Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 22

• 25 621
  • 537
  •   4
Отговори
# 525
  • Варна
Става, има едни 25% дето смучат от схеми, измами, злоупотреби, НПО-та и.т.н, ей тия са дето ги виждаш по заведенията, щото истинският бизнес и средната класа работи и няма време да щрака с пръсти

# 526
Ясно за схемаджиите.

Само в България честно работещите хора не могат да си купят вече собствено жилище. Не е вярно, че в чужбина касиерка във супермаркет не може да си купи, ще си изтегли кредит и ще си купи, че даже и нова кола може да кара.

# 527
  • Варна
Ще си купи, но не 100+ квадрата в най-престижния район в топ 3 градовете. То и във Варна не всичко е 4000€/кв.м. По комплексите във Възраждане и нагоре е пълно с “бачкатори” и дори те не са на минимални заплати. В семейните доходи участват минимум двама души, спестявания за самоучастие от роднини или от други продадени имоти.

В коя чужбина сам човек на МРЗ без чужда помощ може да си позволи луксозно голяма жилище в хубав квартал в топ град?

# 528
За луксозно жилище изобщо не говорим, и то във Варна. Чак ме напувша на смях. Варна и Лукс...

В Лидъл не са баш на минималната, имат и други благинки като ваучери за храна и т.н. Дадох само като пример тези работници, може да вземем и детска учителка примерно. Нещо средно.  Със заплата под 2000лв как да си купи човек жилище във Варна, просто е безумно.
До преди 5-10 г можеше с честен труд да се купи нещо читаво.
Съседка във Фемили Гардън си продаде апартамента наскоро, 80м2 на БДС  със таксите и брокера за купувачите 225 000 евро. Орделно паркомясто ще трябва да спазарят, те са по 25-30 000 евро. Отделно за довършителни работи им трябва солидна сума. Това с варненска заплата не го виждам да се случи ако не се ползват наследствени капитали.

Долното ми излезе във ФБ, за някаква сграда магнум или нещо от сорта.
Скрит текст:
4 000 евро за квадрат в центъра на Варна. Те не само изплискаха легена — направо ваната изхвърлиха през балкона. Цените вече са напълно откъснати от реалността и от стандарта на хората, които живеят тук.
Разбирам да е град като от брошура: чист, зелен, без дупки, с гледки като от картичка и инфраструктура от бъдещето.
Ама ние получаваме едно голямо „дръж се, ако можеш“.
И после се чудим как квадрат във Варна тръгна да гони цените в държави с тройни заплати и съвсем различен стандарт.
Голямо пране на пари, голям цирк – Варненско издание

# 529
  • Варна
Ами понеже досега цитирахте такива цени на квадрат в Дружба, затова казах лукс.

Защо ти е чудно, че се е продало това жилище на такава цена? Комплексът е чисто нов, на хубаво място, много ясно, че няма да се купи от продавач или учител. Във Варна има достатъчно чужденци, моряци и въобще наети в чуждестранни фирми на високи заплати. Това очевидно е семейно жилище, тоест за да е коректна сметката, гледаме общ доход на ДВАМА. И да, често има наследствен капитал. Човек продава едно, купува друго или други, със или без доплащане. Повечето сделки са скрити замени.

# 530
О, не изобщо не ми е чудно. Няколко такива сделки има в последните месеци там. Но това го отдавам на бързането преди еврозоната. Хората си спасяват кеша.

За Дружба аз имам лично мнение, и то се раздалечава от представата за лукс. Единственото неповторимо там беше уникалната комбинация на морски въздух с иглолиста растителност. Рядко срещата комбинация. На времето са се лекували белодробни болести там. Сега е бетониран паметник на мутренската глупост.

# 531
  • Варна
4000 евро действително е премиум цена, може и строителството да е премиум ( ама в България нито се мисли като се прави нещо, нито имаш откъде да вземеш читави хора, нито клиентите знаят какво и как да изискат, нито доставчиците и подизпълнителите ще са ти на 100% читави - всеки маже нещо, взема кинтите и бяга ) ама ще е със забележки. Иначе инфраструктура и атмосфера съм на доста разнопосочно мнение.

# 532
Не знам за 4000 евро в топ дестинации, но вчера ми попадна обява за 51м2 в сграда от 2006г до 1 ЕГ - 145 хил евро

# 533
  • Варна
Показателно ще е за колко време ще изчезне обявата.

# 534
Долното ми излезе във ФБ, за някаква сграда магнум или нещо от сорта.
4 000 евро за квадрат в центъра на Варна.
Голямо пране на пари, голям цирк – Варненско издание
Е тя тази сграда е на КУБ, ясно е че е пране на пари

5000 еуро е в кооперацията на мястото на картофената къща ( на ъгъла на Княз Борис и Братя Миладинови )
4000 искат Явлена в кооперацията до бившото Руско консултво ?!?

Абе Дружба все още е позапазена, на мен си ми харесва, редовно се разхождаме там. Съжалявам че не взех там преди ковида.
Не може да се сравнява с Слънчев браг или Златните примерно.

# 535
  • Варна
Не знам за 4000 евро в топ дестинации, но вчера ми попадна обява за 51м2 в сграда от 2006г до 1 ЕГ - 145 хил евро

Между другото и на мен ми попадна една… интересна обява - почти същата квадратура панелка в Младост - за тотално изриване, на 4ти етаж без асансьор за 115 хил евро. Като сметнеш колко пари ще ти излезе ремонтът да го приведеш в състояние, годно за живеене, обзаведено дори с най-базовите боклуци на Икеа и Ариели примерно… излиза, че твоята оферта е по-добра. Поне имаш по-добра локация, тухла и може би асансьор или по-нисък етаж.

# 536
Цветния/Левски и Младост за мен са работнически квартали, а не централни топ зони, та точно как ще го изплаща някой с 2хил лв заплата. От наем не знам кога ще изкяриш, защото наемателите ще са пак хора с работнически доходи и тук-там някой студент, ама те и студентите не са все деца на милионери

# 537
  • Варна
О, Левски за мен си е варненския Студентски град. И той, и Цветния са на пешеходно разстояние от центъра. Не казвам, че са топ, но са по-добре от Младост, който попада в “кварталите”.

Много просто - ще го изплаща някой с повече от 2000 лв заплата, или семейство от двама с общ доход поне 4000 лв, или някой с голямо самоучастие от продажба на друго, и… абе изобщо какво значение има че аз или ти се чудим кой как ще го изплаща, щом всеки ден се подписват десетки сделки на такива цени? И аз като гледам скъпите коли по улиците понякога се чудя кой ги кара, ама явно има кой, щом ги виждам.

Общи условия

Активация на акаунт