Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 283
  • 823
  •   1
Отговори
# 630
Така е, Априлски душ. Това са абсурдни аргументи. Поне в езиковите гимназии, във всички езикови, децата научават първия език. Математиката също се забравя - хванете един студент 4 или 5 курс в МЕИ и му дайте да реши задачите, които е решавал в 1 курс по ЛААГ или анализ. От 10 петокурсника максимум един ще се справи.

# 631
  • София
Е то и математиката я забравят като не я ползват, ама какво от това. Аз втория чужд език, който не ползвам, го помня доста по-добре от математиката.
Мецане, писали сме заедно, абсолютно съм съгласна с теб.

# 632
  • София
Че то голямата част от всичко, учено в училище, се забравя. Това, което остане, формира част от общата култура. Но докато се учи, развива мислене и когнитивни умения. Та, аргумент за какво е това?

# 633
Абсолютно не съм против, даже обратното. Просто констатация, че лесно се забравя. ( в духа на казаното, че не се научава. Не, че не се научава, а всъщност се забравя бързо, ако не се ползва.)

Но, да, прави сте, че и другите неща се забравят.

# 634
За пореден път се убеждавам, че четенето не се интерпретира обективно от написаното, а спрямо лична гледна точка. Писах, че не съм против чуждоезиковото обучение, а че според мен не е ефективно извън сериозните ЕГ и реално не се измерва по никакъв начин доколко има ползи от него. Съответно, ако се види, че няма ползи, би следвало да се предприемат мерки за промени, за да се случат ползите. Това беше идеята ми, вероятно не съм я написала разбираемо предходния път.

За мен водещото в обучението на едно дете е да бъде ефективно и полезно, а не да са изгубени едни години в ден да мине, друг да дойде.

А за ТУЕС и СМГ не се безпокойте. И наплив да има, и много деца да се запишат, които нямат афинитет към материята, на първата година, максимум на втората ще си потърсят друго училище, защото няма да издържат на темпото.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 11:42 от шмърциплянку

# 635
  • София
Вмъквам няколко пояснения относно темата с избор на училища / профили.

Скрит текст:
Относно ученето с детето с цел да опознаеш какво му се отдава и какво му е по-интересно. Не е нужно всеки ден да сядаш по 1-2 часа за целта. Нито е нужно да се претоварва някой. Ако почнеш от 5-ти клас по малко - днес един предмет, след три дни друг и т.н. Все до 7ми клас без много усилия наведнъж ще се ориентираш заедно с детето.

Особено по БЕЛ и по МАТ е доста важно повечко време да се сяда с детето, даже и да си има учител/школа. Защото някои учители казват всичко е наред, добре се справя, но някой път не е така. В училище може да се пишат шестици, но някой път те не отговарят на реалността. Освен това усилията по БЕЛ и МАТ са важни, за да можеш лично да прецениш долу-горе как би се справило детето на НВО и дали ако ходи на школа / учител се напредва добре или не. Тези неща влияят при предварителния избор и реденето и навременно решение да смениш учител.
Аз не мога само по БЕЛ да помагам, но жена ми там пое. Ако се разпределите родителите не е толкова трудно или тежко да разберете детето кое лесно му се отдава и кое не.

След като се разбере основния въпрос, според мен не се сяда на тежък разговор. Трябва тънко да се подхвърля в някои разговори - по това си добра, това ти се отдава, виж как добре и лесно се справи с това, по другия предмет ти е мъка и т.н. И малко по малко и самото дете се убеждава и усеща нещата като се насочва от по-рано. Когато се гради по този начин няма как седмица преди изпита да ти каже "Първото ми желание не го искам!" и да се чудиш до 4то класиране какво да правиш и как да вътриш нещата.

За мен е риск да се ходи до училища преди да се видят точките от НВО. Не е нужно да има "отворени врати". Ние отидохме след излизане на НВО резултатите, влезнахме, разгледахме училищата, поговорихме, с който хванеме по коридорите и стаите и така. При някои деца е много силно усещането - харесването на едно училище и нехаресването на друго. Когато се знаят точките, когато сте стеснили кръга и сте наредили желанията и всичко е бетон, чак тогава предварително уговорката е - виждаме училищата и евентуално малко разместваме равностойните училища. Говорили сме вече, това е списъка, сега идеята е да видим някои детайли.

Дадеш ли му пълна свобода, има шанс (някой път малък, друг път голям), според характера на детето да оплескаш всичко! В целия процес идеята е да се правиш, че му даваш пълна свобода, но постоянно да го насочваш без то да разбира, че му влияеш. Все едно само детето прави своя избор. Важно е да изслушваш това, което има да каже, да се съобразиш с него, но когато греши внимателно да обясниш защо греши и т.н. Още повече, така го учиш как се правят добри и лоши изобри. Това важи за всеки избор в живота.

Разбира се, всичко да направиш както трябва има шанс да сгрешиш. Тук не става дума за нещо перфектно и абсолютно. Но, даже и да сгрешиш вие с детето знаете през какво сте минали заедно, знаете как сте отсели неговите интереси и възможности, как е направен избора и при такава грешка, тя води до ценен опит и изводи. При "левашка" грешка с грешно наредени желания (заради бабата, съседката, недопроучване и т.н.) този житейски опит води до "по-добре да не говорим за това", станалото-станало.
Само докато го прочета това адски се изморих. Изобщо не е необходимо животът да е толкова труден и напънат. Даже изобщо не е желателно.

Абсолютно! Изобщо не е необходимо, ако детето ти едновременно има бал 450-490 точки и от години има силен интерес към дадена сфера и всичко е напълно ясно! Разбира се, че има такива семейства и деца.

Това, което съм описал може да е дълго, но съм се старал да е подредено, по темата е и дава насоки от личен опит. Който иска го ползва, който не иска преценява според неговата си лична ситуация. Тези, които един вид не харесват, защото има различни деца и ситуации - ами много ясно че има различни ситуации! Вие очаквате някой да напише нещо, което едновременно е валидно и приложимо за всички ли?

Освен това, често се получава така, че да приложиш някакъв предварителен план (даже и той да е ангажиращ) е много по-лесно и подредено, отколкото после да се чудиш какво да правиш при усложнена ситуация. Ето тогава е трудно и напънато, а изборът е между лошо и средно лошо.

И последно, за тези, които не четат с разбиране. Ясно съм написал, че споделеното включва много разговори с детето, приемане на неговото мнение и обсъждане на това мнение. Който иска да вникне, ще вникне. Който вижда нещо ценно и се интересува ще коментира нормално.

# 636
Шмърци, не съм чувал някой да се е отказал🤣. Веднъж влязъл, няма законова възможност да те изгонят, ако вържеш успех 3,00. Че даже и при двойка, ще повтаряш класа, ама пак няма да те изгонят, наскоро имаше такъв случай.

# 637
Всъщност е добре да се въведе ДЗИ и по език, когато се изучава интензивно.

Смятам, че много деца излизат от гимназията без реални знания. Добре е поне на "изхода" да е ясно какво е постигнато с обучението на децата.

Не знам какъв е начинът за проверка на това в момента. Едно време имахме държавни изпити в техникумите, сега в ПГ правят проекти.

ПС: Разбира се, има и деца, които учат и знаят. Научават език и го ползват цял живот, но други...

# 638
Шмърци, не съм чувал някой да се е отказал🤣. Веднъж влязъл, няма законова възможност да те изгонят, ако вържеш успех 3,00.
Аз съм чувала и съм свидетел на отказали се. Не бъдете толкова убедени, че веднъж влезнал, ще го завършиш. Випускът е 104 деца, тази година мисля 97 или 98 завършиха, трябва да видя колко са са явили на матурата.
На сина ми съученик от друг клас от старото училище все му се оплакваше, че му е трудно, на поправки го оставяха и най-накрая в 10 клас се премести в друго училище.

Проверих, 98 са явилите се на ДЗИ БЕЛ.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 11:42 от шмърциплянку

# 639
  • София
Абе давайте направо задължителни матури по всички предмети. Тия реални знания са доста имагинерно нещо, ама нищо, да мерим наред, макар и да не знаем точно какво.😊

# 640
От 10 години училището, ПГ, води ученици на стажове лятото в Германия, Италия, Испания, Швеция... Работниците езици са английски или немски според държавата. Желаещите минават допълнителен интензивен курс и държат изпит, защото желаещите, естествено, са повече от местата. Там използват реално езика. За протокола всички класове са с първи чужд (разширена подготовка) английски, втори език от девети клас избират между НЕ и РЕ. Така че е съвсем реално. Баловете, с които влизат са основно в диапазона 300-400, има и по-ниски, и по-високи.

# 641
За пореден път се убеждавам, че четенето не се интерпретира обективно от написаното, а спрямо лична гледна точка. Писах, че не съм против чуждоезиковото обучение, а че според мен не е ефективно извън сериозните ЕГ и реално не се измерва по никакъв начин доколко има ползи от него. Съответно, ако се види, че няма ползи, би следвало да се предприемат мерки за промени, за да се случат ползите. Това беше идеята ми, вероятно не съм я написала разбираемо предходния път.

За мен водещото в обучението на едно дете е да бъде ефективно и полезно, а не да са изгубени едни години в ден да мине, друг да дойде.

А за ТУЕС и СМГ не се безпокойте. И наплив да има, и много деца да се запишат, които нямат афинитет към материята, на първата година, максимум на втората ще си потърсят друго училище, защото няма да издържат на темпото.
Просто звучи странно от хора, чийто деца НЕ учат в ЕГ, толкова категорично да се изказват по въпроса добре ли или не, да има чуждоезиково обучение.
Аз не си позволявам да заявя категорично, че от ТУЕС няма нужда, защото половината неща, които учат там, вече са остарели

# 642

Просто звучи странно от хора, чийто деца НЕ учат в ЕГ, толкова категорично да се изказват по въпроса добре ли или не, да има чуждоезиково обучение

Априлски душ, пак четеш през твоите очила.
Никъде не казвам, че е зле да се учи език, а че извън сериозните ЕГ не се учи ефективно езика, но ние тука си представяме един балон, в който всички деца, които са в езикови паралелки го научават перфектно, владеят го брилянтно и го ползват неотлъчно цял живот.

# 643
Намалението касае и класическите ЕГ, не само паралелките

# 644
Шмърци, не съм чувал някой да се е отказал🤣. Веднъж влязъл, няма законова възможност да те изгонят, ако вържеш успех 3,00. Че даже и при двойка, ще повтаряш класа, ама пак няма да те изгонят, наскоро имаше такъв случай.

Аз познавам един такъв, който влиза без проблеми в СМГ и на първата година казва - абе това не е за мен и сега е адвокат. Няма нищо общо с математиката. Това, че си научил материала за 7клас, не те прави математик. Човекът си осъзнава грешката и след това е доволен цял живот. Във всяко едно училище е възможно да се случи това. Няма нищо лошо или невероятно.

Общи условия

Активация на акаунт