Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 36 650
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • София
И аз лягам рано или поне се опитвам. Сега лятото не се получава, но зимата 21 съм с книжка в леглото, до 21.30-22.00 съм заспала. Кафе пия до 12.00-13.00 часа на обяд. Пия пи две, но се опитвам да ги намаля на едно. Пия и магнезий преди лягане (бисглицинат). Сега се сетих че имам о споменатия по-назад Триптозин,  та го извадих да го пия.
И пак сънят трудно се получава. Будя се по няколко пъти, слава богу, пак заспивам. Но сънувам много. Много откачени, много наситени с действия и налудничави сънища.

# 166
Кво ще се прави с тва неспане, а трябва да се работи. Като не си се наспал трудно се получава...те неслучайно едно време жените се пенсионираха до 55 год. Как ще я караме до 65 ...

# 167
  • София
Ами не знам, моите колежки на 55-60+ които са преминали този период казват, че си спят.

# 168
  • София
И аз последните години хич не спя. 2022-23 беше хем началото на пременото, хем развода - направо лудница. По едно време пиех Мелатонин 10, сега имам 4ка, че даже си ги деля на две. Помага ми да заспя към 23 ч, обаче и аз изкукуригвам в 4 и се дзверя до 5. Ако не съм на работа, си доспивам от 8 до 10, тогава някак ми е по-спокоен съня.

# 169
Аз нямам шанс с ранно лягане. Преди 23,30 не съм в леглото. Докато сложа дребните по леглата, да заспят,да пооправя и то станало късно. После заспивам веднага, но в 3 се будя, по часовник!

# 170
Ако ви пиша за моя режим ще ви отчая. Преди 23.30 в никой случай не мога да помисля да си легна, винаги съм била активна вечер, а сега с годините просто се чувствам много добре вечер, каквото и да е имало през деня обикновено минава. Та.. Това е моето време и съм бодра като репичка. После почвам да пия магнезий, мелатонин, чета книга, но на електронен четец. Леко ми се успива към 02, заспивам и се събуждам я 3 или 4ч, после евентуално към 5, 6ч пак се унасям и така до 07ч. И това е сънят ми. Разбира се след работа често дремвам до 18ч

# 171
Много е неприятно това будуване и изтощава организма.Аз бях така до преди година и половина.Будуване нощем от 1-1.30 до към 5 и в 6 ми звънеше алармата.Това продължи 7-8 месеца и се принудих да взема сериозни мерки.До преди това опитах буквално всичко за което може да се сети човек и нищо не ми действаше.

# 172
И на мене ми е трудно, ако се случи да съм в безсънна фаза, а съм сама с децата. Докато се прибера от работа в 7, докато сготвя, докато се видим, ако има някакви въпроси по домашни да се погледнат и да ги сложа... то е 23.00 и си лягам в 12, за да стана в 2-3... и на работа от 8.00. Обаче, ако сме двамата, той ги поема абсолютно за цяла вечер, докато се пооправя със съня. Не знам какво ще правя, ако стане още по-зле. Sweat Smile

# 173
Нещо за лененото семе:

Лененото семе – здравословна илюзия

Все по-често виждам жени над 40, които включват ленено семе в менюто си – в смутита, овесени закуски или салати. Обикновено с убеждението, че е полезно за хормоните. Истината обаче е, че зад тази „суперхрана“ се крият няколко неща, за които рядко се говори.

1. Фитоестрогени

Ленът е шампион по съдържание на лигнани – растителни естрогени. Те се свързват с нашите рецептори и често повече объркват, отколкото помагат. Резултатът при жени в перименопауза може да е подуване, напрежение, проблеми със съня и колебания в теглото.

2. PUFA

„Омега-3 от лен“ звучи добре, но реално тялото ни почти не превръща ALA в DHA/EPA. Остават полиненаситените мазнини (PUFA), които потискат щитовидната жлеза и забавят метаболизма.

3. Антинутриенти

Ленът съдържа фитати, които пречат на усвояването на минерали като цинк и желязо, и цианогенни съединения, които натоварват черния дроб.
                                                                         Аз не съм привърженик на крайност и всеки може да яде каквото си иска. В крайна сметка е най-важно човек как се чувства от дадена храна. Но вярвам, че е честно да знаем какво точно приемаме и да имаме няколко гледни точки ❣

Източници за повече четене ❣

Ray Peat – статии за PUFA и хормони
Danny Roddy – метаболизъм и хранене
Jay Feldman – енергия и хранителни митове

# 174
Ако ви пиша за моя режим ще ви отчая. Преди 23.30 в никой случай не мога да помисля да си легна, винаги съм била активна вечер, а сега с годините просто се чувствам много добре вечер, каквото и да е имало през деня обикновено минава. Та.. Това е моето време и съм бодра като репичка. После почвам да пия магнезий, мелатонин, чета книга, но на електронен четец. Леко ми се успива към 02, заспивам и се събуждам я 3 или 4ч, после евентуално към 5, 6ч пак се унасям и така до 07ч. И това е сънят ми. Разбира се след работа често дремвам до 18ч

едно към едно с моето състояние, всичко си изпивам (магнезий, мелатонин, сладки сънища...) и съм бодра първо в два часа, после в четири и половина; правя си кафе в шест. Готова за работа. Не дремвам, не знам как оживявам без сън. Ако съм поспала сумарно 4-5 часа в денонощието е постижение. И съм работоспособна от сутринта до към 19-20 часа. Нямам обяснение откъде идва това и колко ще продължи (или ще издържа).

# 175
  • Бургас
xухавела, мисля, че го бях чула това състояние в подкастите на Галя Гинова- за кортизола.

# 176
  • Варна
Цяла седмица съм така зле, че нямам сили да се оплача. Този път не около цикъла, а около овуто. Страшна отпадналост, чак не можех да мисля. Сега това поотмина, но продължава зверско напрежение, тревожност, сърцебиене. Чакам в петък отпуската, дано я изкарам като хората.

# 177
  • Бургас
Аз не мога да разбера безсънието от какво зависи, има месеци, когато спя като бебе по 8-10 часа нон стоп, а после почвам да се кокоря в 1-2-3ч.   И ми се приспива чак след 6 и на работа съм като махмурлия, правила съм опити с кафе, без кафе, не забелязах да ми влияе, но аз пия само сутрин 1, макс 2, от добавки също не забелязвам файда, пък и аз пия бая различни неща, купих инозитол някакъв, пия го през ден

# 178
  • София
Днес пък имам тъпа болка долу и парцаливо течение. Може би овулацията се е сетила и за мен? Много е странно така, като цикълът е 60-70 дни. Таман забравиш за него и пак се появи.

# 179
Парцаливо течение не е на овулация, овулацията е прозрачно като белтък!

Общи условия

Активация на акаунт