в 51. Аз самата също нямам идея, освен за 51, че ползват лицензирани софтуери и работят съвместно със студио Змей. Имат много практика, свободни лични проекти, досег с истинска фирма за анимации. За ТУЕС нямам толкова преки наблюдения - знам, че са силна общности учат много, ама какви софтуери, какви програми, какви предмети - никаква идея. Камо ли дали детето би се справило с тях.
Така че информиран избор няма как да направим. Просто иска "компютри" и НЕ харесва особено математика, макар че добре се справя. Моето лично мнение е, че с Вазова и 51 ще се справи отлично, защото не са особено висока летва като обем учене на сложни неща.
За ТУЕС разбирам, че е различно училище и си струва, ама като пътуването е невъзможно и ще отнема по час в посока, се превръща във фактор. При положение, че там много се учи и имат много домашни, не е реалистично да се губят 2ч от деня и да остане време за домашните. Всеки трябва да си прецени силите, не е зор да се претовари детето и да си проклина верно съдбата. Благодаря на всеки, който се включи с мнение и насока. Ясно ми стана вече, че локацията няма да се смени в рамките на нашите 5г.

# 432
Едното ми дете 5 години ходи по час в посока до ТУЕС. Доволен е много, явно си заслужава.
Сега и другото ще ходи по час в посока. Надявам се и тя да остане доволна от избора си.

# 433
@Shushi2 така както го описвате, ми се струва по-подходящо Вазова и 51 пред ТУЕС-а. Но аз също бих заложила на добро училище и специализиране във висшето образование, детето ще е по-ориентирано тогава какво иска да прави Simple Smile

# 434
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Ние не живеем в София, но пък ТУЕС или по-точно ТУ-София е най-близкото училище (около час). Не виждам каква е драмата с пътуването, особено ако го искаш. От 1 да 7 клас пътуваше повече. Имате ли представа колко домашни са написани в ГТ

Общи условия

Активация на акаунт