Йога за напреднали, ентусиасти и начинаещи - 4

• 4 004
  • 80
  •   1
Отговори
# 15
Аз никога не съм спортувала, което отчитам като огромна грешка.
С йога се занимавам от 7-8 години и тя е единственото нещо, към което винаги и непрекъснато се връщам. Дълбоко убедена съм, че е "моето нещо".

# 16
  • Стара Загора
И аз знам, че йогата е “моето нещо”, въпреки това прекъсвам лятото точно , заради почивките . Нищо не се иска освен една постелка, но нашите почивки са всъщност натоварени от към програма. Ние навъртаме километри доста, обичаме да обикаляме и пак не остава време кога. Виждала съм хора и по плажовете  практикуват , но аз не мога сама . Трябва да слушам и гледам някой . Мислила съм си да науча 1-2 практики в моменти, когато не мога да пускам лаптопа . Но и това не правя. За времето за формиране на навик, аз го знам 40 дни. Не съм си го поставяла за цел. Може би трябва да започна някоя програма 30 дневна и да я направя цялата + още 10 , за да видя работи ли. Мъжа ми например от 2-3 месеца започна да прави няколко упражнения сутрин, където и да сме. Той става и ги прави , но му отмемат около 15мин.
Аз започнах на Таня 30 дневната програма, но имаше някои дни само медитации и нещо загубих интерес, трябва да потърся 30 дневна програма само с асани . Харесвам на Таня практиките, понякога ми идват интензивни, но я харесвам как води.

# 17
И това съм правила. Първо си бях поставила 30 дневното на Таня. Направих го. После да мина всички нейни видеа в канала, и това направих. Сега съм на разгръщане, пак нейна практика. Но стигнах малко след 10 - то видео. И почнаха почивките, екскурзиите и край.
И на морето съм правила.
Беше не срам, но отидох. Не ми е удобно там сякаш, заради пясъка.
Не спортувам и не обичам. Само йога харесвам.
Обаче от една година и тренирам у дома, защото няма как, налага ми се, искам да сваля малко кг и да оформя тялото. Чувствам се много, много по-добре. Обаче сега малко спрях, защото нещо имам проблем с коляното и го напрегнах, и сега почивам от всичко.
От другата седмица почвам режим и тренировки при една жена.
Сутрин нищо не мога. Аз съм активна в късен следобед и вечер. Тренирала сън и в десет часа.
Надявам се до пролетта да успея да се запиша на курса.

# 18
  • Стара Загора
И аз предпочитам надвечер преди вечеря около 18ч. Може би и режима ми е такъв , но това ми е най-удобното време. Аз сутрин ставам рано , но обичам да си пия кафето на спокойствие преди другите да са стали. Подреждам си плановете в главата за деня и не го усещам време за йога.
Спомням си на времето първото ми посещение на йога беше преди 13г.  точно. Отиваме с една приятелка на сутришна йога. Беше изключително интензивна практика, дори потънах доста дълбоко в медитация , след това не знаех къде се намирам. Целия ден бях като ударена с мокър парцал. Моята приятелка по същият начин и оттогава си бяхме казали - повече сутришна йога-не 😂. Минаха години , ходила съм много пъти и на сутришна йога, никога не ми се е случвало подобно преживяване. Обикновенно съм ободрена. Така и не разбрах , защо първият път така ни въздейства. Не само на мен. Двете  се чувствахме така на незаземенист. Сетих се да ви споделя първият си опит. Случвало ли ви се е подобно нещо.

# 19
Случвало ли ви се е подобно нещо.

Да не сте правили йога нидра? На мен тя ми действа по този начин.

# 20
Аз съм се чувствала незаземена след йога по една чисто физиологична причина - оказа се, че имам протрузия на шиен прешлен и при определени усуквания дразня нервното коренче и чувствам замаяност Simple Smile Та причината не беше йогата в моя случай.

Иначе преди правех вечер йога, сега май обърнах палачинката, защото ми се промени ежедневието.

# 21
  • Стара Загора
Не съм много запозната със стиловете. Възможно е, защото медитацията беше доста дълга и потапяща. Самите Асани не помня какви бяха. Но си спомням състоянието. Не че ми беше зле, примерно за вечер би било чудесно, само, че беше през деня . Ние се прибирахме пеша и това коментирахме, че ни беше все едно на филм всичко. Много странно чувство.

# 22
Лятото е време за навън - плаж, летни заведения, ролери, велосипеди... Ще дойде есента и тогава пак ще сме редовни с йога. Радвайте се на живота и не изпитвайте вина. Всъщност силното привързване към каквото и да е, има общо с амбицията и егото.

# 23
Аз имам проблем с врата. Не знам какво е, не съм го снимала ама ме боли дясна плешка и съответно от дясно в основата на черепа тръгва една болка, чак към слепоочието. Вероятно нерв, по цял ден съм наведена, работя на компютър. Та в този ред на мисли йогата ми помага много за врата. Облекчава ми дискомфорта. Проблемът е моето непостоянство.

# 24
  • In transit
Аз имам проблем с врата. Не знам какво е, не съм го снимала ама ме боли дясна плешка и съответно от дясно в основата на черепа тръгва една болка, чак към слепоочието. Вероятно нерв, по цял ден съм наведена, работя на компютър. Та в този ред на мисли йогата ми помага много за врата. Облекчава ми дискомфорта. Проблемът е моето непостоянство.
Хубаво е да отидеш на невролог, за да те види. Предполагам ще ти направи и доплер. Йогата облекчава дискомфорта, но е хубаво да знаеш какво точно ти причинява тази болка.

Благодаря за новата тема.
Действате ми мотивиращо да не забравям за йогата. Hug

# 25
Здравейте, и аз да се включа, занимавам се с йога съвсем отскоро, като за мен тя не е спорт, а вид медитативна практика. Откривам, че ми се отразява добре на тревожността. И на мен много ми се доспива след йога, затова предпочитам вечер да я правя, не всеки ден, но веднъж на 2-3 дни. Най-вече я правя за успокоение и нормализиране на дишането и сърцебиенето от ежедневния стрес. Пълна медитация не знам дали съм успяла да постигна, но един път след йогата избухнах в сълзи, не знам случвало ли ви се, ама след това си бях окей де, даже спокойна. Интересно ми е да чета за чакрите.

# 26
Според мен зависи кой какъв тип, стил йога прави и как тя се отразява на психическото и физическото му състояние.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 12:36 от monii

# 27
Aз много обичам ин йога. И класическа хатха йога. Това практикувам най-често.
На мен след медитация с гонг и купи(групова) ме болеше главата и ми беше меланхолично едно такова, даже май и ревах тогава.
Затова и не отидох втори път.
Има всякакви стилове. Засега съм разбрала,че ащанга и виняса не е моето.
Ин йога е повече медитативна и вътрешна практика. И се задържа по-дълго в позите.
Аз не си падам по-динамична йога и може би точно заради това ми допада.
Йога ми действа и на физиката и на ума.
Ментално и физически се чувствам много по-добре ако правя ежедневно, отколкото ако не правя.
И спокойно и енергично ми действа. Депресията ми преди години също много се повлия от йога. Умът ми си почива така, както никога по друг начин не мога да си почина, защото се изключвам от всичко.
Мисля само в движенията, синхрон между тяло,дъх и ум, всичко битово се изпарява.
Смятам именно това за най-ценното в йога философията. Това е за мен и нейната цел. 😊

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 13:18 от Caroline_Bingley

# 28
Изблик на емоции са напълно нормално нещо по време или след практика - човек може да плаче, да се смее и т.н.
Аз дълги години практикувах само ащанга, много ми беше трудно с по-ниското темпо и лежерни практики. Виняса флоу също не ми е любима, но чат-пат ходя на такъв клас.

# 29
Много обичам ин- йога, но според аюрведичния ми анализ не е подходяща за мен, именно заради силно изразения заземяващ елемент. Преобладаваща Кафа съм и явно неслучайно все към този вид практики ме тегли.
Така или иначе за момента съм оставила аюрведичния аспект на всичко това малко на заден план. Като навлезна отново по- навътре в материята, може би (ако изпитам вътрешна потребност) отново ще му обърна нужното внимание.

Случвало ми се е да плача, да. Не само в края, но и по време на самата практика/ медитация. Нещо нормално е.

Общи условия

Активация на акаунт