Йога за напреднали, ентусиасти и начинаещи - 4

• 4 026
  • 80
  •   1
Отговори
# 45
Мими Дончева също има платформа за онлайн йога. Аз все се каня да пробвам поне месец.
https://www.homeyoga.bg/

Блокчета за йога си купих от sinsay

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:06 от vita

# 46
  • In transit
Жената, с теб сме сестри по неволя. Confused
Не го натоварвай много, че после става по-зле. Лека, полека ще напредваш. Hug

# 47
Жената, с теб сме сестри по неволя. Confused
Не го натоварвай много, че после става по-зле. Лека, полека ще напредваш. Hug

имай предвид, че тренирам крав мага, където е сериозно натоварването....и не ме боли Wink тук от съвсем лека практика се появи силна болка. ааааа!

# 48
Привет момичета, скачам и аз в темата, която от пускането ѝ следя с удоволствие. 1-2 пъти на ден практукувам йога у дома, моя си програма, леко мързелива, но с голям кеф Simple Smile

И ми стана интересно каква е тази крия йога, не бях чувала. Разрових се, намерих описание, видеа. Леко скучна ми изглежда на видеото, но пък мисля, че ще е подходяща за по-възрастни хора без навици в движението. От друга страна пък видеото не ми се връзва много с описанието в текста. Ако има запознати, на мен също ми стана интересна тази йога, ще се радвам да споделите опит Simple Smile

Привет, искам да попитам някой знае ли какво представлява крия йогата?

https://www.youtube.com/watch?v=LJQ_-3JItOg&t=2490s

Скрит текст:
Крия Йога е древна йогийска система и практика за духовно развитие и себепознание, която се възражда в съвремието от Махаватар Бабаджи чрез неговия ученик Лахири Махасая. Тя се описва като „йога на действието“ и включва специални техники, най-вече основаващи се на пранаяма (дыхателни упражнения), предназначени за ускоряване на духовното пробуждане и трансформация на съзнанието.

Основната идея на Крия Йога е чрез осъзнато действие и контрол над жизнената енергия (прана) да се постигне еволюция на душата и пробуждане на енергийните центрове в тялото, известни като чакри. Този процес включва събуждането на кундалини шакти – енергията, разположена в основата на гръбначния стълб, и нейното издигане през шестте гръбначни центъра към по-висши нива на съзнание.

Практиката по Крия Йога традиционно се предава чрез личен учител и ученик, като приема стриктни правила за предаване, които гарантират правилното усвояване на техниките. Крия Йога се описва като път към пълна свобода от обусловеностите, чрез синтез на Хатха, Раджа и Лая Йога.

Целта на Крия Йога не е просто да подобри личността или практикуващия като йоги, а да създаде достъп до по-дълбоки слоеве на съзнанието, отвъд ума и физическото тяло, за да се постигне истинска трансформация на духовното и телесното същество.

Някои ключови характеристики на Крия Йога:

Специални дихателни техники (пранаяма), които управляват жизнената енергия.

Събуждане и активиране на чакрите и енергийни канали (нади).

Многостепенна система, включваща няколко нива и техники.

Психическо и духовно пречистване.

Целта е духовно извисяване и себепознание.

Крия Йога е спомената още от великия мъдрец Патанджали в "Йога сутра" и се свързва с древни учения, които са запазени като тайни през вековете и по-късно са върнати към живота от Махаватар Бабаджи и неговите последователи като Парамаханса Йогананда.

По този начин Крия Йога е път за ускорено духовно развитие чрез осъзнато дишане, действия и медитация, насочена към трансформация и пробуждане на вътрешната жизнена енергия и съзнание.

Основните практики в Крия Йога включват специални дихателни техники (пранаяма), медитации и осъзнати действия, които заедно действат за трансформация и пробуждане на вътрешната жизнена енергия и съзнание. Ето какви са основните практики и как те действат вътре във вас:

Дихателни техники (Пранаяма): Крия Йога използва контролирано дишане, което управлява жизнената енергия (прана) в тялото. Чрез тези техники прана се насочва към енергийните центрове (чакри), което събужда и активира енергийните канали (нади). Това води до пречистване на ума и тялото, увеличава жизнената сила и намалява стреса.

Активиране на чакрите: Практиките включват засилване на енергийния поток през чакрите – основните енергийни центрове в тялото, които кореспондират на различни аспекти на съзнанието и физическото здраве. Пробуждането на чакрите помага за освобождаване от енергийни блокажи и повишава духовната осъзнатост.

Събуждане на кундалини: Чрез редовна практика се събужда кундалини шакти – дълбока енергия, намираща се в основата на гръбначния стълб. Когато тази енергия се издига нагоре по гръбначния стълб, тя активира по-висши нива на съзнание и води до духовно извисяване.

Медитация и осъзнаване: Медитациите в Крия Йога помагат да се влезе в по-дълбоки слоеве на съзнанието, отвъд обикновения ум, което позволява пречистване от негативни мисли и емоции, а също развива вътрешен мир и баланс.

Осъзнато действие: Крия Йога е наричана и „йога на действието“, защото чрез по-висока степен на осъзнатост във всекидневните действия човек трансформира не само духа, но и живота си.

Вътрешно, тези практики водят до засилване на жизнената енергия, по-чист ум и чувства, пробуждане на дълбоки духовни сили и устойчиво усещане за вътрешна хармония и свобода. Те помагат да се преодолеят ограниченията на егото и обусловеностите, създавайки път към просветление и себепознание.

В Крия Йога се използват различни видове крия, които представляват специфични практики и техники с цел духовно развитие, управление на жизнената енергия и пробуждане на съзнанието. Те включват комбинации от дихателни упражнения, бандхи (енергийни ключалки), мудри (жестове) и медитативни техники, които работят върху различни енергийни центрове (чакри) и канали (нади) в тялото.

Основните видове и техните предназначения са:

Практики за събуждане и активиране на чакрите чрез специфични бандхи и мудри, които освобождават блокажи и стимулират енергийните потоци.

Дихателни техники, насочени към управление на праната с цел пречистване, увеличаване на жизнената енергия и стабилизиране на ума.

Комплекси практики, състоящи се от 17 основни крии, разделени на групи за изпълнение с отворени и затворени очи, които целят постепенно духовно издигане и трансформация.

Освобождаване на минала карма и интеграция на съзнанието чрез сбалансиране на карма-йога, тантра-йога и антара-йога — трите основни клонове на крия йога, които съчетават различни аспекти на работа с енергията, съзнанието и ежедневието.

Сред всички видове крия, най-важният и смятан за най-мощен е същинският комплекс от крия практики, който води до пробуждане на кундалини — енергията, концентрирана в основата на гръбначния стълб. Тази практика е особено акцентирана в системата на Махаватар Бабаджи и Лахири Махасая и е целта на Крия Йога като метод за бързо ускоряване на духовното развитие.

Крия Йога като система се фокусира именно върху това да направи възможно съзнателното събуждане и контрол на жизнената енергия чрез описаните изпитани техники, което трансформира както физическото тяло, така и ума и съзнанието.

По същество, най-важният вид в Крия Йога е този, който активира и насочва прана около шестте гръбначни енергийни центъра с цел пробуждане на по-висше съзнание и духовна еволюция.

Така различните видове крия имат своите специфични роли, но целта им винаги е свързана с освобождаване на енергията, прочистване и духовно израстване, като централната и най-важна практика е тази, свързана с кундалини и управлението на жизнената енергия чрез дихателни и телесни техники.

Крия Йога помага за пречистване на чакрите и енергийното тяло чрез специализирани техники за дишане, медитация и осъзнато внимание към енергийните потоци в тялото. Ето как точно действа:

Пранаяма (дихателни техники): Чрез контролирано дишане като Нади Шодхана (алтернативно дишане през ноздрите) се изчистват и балансират нади — енергийните канали, по които тече прана. Това пречистване на енергийните канали позволява енергията да тече свободно и хармонично. Пранаямата намалява стреса, активира парасимпатиковата нервна система и увеличава жизнената сила.

Активиране и пречистване на чакрите: Крия Йога включва медитации, които насочват вниманието към всяка чакра, подпомагат нейното отваряне и прочистване от енергийни блокажи. Визуализации и мантри като „Ом“ допълнително хармонизират и съживяват енергийните центрове. Това води до по-балансиран енергиен обмен с околния свят и подобрена здравословна и духовна динамика.

Енергийно пречистване чрез специфични техники: Упражнения като Капалабхати (дишане на огъня) и Бастрика помагат за премахване на токсините и блокажите от енергийното тяло, прочистват ума и събуждат духовната енергия Кундалини.

Медитация и звукови вибрации (мантри): Медитациите за пречистване на чакрите комбинират вниманието, дишането и звукови вибрации, които „отварят“ чакрите и ги правят по-чисти, действайки на физическо и духовно ниво. Това води до усещане за вътрешен мир, баланс и енергийна хармония.

Физически пози (асани): Крия Йога съчетава и йога пози, които стимулират съответните чакри, подобряват енергообмена и подкрепят цялостното балансиране на енергийното тяло.

В обобщение, Крия Йога чрез целенасочени дихателни упражнения, медитация, мантри и физически упражнения създава пречистване и хармонизация на чакрите и енергийните канали. Това води до свободно и ефективно циркулиране на жизнената енергия, подобрено физическо здраве, по-чист ум и съзнание, както и дълбоко духовно израстване.

Ако желаете, мога да ви предоставя конкретни техники за Крия Йога, които са особено подходящи за пречистване на чакрите и енергийното тяло.

Крия Йога се счита за една от най-мощните практики за събуждане на кундалини по няколко ключови причини:

Практиката включва специална комбинация от дихателни упражнения, бандхи (енергийни ключалки), мудри (жестове) и медитация, които заедно прочистват и активират енергийните канали (нади) и чакрите. Това позволява жизнената енергия (прана) да тече свободно и хармонично, създавайки предпоставки за пробуждане на кундалини — енергията, концентрирана в основата на гръбначния стълб.

Крия Йога работи с шест основни чакри, от основата на гръбначния стълб до най-горната част. Чрез техники като мулабандха, ваджроли мудра и уддияна бандха се събуждат и отварят конкретни чакри, което подготвя тялото и ума за възход на кундалини.

Практиката се предава традиционно чрез устно обучение от учител на ученик, което гарантира правилно и безопасно усвояване на мощните техники. Този подход пази техниките от неправилно използване и усилва ефективността им.

Крия Йога представя структурирана серия от 17 основни практики, разделени на групи с отворени и затворени очи, които постепенно водят до дълбоко духовно издигане и трансформация.

Това е цялостна система, която не само буди кундалини, но и прочиства енергийното тяло, стабилизира ума и изгражда духовна устойчивост, което прави събуждането на кундалини трайно и контролирано, а не хаотично или опасно.

Събуждането на кундалини чрез Крия Йога се счита за опитно доказан и жизнен процес, при който енергията се издига по гръбначния стълб, активирайки все по-високи нива на съзнание и водеща до духовно пробуждане и извисяване.

Затова Крия Йога е смятана за една от най-мощните и ефективни практики за събуждане на кундалини — защото обединява енергийно, ментално и духовно пречистване с конкретни, изпитани техники, които водят до балансирано и осъзнато издигане на тази дълбока вътрешна енергия

Аз след време пак да се присъединя....за известно време бях спряла с практиките, защото много ме болеше едното рамо заради шийни прещлени. При тренировки нямам проблем. Днес реших да подновят....правих лека практика с Таня и пак започнаха болките в рамото. Cry

Имах подобен проблем преди години, когато спортувах активно. Боуен терапия много ми помогна. Ако си от Бургас, мога да те наасоча към специалист.

# 49
Ох,  аз Светла Иванова не я харесвам. Защо, нямам обяснение. Както казват "не е моята паша чай".
Мими Дончева и тя не ми допада особено.
Платена ли е нейната платформата? Какви с а практиките? Плащаш и получаваш видеа или са в реално време на бива връзка?
Аз се колебая към коя такива да се присъединя. Много неудобни са ми повечето часове. А тези в залата не ми стигат и не винаги мога да ида на място.

# 50
Платена е на Мими Дончева платформата, да.
Различни инструктори, стилове и практики на запис.
Мисля, че имаше тестови период.

# 51
  • Стара Загора
И аз нещо Светла не я харесвам, без да имам обяснение защо. Мими Дончева преди години гледах и следях -научила съм полезни неща от нея, но пак ме е моето. Таня говори на моя език, може би ще се абонирам от септември , като влезем в някакъв ритъм. За сега правя от качените видеа.

# 52
Привет, искам да попитам някой знае ли какво представлява крия йогата?
https://www.youtube.com/watch?v=LJQ_-3JItOg&t=2490s

В Крия Йога се използват различни видове крия, които представляват специфични практики и техники с цел духовно развитие, управление на жизнената енергия и пробуждане на съзнанието. Те включват комбинации от дихателни упражнения, бандхи (енергийни ключалки), мудри (жестове) и медитативни техники, които работят върху различни енергийни центрове (чакри) и канали (нади) в тялото
дано не ръся глупости - но Крия свързвам с Кундалини йога практиките и текста от цитата е което аз разбирам под Крия йога - говоря като практика - споецифични последователности от дихателни практики, често в комбинация с "асани" в движение, използване на мантри с пранаяма ( СатНам примерно ) Целта е издигане на Кундалини енергията.
Въобще не е лесна практика, и е далеч от такава за начинаещи.

Примера в клипа .... не мисля, че е добър.

Относно онлайн практики - ми досега никоя българска не ми е допаднала, че чак да платя абонамент.
по време на пандемията Ом йога/ Сантоша бяха пускали безплатни кратки видеа - единствено и само тогава съм намирала практики от които бях доволна - и те все бяха на преподаватели при които съм практикувала на живо. Може проблема да е в моята глава Satisfied

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 10:21 от Casual

# 53
Благодаря ви за отговорите. До колкото подразбрах не точно, но имат сходства. Но морето от йога практики е толкова необятно. Аз през годините започвах, прекъсвах и се връщах към йогата толкова много пъти. Сега се старая да изградя постоянство, почти месец практика успях да докарам вече. Simple Smile

# 54
Да, има много различни школи/стилове, от които можем да избираме . За себе си съм установила, че в различни периоди харесвам ( или имам нужда ) от едно или друго, от физическа асана , от по динамична или статична практика, или от повече пранаяма. Някъде по средата се появи и обичта към мантруването.
Надявам се да възстановя здравословното си състояние за да мога да се възползвам от всяка една от тях пълноценно.

# 55
Светла Иванова не е лоша, правила съм 1-2 нейни видеа, обаче така и не мога да спра да си я представям в клипа на "Обичам те дотук". Не мога да я свържа с амплоато на йогистка.

# 56
  • София
Здравейте дами, дойде момента в който с пълна сила почувствах, че имам нужда от медитация. Посетих събитието на The art of living и първият час наистина беше като секта, докато не започна Шри Шри Рави Шанкар. Това беше отварящо очите за мен преживяване. Започнах да изпитвам нужда от/ за медитация. Слушам онлайн и други гурута. В София има ли школи за водена медитация? Изчетох в гугъл, но им нямам доверие докато някой не препоръча.Става въпрос за София. Да, зная, че ще е субективна препоръка, но да започна от някъде. Благодаря ви предварително.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 11:55 от deizy13

# 57
  • Стара Загора
Аз лично не харесвам масовите медитации. Предпочитам да си медитирам вкъщи след йога практика или Рейки сеанс( работя с енергийни практики , които ми помагат доста за отпускането). Ако искам някоя конкретна по-дълга си търся в Ютуб има няколко много хубави, които на мен ми пасват. Иначе си правя няколко ежедневни отнемащи няколко минутки, но са много ефективни. За заземяване ( упражнение с пускане на корени )и изравняване на линията Хара .
Ако съм в зала за Йога практика тогава харесвам медитациите, но в друг случай нямам нужда някой да ме води. За йога може да не успявам всеки ден, но не пропускам медитация.

# 58
Аз лично не харесвам масовите медитации. Предпочитам да си медитирам вкъщи след йога практика или Рейки сеанс( работя с енергийни практики , които ми помагат доста за отпускането). Ако искам някоя конкретна по-дълга си търся в Ютуб има няколко много хубави, които на мен ми пасват. Иначе си правя няколко ежедневни отнемащи няколко минутки, но са много ефективни. За заземяване ( упражнение с пускане на корени )и изравняване на линията Хара .
Ако съм в зала за Йога практика тогава харесвам медитациите, но в друг случай нямам нужда някой да ме води. За йога може да не успявам всеки ден, но не пропускам медитация.

Ще споделиш ли тези, които правиш от ютюб? Аз още не съм попаднала на такава, която дам и допадне.
Иначе и аз като теб ползвам рейки и ми харесва след йога да си направя един сеанс.

# 59
  • Стара Загора
Ако имате час и нещо силно препоръчвам тази медитация, за мен лично една от най-силните и освобождаващи от всички , които съм правила. https://youtu.be/c5OFpj0eOI0?si=1SCw0vXr_dp_F9pR
Ще потърся и други.

Общи условия

Активация на акаунт