Важно - машина за хляб - 2 част !

• 74 505
  • 835
  •   1
Отговори
# 525
Някой ще ми даде ли линк за бирения хляб?

Заповядай рецептата:

бирен хляб:

320-350-400 мл изветряла бира ( и да не е изветряла, няма страшно. Само ощетяваш феновете и)
1/2 ч.л. суха мая (с повече мая и на дълга програма хлябът ми е някак рехав) (аз слагам 1ч.л. и пека на бърза програма )
1 ч.л захар
2ч.л. сол
брашното е около 600-700-800 гр (в зависимост от милилитрите - да се отлепя хубаво от стените)
1 програма (БЪРЗА) - много вкусно

# 526
Зори, черният пипер изобщо не се усеща на вкус. Виждат се само малки черни точици. Аз също слагам повече чесън - обичаме вкуса му.
А ти колко брашно сложи - по рецепта или на око до еластична топка?

Отивам да намеря сметановия хляб.

ПП: С този ти аватар не мога да те позная и те бъркам с pina

# 527
Зори, черният пипер изобщо не се усеща на вкус. Виждат се само малки черни точици. Аз също слагам повече чесън - обичаме вкуса му.
А ти колко брашно сложи - по рецепта или на око до еластична топка?

Отивам да намеря сметановия хляб.

ПП: С този ти аватар не мога да те позная и те бъркам с pina

Mr. Green
Време беше и аз да се облека в морска премяна  Grinning! От кога го бленувам това море, от миналото лято  Laughing.

Брашното го слагах на око до образуването на топка. Забелязала съм, че когато тестото е отпуснато, после самия хляб става много въздушен някакъв, прекалено мек и се рони повече. не казвам че е така, просто на мен така ми се струва и затова гледам тестото да си прави топка, докато се замесва.
Пекох го на бързата програма - 2,17 и си стана екстра. то в тези жеги май от дългите програми няма смисъл. До сега нямам издънка на бързите.

Ето го готовото хлебче :

ей сега си чопнах едно крайче с доматки  и сиренце...ммммм......отиде ми диетата  ooooh!.

п.п. Кати, ако това на снимката от аватара си ти, си голям сладкиш  Peace. Представях си те по съвсем различен начин.

# 528
Зори, видях рецептата. Хлябът изглежда много добре.

Имам въпрос:
Пекла ли си го в машинката и на коя програма?
Аз нямам програма млечен хляб  newsm78

# 529
Цитат

п.п. Кати, ако това на снимката от аватара си ти, си голям сладкиш  Peace. Представях си те по съвсем различен начин.
тя е,тя е Mr. Green

Моето сладко е готово,няма снимка щото веднага го сипах в бурканче.След 2 часа варене не е рядко,гледам като изстина остатъка по контейнерчето се сгъсти.Хубаво изглежда,но не и по-хубаво от бабиното! Confused

# 530
Отдъхнах си, че и ти слагаш повече брашно и че печеш на бърза програма.
Вече си мислех, че само аз съм карък  #Cussing out

ПП: Embarassed

# 531
Кати, откакто имам машина само в нея го правя. Снимката в другата тема ми е от периода, когато месех на ръка, сега не съм се сещала да го снимам. Понякога го меся и втасвам там, а го пека във фурната, ако имам за месене още нещо и нямам време да чакам да се пече там хляба. Правя го на бързата програма - 2,17 ч., така че не ти трябва специална програма за млечен хляб.

Мацки, сетих се да ви предупредя нещо и по-специално тези, които правят сладко в машинките. След като приключи програмата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО почиствайте от долната страна на казанчето, там където са бъркалките, и отдолу на самата машинка, мястото където влизат бъркалките. При варенето на сладкото, изтичало съвсем малко, и когато истине машинката се втвърдявало и това можело да блокира въртенето на самите бъркалки. От познати разбрах, които миналата седмица са купували ФИФ-ка от София, продавачката им е казала, че напоследък имат много дефектирали машинки с този проблем. Още по-лошо е, че не могат да се отремонтират.
Така че яко чистене след това.

# 532
Е,Зори ти ме отчая! Sad
Сега като прочетох и погледнах - ми то не може да се забърше,то е толкова тясно местенцето межди двете части дето може да е влязло!Че сега го пробвах и едната бъркалка се върти по-трудно - на ръка! Sad Като изсъхне ще пробвам на машината как е.Вече няма да правя сладко!
Сега го накиснах с топла вода,да се стопи захарта и да се отмие,ако има нещо такова... ooooh!
То още докато се вари като се нахака със захар и като се карамелизира вътре,после иди го бърши!

# 533
Ей ме пак.
Със сравнителна характеристика на по-рядко и по-гъсто тесто на кашкаваленото хлебче.
Рядко тесто - рехав хляб, мек като памук, почти без кори - толкова са меки, филийки се режат трудно, почти невъзможно е, те да са тънки, горната коричка спада. Леко ми напомня кекс. Вкъщи го предпочитат така. Или всъщност - все им е едно. Все им харесва Laughing
Гъсто тесто - хлябът прилича на хляб, добра коричка, напукана, лесно се режат тънки филийки, коричките пак са меки, вътре пак е като памук. Аз го предпочитам така.

Ето и сравнителни снимки:

Цял с рядко тесто
Цял с гъсто тесто
Филийки с рядко тесто
Филийки с гъсто тесто

# 534
  • София
Cathie, отговаряш ми индиректно на някои въпроси, свързани с моите пълнозърнести опити - те стават с хлътнала горна кора, по-рехави и меки,  все пак... Предполагам и дългата програма (евентуално превтасване) добавят за ефекта, но с пълнозърнестите брашна не смея много да увеличавам брашното, че ме е страх от "тухличка" като резултат.

Днес търсих в интернет някаква рецепта, която да съчетава зърно и бобови (за по-богато съдържание на белтъчини, че да заместя съответните дамашни каши на малкия с подобно съдържание, но под формата на филия) и не открих нещо кой знае какво - ако някой знае такава рецепта - моля, споделете.

Тук открих (на английски) малко информация за т.нар. подобрители за хляб - интересно и относително обективно, кратко четиво - http://www.breadmachinedigest.com/library/dough_enhancers.html

# 535
dimitrina73, това с пълнозърнестите хлебчета е друха история Whistling
Не мога и не мога да им хвана цаката  Crossing Arms

# 536
Да се оплача, че епопеята със злощастното ми сладко от ягоди днес окончателно приключи. Подобието на сладко днес бе изхвърлено в тоалетната, тъй като бе започнало да мухлясва.
Та да попитам - да не би да трябваше да го стерилизирам?

# 537
  • София
Cathie, не съм правила сама сладко, но доколкото си спомням от видяното около майка и баба, мухлясват или вкисват само сладка, които са недоварени (това с капката в чаша с вода, докато не потъне без да се разтвори, беше и техния ориентир) или са с недостатъчно захар, което предвид крайната гъстота, май е едно и също - воднисти плодове - повече захар или повече варене, че да стане номерът с капката...

За пълнозърнестите - жалко че не съм опитвала нечий 100% и гарантирано пълнозърнест хляб, че да се опитвам да ги докарам до консистенцията на белия...срещам из написаното в нета, че май това не е реалистично очакване, т.е. няма как пълнозърнесто брашно да даде резултат като бялото...но пак казвам, има и обратни мнения, а аз не съм виждала, мек, пухкав, плътен и сух пълнозърнест хляб...Затова засега си ги ям такива, каквито ги направя и им се радвам, макар че нямат вид  Wink

# 538
Момичета, препоръчайте ми каква марка машина за хляб да си взема? Никоя от приятелките ми не ползва, а не искам просто да отида и да си купя каквото и да е, трябва да е нещо изпитано. Качеството е по-важно от цената, а и да е възможно най "юзър френдли" Simple Smile Сори, че не съм по темата, но не знам къде точно да задам този въпрос. Можете да ми отговаряте на лични, ако предпочитате.

# 539
Момичета, препоръчайте ми каква марка машина за хляб да си взема? Никоя от приятелките ми не ползва, а не искам просто да отида и да си купя каквото и да е, трябва да е нещо изпитано. Качеството е по-важно от цената, а и да е възможно най "юзър френдли" Simple Smile Сори, че не съм по темата, но не знам къде точно да задам този въпрос. Можете да ми отговаряте на лични, ако предпочитате.

Досега не съм чула някоя мама да се оплаче от машинката си освен за  дефекти още при купуването.
Повечето имат FIF и са доволни. Машинките се намират в ТСМ-магазините, там където ги има или други вериги. Най-евтини са.
Моята е Клатроник. Със Северин за подобни. Поръчах я от сайта на Бон Апети. Около 130лв. Правят някакви отстъпки уж, подаръци. Можеш да се свържеш с тях. Обясняват ти предимствата на различните модели. Тогава имаха на склад Клатроник и Северин - иноксови и бели.
Някои майчета имат машинки от МЕТРО, но не знам модела. Мисля, че са около 80лв.
Има и Мулинекс. Също не съм чула отрицателни отзиви. Тя е към 150лв, доколкото си спомням.

Надявам се да съм ти помогнала донякъде  Wink

Общи условия

Активация на акаунт