Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 26 186
  • 553
  •   2
Отговори
# 540
Здравейте ! На 33 г съм и се притеснявам, че навлизам в перименопауза, а още нямам деца. Започна да ми идва на 24-25 дни, ФСХ ми е 8, ЛХ 6,7… Има ли забременели жени в перименопауза ?

# 541
  • София
ИИ казва, че Вашето съотношение е по-типично за репродуктивна възраст, отколкото до перименопауза.

# 542
Tanya_st9,не е ли по -удачно да се консултирате с лекар,вместо да се чудите  и допитвате във форум.

# 543
Tanya_st9,не е ли по -удачно да се консултирате с лекар,вместо да се чудите  и допитвате във форум.
Има все пак някакво технологично време докато мога да разговарям с лекар. Имам час на 06.10. През това време питам вас.

# 544
Здравейте ! На 33 г съм и се притеснявам, че навлизам в перименопауза, а още нямам деца. Започна да ми идва на 24-25 дни, ФСХ ми е 8, ЛХ 6,7… Има ли забременели жени в перименопауза ?

Моят цикъл винаги е бил на 24-25 дни. Не се стряскайте от това, макар че това е един от признаците. Още като ученичка си спомням, че се случваше да ми идва два пъти в месеца. Не го мислете и докато имате цикъл може да забременеете, щом имате овулации.

# 545
Цикъл не е равно на овулация Wink
Трябва лекар да каже има ли яйчников резерв. Имам позната с изчерпан такъв на 20+ години и друга на 38....Не може да се обобщава, нито да се гадае във форума

# 546
Със сигурност това са стойности, с които може да се забременее.

# 547
Цикъл не е равно на овулация Wink
Трябва лекар да каже има ли яйчников резерв. Имам позната с изчерпан такъв на 20+ години и друга на 38....Не може да се обобщава, нито да се гадае във форума

Е жената има редовен цикъл, защо да няма овулации. Яйчников резерв не се ли определя с АМХ?

# 548
То и жени 50+ имат цикъл, но не и овулация

# 549
Наистина този месец нямах овулация.. За предните не съм сигурна. АМХ е 1.26. На ултразвук последно видяха нормален брой фоликули- по около 6-7 в яйчник

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 22:14 от Tanya_st9

# 550
Последните изнесени изследвания говорят, за нормален за възрастта яйчников резерв. Нормално е да започват аномалии, не сте на 20. Просто след 40 се засилват. Вие имате още малко време за забременяване. След 35 започва първата фаза на намаляване на резерва и падане на качеството, а след 40 вече е доста по-бързо.
Моя АМХ на 37 беше 1,2 обаче елате сега да ме видите на 44 колко ми е зле.

# 551
БНТ подкаст

Кожата в преход - промените в перименопауза и менопауза | ФЕноМЕНА жена | Епизод 10

# 552
Здравейте!
   Ето я и моята история: в края на 2020 година прекарах инфекция с Ковид (тогава бях на 29 години) и след това започнаха проблемите. Цикълът ми стана много нередовен, започнах да изпитвам топли вълни, станах много тревожна (депресирана), всякакво желание за секс се изпари, апетитът ми се промени много, имах задух, световъртеж, главоболие, абе с няколко думи ТОВА НЕ БЯХ АЗ.
   Почти веднага след преболедуването на Ковид тръгнах по лекари с надеждата някой да ми каже какво ми е и какъв всъщност е проблемът. Посетих УНГ специалист, невролог, ендокринолог, гинеколог, офталмолог, отоневролог, стигнах и до психиатър, направих абсолютно всички препоръчани ми и назначени от всеки един от тях изследвания и НИЩО, всичко беше наред, всеки ми казваше, че нищо ми няма и всичко е наред с мен, но аз определено не усещах, че всичко е наред. Докато отново не отидох на гинеколог, защото цикълът ми изчезна за 4 - 5 месеца, поради което ми бяха назначени хормонални изследвания (каквито до тогава никой от гореизброените специалисти не ми беше назначил) и хоп - много завишени нива на ФСХ и ЛХ, АМХ под 0,1, при което гинеколожката ми каза, че трябва да ги повторим и резултатите пак бяха същите. Заключението й беше: преждевременна яйчникова недостатъчност или навлизане в преждевременна менопауза. Започнах ХЗТ с фемостон и вече 2 години го пия, като цяло се чувствам добре от него, всяка година правя задължителни прегледи при мамолог и гинеколог, но ме притеснява фактът, че ми казаха, че трябва да го пия минимум 5 години, че даже и до като навърша естествената възраст за влизане в менопауза.
   Когато разказвам историята си имам чувството, че никой не ме разбира и никой не приема на сериозно нещата, които споделям и начина, по който се чувствам, дори и близки за мен хора.
   В момента съм на 34 години и разделям живота си на преди Ковид и след Ковид и се реших най - накрая да разкажа историята си пред по - голяма аудитория с цел да успокоя (а, признавам си, и аз да се поуспокоя) някого, който преминава през подобен период в живота си. Има ли някой, при който след прекаран Ковид са се появили същите симптоми, както при мен?

# 553
Това, което вече знаем от анекдотични данни (съобщено от пациенти), е, че както преболедуването от ковид, така и ваксините за него могат да предизвикат сътресения в женските полови хормони - по-често временни и обратими, друг път не. При какви обстоятелства и съпътстващи фактори става това обаче не знаем, няма много изследвания по темата. То поначало дългият ковид си остана мъглява зона, а женското здраве е периферна тема в науката особено предвид днешното положение в САЩ. А няма ли финансиране за нещо, не се случва и изследване.
По отношение на дългата ХЗТ,  не бих се притеснявала на ваше място, щом редовно ходите на профилактика и нямате генетична обремененост за рак или тромботичен фактор. Важното е, че сте намерили причината и се чувствате добре.
В западния свят има вече жени, които са прекарали на ХЗТ по 30-40 години, и не изглежда да има негативни ефекти, дори напротив.

Общи условия

Активация на акаунт