Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 112
  • 717
  •   1
Отговори
# 705
В нотариалния акт били описани общите части, а що се касае до достъпа - има си капандура към терасата от последния етаж, през която може да се мине и без да влизат в апартамента. Нещо като аварийна стълба да е, не знам. Собственикът не я е усвоил, нямал е такова желание и не е наясно дали при евентуална сделка, аз ще мога.
Искаш да кажеш дали законно ще можеш.

Трябва да се види как е оформена скицата и нотариалния акт. Дори и да не е описана там тази тераса, със събрание на етажната собственост може да се разберете.
Мен би ме притеснявало да стопанисвам тераса към която има и друг достъп, казваш капандура. Ако някой влезе във ваше отсъствие?

# 706
  • Варна
Хубаво са описани, но важно е как са описани и дали на ОС е повдиган въпроса. Тая стълба е доста притеснителна, ако достъпа е без контрол от твоя страна, тоест трябва да си сигурна, че можеш да контролираш достъпа. Относно усвояване, ако нищо не е уредено това минава през ОС и ЗУЕС ако го позволява тогава. Зависи и ти какво имаш предвид под усвояване.

# 707
Искам да си изнеса кухнята с маса/столове, с една остъклена пергола. Няма да е нещо голямо, но се замислям и за панели и за др. неща. Как мога да разбера на скицата, че мога да използвам терасата? А капандурата няма стълба, поне аз не я видях и беше в паяжини. Предполагам, че бих затворила по някакъв начин капандурата, за да стопирам достъпа.

# 708
Искам да си изнеса кухнята с маса/столове, с една остъклена пергола. Няма да е нещо голямо, но се замислям и за панели и за др. неща. Как мога да разбера на скицата, че мога да използвам терасата? А капандурата няма стълба, поне аз не я видях и беше в паяжини. Предполагам, че бих затворила по някакъв начин капандурата, за да стопирам достъпа.
Ако по нот.акт се води балкон или лоджия, значи е само твоя. Ако е тераса, се води обща част, защото е и покрив на други имоти. Като е обща част и има и друг достъп, през тази капандура, пък въобще нямате право да попречвате достъпа. Иначе, ако е тераса, която е достъпна само от 1 апартамент, другите имат право да я използват, само при ремонтни дейности.

# 709
Това това видео ми излезе:
https://www.facebook.com/reel/1615881576215075

"Жилището е с обща площ 70 кв.м и функционално разпределение, включващо:
просторна и слънчева дневна с място за кухненски бокс, самостоятелна спалня с гардеробна, голямо входно антре, баня с тоалетна с прозорец и голяма тераса с панорамна гледка към града и езерото. Към имота има прилежаща покривна тераса с обща квадратура от 45 кв.м, на която може да бъде изградена барбекю зона, лятна кухня или място за релакс и отдих. Дограмата е от висок клас, изградена също е и климатична инсталация в двете помещения. "

Думата покривна обаче ме навежда на мисълта че не влиза в жилището.

# 710
  • Варна
В ЗУТ има тераса, балкон и ложия, и 3те са архитектурни термини и имат своите характеристики. Терасата не е задължително да е общи части и не е обвързана с това. Разликата основно е, че за остъкляването на балкон и лоджия нямаш нужда от разрешение на съседите и/или разрешително за строителство.

Не знам какъв е конкретният случай, но много зависи в такива моменти как ще играеш и за какво ще играеш, а понякога най-добре играеш ако играеш и без да знае никой, нищо в тоя живот не е постоянно и вечно, вкл. и живота, та ако не застрашаваш конструкция, не наглееш и не пречиш на никой моята философия, е че нещото се прави и толкоз, ако някой има претенции когато/ако и дали изобщо...тогава може и да се мисли вече.

# 711
За остъкляване на балкон на последен етаж или слагане на навес или перголи, се иска разрешение!

# 712
Коя фирма строи блоковете до Джъмбо?

# 713
Първата до пътя беше на luckydom, а другите на Кулински Инвест.

# 714
За остъкляване на балкон на последен етаж или слагане на навес или перголи, се иска разрешение!
От общината или от съседите? Не съм наясно.

# 715
Много често терасата изобщо не фигурира в нот акт. Не е твоя.
Така, че трябва разрешение на 100% от съседите в цялата сграда.

# 716
Като казахте последен етаж... Бях на оглед на такъв тристаен апартамент, мезонет, имаше супер покривна тераса с убийствена гледка. Около 50 кв м беше терасата, която се води обща част, обаче... Тогава брокера не можа да ми отговори със сигурност дали такива покривни тераси могат да се използват. Мога ли да направя едно събрание на блока и всички да се откажат от тази тераса, а аз да я поддържам в замяна? Иска ми се да си остъкля една част, да си сложа панели, да си я използвам, все пак 50 кв. м...

Аз искам да перифразирам горния въпрос:
Може ли обща част да се превърне безвъзвратно в лична след решение на събранието на етажната собственост?

# 717
  • Варна
Не. Но може да се вземе решение което ти върши работа до живот Simple Smile, то е все същото. Само дето всяко решение от подобен тип е предпоследно. В най-добрият случай ситуацията е такава, че само ти имаш достъп и трябва много добре да се провери в закона как можеш да режеш останалите ако решат да се правят на интересни.

Общи условия

Активация на акаунт